• No results found

miljoen buitenlandse toeristen

In 2019 hebben 20,1  miljoen buitenlandse toeristen Nederland voor één of meerdere nachten be- zocht.1 Dit waren er 1,3 miljoen meer dan in 2018; een groei van zo’n 7 procent (figuur 5.1). In totaal boekten deze buitenlandse gasten 52  miljoen overnachtingen, 4,8  miljoen meer dan in 2018. Dit betekent een groei van zo’n 10 procent. Hiermee droeg de groei van het inkomende toerisme voor een belangrijk deel bij aan de groei van het toerisme in Nederland als geheel. Gemiddeld bleven buiten- landse gasten 2,6 nachten in Nederland. Dit gemiddelde is al jaren stabiel.

Ontwikkeling inkomend toerisme in Nederland t.o.v. het voorgaande jaar, 2000-2019* ** Figuur 5.1

-15 -10 -5 0 5 10 15 20 00 20 01 20 02 20 03 20 04 20 05 20 06 20 07 20 08 20 09 20 10 20 11 20 12 20 13 20 14 20 15 20 16 20 17 20 18 20 19

% groei t.o.v. het voorgaande jaar

Aantal gasten Aantal overnachtingen

Bron: CBS, Statistiek Logiesaccommodaties.

* Overnachtingen van gasten die in het buitenland wonen en die ten minste één nacht in Nederland verbleven, zowel recreatief als zakelijk.

** In de figuren in paragraaf 5.1 tot en met 5.4 worden voor accommodaties de volgende ondergrenzen gehanteerd: hotels/pensions/jeugdaccommoda- ties met ten minste vijf slaapplaatsen; kampeerterreinen met ten minste vier standplaatsen (vaste standplaatsen, zoals stacaravans die het hele jaar aan dezelfde persoon worden verhuurd, tellen niet mee); huisjesterreinen en groepsaccommodaties met ten minste tien slaapplaatsen.

Aantal accommodaties Airbnb in Amsterdam daalde verder in 2019

Mede aangezet door de exponentiële groei in de laatste 10 jaar van het toeristisch verhuur via het online platform Airbnb, is er steeds meer behoefte aan cijfers over het particulier verhuur van kamers, appartementen en (tweede)woningen aan toeristen. Cijfers hierover zijn voor het grootste deel niet opgenomen in de Statistiek Logiesaccommodaties.2 Het gaat echter niet meer alleen

om Airbnb, ook platformen zoals Booking, Trip Advisor en Expedia, zijn, naast de bemiddeling in hotelkamers, ook in de markt van het particulier verhuur gestapt. Daarnaast waren er al vele kleinere, vaak lokale, aanbieders actief. Het is moeilijk om voor heel Nederland een betrouwbaar en up-to-date beeld te krijgen van het aanbod en het gebruik van dit soort accommodaties. In feite publiceert alleen Airbnb af en toe cijfers. Verder wordt er veel door derden gewebscrapt. De laatste officieel gepubliceerde cijfers van Airbnb over heel Nederland dateren van 2018. Daar- bij ging het om circa 55 duizend accommodaties met 1,9 miljoen gasten, waarvan 80 procent uit het buitenland afkomstig was. Met een totaal van 44 miljoen gasten in andere accommodaties in Nederland, is dat een marktaandeel van ongeveer 4 procent. Die 1,9 miljoen gasten besteedden volgens Airbnb ongeveer 1,1 miljard euro aan zowel de accommodaties (circa € 250 miljoen) als overige uitgaven (circa € 869 miljoen). Verreweg het grootste deel van de accommodaties van Airbnb wordt in Amsterdam aangeboden: circa 21 duizend (1 januari 2019). Die werden volgens Airbnb in 2019 door circa 700 duizend gasten gebruikt. Dat is een marktaandeel van circa 7 procent vergeleken met de 9,2  miljoen hotelgasten in 2019 in Amsterdam. Gasten verbleven gemiddeld 3 nachten in een Airbnb en kwamen vooral uit Europa (63 procent) en Amerika (22 procent). Vergeleken met Amsterdam is het aanbod in de andere grote steden van Nederland beperkt: Den Haag en Rotterdam beide circa 2 duizend, Utrecht circa 2,6 duizend en Eindhoven circa 500 accommodaties.

