• No results found

Bijlage XI Transcripten van interviews

Transcript 1 Marieke

Awareness:

Q: Hoe kom je in eerste instantie in aanraking met incentive reizen of bedrijfsreizen? A: Euh, bedoel je vanuit het bedrijf of?

Q: Ja, A: Euhm,

Q: Als jij de taak hebt gekregen of verantwoordelijk bent voor de organisatie van een incentive reis van je bedrijf. Euh ja hoe je er dan in eerste instantie mee in aanraking komt.

A: Euhm, ja ik denk dat ik, goede vraag, best lastig eigenlijk. Hahaha Q: Nee het moet ook niet te makkelijk zijn he, hahaha

A: In aanraking bedoel je, euh, Hoe ik dat aanpak of? Wat ik als eerste zou doen.

Q: Nee het allereerste moment, sommige mensen krijgen de opdracht van de baas, euhm dat is de eerste stap hoe je ermee in aanraking komt. Of je hebt zoiets van, ik moet mijn team motiveren met een incentive reis.

A: Ik zat al te denken ik krijg die opdracht altijd van mijn baas, maar dat bedoel je dus, hahah Q: Ja ja precies

A: Nee dat zou vanuit mijn baas of de directie euh want er moet natuurlijk budget voor zijn en het moet wel passen in de beloningsstrategie van het bedrijf.

Consideration:

Q: Ja ja, oke duidelijk, euhm Dan heb je dus de opdracht gekregen euhm, wellicht ook een budget van je baas en dan ga je dus zoeken. Want het is best wel complex, er zijn veel dingen die je moet organiseren. Via onlinekanalen ga je dan zoeken?

A: Euhm het zou er ook erg van afhangen of er een bestemming bekend is of niet, als die nog niet bekend is zou ik, ja euhm, ik ken vooral incentive bedrijven eigen binnen Amsterdam.

En doe doen reizen zowel binnen Amsterdam als daarbuiten. Dus ik zou vooral op de websites van die incentivebedrijven gaan kijken.

Q: Ja mm mm

A: En zien wat zij zoal aanbieden en als ik al een specifieke bestemming in gedachte heb of dat heb overlegd met mijn baas. Dan zou ik denk ik beginnen bij die bestemming om te kijken wat daar mogelijk is.

Q: Oke, Mm mm

A: Euh, Dus samenvattend, via google en via incentive bedrijven die ik ken om te kijken wat ze in de aanbieding hebben

Q: Oke, op welke zoekwoorden zou je dan op zoeken? Je zegt net al bestemming maar misschien typ je wel andere zoekwoorden in om iets te vinden?

A: Ik zal denk ik op groepen, groepsreizen, Q: Ja

A: Euh, groepsaccommodaties euhm, bedrijfsreizen Q: Ja

A: Euhm, ook gewoon op incentive zeker Q: Ja

A: Dat zijn denk ik de belangrijkste

Q: Oke, helder! En via welke offline kanalen zou je gaan zoeken? Je heb net al gezegd... A: Oeh ik weet eerlijk gezegd dat ik dat niet zal doen. Hahaha

Q: Aah oke, offline kan ook zijn, euhm dat je in je netwerk en binnen je vriendengroep zoekt.

A: Ja dat wel, ik ken een aantal mensen die incentive reizen organiseren, ook binnen als buiten Amsterdam, dus die zou ik zeker wel om advies en hulp vragen.

Q: Zijn wij daar 1 van? A: Ja daar zijn jullie wel 1 van Q: YES, haha

A: Dat is niet omdat ik hier zit maar dat is wel zo, ja zo groot is mijn netwerk nou ook weer niet. Jullie zijn daar zeker 1 van.

Q: Oke, heel helder. Euhm je gaat zoeken, je gaat gericht zoeken, euh, je hebt gezegd google zoekmachines netwerk en mensen die je kent, maar een organisatie dient wel een boodschap over te brengen. Je wil graag iets horen waardoor je getriggerd wordt of je er wat bij voelt. Welke boodschap dient een organisatie jou te geven?

