• No results found

Maatschappelijke zorg

In document Programmarekening 2017 (pagina 31-35)

Kerndossier

2. Transitie AWBZ, doorontwikkeling WMO

2017 In 2017 zijn beleid en uitvoeringsplan vastgesteld in de vorm van een Ontwikkelagenda Maatschappelijke Ondersteuning en een Werkagenda Maatschappelijke

Ondersteuning 2017-2019. De Werkagenda biedt een overzicht van focuspunten en projecten op acht verschillende leefdomeinen, voor de komende twee jaar. Vanwege het grote aantal raakvlakken met andere beleidsterreinen en de betrokkenheid van het maatschappelijk veld op het gebied van zorg en ondersteuning, vraagt de uitvoering van de Werkagenda om een integrale benadering van de Wmo. Dit houdt in dat de ontwikkelopgaven zowel vanuit maatwerkvoorzieningen als vanuit algemene

voorzieningen worden benaderd en dat samenwerken en het gezamenlijk optrekken vanuit de verschillende beleidsterreinen essentieel is voor de uitvoering en monitoring.

We hebben één gemeentebrede en integrale projectorganisatie voor de Wmo

geinplementeerd, waarmee beleid, uitvoering en budgettering gemonitord kan worden.

Beleidsvoornemens

16. Uniforme verantwoording door zorgaanbieders

Doelstelling We willen komen tot een eenvoudiger systeem van verantwoording. We willen meer naar een systeem waarbij afspraken worden gemaakt over te leveren kwaliteit en klanttevredenheid tegen een bepaalde prijs. Door in regionaal verband afspraken te maken over een uniforme verantwoording in de vorm van outcome-criteria, kunnen gemeenten zelf ook direct positieve invloed uitoefenen op de administratieve lastendruk voor zorgaanbieders.

2017 Vanuit Dongemondverband heeft een werkgroep bestaande uit medewerkers van gemeenten en zorgaanbieders onderzocht waar mogelijkheden liggen tot een verdere uniformering van de verantwoordingssystematiek. Er zijn enkele afspraken gemaakt, zoals het doorsturen van een verkort ondersteuningsplan. Gelet echter op landelijke ontwikkelingen op het gebied van onder meer rechtmatigheid, is het niet eenvoudig een verlaging van administratieve lastendruk te bereiken. Er wordt meer en meer gevraagd, onder andere in accountantsverklaringen. In 2018 wordt hier wel verder op ingestoken.

In 2017 is bereikt dat we (ook in Dongemondverband) via de iWmo berichten uitwisselen met al onze aanbieders op het gebied van begeleiding en hulp bij het huishouden. IWMO is een informatiestandaard die inzicht geeft in de gegevensstromen tussen gemeenten en zorgaanbieders binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning.

19 Stimuleren van innovatieve en creatieve ideeën op het gebied van de transitie Doelstelling De taakstelling op het gebied van de transities vraagt om innovatieve en creatieve

ideeën. Deze ideeën ontstaan in de samenleving: bij de burger zelf, maatschappelijke organisaties en de markt. De gemeente kan een (faciliterende) rol spelen bij de inventarisatie en de nadere uitwerking hiervan. Zo geven wij kleine, lokale spelers op de zorgmarkt de ruimte, stimuleren we het maken van ‘slimme verbindingen’ en het gebruik van nieuwe ICT in de Wmo.

2017 Er was in 2017 budget beschikbaar voor innovatie en er is een innovatiemedewerker ingehuurd. Hiermee hadden we binnen de gemeentelijke organisatie een duidelijk aanspreekpunt. In 2017 zijn er projecten, pilots en activiteiten uitgewerkt en gestart, zoals een pilot dagbesteding bij de Floraliatuin, een citychallenge voor ideeën rond een dementievriendelijke gemeente, een marktconsultatie aangaande de

cliëntondersteuning voor in 2018 en de pilot voor alternatief vervoer via Automaatje.

Gemeente Oosterhout Jaarverslag en jaarrekening 2017 32 Inwoners en maatschappelijke organisaties zijn actief betrokken geweest of hebben meegedacht bij verschillende initiatieven. Voor 2018 is er opnieuw budget en capaciteit ingeregeld om deze ingeslagen weg te vervolgen.

