• No results found

2.1.4 (Inter)nationaal Promoten van onze kennissectoren

Deelprogramma 2.4: Overige economie en werkgelegenheid

3.1.2 Nieuwe impuls vensterschool

In de Vensterscholen verbinden en bundelen we onderwijs met andere maatschappelijke activiteiten en voorzieningen. Bijvoorbeeld kinderopvang, WIJ-team, sport en welzijn. Hierdoor creëren we een breed aanbod, dagen we kinderen uit en krijgen ze volop kansen om hun talenten te ontwikkelen.

In 2013 verscheen het samen met de schoolbesturen opgestelde ambitiedocument nieuwe impuls vensterscholen. Hiermee voert het onderwijs nu de regie op de samenwerking. In een gezamenlijke stuurgroep zitten onderwijs, opvang, gemeente en het lectoraat Integraal jeugdbeleid. Daarin stimuleren we vensterscholen om te werken aan versterking van de volgende vier thema’s:

• Een gezamenlijk pedagogisch fundament;

• Doorgaande ontwikkelingslijn van 0 tot 13 jaar;

• Ouderbetrokkenheid;

• Ondersteuning en zorg.

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2018 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

64 Indicator(en) Behaald 2017 Begroting 2018 Behaald 2018 % vensterscholen 70% >70% 70%

Wat wilden we bereiken in 2018?

We wilden samen met onze vensterschoolpartners blijven werken aan de doorontwikkeling van het vensterschoolconcept en aan het verder verstevigen van de samenwerking tussen partijen, vooral onderwijs, voorschoolse voorzieningen, WIJteam en Jeugdgezondheidszorg. Met als doel het sociaal pedagogisch klimaat, de doorgaande ontwikkelingslijnen voor kinderen, de betrokkenheid van ouders en de aansluiting met zorg te versoepelen. We wilden verder dat de plannen van scholen aansloten bij plannen Positief Opgroeien in de wijken en dat planmatig werd gewerkt

Wat hebben we hiervoor gedaan?

We hebben samen met onze partners een nieuwe strategische koers voor de vensterscholen vastgesteld. Dit naar aanleiding van maatschappelijke ontwikkelingen in het sociaal domein, het nieuwe kansenbeleid voor jonge kinderen en de aanbevelingen uit de monitor Vensterscholen. We hebben Vensterscholen opgenomen in ons bredere Programma van Eisen voor het onderwijs ‘Ontwikkelingskansen voor (jonge) kinderen 2019’.

Conclusie

Het aantal scholen dat werkt als een Vensterschool is de afgelopen jaren ongeveer gelijk gebleven. Met onze aangescherpte strategische koers en het Programma van Eisen Ontwikkelingskansen hebben we de rol en positie van de Vensterschool sterker aangesloten op de samenwerking op wijkniveau, met name met de WIJteams en de Jeugdgezondheidszorg. Dit biedt meer mogelijkheden om samen te werken aan een optimale ontwikkeling van kinderen in de opvang, de school en de vrije tijd.

Onze ambitie blijft dezelfde; Alle kinderen in de stad hebben maximale ontwikkelingskansen en voelen zich

een onderdeel van de samenleving.

3.1.3 Volwasseneneducatie

Met ons beleid voor volwasseneducatie (WEB) richten we ons op het aanbod van cursussen Nederlandse taal, rekenen en digitale vaardigheden voor laaggeletterden, analfabeten en vrijwillige inburgeraars die hun beheersing van het Nederlands als tweede taal willen vergroten. Educatie draagt bij aan de sociale en professionele (zelf)redzaamheid van mensen. Door de betere beheersing van de basisvaardigheden (Nederlandse taal, rekenen en digitale vaardigheden) kunnen mensen zelfstandiger meedoen in de samenleving.

De gemeente heeft een breed aanbod aan cursussen taal, rekenen en digitale vaardigheden ingekocht. Voor het formuleren van het educatiebeleid en de inkoop van cursussen hebben we samen gewerkt met andere gemeenten in de arbeidsmarktregio. De gemeente Groningen heeft als contactgemeente de inkoop van educatie verzorgd en het regionale educatiebeleid gecoördineerd.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft besloten om de specifieke uitkering en daarmee de wettelijk verplichte regionale samenwerking vooralsnog in stand te houden en de huidige samenwerking - in afwachting van nieuw rijksbeleid - voorlopig voort te zetten. Op basis hiervan heeft de gemeente Groningen het regionaal programma voor alle gemeentes uit de arbeidsmarktregio voortgezet. Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2018 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

65 Prestatie-indicatoren Behaald 2017 Beoogd 2018 Behaald 2018

Aantal nieuwe deelnemers basiseducatie 450 450 400

Totaal aantal deelnemers basiseducatie 1.120 900 925

Wat wilden we bereiken in 2018?

• Dat iedereen in Groningen kan lezen, schrijven en rekenen en beschikt over digitale vaardigheden;

• Dat iedere cursist zijn of haar hoogst haalbare niveau bereikt.

Wat hebben we hiervoor gedaan?

We hebben in overleg met de andere gemeenten in de arbeidsmarktregio een regionaal educatieplan opgesteld op basis waarvan we cursussen taal en rekenen ingekocht hebben.

In de gemeente Groningen zijn momenteel zes taalhuizen, In het najaar van 2018 is in Beijum het vijfde taalhuis geopend, in maart 2019 gevolgd door een zesde taalhuis in Lewenborg.

Conclusie

In 2018 hebben we het programma voor de Wet educatie en beroepsopleidingen volgens plan uitgevoerd. De beschikbare middelen zijn ingezet voor cursussen Nederlandse taal, rekenen, digitale vaardigheden en Nederlands als tweede taal. De lessen worden verzorgd door de ROC’s, zowel centraal (op de ROC’s) als ook op diverse laagdrempelige locaties in wijken. In 2018 zijn bij het Alfa-college en Noorderpoort 400 nieuwe deelnemers met een cursus gestart. Met 525 deelnemers die al eerder zijn gestart met een cursus taal of rekenen komt het totaal aantal deelnemers uit op 925.

Daarnaast bereiken de taalhuizen bijna 700 deelnemers, waarvan ruim 300 nieuwe deelnemers.

Het totaal aantal deelnemers (basiseducatie en in de taalhuizen)en het totaal aantal nieuwe deelnemers ligt daarmee ruim boven het streefgetal.

3.1.4 Onderwijshuisvesting

We willen goede en goed bereikbare schoolgebouwen en dito gymvoorzieningen met voldoende capaciteit en een fris binnenklimaat.

De gemeente is verantwoordelijk voor de huisvesting van basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet onderwijs. Het onderhoud van de schoolgebouwen is sinds 2015 de verantwoordelijkheid van de

schoolbesturen. We zien goede schoolgebouwen met voldoende capaciteit en een fris binnenklimaat als een belangrijke voorwaarde voor kwalitatief hoogwaardig onderwijs. In de verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs staat de procedure beschreven voor het opstellen en betalen van het programma onderwijshuisvesting.

Wat wilden we bereiken in 2018?

We wilden dat alle leerlingen in de stad Groningen onderwijs krijgen in moderne schoolgebouwen met voldoende capaciteit en een fris binnenklimaat.

Wat hebben we hiervoor gedaan?

We hebben het programma Onderwijshuisvesting 2018 uitgevoerd, en we zijn verder gegaan met een aantal nieuwbouwprojecten. In verband met de sterk gestegen bouwkosten is er extra budget beschikbaar gesteld om deze bouwprojecten te kunnen doorzetten. Alle nieuwbouwprojecten voldoen, in afstemming met de NAM, aan de huidige regelgeving ten aanzien van aardbevingsbestendigheid.

Naast de regulier in het programma opgenomen voorzieningen hebben we met bewoners en het onderwijs in Engelbert een voorstel ontwikkeld voor vervangende nieuwbouw van de basisschool in Engelbert. De raad heeft hiervoor aanvullende middelen beschikbaar gesteld.

66

We zijn gestart met de voorbereidingen voor een nieuw integraal huisvestingsplan onderwijshuisvesting

(IHP) voor de scholen in de nieuwe gemeente Groningen. We hebben samen met de schoolbesturen een

zogenaamde houtskoolschets voor het IHP opgesteld. Hierin zijn de belangrijke uitgangspunten en thema’s beschreven voor het op te stellen IHP.

Conclusie

Het programma onderwijshuisvesting 2018 is volgens planning uitgevoerd. Daarnaast is een oplossing gevonden voor de huisvestingsplanning van scholen in het gebied Engelbert/Meerstad. Om, ondanks de gestegen bouwkosten, de bouw van scholen te kunnen laten doorgaan is door de raad extra krediet beschikbaar gesteld voor de bouw van drie scholen.

3.1.5 Talentontwikkeling

Iedereen heeft talenten. Wij vinden het belangrijk dat kinderen hun talenten ontdekken. We stimuleren en faciliteren hen om die te ontwikkelen. Ieder naar eigen aard en niveau. Op school, bij de sportclub, op de muziekschool of elders.

We bevorderen de kennis van de jeugd van de natuur, zodat ze later kunnen bijdragen aan een duurzame wereld. We hebben samen met scholen een gemeentelijk centrum voor Natuur- en duurzaamheidseducatie (NDE). Dit is voor basisschoolkinderen en aanvullend op het reguliere onderwijsaanbod.

Wat willen we in Groningen:

• Dat alle kinderen hun talenten ontdekken en ontwikkelen; • Activiteiten organiseren die talentontwikkeling stimuleren.

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2018 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie-indicatoren Behaald 2017 Beoogd 2018 Behaald 2018

% Scholen dat gebruik maakt van natuur- en duurzaamheidseducatie

90% 96% 94%

Tevredenheid scholen NDE (schaal 1-10) 8,4 8,5 8,5

Aantal deelnemers jonge onderzoekers 13.132 14.000 13.929

Wat wilden we bereiken in 2018?

We wilden een optimaal klimaat creëren met een ruim en gevarieerd aanbod aan activiteiten, waar alle kinderen en jongeren de kans krijgen talenten te ontdekken en in te zetten. Kinderen en jongeren krijgen daarmee de kans zich ontwikkelen tot betrokken en verantwoordelijke burgers die een bijdrage leveren aan een duurzame samenleving. We willen blijvend hoge deelname en waardering van scholen aan natuur- en duurzaamheidseducatie.

Wat hebben we hiervoor gedaan? /

We hebben hiervoor lessen natuur- en duurzaamheidseducatie aangeboden op vier kinderwerktuinen, excursies georganiseerd (natuurpaden, bossen, recyclingbedrijf, boerderijen en kinderboerderijen), leskisten en lesmateriaal uitgeleend en vier netwerkbijeenkomsten voor leerkrachten georganiseerd. In totaal leverde dit 53.272 leerling deelnames aan NDE-activiteiten op.

67

Na een sterke groei in de voorgaande jaren mede als gevolg van het openen van een vierde kinderwerktuin laat NDE al twee jaar stabiele cijfers zien, qua productie en klanttevredenheid. Het is nu zaak om de effectiviteit en hoge waarderingscijfers vast te houden.