A: Nou het grappige is is dat onze kernwaarden van het bedrijf is fun, community Q: Mm mm

A: Euhm dat zijn toch wel de 2 kernwaarden waarmee ik iets zou willen doen bij zo’n reis Q: Ja

A: Fun is denk ik het feit dat je op zo’n reis gaat komt daarin terug maar ik zie het wel, we hebben trouwens sowieso 1 reis en daar wordt dat wel ja daar komt dat altijd in terug dat fun element. We gaan elk jaar op winstersport dat zorgen onderaan de piste een bbq is.

Q: Aaah heel vet!

A: Euhm ja dat er überhaupt een groot diner is waardoor je wel met elkaar in groepsverband wat doet en trots kan uitstralen dat je als bedrijf daar met elkaar bent

Q: Kijk dat zijn mooie dingen.

A: Dus dat zou ik wel belangrijk vinden om dat element erin te verwerken en dat valt denk ik onder de fun kernwaarde van ons.

Q: Mm mm

A: Ja en als je dan verder iets wil zoeken zou ik kijken of je iets met community moet doen maar ik denk dat dat wel een beetje ondergeschikt is aan fun.

Q: Ja precies! En in welke vorm dient de boodschap overgedragen te worden? Zie je dat het liefste bijvoorbeeld via advertenties of via sponsoring, pr?

A: Je bedoelt aan de deelnemers?

Q: Je bent nog steeds gericht opzoek, je hebt net gezegd welke inhoud de boodschap dient te zijn waardoor jij getriggerd wordt. Maar in wat voor een vorm wil je die boodschap graag vinden? Wil je dat op internet vinden, of persoonlijke direct marketing maar het kan ook bijvoorbeeld dat je bij ons komt via bepaalde sponsoring of public relations. Je zal toch ergens aan die boodschap moeten komen.

A: Je bedoelt de boodschap aan de organisator bedoel je zeg maar. Q: Ja, de boodschap waar jij naar opzoek bent.

A: Oooh, sorry hoor, Q: Maakt niet uit haha

A: In welke vorm ik die boodschap wil delen?

Q: Nee hoe je hem wil ontvangen. Ik probeer te achterhalen hoe wij onze doelgroep dienen te bereiken via welke kanalen? dus ik vind het leuk om te van jou te achterhalen van hoe kom ik nou bij jullie? Welke stappen onderneem ik als ik gericht ga zoeken? Je hebt zoekmachines gezegd

A: Ja

Q: Maar misschien komt er wel bovenaan google. Bohemian Birds euh stopt 10.000 euro in de Cliniclowns om ze te laten reizen. Zou dat een trigger voor je zijn? Of wil je juist meer advertenties, bijvoorbeeld. Bohemian Birds regelt jouw incentive reis?

A: Euhm de belangrijkste euh boodschap zou zijn dat het dat het geen massa euhm reis is, geen reis die jullie bij wijze van spreken op de plank hebben liggen

Q: Nee

A: De boodschap zou denk ik moeten zijn ehm nadenken over wat wij willen en dat jullie ons begrijpen wat wij doen als bedrijf

Q: Ja

A: En ehm daarop reageren. Daardoor echt een unieke reis in elkaar kunnen zetten eigenlijk Q: Ja

A: En dus niet zo zeer dat er ehm hoe heet het. Dat jullie nja ook werken met goede doelen enz dat denk ik minder

Q: Oke

A: Het gaat meer om dat wauw effect dat je wil krijgen en dat krijg je door een goede reis neer te zetten en een groepsgevoel te creëren. Want je wilt uiteindelijk dat de mensen trots en onderdeel zijn van het bedrijf.

Q: Ja

A: En dat wil je ook uitstralen op zo’n reis, dus dat moet ook zo’n reis zijn. Als je op een of andere manier die boodschap kunnen verwoorden dan helpt dat.

Q: Oke super helder! Ehm als je gaat zoeken, kijk je dan ook naar wat voor een soort bedrijf is het? Kijk je naar een bepaald imago van een bedrijf, of bepaalde kernwaarden waar ze voor staan of moeten ze juist veel ervaring hebben?