20 Aanbieden van zorg en ondersteuning zo dicht mogelijk in de buurt van de inwoners

Doelstelling Zorg en ondersteuning worden zo dicht mogelijk in de buurt van onze inwoners aangeboden. Mensen hoeven niet weg uit hun vertrouwde omgeving en het is vaak kostenefficiënter. De positie en betekenis van activiteitencentra en dorpshuizen wordt versterkt en sport- en culturele accommodaties en (brede) scholen worden hiervoor ingezet. Sociale wijkteams spelen een belangrijke rol in het dichtbij opvangen van de eerste hulpvraag.

2017 De restyling van de drie activiteitencentra is halverwege het jaar gestart en eind december afgerond. Het budget is door de raad vastgesteld via het

jaarrekeningresultaat. Personeel, vrijwilligers en gebruikers zijn betrokken bij de professionele opzet en uitvoering. Men is er tevreden mee. Dat blijkt uit de positieve reacties van alle bezoekers en gebruikers. De capaciteit is vergroot door het creëren van extra spreekkamer/werk/kantoorruimte door het plaatsen van een wand in De Slotjes, het plaatsen van verrijdbare, decoratieve wanden in De Bunthoef en De Slotjes. In Dommelbergen is de keuken uitgebouwd. Hierdoor kunnen nog meer activiteiten plaats vinden. Dit betekent een vergroting van de activiteitencentra als algemene voorziening. In de afgelopen jaren is het bezoekersaantal steeds toegenomen. Met deze trend pakken de activiteitencentra een steeds grotere rol binnen de Wmo.

21 Collectieve arrangementen en goede eerste lijnsvoorzieningen in het kader van de WMO

Doelstelling De ervaring met de Wet maatschappelijke ondersteuning heeft geleerd dat preventie, collectieve arrangementen en een goede eerstelijnsvoorziening ertoe leiden dat minder hoeft te worden doorverwezen naar de (aanzienlijk duurdere) gespecialiseerde

tweedelijnszorg. Afspraken met zorgaanbieders worden zo vormgegeven, dat het ook financieel aantrekkelijk wordt hierop te sturen. Dit uitgangspunt geldt ook voor de jeugdzorg.

2017 Afgelopen jaar is ingezet op versterking van algemene voorzieningen. Verschillende projecten zijn opgestart, in uitvoering of afgerond. Bijvoorbeeld: Floralia dagbesteding, ANWB Automaatje, BeweegSaam, Huisbezoeken Senioren etc. Voor een volledig overzicht wordt verwezen naar de Werkagenda Maatschappelijke Ondersteuning 2017-2019

28 Vrijwilligers

Doelstelling Mantelzorgers moeten met vragen terecht kunnen bij een centraal meldpunt.

Voorkomen moet worden dat mantelzorgers “omvallen”. Dat kan onder andere door de mogelijkheid te creëren dat ook mantelzorgers een bepaalde periode “vrijaf” kunnen nemen en zich kunnen laten vervangen door vrijwilligers (respijtzorg). Daarnaast zal de gemeente zich inspannen om de samenwerking tussen huisartsen en mantelzorgers te verbeteren.

2017 In 2017 is een bijna 100% match bereikt tussen hulpvraag en hulpaanbod, mede door inzet van vrijwilligers die ook telefonisch, op afspraak of via spreekuur een juiste match zoeken. Er is ook gestart met Automaatje, een vrijwilligersvervoersservice, met eigen auto.

31 Investeren in het collectieve om de financiële uitgaven voor het individuele te beperken

Doelstelling In het beleidskader Maatschappelijke ondersteuning wordt een duidelijke koers uitgezet; we gaan dichtbij de burger aan de slag. Om de door ons gewenste

verschuiving naar het voorliggende veld om daadwerkelijk dichtbij de burger aan de slag te zijn te bereiken ish et nodig dat de gemeente nieuwe initiatieven actief

Gemeente Oosterhout Jaarverslag en jaarrekening 2017 33 ondersteunt en waar nodig verder helpt. Dit kan onder andere door binnen de budgetten voor de transities ruimte in te bouwen om experimenten ook financieel te kunnen ondersteunen.

2017 Voor 2017 zijn innovatieve experimenten, zoals Automaatje, Citychallenge voor een demenntievriendelijke samenleving, dagbesteding de Buurtkamer in de Slotjes en dagbesteding in de Floraliatuin opgezet, met de verwachting dat deze algemene voorzieningen de druk op maatwerkvoorzieningen zullen temperen.

33 Hulp bij het huishouden

Doelstelling Hulp bij het huishouden is een belangrijke en relatief goedkope eerstelijnsvoorziening voor mensen met een zorgbehoefte. Hulp in de huishouding vervult daarnaast een belangrijke signaalfunctie. Wij willen daarom alles op alles zetten om hulp in de huishouding overeind te houden. Wij gaan daarbij, binnen het bestaande budget, op zoek naar manieren om deze ondersteuning op een efficiëntere wijze vorm te geven.

2017 Vanaf 2017 is het nieuwe beleid rond hulp bij de huishouding ingegaan. Het is een overgangsjaar geweest, omdat in dit jaar de inwoners die eerder bijzondere bijstand kregen om hun huishoudelijke hulp te financieren geleidelijk onder de Wmo kwamen te vallen. In oktober 2017 is deze overgang uiteindelijk voltooid.

Eind 2017 zijn er in totaal weer ruim 1200 huishoudens die gebruik maken van de voorziening Hulp bij het Huishouden. Dit komt ongeveer overeen met het aantal voordat de voorziening per 1 januari 2015 niet meer door de gemeente werd geregeld en gefinancierd.

Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord gevestigd te Tilburg Doel (openbaar belang) Het verlenen of doen verlenen van ambulancezorg.

Wijzigingen belang in begrotingsjaar

Geen wijzigingen.

Financiële bijdrage 2017 Begroting € 0 Jaarrekening € 0 Resultaat GR 2017 € 478.000

Ontwikkelingen 2017 Alternatieve rechtsvorm RAV

Onderzoek naar een alternatieve rechtsvorm is in 2017 afgerond en gepresenteerd aan het Algemeen Bestuur (AB). Conclusie van het onderzoek is dat een stichting, zonder winstoogmerk, met een combinatie van Raad van Bestuur en Raad van Toezicht model, het beste voldoet aan de geformuleerde ontwerpcriteria, met name ook waar het gaat om het effectief en gericht kunnen nemen van maatregelen die het publieke belang van de ambulancezorg in de betrokken gemeenten waarborgen.

Gelet op de onduidelijkheid die er bestaat omtrent de inrichting, ordening en financiering van de ambulancezorg na 2021, heeft het AB besloten de besluitvorming over de toekomstige rechtsvorm en governancestructuur van de RAV Brabant MWN uit te stellen totdat de wetgever duidelijkheid heeft geboden over de toekomst van de ambulancezorg na 2021.

Prestaties RAV

In 2016 werd het referentiekader Spreiding en beschikbaarheid herzien.

Op basis hiervan zijn de budgetten voor ambulancezorg opnieuw berekend. Zowel de RAV Midden- en West-Brabant als de RAV Brabant-Noord kreeg een verhoging van het budget. Volgens de berekening van RAV en zorgverzekeraars zijn de toegekende middelen niet voldoende om de 95% dekkingsnorm te behalen, in de huidige omstandigheden van forse volumegroei. De RAV heeft een plan bij de NZA ingediend voor uitbreiding van personele formatie ter grootte van € 1,5 miljoen

Gemeente Oosterhout Jaarverslag en jaarrekening 2017 34 Regionale Ambulancevoorziening Brabant Midden-West-Noord gevestigd te Tilburg

structureel.Het probleem is dat het niet mogelijk is om voldoende (snel) extra verpleegkundigen aan te trekken en op te leiden om tegemoet te komen aan de stijgende behoeft aan ambulancevervoer. In 2017 is geanticipeerd op de forse volumegroei door de RAV. In het kader van de Wet BIG (Beroep op Inidividuele Gezondheidszorg) is het mogelijk om Bachelors Medische Hulpverlening (BMH) tijdelijk in te zetten als ambulanceverpleegkundige. De RAV heeft inmiddels een aantal

arbeidscontracten met BMH’ers afgesloten. De uitbreiding van personeel wordt in 2018 afgerond. Daarnaast zijn mogelijke initiatieven onderzocht om de spoedhulp aan burgers te verbeteren. Het RAV ziet hierin de meerwaarde van een goed functionerend AED netwerk en biedt gemeenten daarom ondersteuning bij het realiseren van een goed functionerend AED netwerk.

Openbare Gezondheidszorg West Brabant gevestigd te Breda

Doel (openbaar belang) Inhoud geven aan de voor de deelnemende gemeenten noodzakelijke en de door de deelnemende gemeenten gewenste samenwerking op het terrein van de openbare gezondheidszorg en de preventieve

gezondheidszorg.

Wijzigingen belang in begrotingsjaar

Geen wijzigingen.

Financiële bijdrage 2017 Begroting € 1.783.333 Jaarrekening € 1.845.026 Resultaat GR 2017 € 361.000

Ontwikkelingen 2017 Kwetsbare groepen

In 2017 is de medische zorg voor dak- en thuislozen geëvalueerd. Uit deze evaluatie blijkt dat de toegang tot zorg voor dak- en thuislozen met de inzet van de GGD is verbeterd. Het Algemeen Bestuur heeft daarom besloten de zorg voor dak- en thuislozen op te nemen in het

takenpakket van de GGD.

In 2016 heeft het Algemeen Bestuur besloten dat de GGD vanuit haar wettelijke taken publieke gezondheid activiteiten voor statushouders uitvoert. Een regio coördinator vult de praktische ondersteuning in voor gemeenten in hun verantwoordelijkheid rondom de gezondheid en vitaliteit van statushouders. Elke GGD heeft een eigen regio coördinator, die tot mei 2018 is aangesteld.

Omgevingswet

Met de inwerkingtreding in 2019 van de Omgevingswet zal de betekenis van publieke gezondheid in ontwikkelingen op het gebied van de ruimtelijke ordening aanmerkelijk toenemen. Daarnaast zorgen

ontwikkelingen op het gebied van infectieziekten en de problematiek van antibioticaresistentie ervoor dat voorsorteren op de toekomst steeds belangrijker wordt. In 2017 heeft de GGD ingezet op uitbreiding van kennis en expertise op het gebied van infectieziekten en technische hygiënezorg.

Jeugdgezondheidszorg

In 2017 wordt er gewerkt volgens het integrale basispakket jeugdgezondheidszorg. Jeugdgezondheidszorg (JGZ) blijft de

preventieve basisvoorziening voor iedereen en voor kwetsbare kinderen in het bijzonder. In 2017 heeft de GGD in samenwerking met gemeenten prestatie indicatoren opgesteld voor het monitoren van het integrale

Gemeente Oosterhout Jaarverslag en jaarrekening 2017 35 Openbare Gezondheidszorg West Brabant gevestigd te Breda

basispakket.

Tot slot heeft de GGD ook voorbereidingen getroffen voor de uitvoering van het nieuwe Rijksvaccinatieprogramma vanaf 1 januari 2018.

Gemeentelijke indicatoren

Burgerindicatoren

Score 2015

Score 2016

Score 2017

Bron

Voorzieningen voor senioren in de gemeente. 6,4 6,3 6,4 Burgerij-enq.

Welzijnsvoorzieningen in de gemeente 6,9 6,9 6,9 Burgerij-enq

Gezondheidszorg in de gemeente 7,1 7,0 7,3 Burgerij-enq

Is mantelzorger (zorgt voor een familielid of bekende)

19% 19% 20% Burgerij-enq

Doet vrijwilligerswerk 26% 23% 26% Burgerij-enq

Voorzieningen / toegankelijkheid in de gemeente voor mensen met een functiebeperking

6,3 6,1 6,3 Burgerij-enq

In document Programmarekening 2017 (pagina 31-35)