• No results found

9.1 Dataverzameling

Enquête

Om inzicht te krijgen van het imago die mensen hebben van over de CHE, heb ik een aantal enquêtes opgesteld. Een enquête is een lijst met vaststaande vragen, die voor iedere respondent, uit dat bepaald onderdeel van de doelgroep, hetzelfde is. Om het verwerken van de resultaten niet te complex te maken, heb ik ervoor gekozen om een rij met verschillende antwoordmogelijkheden, aan de hand van likertschalen. De enquêtes die zijn verzonden naar de diverse doelgroepen, zijn toegespitst op die daadwerkelijke doelgroep. Deze enquêtes zijn digitaal verzonden met het programma van de HBO spiegel. Met dit middel kunnen enquêtes worden gehouden om bijvoorbeeld het curriculum te beoordelen. Het is vooral als intern meetmiddel bedoeld. Voor dit onderzoek was dit middel ook goed bruikbaar. Respondenten konden, wanneer het hen uitkwam, de enquête digitaal maken. Middelbare scholieren, die ook meewerkten aan dit onderzoek, maakten een enquête op papier, deze werd door de decaan of mentor

verspreidt. Alsnog werden deze resultaten later in de HBO spiegel verwerkt. De enquêtevragen (inclusief antwoorden) vindt u in de bijlagen.

Desk research

Het kan geen kwaad eens rond te kijken naar de werkwijze van andere scholen in Nederland. Want zoveel HBO instellingen in Nederland, daar moet toch veel onderzoek worden gedaan? Dat een imago onderzoeken als deze regelmatig wordt uitgevoerd is van groot belang, want mede basis hier kan een solide strategisch

marketingcommunicatieplan geschreven worden. En ook mede op basis van deze resultaten kunnen de communicatieactiviteiten aangescherpt worden. Hoe gaan andere HBO instellingen in Nederland om met marktonderzoek? Onderzoeken zij hun achterban? Hoe waardevol zijn dergelijke onderzoeken voor hen? Waaruit bestaat de doelgroep voor deze scholen? Ik vroeg het aan 16 verschillende HBO instellingen in Nederland door middel van een telefonisch interview, of via e-mailcontact.

Kwantitatief en kwalitatief

Dit onderzoek is vooral kwantitatief uitgevoerd door middel van digitale enquêtes naar verschillende personen tegelijk. Om deze kwantitatieve vragenlijst meer achtergronden te kunnen geven heb ik ruimte open gelaten voor eigen meningen. Respondenten konden via tekstvakken zelf zeggen wat ze van verschillende zaken vonden. Hier komen

waardevolle, kwalitatieve resultaten uit. Deze resultaten bieden meer diepgang dan de losse cijfermatige vragenlijst alleen.

Respons vergroten

Om het invullen van de enquête extra aantrekkelijk te maken, heb ik tien cadeaubonnen verloot onder de leerlingen, dus een specifiek deel van de doelgroep, die meededen met dit onderzoek.

9.2 Populatie, steekproef, representativiteit

Populatie

Het onderzoek omvat de gehele doelgroep van de CHE die, samen met de opdrachtgever, is vertaald in een aantal concrete doelgroepen. Dit waren: medewerkers van christelijke organisaties, potentiële studenten van scholen die de gehele achterban omvatten, en decanen. Deze, zeer gemêleerde doelgroep, omvat mensen die nog nooit van de CHE hebben gehoord, mensen die wel van de CHE hebben gehoord maar toch niet goed kennen, en mensen die weten waar de CHE voor staat.

Steekproef

Natuurlijk is de populatie van dit onderzoek zo groot, dat het niet haalbaar is iedereen te ondervragen. Dan zou je een respondentenlijst van duizenden mensen hebben. Hieruit heb ik deels een selecte steekproef getrokken. In totaal omvat dit onderzoek 271 respondenten. Daarvan zijn er 150 leerlingen verdeeld over 6 middelbare scholen, 75 medewerkers van christelijke organisaties en 26 decanen. Het deskresearch, wat ik even loskoppel van de enquêtes, heb ik onder 16 verschillende HBO instellingen in Nederland uitgezet. De reden dat voor een selecte benadering is gekozen, is vanwege de

beschikbaarheid van informatie over de doelgroep. Ik weet wat de doelgroep is, maar hoe bereik je deze goed? Zo heb ik een lijst met kandidaten opgesteld, en hen gevraagd of zij hun medewerking wilden verlenen.

De decanen zijn getrokken volgens een systematische steekproef met aselect begin. Ik had een database van decanen van middelbare scholen in Nederland, en heb daar 25 decanen ad random uitgetrokken.

Onder de leerlingen waaronder dit onderzoek is gehouden heb ik deels geen invloed gehad. Ik bepaalde de school (6 scholen verdeeld over onze volledige achterban) en bepaalde dat het om eindexamenleerlingen van het HAVO moest gaan. De contactpersoon binnen die school zorgde voor de verspreiding.

Representativiteit

Bij het samenstellen van de respondentenlijst heb ik uiterst scherp gekeken of dit wel een goede afspiegeling is van de doelgroep, of achterban, van de CHE. In overleg met de opdrachtgever is gekozen voor een duidelijke afbakening van wie wel en niet werden meegenomen in dit onderzoek. In vergelijking met vier jaar geleden is de

onderzoeksgroep uitgebreid, nu is het werkveld meegenomen. En het werkveld is zeker een onderdeel van de doelgroep.

9.4 Opbouw enquêtevragen

In de enquête die naar decanen, leerlingen en medewerkers van christelijke organisaties werd verzonden, stonden veel dezelfde, maar ook verschillende vragen. Het gaat dus om drie verschillende enquêtes. Ik loop de vragen langs. Ik noem welke vraag er is gesteld, hoe men kon reageren, en tussen haakjes staat aan wie deze vraag is gesteld, waarvoor D staat voor decanen, L voor leerlingen en M voor medewerkers van christelijke

organisaties.

Vraag 1 – Bent u bekend met de CHE? Ja/nee (D/L/M)

Vraag 2 – Op welke manier heeft u voor het eerst van de CHE gehoord? Diverse antwoord mogelijkheden, multiple choice (L)

Vraag 3 – Welke opleidingen denkt u dat de CHE heeft? Men kon kiezen uit alle

opleidingen van de CHE + enkele opleidingen die niet aangeboden worden aan de CHE, multiple response (D/L/M)

Vraag 4 – Heeft de CHE voldoende opleidingsmogelijkheden? Ja/nee/open (D/L/M) Vraag 5 – Zou je aan de CHE willen studeren? Ja/nee/open (L)

Vraag 6 – In geval van nee, bij vraag 5, waarom niet? Diverse antwoorden, MC (L)

Vraag 7 t/m 18 – Stellingen over de CHE, te beoordelen d.m.v. een 5 puntige likertschaal. (D/L/M)

Vraag 19 – Wat is het eerste waar u aan denkt als u aan de CHE denkt? Open (M) Vraag 20 – Heeft u folders van de CHE in uw bezit? Ja/nee (D)

Vraag 21 – Deelt u folders uit? Ja/nee (D)

Vraag 22 – Kennen uw leerlingen de CHE? Ja/nee/open (D) Vraag 23 – Wat trekt jou aan de CHE? Multiple choice (L)

Vraag 24 – Waar denkt u aan bij een kenniscentrum? Multiple response (D/L/M) Vraag 25 – Wat vindt u van de kernwaarden? Multiple choice /open (D/L/M) Vraag 26 – Zou u het relatiemagazine willen ontvangen? Multiple choice (M) Vraag 27 – Leest u het relatiemagazine / de nieuwsbrief? Multiple choice (D)

Vraag 28 – Via welke communicatiekanalen zou u het liefste geïnformeerd willen worden over de CHE? Multiple choice (D/L)

Vraag 29 – Wat is uw kerkelijke achtergrond? Multiple choice (D/L/M) Deze vragen zijn in de maanden oktober en november verzonden aan de drie onderzoeksgroepen. De resultaten van deze enquêtes kunt u lezen in het volgende hoofdstuk. De volledige enquêtes kunt u terugvinden in de bijlage, evenals de uitwerkingen.