A: Ja dat vooral, ik kijk minder naar waar ze voor ze staan. Ik kijk gewoon naar de kwaliteit die geleverd wordt.

Q: Mm mm

A: En inderdaad de ervaring die het bedrijf heeft.

Q: En hoe kom je er dan achter hoeveel ervaring een bedrijf heeft?

A: Nou een bedrijf heeft altijd wel voorbeeldreizen staan en als ik met ze in contact kom vraag ik daar wel na. Dan vraag ik naar ideeën en ik merk vanzelf door de manier op de manier waarop iemand praat of degene ervaring heeft. Komen ze met veel ideeën of juist niet. Ja dan heb je al snel het idee of iemand het kan realiseren?

Q: Ja precies, oke! Ehm nou je hebt net de kernwaarden van jouw bedrijf opgenoemd. Ik zou wel graag willen weten als jij opzoek gaat naar een organisatie om de organisatie van de reis uitbesteden, naar welke kernwaarden jij opzoek bent. Wat moet een bedrijf hebben en uitstralen volgens jou?

A: Euhm ja ik weet niet zo goed hoe je dat in een woord. Ja jawel. Betrouwbaar, een bedrijf die zijn afspraken na komt en dat vooral en eerlijk zijn. Euhm dat euh nja goede, hoe zeg je dat, service!

Q: ja

A: ja dat is ook een van onze kernwaarden maar dat zou ik ook zoeken in een bedrijf, kwaliteit, ik weet niet of je dat een kernwaarde kunt noemen.

Q: Ja zeker een goede kwaliteit! A: Dat zijn wel de 3 belangrijkste.

Q: Nou we hebben die 3 al in ons pakket staan dus dat is goed! We hebben ook fast & personal communication en veiligheid.

A: Ja hele goede.

Q: Ja dat we zijn aangesloten bij de SGR, ken je de SGR? A: Nee

Q: Dat is SGR, omdat je natuurlijk veel geld overmaakt naar een bedrijf voor jouw incentive reis stel het bedrijf gaat failliet of er gebeurd iets. Dat je geld veilig is

A: Precies

Q: Als je het zelf helemaal doet en een hotel brand af, dan krijg je je geld in principe niet terug. A: Nou heel goed!

Q: Even kijken, welke elementen maken het nu dat je een organisatie vertrouwd?

A: Nou ik denk dat je dat pas kan bepalen als je iemand echt gesproken hebt. Dat zou ik niet over de mail of de telefoon kunnen bepalen.

Q: Mm mm

A: Ehm, nja de de de toch wel de gastvrijheid eigenlijk en persoonlijk contact dat je net noemt. De manier hoe iemand met je omgaat,

Q: Ja

A: Ehm en het gevoel dat iemand je niet een verkooppraatje aan het voorhouden is maar gewoon echt. Q: Met je meeluistert?

A: Ja

Q: En inhaakt op je wensen?

Q: Nee

A: En ehm dat iemand daar wat mee doen, ik denk dat dat heel belangrijk is. Purchase:

Q: Oke, erg goed! Dan zijn we aangekomen bij de purchase fase. Dus ehm in principe heb je nu gericht gezocht via een aantal kanalen, je hebt een aantal dingen benoemd die je erg belangrijk vindt. Vertrouwen en persoonlijk contact ehm maar goed er zijn er nog steeds 2 a 3 die je heel erg goed vindt. Dus je hebt zeg maar 3 offertes uitgevraagd waarbij je een goed gevoel bij hebt. Op zich goed naar je wensen luisteren en met een offerte komen die aan je wensen voldoen.

A: Ja

Q: Ehm maar voordat ik daarover verder de diepte in ga wil ik heel graag weten waar je nu precies naar opzoek bent als je de organisatie van je incentive reis uitbesteed?

A: Iemand die gewoon heel veel geregel uit handen neemt. 2 dingen eigenlijk. Dat en iemand die ook leuke ideeën heeft door de lokale contacten die die daar heeft. Ervaring.

Q: Expertise zeg maar? A: Precies, expertise

Q: Expertise in het vak, die met inspiratie komt en creativiteit en je helpt met je wensen en dus de volledige ontzorging.

A: Precies, die 2!

Q: Even kijken, dan heb je er nog steeds 3 op het oog want ze doen het alle 3 goed. Ja dat is in deze branche, goede concurrentie maar wat zijn nou de doorslaggevende factoren dat je toch voor 1 partij kiest?

A: Nou 1 daarvan is toch wel prijs. Q: Ja?

A: Prijs/kwaliteit, ehm. Ja we gaan er dan denk ik wel van uit dat ze afgestemd zijn op mijn wensen dus daar zou het niet meer in zitten

Q: Ja. A: Ehm.

Q: Krijg je als je een incentive organiseert krijg je dan een budget van je baas en vraag je 3 offertes uit, kijk je dan echt naar de prijs want die zou in principe van alle 3 hetzelfde moeten zijn, kijk je dan naar de kwaliteit wat je voor die prijs wordt waargemaakt?

A: Precies, de prijs/kwaliteit verhouding dus eigenlijk en ehm ja Q: Oke.

A: Euhm ja weet je wat zijn de extra’s misschien ook wel die erbij zitten. De extra incentives?

Ja de kleine details waardoor ik weet dat de deelnemers nog beter ervaring zullen hebben en nog betere reis ervaren. Dat er aan kleine details wordt gedacht zoals een klein prestentje op het vliegveld of in het hotel bij binnenkomst.

Q: Ja

A: Iets extra’s verzorgd is bijvoorbeeld een extra activiteit. Die extra’s kunnen dan wel doorslaggevend zijn.

Q: Oke, leuk om te horen. Ik dacht zelf ook al aan dit soort dingen maar je bent de eerste respondent die dit benoemd dus euh super gaaf inzicht!

Q: Heb ik toch ergens goed gedacht, haha A: Hahaha

Q: Ehm, in de B2B markt is het besluitvormingsproces langer en complexer dan in de B2C markt omdat er met een groter budget wordt gewerkt en met maatwerk euh.

A: Ja en er goedkeuring moet worden gegeven.

Q: Meerdere besluitvormer ofwel de DMU, uit hoeveel personen bestaat bij jullie de DMU? A: Dat valt tegenwoordig wel mee, het was veel meer. Ik denk uit 3 of 4?

Q: Oke, en wat voor een rol heb jij in het besluitvormingsproces?

A: Ehm het is niet zo dat wij er vaste titels voor hebben hoor maar ehm ik maak zeg maar de selectie en onderbouw de keuze die ik maak, misschien hooguit samenwerking met een collega maar dat zal op hetzelfde niveau zijn.

Q: Ja

A: Dan zou ik eerst mijn keuze voorleggen en onderbouwen bij de afdelings- afdelingsverantwoordelijke en die zou het aan het bestuur voorleggen maar beslissingen worden vrij snel gemaakt. Dan heb je het over 2 a 3 stappen die beslissen.

Q: Oke, want in principe als jij ja zegt heeft de besluitvormer dan ook gelijk een ja toch?

A: In principe wel tenzij ze het er echt niet mee eens zijn, dan kunnen ze echt nog wel aan de bel trekken maar ehm als ik duidelijk aangeef waarom ik het ene vind dan zullen zij daar wel in meegaan. Ze hebben niet voor niets mij gevraagd dit te doen, ze hebben niet de tijd om erin te duiken waardoor ze mij daarin vertrouwen. Hooguit zullen ze vragen over de keuzes en dan kunnen we het daarover hebben.

Q: Oke. Ehm ja, in principe, stel dat gebeurt dus, jij bent overal mee eens. Jij vindt het een fantastisch pakket voor het budget, je legt het voor maar de uiteindelijke besluitvormer is nog aan het twijfelen. Wat kunnen wij dan doen om toch een draagvlak te creëren om de besluitvormer te overtuigen?

A: Dan zou ik jullie uitnodigen op het kantoor! Q: Oke,

A: Om jullie plan toe te liggen, een soort pitchen misschien wel aan de directie Q: Ja

A: Om te laten zien ehm dat het voorstel. Toch wel het persoonlijk contact, dat geeft hem dan hopelijk wat meer vertrouwen bij jullie als BB en als medeorganisator van de reis.

Q: Oke ja. Ehm, dat was hem eigenlijk. A: Oke.

Q: Wat vond je van het interview?

A: Ja wel leuk! Ik hoop dat je er wat aan heb gehad. Hahaha Q: Ja Ik heb er zeker wat aan gehad ja

A: Dat is het enige waar ik een beetje over twijfel

Q: Nee nee ik heb er zeker wat aan gehad! Je kan als je wilt ehm als laatste vraag ehm, stel er is iets wat ik niet heb benoemd of niet heb gevraagd in het interview kan je aanvullen waarbij je denkt, dit is echt de key tot succes van het boeken van een incentive reis.

A:: Even denken hoor…

Q: Dat is altijd wel een interessante

A: Volgens mij niet. Volgens mij heb je alles wel benoemd, kernwaarden, zoekwoorden, boodschap. Dus dat is compleet allemaal

Q: Ja ja, Nou heb ik toch iets goed gedaan, yes! A: Zeker zeker!

Q: Dan zet ik hem op pauze

Transcript 2 Maxine

Awareness

Q: Hoe kom je in eerste instantie in aanmerking met incentive reizen A: Via mijn baas

Q: Via je baas? Oke A: Ja

Q: Dus je krijgt van hem te horen, van oke dit gaan we doen?

A: Ja. Was eigenlijk een bekendmaking vanuit de directie voor het kerstdiner Q: Oke.

A: Dus we hadden een borrel op het kantoor en voordat we eigenlijk naar een andere locatie gingen voor het eten hadden ze een presentatie met als afsluiter van eerst zouden we gaan skiën en dit jaar zouden we wat anders gaan doen

Q: Oh wat vet

A: En er waren ook al andere geluiden gekomen van andere die wat anders wilden dan skiën. Heel erg vervend

Q: Ja.

A: Maar goed. Zoveel mensen zoveel wensen, ehm dus dat was eigenlijk verassend voor iedereen en toen heeft hij dat aan mij gevraagd of ik dat over zou willen nemen

Consideration

Q: Oke. En ehm, dan krijg je die opdracht in principe. En dan ga je zoeken, of hoe kom je in aanraking met bedrijven die incentivereizen boekt, of organiseert?

A: Ehm. Hoe dat in ons geval is gegaan of hoe ik het zelf zou doen? Q: Ehm. Je mag ze allebei vertellen

A: Nou in ons geval was het al geboekt bij jullie. Was alles al opgezet met het hele programma en dagindeling en dat soort dingen. Ehm hoe ik het zelf zou doen, ja googelen.

Q: Oke googlen. Dus je zou zoekmachines gebruiken?

A: Ja, en en netwerk. Vragen of je via via bij de beste dingen komt

Q: Ja het is dus mond tot mond en zoekmachines hoe jij zou gaan zoeken naar organisaties? Oke zijn er verder nog andere online kanalen waar je naar zou zoeken. Zou je bijvoorbeeld naar linkedin gaan of iets anders?

A: Nee. Q: Oke

A: Social media kanalen zou ik zelf niet zo gebruiken. Ook omdat het gesponsord is en gepusht zou ik dat niet zo snel doen. Maar dat is bij google natuurlijk ook. Als je betaald sta je ook bovenaan. Maar daar kun je nog snel een selectie maken.

Q: Ja google. Kun je natuurlijk ook de organische zoekresultaten zien, en die zijn natuurlijk niet betaald. Dan krijg je in principe omdat ze goed zijn. En zijn er verder nog andere offline kanalen hoe je zoekt. Kijk je zegt net netwerk. Maar zou je ook nog gaan bellen om via offline kanalen bij incentivereizen bureaus te komen?

Q: Ehem

A: Tijd is geld, grof gezegd Q: Ja precies

A: Dus ja wat ik dan sneller zou doen is gewoon offertes aanvragen via de mail. Zo’n mailtje kun je natuurlijk verder plakken en versturen naar het volgend bedrijf

Q: Ja

A: Ehm. Maar wanneer ik het wel eventueel zou doen is als ik bijvoorbeeld een hele vette aanbieding