Wordt gekeken naar een andere bron (Airdna3) dan lijkt het erop dat in veel steden in Nederland

de sterke groei van Airbnb in 2018 en 2019 wat is afgevlakt. Ondanks die trend, zijn er ook nog grote groeiers, zoals Arnhem-Nijmegen, Valkenburg en Eindhoven, maar vooral ook plaatsen aan de kust, zoals Egmond, Noordwijk en Zeeland. Door beperkende maatregelen is in Amsterdam het aanbod, volgens Airdna, de laatste twee jaar met zo’n 20 procent afgenomen.

Het CBS experimenteert met het scrapen van data van toeristische online platformen. Op basis daarvan is onder meer onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om schattingen te maken van aantallen toeristen en overnachtingen. Zie het discussionpaper dat in december 2019 hierover verschenen is ‘Estimation of the number of guests and overnight stays in platform-related accom- modations’. Een belangrijke ontwikkeling in dit kader is dat het statistisch bureau van Eurostat, samen met de Europese Commissie, een overeenkomst heeft getekend met Airbnb, Trip Advisor, Expedia en Booking, om over deze vier platformen heen geaggregeerde data te leveren. De inten- tie is dat deze data eind 2020 per lidstaat op stadniveau beschikbaar komt. Het gaat om cijfers die vergelijkbaar zijn met de uitkomsten van de Statistiek Logiesaccommodaties, maar daar ook

2 Aantal gasten van Airbnb-accommodaties kunnen niet zomaar worden opgeteld bij de totalen van de Statistiek Logiesaccommoda- ties. Er kan sprake zijn van overlap. Grotere accommodaties die via Airbnb worden verhuurd kunnen mogelijk ook in de Statistiek Logiesaccommodaties zitten. Bovendien worden via Airbnb ook steeds meer hotelkamers aangeboden.

een onbekende mate van overlap mee hebben: aanbod (o.a. hosts en listings) en gebruik (o.a. aantal toeristen en nachten naar land van herkomst).

Bronnen: Airbnb: https://press.airbnb.com/new-2018-data-airbnb-grows-responsibly-and-spreads-tourism- across-the-country; Airdna:https://www.airdna.co/vacation-rental-data; CBS: https://www.cbs.nl/en-gb/background/2019/51/guests-and-nights-in-platform-related- accommodations

Groei Nederland in 2019 boven Europees gemiddelde

In hoofdstuk 2 is reeds gesproken over de internationale aankomsten in alle delen van de wereld. We- reldwijd is het inkomende toerisme in 2019 met 3,6 procent gegroeid, Europa liet een groei zien van 4,0 procent. Met een groei van 7 procent was de ontwikkeling voor Nederland dus bovengemiddeld. Buurlanden Duitsland en België lieten het afgelopen jaar een groei zien van 2 procent en Denemarken van 5 procent. Het aantal aankomsten in het Verenigd Koninkrijk groeide slechts met 1 procent, nadat het internationaal toerisme een jaar eerder nog daalde. De onzekerheden rond de Brexit vormen daarbij een belangrijke verklaring.4

Stijgende trend

Vanaf 2000 kende het inkomende toerisme in Nederland vooral positieve groeipercentages, hoewel in enkele perioden wel sprake was van enige krimp (figuur 5.1). De groei van het inkomende toerisme kwam voor een groot deel doordat meer toeristen uit België en Duitsland naar Nederland kwamen. De economieën in deze landen trokken aan, men had tijd en geld om (extra) vakanties te ondernemen. En Nederland is als buurland een uitermate geschikte bestemming voor een korte vakantie. Verder kwamen er meer buitenlandse toeristen naar Nederland doordat vliegmaatschappijen hebben gezorgd voor meer (lowcost) vliegverbindingen met Nederland. Dit heeft vooral geleid tot meer stedentrips naar Nederland. Daarnaast groeide het inkomende toerisme doordat Nederland meer bezoekers trok uit op- komende economieën, zoals landen in Azië en Zuid-Amerika. De economische groei in die landen maakt internationaal reizen bereikbaar voor een groeiende groep inwoners. Als de economische ontwikkeling in die landen stagneert, kan het reisgedrag echter nog erg fluctueren.

Tijdens drie perioden trad een noemenswaardige krimp op. De eerste krimp vond plaats rond 2001, het jaar van de aanslag op het World Trade Center in New York. Ook rond 2003 trad krimp op in het aantal buitenlandse gasten en hun overnachtingen in Nederlandse logiesaccommodaties. Destijds waren de SARS-epidemie en de oorlog in Irak actueel. Ten slotte kwamen minder buitenlandse toeristen naar Nederland tijdens de eerste jaren van de economische crisis rond 2008-2009. Na deze perioden van krimp herstelde het inkomende toerisme zich weer snel; de laatste jaren was er vaak sprake van forse groeipercentages. Ook in 2020 is er sprake van een opmerkelijke krimp, als gevolg van de COVID-19 crisis. De exacte gevolgen voor het aantal internationale gasten of overnachtingen zijn echter nog niet bekend, hoewel cijfers van januari t/m juli een krimp van 59 procent in het aantal gasten laten zien ten opzichte van dezelfde periode in 2019. In de afsluitende paragraaf van dit hoofdstuk wordt verder ingegaan op de ontwikkelingen in 2020.

Ook paragraaf 8.2 van deze publicatie gaat in op toeristen die in Nederland verblijven. Die paragraaf presenteert de cijfers over inkomend toerisme samen met die over binnenlands toerisme: Nederlandse toeristen in eigen land. Daarbij komt ook het onderscheid naar accommodatietypen aan bod.

5.2 Herkomst van buitenlandse toeristen

In deze paragraaf staat de herkomst van buitenlandse toeristen in Nederland centraal. Uit welke landen komen veel buitenlandse toeristen naar ons land?

Veel Duitse toeristen

Sinds jaar en dag is Duitsland het belangrijkste herkomstland van buitenlandse toeristen die Nederland bezoeken. In 2019 ontving Nederland 6,2 miljoen Duitse gasten (figuur 5.2). Dit komt overeen met 31 procent van het totale aantal buitenlandse gasten in 2019. Ook uit België en het Verenigd Koninkrijk ko- men veel toeristen naar Nederland, respectievelijk 2,5 en 2,4 miljoen gasten. Ongeveer 20 procent van de buitenlandse bezoekers aan ons land kwam in 2019 van buiten Europa. Amerika (Noord-, Midden-, en Zuid-Amerika) is het belangrijkste herkomstcontinent buiten Europa. In 2018 ontvingen Nederlandse logiesaccommodaties 2,2 miljoen gasten uit Amerika.

Figuur 5.2 Buitenlandse gasten in Nederlandse logiesaccommodaties naar herkomstland, 2017-2019*

0 1.000 2.000 3.000 4.000 5.000 6.000 7.000 Duit sland België

Vere nigd K onink rijk Fran krijk Italië Spa nje Zwit serla nd en Liech tenste in Den emark en Zwed en Ove rig Eu ropa Ameri ka** Azië Austra lië en O ceani ë Afrika x 1. 000 2017 2018 2019

Bron: CBS, Statistiek Logiesaccommodaties.

* Gasten die in het buitenland wonen en die ten minste één nacht in Nederland verbleven, zowel recreatief als zakelijk. ** Noord-, Midden- en Zuid-Amerika.

Hotelgasten: meer Britten en Duitsers

Bij de waarneming van het aantal gasten in de Statistiek Logiesaccommodaties wordt aan hotels gede- tailleerder gevraagd naar het land van herkomst dan aan andere accommodatietypen. De belangrijkste herkomstlanden voor hotelgasten in 2019 zijn Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en België. Vooral uit het Verenigd Koninkrijk en Duitsland kwamen in absolute zin meer hotelgasten dan in 2018. Andere herkomstlanden die een relatief sterke groei lieten zien, zijn Rusland, Polen en China. Het volgende deel gaat achtereenvolgens in op de belangrijkste herkomstlanden Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk.