• No results found

Negatief geframede artikelen:

In document Hoe leefbaar is Volewijck? (pagina 69-71)

- ‘Bewoners Volewijck hebben niets aan creatief gedoe op IJoever’ (Parool a, 2014).

Bij de eerste zin van het artikel is het al gelijk raak: “De Volewijck is in de landelijke top 20 van armoedewijken beland. De bewoners hebben niets aan al dat creatieve gedoe op de IJoever.” Er is in dit artikel gekozen om de armoede in Amsterdam- Noord extra uit te lichten als onderwerp en probleem in de wijk, waardoor de vernieuwingen worden gezien als nutteloos. De toon en de woordkeuze is

daardoor zeer negatief, wat tot doel heeft de lezer een negatief beeld te geven van de wijk. Wel worden er buurtbewoners aan het woord gelaten wat het artikel realistischer maakt, al zijn alleen de meningen weergegeven die in lijn liggen met de toon van het artikel.

- Yuppenparadijs: hip en hoogopgeleid neemt Amsterdam over (Parool c, 2015).

Volgens de schrijver worden de ‘succeslozen’ verder richting de uitgang gedreven naar Purmerend of Almere. Daarnaast wordt beweerd dat de sociale mix weinig voorstelt in de buurten waar de van overheidswege gewenste vermenging tot stand is gekomen. De verschillende culturen leven alsnog langs elkaar, waardoor de vermenging in de wijk niet gelukt blijkt te zijn. Het artikel bestaat enkel uit beweringen zonder enig buurtbewoner aan het woord te laten. Hieraan is te zien dat de schrijver erop uit is om de wijk in een negatief daglicht zetten, waardoor er in dit artikel sprake is van negatieve framing.

- Volewijck: Aantrekkelijke ligging biedt perspectief. (Nul20, 2013)

Dit artikel gaat over de aantrekkelijke ligging van Noord en de vele projecten die er gestart worden, kortom Noord is ‘booming’. Toch wordt er door de journalist vooral negatief over Volewijck bericht. Direct bij de kop staat namelijk: ‘Focusgebied nog steeds armste wijk van Amsterdam’. Ook meldt het artikel dat Volewijck vooralsnog een zorgenkindje blijft voor stadsdeel en corporaties. Omdat bijna 90 procent van de bebouwing bestaat uit (kleine) sociale huurwoningen is de wijk een

vanzelfsprekende woonplaats voor minimumhuishoudens. Door sloop en vernieuwing elders in de stad is het aandeel kwetsbare bewoners verder

toegenomen, en vooral in de Van der Pekbuurt is veel armoede en werkloosheid. Daarmee is de toon van het artikel negatief net zoals de woordkeuze door het gebruik van woorden als ‘zorgenkindje’ en ‘problemen’.

- Noodkreet basisscholen in Amsterdamse achterstandswijken. (Parool d,

2014)

In dit artikel wordt negatief gepraat over de inwoners in achterstandswijken, welke op een generaliserende wijze worden omschreven als onderontwikkeld. Hierdoor treedt er volgens het artikel een probleem op wat betreft de ontwikkeling van de jeugd in de focuswijken (waaronder Volewijck), waarmee de toon in het artikel is

gezet. Alex Bakker, directeur van De Kinderboom in Noord, vertelt: “Het onderwijs is hier heel goed, maar veel ouders zijn arm, eten slecht en hebben geen werk. Die kinderen komen met een achterstand naar school.” Daarnaast is er slechts één persoon aan het woord die echt zijn mening geeft over het onderwerp en wordt de mening van buurtbewoners zelf genegeerd.

- Volewijck is ook arm (Parool e, 2013)

De gekozen titel van dit artikel reflecteert al de woordkeuze van de journalist. In het stuk worden namelijk armoedecijfers van Amsterdam besproken waarbij de

gebruikte woordkeuze voor het omschrijven van de armoede in Volewijck negatief is. Zo wordt er door de journalist verteld: “Het gemiddeld verdiende inkomen in de Volewijck in Noord (onder meer Van der Pekbuurt, Floradorp en Disteldorp) zelfs nog ietsje lager.” Door de woordkeuze waarmee de cijfers worden beschreven wordt dit artikel aangemerkt als een feitelijk bericht waarin negatief is geframed. - Al tachtig branden, de buurt ligt er wakker van. (Parool f, 2015)

In het artikel wordt ingegaan op het hoge aantal brandstichtingen in Amsterdam Noord. Het artikel is een opsomming van feiten, welke worden omschreven door middel van overwegend negatieve framing. Zo suggereert het artikel dat er al jarenlang aan brandstichting wordt gedaan in de wijken, waaronder Volewijck, en dat de politie niet in staat is om deze een halt toe te roepen. Verder wordt er zonder de buurtbewoners zelf aan het woord te laten, vanuit gegaan dat bewoners onder de branden lijden: “Er is veel onrust in bepaalde delen van Noord. Bewoners vrezen dat hun huizen ook in de brand zullen vliegen omdat de branden steeds dichter in de buurt van woningen gebeuren.” Tot slot wordt het onderwerp alleen maar omschreven als probleem in de wijk, en wordt er niet naar een oplossing gezocht wat de woordkeuze en toon van het artikel negatief maakt.

- PVDA Diederik Samsom gaat de wijk in, vooral met slecht nieuws - 'Helaas schelden ze niet meer'. (Twentsche Courant, 2013)

Het bezoek van Diederik Samson aan Volewijck, waar hij zelf eind 2010 straatcoach was, wordt beschreven in het artikel. Afgezien van het feit dat buurtbewoners wel aan het woord komen, worden slechts negatieve kreten van bewoners in het artikel uitgelicht. Daardoor is de toon van het artikel zeer negatief en wordt het beeld aan de lezer meegegeven dat de bewoners van Volewijck het moeilijk hebben.

Bijlage VII: Goedgekeurde plan van aanpak

Afstudeeropdracht

Plan van aanpak

Margot van de Graaf

Studentnummer: 500614105 Telefoonnummer: 065314676

Docentbegeleider: Patricia de Vries

Afstudeercoördinator: Hendrik Jan Diekerhof

Nieuws en Media

In document Hoe leefbaar is Volewijck? (pagina 69-71)