• No results found

17 MINISTERIE VAN DEFENSIE 17.1 Beschrijving van het veld

In het overzicht van RWT’s van het Ministerie van Defensie was eind 2000 slechts één RWT opgenomen. Dit was de Stichting Ziektekostenverze-kering Krijgsmacht (SZVK). Deze stichting verricht nog steeds dezelfde taken. Dit zijn:

a) Het uitvoeren van de ziektekostenverzekering voor militairen;

b) Het toekennen van de aanspraak op vergoeding van door de militairen ten behoeve van hun gezinsleden gemaakte kosten van geneeskundige verzorging;

c) Het optreden als intermediair voor de deelname aan de collectieve particuliere ziektenkostenverzekering door post-actieve militairen en hun gezinsleden.

In 2001 zijn er geen RWT’s toegevoegd.

De minister kwam de toezegging uit het rapport «Verantwoording en toezicht bij rechtspersonen met een wettelijke taak, deel 2» (2001) in hoofdlijnen na met betrekking tot het afgeven van een oordeel d00r de externe accountant over de rechtmatigheid -naast de huidige

getrouwheidsverklaring.

In de volgende tabel zijn voor de RWT de ontvangsten uit publieke en private activiteiten en personele gegevens weergegeven. Het peiljaar is 2000.

Tabel Ontvangsten en personele gegevens, 2000

Publieke middelen (premies) ( miljoenen)

Private middelen (€ miljoenen)

Totale financiële omvang (€

miljoenen)

Personele omvang (fte’s)

SZVK 104,1 1,7 105,8 6

17.2 Verantwoording 17.2.1 Rechtmatigheid

Ten aanzien van de SZVK is over het jaar 2000 zowel een accountants-verklaring over de getrouwheid als een rechtmatigheidsoordeel afgegeven. Het totaalbedrag der rechtmatig bevonden publieke gelden bedraagt€ 104,1 miljoen.

17.2.2 Prestaties en bedrijfsvoering

Ten opzichte van vorig jaar zijn er geen wezenlijke veranderingen in de verantwoording over prestaties en bedrijfsvoering. De informatie-voorziening aan de minister vindt met name plaats door middel van kwartaalinformatie en het jaarverslag met bijbehorende jaarrekening. In aanvulling hierop verschijnt jaarlijks nog een overzicht met statistische informatie. Deze (beknopte) wijze van verantwoording voldoet volgens het ministerie in de praktijk.

Het jaarverslag van de SZVK kent de klassieke indeling: verslag van het bestuur, de (onderdelen van de) jaarrekening en de accountantsverklaring.

Gelet op de omvang van de stichting kan hiermee ook worden volstaan.

Verantwoording over prestaties en aspecten van bedrijfsvoering is ook in het jaarverslag 2000 vertaald als het beknopt weergeven van de uitoe-fening van de wettelijke taak van het bestuur en de werkzaamheden van de stichting.

Op een punt achtte de Algemene Rekenkamer reeds vorig jaar uitbreiding gewenst: prestaties, ermee gemoeide middelen en bedrijfsvoering behoren in de verslaglegging meer met elkaar in verband te worden gebracht. Waar mogelijk dienen prestatie-indicatoren te worden gebruikt en de prestaties in beeld te worden gebracht. Dit vergemakkelijkt de taak van de toezichthouder en past in de lijn die binnen Defensie zelf is ingezet (VBTB, project BBD 2000). Op dit punt is echter geen toezegging gedaan en ook geen voortgang geboekt.

De SZVK wees erop dat zij nog niet toe is aan verklaringen over de bedrijfsvoering. Daarvoor acht zij haar taak te klein en is nog onvoldoende duidelijk welke prestatie-indicatoren zouden kunnen worden gebruikt.

17.3 Toezicht 17.3.1 Toezichtvisie

In de Rekenkamerrapporten «Verantwoording en toezicht bij rechtsper-sonen met een wettelijke taak, deel 1 en 2» werd reeds geconstateerd dat de minister niet beschikte over een afzonderlijke toezichtvisie. Het Ministerie van Defensie heeft slechts één rechtspersoon met een wettelijke taak onder zijn verantwoordelijkheid. Bovendien zijn er ook geen plannen om een andere RWT op te richten. Daarom is het voor de minister geen noodzaak om een algemene toezichtvisie te formuleren. De minister heeft aangegeven voldoende mogelijkheden tot zijn beschikking te hebben voor interventie.

17.3.2 Reviewbeleid

Het ministerie van Defensie beschikt niet over een reviewbeleid voor RWT’s.

17.3.3 Rechtmatigheid

De minister vormt zich geen expliciet oordeel over de rechtmatigheid van de ontvangsten en uitgaven van de SZVK. De Tweede Kamer wordt dan ook niet over een afzonderlijk oordeel geïnformeerd.

17.3.4 Visie op prestaties en bedrijfsvoering

De minister heeft vanuit zijn politieke verantwoordelijkheid voor de RWT (tevens ZBO) een duidelijke opvatting over hetgeen hij wil weten van het bestuur van de SZVK over prestaties en aspecten van de bedrijfsvoering.

Dit is overigens schriftelijk vastgelegd in de overeenkomst tussen de Staat en de stichting. In het voorkomend geval kan door zijn departement nog aanvullende informatie worden verlangd.

17.4 Conclusie

De Algemene Rekenkamer is van mening dat – gelet op aard en omvang van de RWT – over 2001 geen verdere vooruitgang behoeft te worden geboekt op het terrein van het rechtmatigheidsoordeel bij de jaarrekening van de RWT. Wel wacht zij met belangstelling de ontwikkelingen rond het in beeld brengen van prestaties en het eventueel afgeven van een verklaring over de bedrijfsvoering af.

17.5 Reactie minister

De minister van Defensie geeft in zijn reactie aan dat hij met belang-stelling heeft kennis genomen van het conceptrapport en dat de inhoud van het rapport hem geen aanleiding geeft tot een reactie.

17.6 Samenvattende tabel

SZVK

Aanwezigheid accountantsverklaring van getrouwheid Ja

Aanwezigheid rechtmatigheidsoordeel accountant Ja

Aantal RWT’s met rechtmatigheidsoordeel 1

Aantal RWT’s zonder rechtmatigheidsoordeel 0

Heeft het ministerie een toezichtvisie? Nee

Is er een specifiek toezichtarrangement per RWT? Ja

Bevat de visie/arrangement de drie elementen informatie-verzameling (I), oordeelsvorming(O) en interventie (V)?

I: ja O: ja V: ja

Bevat de visie/arrangement een passage over review (R), bedrijfsvoering (B), horizontale verantwoording (H)?

R: nee B: ja H: ja

Kan de minister zich een rechtmatigheidsoordeel vormen? Ja

Kan de minister interveniëren bij onrechtmatigheden of oordeelsonthoudingen? Ja

Legenda toezichtrelatie

medetoezicht vanuit een ander ministerie

Stichting Ziektekostenverzekering Krijgsmacht

Verantwoordelijke minister Toezichthoudend onderdeel Toezichthouder Uitvoerende RWT

ministerie Defensie

Directie

Arbeidsvoorwaardenbeleid

CTU Defensie

VWS

18 MINISTERIE VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE