• No results found

Kwaliteit jongerenhuisvesting

Doelstellingen en relevante beleidsnota's We willen dat:

Deelprogramma 7.6: Overig verkeer

8.2.1 Kwaliteit jongerenhuisvesting

Groningen groeit de komende jaren vooral door aanwas van jongeren en (internationale) studenten. We willen kwalitatief goede huisvesting voor deze doelgroep. Hierdoor blijven we een aantrekkelijk stad voor jongeren en studenten en versterken we de concurrentiepositie van de onderwijsinstellingen.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat jongeren en studenten vooral een kwalitatieve vraag hebben in de vorm van zelfstandige woonruimte. Veelal willen ze verhuizen naar een grotere wooneenheid met eigen voorzieningen. We willen in deze behoefte voorzien door kwalitatief hoogwaardige nieuwbouw toe te voegen op de locaties waar wij dat het meest passend vinden.

179

Naast kwalitatieve nieuwbouw streven we naar kwaliteitsverbetering in de bestaande voorraad. Met ons beleid voor kamerverhuur remmen we de toevoeging van meer kamers af, vooral op de plekken die qua leefbaarheid al onder druk staan. Ook stimuleren we kamerverhuurders om bestaande kamers om te zetten naar grotere appartementen of om grotere appartementen toe te voegen.

We realiseren als gemeente zelf geen wooneenheden. We gaan daarom vooral inzetten op het stimuleren en mogelijk maken van projecten door onder andere het verleiden van beleggers om in Groningen te investeren en het planologisch mogelijk maken van nieuwbouw voor deze doelgroep.

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2018 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie-indicatoren Behaald 2017 Beoogd 2018 Behaald 2018

Aantal geplaatste fietsenklemmen 211 200 151

Plancapaciteit voor aantal zelfstandige woningen jongerenhuisvesting

740 950 294

Aantal zelfstandige woningen voor jongeren in de pijplijn (vergunning verleend, maar nog niet gereed gemeld)

910 430 ca. 3.000

Wat wilden we bereiken in 2018?

We wilden dat zoveel mogelijk projecten voor jongerenhuisvesting die in de Woonvisie zijn genoemd worden gerealiseerd. Daarnaast wilden we de huisvesting van internationale studenten verbeteren. Het gaat dan om het verbeteren van de informatievoorziening en het toevoegen van meer aanbod.

De verbetering van de kwaliteit van de bestaande kamerverhuurmarkt blijft ook een continue opgave. Om de misstanden op de kamerverhuurmarkt aan te pakken wilden we op zoek naar instrumenten om deze misstanden aan te pakken.

Tot slot wilden we in 2018 wederom grootschalig gaan controleren op illegale kamerverhuur. Wat hebben we hiervoor gedaan?

In 2018 hebben we circa 294 eenheden voor jongeren opgeleverd. Dit was minder dan beoogd. Een aantal grote projecten zijn doorgeschoven in de planning en worden nu in 2019 en 2020 opgeleverd. Er zit qua plancapaciteit nog voor circa 3.000 nieuwe eenheden in de planning tot en met 2021.

Voor het aanpakken van de problematiek rondom huisvesting van internationale studenten hebben we onze samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool Groningen en de SSH voortgezet en uitgebreid. Met deze partijen, de corporaties en de studentenorganisaties de Groninger Studentenbond en de ESN is het convenant "Studenten- en jongerenhuisvesting 2019 - 2022 Groningen" ondertekend. In het convenant staan afspraken om gezamenlijk te werken aan het verbeteren van de huisvesting voor jongeren en (internationale) studenten. Om de informatieverstrekking aan internationale

studenten te verbeteren is de website www.athomeingroningen.com verder ontwikkeld en uitgebreid met

een aanbodmodule.

In 2018 zijn ruim 500 nieuwe tijdelijke eenheden voor de huisvesting van internationale studenten toegevoegd waaronder de 249 eenheden op het Suikerfabriekterrein.

180

Om de misstanden op de kamerverhuurmarkt aan te pakken hebben we in 2018 een nieuw

vergunningstelsel ontwikkeld voor verhuurders en bemiddelaars van kamers en appartementen. Met dit nieuwe stelsel willen we ongewenst gedrag van verhuurders aanpakken. Eind 2018 hadden we ruim 80 meldingen ontvangen via het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag. We zijn de eerste gemeente in Nederland die een dergelijk stelsel heeft ingevoerd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en

Koninkrijksrelaties (Ministerie BZK) is geïnteresseerd in de ervaringen met het nieuwe stelsel. Om die reden heeft het Ministerie van BZK als onderdeel van de met ons gesloten Woondeal 500 duizend euro

beschikbaar gesteld. Binnen dit bedrag is ook geld gereserveerd voor een verdere professionalisering van het huurteam.

In 2018 hebben we circa 300 panden op illegale kamerverhuur gecontroleerd en tot slot hebben we 151 fietsklemmen geplaatst.

Conclusie

In 2018 hebben we minder projecten opgeleverd dat gepland. Een aantal grote projecten zijn

doorgeschoven naar 2019/2020. Hierdoor zitten er tot en met 2021 nog circa 3.000 nieuwe eenheden in de planning. Met deze plancapaciteit hebben we naar verwachting voldoende capaciteit om te kunnen voorzien in de structurele vraag naar jongerenhuisvesting.

Met de convenant partners studenten- en jongerenhuisvesting 2019 - 2022 is afgesproken om gezamenlijk betere prognoses te maken om daarmee inzicht te krijgen in vraag naar en aanbod van huisvesting van internationale studenten voor de korte en langere termijn. Bij de kortere termijn gaat het dan om zorgen voor voldoende tijdelijke huisvesting voor het opvangen van de piek aan het begin van het nieuwe studiejaar.

Met de invoering van het nieuwe vergunningstelsel voor verhuurders hebben wij een belangrijke stap gezet in de aanpak van slecht verhuurdersgedrag. Bij de in- en uitvoering van het stelsel moet blijken hoe we dit instrument effectief kunnen inzetten.

8.2.2 Kamerverhuurbeleid

Verhuurders voegen vooral in de populaire wijken en in de binnenstad kamerverhuur toe. Op verschillende plekken leidt dit tot een verstoring van het evenwicht en minder woonkwaliteit zowel voor omwonenden als de huurders zelf. Om dit te voorkomen moeten we ingrijpen wanneer het ergens mis dreigt te gaan. Daarom kiezen we per situatie voor maatwerk. Ook beperken we de toevoeging van extra kamers en kleine zelfstandige appartementen aan de particuliere woningvoorraad op plekken waar het woonklimaat en de leefbaarheid onder druk staan. We volgen de effecten van dit nieuwe beleid goed om te voorkomen dat het aanbod aan kamers teveel afneemt

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2018 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie-indicatoren Behaald 2017 Beoogd 2018 Behaald 2018 Aantal verstrekte onttrekkingsvergunningen voor kamerverhuur 9 <30 0

Wat wilden we bereiken in 2018?

In 2018 zetten wilden we de lijn voort zetten om in principe geen nieuwe kamerverhuur toe te voegen, behalve op de plekken waar de omgevingstoets dat toe laat. Met het bestemmingsplan Herziening

181

Bestemmingsregels Wonen kan geen kamerverhuur meer worden toegevoegd in de binnenstad en de schil- en een paar overige wijken. Als er programma wordt toegevoegd in de bestaande woningvoorraad dan zijn

dat in principe appartementen van 50m2 of groter. We voegen daarnaast kwaliteit toe door nieuwbouw van

jongereneenheden in de daartoe aangegeven zones en locaties. Wat hebben we hiervoor gedaan?

• In 2018 zijn 0 reguliere onttrekkingsvergunningen verleend. Er zijn wel aanvragen geweest, maar die

zijn allemaal geweigerd.

• Het bestemmingsplan Herziening Bestemmingsregels Wonen 2 (HBW 2) is in procedure gebracht. Dit

bestemmingsplan is een aanvulling op HBW 1 en legt dezelfde regels over de rest van de stad bijvoorbeeld als het gaat om het toevoegen van kamerverhuur.

• Tevens is een nieuwe vergunning ingevoerd voor verhuurders en bemiddelaars van kamers en

appartementen aan studenten. Met deze nieuwe vergunning willen we ongewenst verhuurgedrag, bijvoorbeeld bedreiging en intimidatie van huurders, tegengaan.

Conclusie

In 2018 zijn er wederom minder onttrekkingsvergunningen verleend. Hiermee voorkomen we dat goedkope en schaarse gezinswoningen verdwijnen ten behoeve van kamerverhuur. Als we jongerenhuisvesting toevoegen doen we dat door het bouwen van kwalitatief goede eenheden op plekken in de stad die daar geschikt voor zijn. Hierdoor proberen we de leefbaarheid, vooral in de populaire wijken voor kamerverhuur, op peil te houden. Hoewel er in 2018 minder nieuwe eenheden zijn opgeleverd dan verwacht, zitten voor de komende jaren nog circa 3.000 nieuwe eenheden in de planning.

8.2.3 WIJS

Wij willen het samenleven tussen studenten en Stadjers bevorderden. Uit onderzoek blijkt dat zij weinig met elkaar in contact komen en het ook moeilijk vinden om contact te leggen. Als dit wel gebeurt, ontstaat meer begrip voor elkaar en durven ze elkaar eerder aan te spreken op bijvoorbeeld overlast. Hierdoor verandert de beeldvorming en heeft dit een positief effect op de manier waarop studenten en Stadjers samenleven.

Om dit contact te bevorderen zetten we in op WIJS (Wijkinzet door Jongeren en Studenten) en stimuleren we via het platform Leven in stad (een samenwerking tussen bewonersorganisaties,

studentenbelangenorganisaties, kamerverhuurders en gemeente) op een positieve manier het samenleven tussen studenten en andere Stadjers.

Met de onderstaande indicatoren is de voortgang van dit beleidsveld in 2018 gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie-indicatoren Behaald 2017 Beoogd 2018 Behaald 2018

Aantal studenten dat via WIJS actief is in de buurt

+/- 1.230 1.600 1.300

Aantal bewoners dat via WIJS-diensten afneemt

Direct: 385,

Indirect: +/- 800

1.000 Direct: +/- 550,

indirect: 850*

Aantal bezoekers van website stadclickt 85.000 120.000 148.896

*Dit betreft bewoners die via WIJS in Paddepoel geholpen zijn door 1 op 1 advies. Op stedelijk niveau bereikt WIJS aanzienlijk meer bewoners door de activiteiten die georganiseerd worden door en met de studenten van WIJS, zoals workshops en evenementen. Wat wilden we bereiken in 2018?

182

• We willen dat het aantal opleidingen en studenten dat via WIJS-projecten, initiatieven en

onderzoeken voor de buurt doet, continueert;

• We willen ook dat het aantal bewoners dat via WIJS-diensten afneemt volgend jaar stijgt;

• Verder willen we dat WIJS een aantal meerjarige programma's gaan ontwikkelen waardoor de inzet

van studenten voor de stad voor de aankomende jaren is gewaarborgd;

• We willen ook kijken of in meer wijken plekken kunnen komen waar bewoners diensten kunnen

afnemen;

• We ondersteunen minimaal 5 buurtinitiatieven rondom de leefbaarheid tussen studenten en andere

Stadjers met micro-financiering;

• We willen het platform Leven in stad verder uitbreiden met partijen die zich bezighouden met

thema's rondom jongerenhuisvesting waaronder de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen.