• No results found

Leveren en plaatsen van éénlagige cementering

4. TECHNISCHE CONTRACTUELE BEPALINGEN

4.4. Technieken

4.4.1. Perceel 1: Droogmaken van bovengrondse muren met injecties onder hoge druk

4.4.1.3. Leveren en plaatsen van éénlagige cementering

De aan te brengen cementering heeft als doel binnen of buitenconstructies, waar er door of andere oorzaak problemen zijn met vocht. De aannemer brengt een cementering aan die alle waarborgen biedt voor een volmaakte waterdichtheid. De werken omvatten de voorbereiding van de ondergrond, het uitvoeren en bescherming van de eigenlijke cementering.

Het terugplaatsen van recupplinten is ook voorzien in deze post.

Meting

 meeteenheid: per m²

 meetcode: netto oppervlakte, gezien de aard van het werk mogen oppervlakten kleiner dan 0,5 m² worden gerekend als 0,5 m²

 aard van de overeenkomst: Vermoedelijke Hoeveelheid (VH) Materiaal

De aannemer legt het systeem en keuze van producten ter goedkeuring voor aan het Leidend ambtenaar. Er wordt een 10-jarige garantie gevraagd op de volledige waterdichtheid van de bekuiping.

Specificaties

 Mortelsamenstelling: Een hydraulische dichtingsmortel op basis van cement, zand en toevoeging van een polymeer (acrylaat, …).De mortel beschikt over een doorlopende technische goedkeuring ATG (of gelijkwaardig) voor de betrokken toepassing.

 Totale laagdikte: 15 mm

 Uitzettingsvoegen: dichtingsbanden van EPDM-elastomeer met een polyesterwapening

 Wanddoorvoeren: elastische voegen

Uitvoering

Verwerking overeenkomstig de richtlijnen van de systeemleverancier en/of de technische goedkeuring.

Barsten worden voorafgaand aan de cementering met daartoe geschikte opvoegmortels dichtgemaakt. Eveneens onderzoekt de aannemer de verenigbaarheid van de ondergrond met de voorziene cementering en neemt de nodige maatregelen. Gladde ondergronden worden over het gehele oppervlak gebikt. Op het voorbereide oppervlak wordt met de borstel een hechtingslaag van rijke cementspecie of geschikte primer aangebracht.

 De eigenlijke cementering wordt aangebracht in meerdere lagen, één hechtingslaag en tenminste twee daarop geworpen mortellagen. Geen enkele laag mag dikker zijn dan 1,5 cm. Een nieuwe laag wordt pas aangebracht nadat de vorige laag voldoende verhard is, zuiver is en bevochtigd werd. Een tijdspanne van 12 uur tussen het aanbrengen van twee opeenvolgende lagen is gewenst. Elke laag wordt continu uitgevoerd. Wanneer naden onvermijdelijk zijn, worden de verschillende lagen trapsgewijze gelegd zodat ze elkaar steeds 20 tot 30 cm overlappen. De verticale oppervlakken worden effen afgewerkt, gladgestreken en staan volkomen in het lood. Bovenaan worden de dichtingslagen nauwkeurig horizontaal en licht afgeschuind op de wanden beëindigd; de cementering wordt doorgetrokken in de dagkanten van openingen. Alle hoeken zijn goed afgerond: de kromtestraal mag niet minder dan 4 cm bedragen: de afronding wordt uitgevoerd bij het aanbrengen van de eerste cementeerlaag.

 De dichtingslagen, inclusief de hechtingslaag, hebben een totale dikte van minimum 20 mm en worden aangebracht op de binnenwanden. Ingeval van een binnenbekuiping dient de cementering te worden aangebracht voor het metselen van niet-dragende scheidingswanden.

 Bij wanddoorvoeren van gelijk welke aard wordt een soepele voeg aangebracht zodat de dichtingslaag goed aansluit rond het doorvoerelement.

Keuring

De aannemer nodigt de leidend ambtenaar uit de uitgevoerde werken te beoordelen voorafgaand aan de wederaanvulling van de bouwput. De aannemer geeft een 10-jarige garantie voor de perfecte waterdichtheid van de ondergrondse constructie. Hij verbindt zich ertoe alle eventuele herstellingswerken op eigen kosten uit te voeren bij het falen van de waterdichtheid binnen de 10-jarige garantieperiode (vanaf de definitieve oplevering).

Toepassing

Aanbrengen van cementering volgens aanduiding van de leidende ambtenaar

4.4.1.4. Leveren en plaatsen van cementering – per bijkomende cm

Omschrijving, Materiaal en Uitvoering

Idem als post 4.4.1.3 maar per bijkomende cm Meting

 meeteenheid: per cm bijkomende dikte

 meetcode: netto oppervlakte, gezien de aard van het werk mogen oppervlakten kleiner dan 0,5 m² worden gerekend als 0,5 m²

 aard van de overeenkomst: Vermoedelijke Hoeveelheid (VH)

Toepassing

Per bijkomende cm cementering t.o.v. post 4.4.1.3.

4.4.1.5. Leveren en plaatsen van éénlagige sulfaatbestendige mortel.

Omschrijving

De mortel is een hydraulische mortel geschikt voor het bezetten en bepleisteren, in het bijzonder bij de renovatie en restauratie van vochtige alsook met zout belaste ondergronden, binnen en buiten. Voor het bepleisteren van alle minerale ondergronden en kan ook gebruikt worden op gipshoudende ondergronden.

Meting

 meeteenheid: per m²

 meetcode: netto oppervlakte, gezien de aard van het werk mogen oppervlakten kleiner dan 0,5 m² worden gerekend als 0,5 m²

 aard van de overeenkomst: Vermoedelijke Hoeveelheid (VH) Materiaal

De mortel heeft een laagdikte van 15 mm, hij is zoutwerend en sulfaatbestendig en heeft een zeer gunstig vervormingsgedrag, laag gewicht en een geringe warmtegeleiding. Hij is tevens water-, weer- en vorstbestendig.

De mortel geeft een tienjarige garantie op doorbloeiing van zouten.

Uitvoering

Verwerking overeenkomstig de richtlijnen van de systeemleverancier en/of de technische goedkeuring en conform de richtlijnen en voorschriften van het leveren en plaatsen van éénlagige cementering.

Toepassing

Aanbrengen van zoutwerende cementering volgens aanduiding van de leidende ambtenaar.

Dit artikel wordt gebruikt ter vervanging de éénlagige cementering post 4.4.1.3 wanneer gevreesd wordt voor de aanwezigheid van sulfaten.

4.4.1.6. Leveren en plaatsen van sulfaatbestendige mortel – per bijkomende cm

Omschrijving, Materiaal en Uitvoering

Idem als post 4.4.1.5 maar per bijkomende cm Meting

 meeteenheid: per cm bijkomende dikte

 meetcode: netto oppervlakte, gezien de aard van het werk mogen oppervlakten kleiner dan 0,5 m² worden gerekend als 0,5 m²

 aard van de overeenkomst: Vermoedelijke Hoeveelheid (VH) Toepassing

4.4.1.7. Leveren en plaatsen van glasvezelwapening

Omschrijving, Materiaal en Uitvoering

De glasvezelwapening is een gaasvormig glasvezelweefsel met een alkalibestendige kwaliteit en hoge weerstand tegen trekkrachten. Ze worden geleverd onder de vorm van rollen en zijn in verschillende breedtes beschikbaar.

Het aanbrengen van deze wapening vermindert het risico op barstvorming aanzienlijk. Uitzettingsvoegen mogen op geen enkele manier overbrugd worden door deze wapening.

Meting

 meeteenheid: per m²

 meetcode: netto oppervlakte zonder overlappingen

 aard van de overeenkomst: Vermoedelijke Hoeveelheid (VH)

Toepassing

De glasvezel wapening wordt toegepast als pleisterwapening en wordt aangebracht tussen twee lagen zowel voor binnen als buiten en geschikt voor zowel cement, kalk of kalkcementpleisters als gipspleisters.

De naden overlappen elkaar miniumum 10 cm.

4.4.1.8. Leveren en plaatsen van noppenbanen

Omschrijving

De noppenbanen zijn stijve membranen voorzien van een groot aantal noppen, die op een bestaande cementering aan de binnenzijde vlakke ondergronden mechanisch wordt aangebracht waardoor de kans op vochtinsijpeling in deze constructies verdwijnt. De noppenbanen zijn bepleisterbaar voor afwerking. De werken omvatten alle werken en leveringen voor het plaatsen van de noppenbanen, de nodige bevestigingen en dichtingsprofielen.

Meting

 meeteenheid: per m²

 meetcode: netto oppervlakte, gezien de aard van het werk mogen oppervlakten kleiner dan 0,5 m² worden gerekend als 0,5 m²

 aard van de overeenkomst: Vermoedelijke Hoeveelheid (VH)

Materiaal

Noppenbanen uit polypropyleen van hoge dichtheid De gebruikte noppenbanen zijn rotbestendig en bestand tegen chemicaliën en andere solventen die in de muren kunnen voorkomen. De banen zijn bepleisterbaar.

Alle benodigde materiaal/materieel om een goede bevestiging mogelijk te maken zijn inbegrepen.

Specificaties zijn voor Noppenbaan:

- Noppenhoogte: circa 6 mm - Wanddikte: minimum 0,6 mm - Gewicht: 0.5kg/m²

- Drukbestendigheid: minimum 160 KN/m²

- Hoogte: 1.28 m Uitvoering

De noppenbaan wordt op de binnenzijde geplaatst met de noppen naar binnenzijde gericht. De plaatsings- en bevestigingswijze gebeurt volgens de richtlijnen van de fabrikant, met een minimum aantal verticale en horizontale voegen. De overlapping zijn volgens de voorschriften van de fabrikant.

De afdichting van de bovenzijde met een daartoe geschikt profiel gebeurt volgens de voorschriften van de fabrikant.

Toepassing

Mechanisch bevestigen van noppenbaan volgens aanduiding leidende ambtenaar.

4.4.1.9. Leveren en plaatsen van gipspleister

Omschrijving

Het betreft een afwerkingsysteem uit een gipsbepleistering aangebracht op de noppenbanen. Wegens de buigzaamheid van de banen kan het zowel op rechte als op gebogen oppervlakken aangebracht worden. Het systeem omvat de levering en plaatsing van de eigenlijke bepleistering tot een zuiver afgewerkt geheel.

De randen van het oude pleisterwerk worden gefixeerd om een goede aansluiting tussen nieuw en oud pleisterwerk te garanderen.

Terugplaatsen van recuperatieplinten is ook voorzien in deze post.

Meting

 meeteenheid: per m²

 meetcode: netto oppervlakte, gezien de aard van het werk mogen oppervlakten kleiner dan 0,5 m² worden gerekend als 0,5 m²

 aard van de overeenkomst: Vermoedelijke Hoeveelheid (VH)

Materiaal

De draagconstructie van het systeem bestaat uit noppenbaan Specificaties

- Totale dikte (enkel pleisterwerk): 20 mm - Afwerking eindlaag: glad

- Vereiste afwerkingsgraad: klaar voor de schilder Uitvoering

De uitvoering gebeurt volgens de voorschriften van de fabrikant en volgende geldende T.V. 199 en T.V. 201.

4.4.1.10. Leveren en plaatsen van gipspleister – per bijkomende cm

Omschrijving

Idem als post 4.4.1.9

 meetcode: netto oppervlakte, gezien de aard van het werk mogen oppervlakten kleiner dan 0,5 m² worden gerekend als 0,5 m²

 aard van de overeenkomst: Vermoedelijke Hoeveelheid (VH)

Toepassing

Per bijkomende cm gipspleister t.o.v. post 4.4.1.9.

4.4.1.11. Leveren en plaatsen van RVS hoekprofielen

Omschrijving

De profielen zijn geschikt om op de hoeken van een cementering of bepleistering geplaatst te worden en bestaan uit RVS AINSI 304 volgens EN10088-2. Het betreft een stevig profiel en kan zowel voor binnen als buiten gebruikt worden.

Meting

 meeteenheid: per m

 meetcode: netto lengte

 aard van de overeenkomst: Vermoedelijke Hoeveelheid (VH)

Toepassing

De hoekprofielen worden op aanwijzen van de leidende ambtenaar geplaatst.

4.4.1.12. Injecties tegen opstijgend vocht onder hoge druk

Omschrijving:

Behandelen van de muren tegen opstijgend vocht door middel van injectie volgens de voorschriften van de fabrikant. Waarborg: bij de oplevering overhandigt de aannemer of onderaannemer een schriftelijk garantiebewijs voor 10 jaar.

Materiaal

Het betreft de behandeling tegen opstijgend vocht d.m.v. het injecteren met een vloeistof met lage viscositeit, goed penetratievermogen en vertraagde uithardingstijd. Door inwerking met de vochtigheid uit de omgeving vormt het product een reactie, waarbij na uitharding een duurzame afdichting ontstaat.

Product: geurloos en niet toxisch

Werkwijze: injectienaalden onder pneumatische druk

Boorgaten: één horizontale rij (bij eindpunten verticale lijnen).

Uitvoering

Over een hoogte van minimum 25 cm vanaf de vloer worden de te behandelen muren vrij gemaakt van alle bekledingen (plinten, pleisterwerk, ...) zoals voorzien in post afkappen pleisterwerk of cementering.

Het boorpatroon en de hart-op-hartafstand van de boorgaten kunnen verschillen in functie van het gebruikte product, de wanddikte en de doorlaatbaarheid van de constructie. Als basis wordt aangenomen dat de boorafstand maximaal de wanddikte mag bedragen. De diepte bedraagt minimum 70% van de wanddikte. De injectie is optimaal wanneer de kringen van geïnjecteerde vloeistof elkaar raken. De muur wordt onder een boek

aangebracht wordt tot volledige verzadiging van de muur, duurtijd en verbruik (15 à 20 liter/m2) zijn afhankelijk van de ondergrond. De boorgaten voorafgaandelijk zuiver te blazen, door middel van luchtdruk of een stofzuiger.

Voor de eigenlijke injectie wordt gebruik gemaakt van injectienaalden verbonden met een drukketel. De injectienaalden kan men opspannen door middel van een rubberen sluitingsring. Zo worden de boorgaten volledig afgesloten en kan het product onder druk geïnjecteerd worden (aangewezen bij zeer vochtige muren).

De holten worden gedicht met een krimpvrije mortel, verenigbaar met het injecteringsproduct. Tijdens en na de werken zullen de lokalen goed verlucht worden.

Op een coördinatievergadering wijst de aannemer de plaatsen aan die toegankelijk en vrijgemaakt moeten worden. Ter verduidelijking van de werken maakt de aannemer een injectieplan op en legt dit ter goedkeuring voor aan de architect op een voorafgaandelijke coördinatievergadering.

Keuring

De aannemer verstrekt een 10-jarige garantie op de goede waterdichtheid van de behandelde (geïnjecteerde, ...) wanden. Hij verbindt zich ertoe alle eventuele herstellingswerken op eigen kosten uit te voeren bij het falen van de waterdichtheid binnen de garantieperiode, die ingaat vanaf de voorlopige oplevering.

Meting

 meeteenheid: m²

 meetcode: !OPGELET! netto lengte van de behandelen muur X muurdiktes

 aard van de overeenkomst: Vermoedelijke Hoeveelheid (VH)

Toepassing

De te behandelen muren aangeduid door de leidende ambtenaar.

4.4.2. Perceel 2: Droogmaken van bovengrondse muren met injecties onder lage druk

4.4.2.1. Afkappen van pleisterwerk.

Idem als 4.4.1.1.

4.4.2.2. Afkappen van cementering

Idem als 4.4.1.2.

4.4.2.3. Leveren en plaatsen van éénlagige cementering

Idem als 4.4.1.3.

4.4.2.4. Leveren en plaatsen van cementering – per bijkomende cm

Idem als 4.4.1.4.

4.4.2.6. Leveren en plaatsen van sulfaatbestendige mortel – per bijkomende cm

Idem als 4.4.1.6.

4.4.2.7. Leveren en plaatsen van glasvezelwapening

Idem als 4.4.1.7

4.4.2.8. Leveren en plaatsen van noppenbanen

Idem als 4.4.1.8.

4.4.2.9. Leveren en plaatsen van gipspleister

Idem als 4.4.1.9.

4.4.2.10. Leveren en plaatsen van gipspleister – per bijkomende cm

Idem als 4.4.1.10.

4.4.2.11. Leveren en plaatsen van RVS hoekprofielen

Idem als 4.4.1.11

4.4.2.12. Injecties tegen opstijgend vocht onder lage druk

Omschrijving:

Behandelen van de muren tegen opstijgend vocht door middel van lage druk injectie volgens de voorschriften van de fabrikant. Waarborg: bij de oplevering overhandigt de aannemer of onderaannemer een schriftelijk garantiebewijs voor 10 jaar.

Materiaal

Het betreft de behandeling tegen opstijgend vocht d.m.v. het injecteren met een vloeistof met lage viscositeit, goed penetratievermogen en vertraagde uithardingstijd. Door inwerking met de vochtigheid uit de omgeving vormt het product een reactie, waarbij na uitharding een duurzame afdichting ontstaat.

Product: geurloos en niet toxisch

Werkwijze: technieken zonder druk: trechters, manuele injecties,…

Boorgaten: één horizontale rij (bij eindpunten verticale lijnen).

Uitvoering

Over een hoogte van minimum 25 cm vanaf de vloer worden de te behandelen muren vrij gemaakt van alle bekledingen (plinten, pleisterwerk, ...) zoals voorzien in post afkappen pleisterwerk of cementering.

Het boorpatroon en de hart-op-hartafstand van de boorgaten kunnen verschillen in functie van het gebruikte product, de wanddikte en de doorlaatbaarheid van de constructie. Als basis wordt aangenomen dat de boorafstand maximaal de wanddikte mag bedragen. De diepte bedraagt minimum 70% van de wanddikte. De injectie is optimaal wanneer de kringen van geïnjecteerde vloeistof elkaar raken. De muur wordt aangeboord volgens de installatievoorschriften van de fabricant, waarna in de daartoe voorziene holten het injecteringsproduct aangebracht wordt tot volledige verzadiging van de muur, duurtijd en verbruik zijn afhankelijk van de ondergrond. De boorgaten voorafgaandelijk zuiver te blazen, door middel van luchtdruk of een stofzuiger. Voor de eigenlijke injectie wordt gebruik gemaakt van een pistool

De holten worden gedicht met een krimpvrije mortel, verenigbaar met het injecteringsproduct. Tijdens en na de werken zullen de lokalen goed verlucht worden.

Keuring

De aannemer verstrekt een 10-jarige garantie op de goede waterdichtheid van de behandelde (geïnjecteerde, ...) wanden. Hij verbindt zich ertoe alle eventuele herstellingswerken op eigen kosten uit te voeren bij het falen van de waterdichtheid binnen de garantieperiode, die ingaat vanaf de voorlopige oplevering.

Meting

 meeteenheid: m²

 meetcode: !OPGELET! netto lengte van de behandelen muur X muurdiktes

 aard van de overeenkomst: Vermoedelijke Hoeveelheid (VH)

Toepassing

De te behandelen muren aangeduid door de leidende ambtenaar.

4.4.3. Perceel 3: Droogmaken van bovengrondse muren door onderzagen

4.4.3.1. Onderzagen van muren.

Omschrijving:

Er wordt een zaagsnede van 8mm dwars door de muur, 1 à 3 cm boven de vloerpas, aangebracht. In de snede wordt een DPC - folie geschoven die twee centimeter breder is dan de dikte van de muur. Telkens over de volledige breedte van de muur.

De zaagsnedes worden meter per meter gemaakt om vervolgens op te gieten/vullen met gehydrofobeerde krimpvrije mortel, de eventueel nodige bekistingswerken zijn hierbij inbegrepen.

De diepte is afhankelijk van de muur.

Alle benodigd materiaal of materieel om de werken naar behoren te laten verlopen is inbegrepen.

Indien er grondwerken noodzakelijk blijken zal dit apart verrekend worden of uitgevoerd worden door eigen personeel.

De aannemer draagt de verantwoordelijkheid elke twijfel of onregelmatigheid inzake stabiliteit te melden aan de leidende ambtenaar alvorens aanvang van de deelopdracht.

Toepassing

• muurdikte 8 tot en met 13 cm

Muren waar injecties niet mogelijk zijn of niet opportuun worden geacht door de leidende ambtenaar.

Ook met kalk gemetste muren vallen hieronder.

Meting

 meeteenheid: l(m)

 meetcode: Hoeveelheden kleiner dan 1 l(m) worden als 1 l(m) verrekend

 aard van de overeenkomst: Vermoedelijke Hoeveelheid (VH)

Veiligheidsnota:

De aannemer zal geschikte PBM’s ter beschikking stellen, in het bijzonder gaat het hier over adem-, oog- en huidbescherming.

4.4.4. Perceel 4: Droogmaken van kelders met cementering

4.4.4.1. Afkappen van cementering

Omschrijving

Het betreft het plaatselijk afkappen van bestaande cementering. De eenheidsprijs omvat het nazicht van de bestaande toestand (in samenspraak met de leidende ambtenaar), het afkappen van de loshangende delen.

Inbegrepen zijn de kosten voor het opruimen en afvoeren naar een erkende stortplaats en het daarvoor benodigd materiaal/materieel en transport.

Voor de verzorgde uitvoering wordt in het bijzonder gelet op

 het beveiligen van alle te behouden constructiedelen en aan de wanden vastgemaakte installaties.

 het doeltreffend afschermen van ramen, deuren en inboedel gedurende de uitvoering.

Meting

 meeteenheid: per m²

 meetcode: netto oppervlakte, gezien de aard van het werk mogen oppervlakten kleiner dan 0,5 m² worden gerekend als 0,5 m²

 aard van de overeenkomst: Vermoedelijke Hoeveelheid (VH)

Uitvoering

 In samenspraak met de leidende ambtenaar worden de af te kappen zones ter plaatse aangemerkt en voorafgaandelijk opgemeten.

 Deze loshangende of beschadigde delen worden tot op het dragend constructievlak afgekapt met geschikt materiaal.

 Het materiaal kan zowel elektrisch of voor manuele handeling zijn.

 De werf wordt dagelijks netjes achtergelaten

 Het puin wordt dagelijks verwijderd

Toepassing

Volgens aanduiding van de leidende ambtenaar. Dikte van de cementering tot max. 35 mm.

4.4.4.2. Leveren en plaatsen van éénlagige cementering

Omschrijving

De aan te brengen cementering heeft als doel binnen of buitenconstructies, waar er door of andere oorzaak problemen zijn met vocht. De aannemer brengt een cementering aan die alle waarborgen biedt voor een volmaakte waterdichtheid. De werken omvatten de voorbereiding van de ondergrond, het uitvoeren en bescherming van de eigenlijke cementering.

Meting

 meeteenheid: per m²

 meetcode: netto oppervlakte, gezien de aard van het werk mogen oppervlakten kleiner dan 0,5 m² worden gerekend als 0,5 m²

 aard van de overeenkomst: Vermoedelijke Hoeveelheid (VH)

Materiaal

De aannemer legt het systeem en keuze van producten ter goedkeuring voor aan het Leidend ambtenaar. Er wordt een 10-jarige garantie gevraagd op de volledige waterdichtheid van de bekuiping.

Specificaties

 Mortelsamenstelling: Een hydraulische dichtingsmortel op basis van cement, zand en toevoeging van een polymeer (acrylaat, …).De mortel beschikt over een doorlopende technische goedkeuring ATG (of gelijkwaardig) voor de betrokken toepassing.

 Totale laagdikte: 15 mm

 Uitzettingsvoegen: dichtingsbanden van EPDM-elastomeer met een polyesterwapening

 Wanddoorvoeren: elastische voegen

Uitvoering

Verwerking overeenkomstig de richtlijnen van de systeemleverancier en/of de technische goedkeuring.

 Vóór het aanbrengen van de cementering wordt de ondergrond vrij gemaakt van alle onzuiverheden en oneffenheden. Geen enkel spoor van vet, olie, ontkistingsproducten, zand of mortel mag nog voorkomen.

Barsten worden voorafgaand aan de cementering met daartoe geschikte opvoegmortels dichtgemaakt. Eveneens onderzoekt de aannemer de verenigbaarheid van de ondergrond met de voorziene cementering en neemt de nodige maatregelen. Gladde ondergronden worden over het gehele oppervlak gebikt. Op het voorbereide oppervlak wordt met de borstel een hechtingslaag van rijke cementspecie of geschikte primer aangebracht.

 De eigenlijke cementering wordt aangebracht in meerdere lagen, één hechtingslaag en tenminste twee daarop geworpen mortellagen. Geen enkele laag mag dikker zijn dan 1,5 cm. Een nieuwe laag wordt pas aangebracht nadat de vorige laag voldoende verhard is, zuiver is en bevochtigd werd. Een tijdspanne van 12 uur tussen het aanbrengen van twee opeenvolgende lagen is gewenst. Elke laag wordt continu uitgevoerd.

horizontaal en licht afgeschuind op de wanden beëindigd; de cementering wordt doorgetrokken in de dagkanten van openingen. Alle hoeken zijn goed afgerond: de kromtestraal mag niet minder dan 4 cm bedragen: de afronding wordt uitgevoerd bij het aanbrengen van de eerste cementeerlaag.

 De dichtingslagen, inclusief de hechtingslaag, hebben een totale dikte van minimum 20 mm en worden aangebracht op de binnenwanden. Ingeval van een binnenbekuiping dient de cementering te worden aangebracht voor het metselen van niet-dragende scheidingswanden.

 Bij wanddoorvoeren van gelijk welke aard wordt een soepele voeg aangebracht zodat de dichtingslaag goed aansluit rond het doorvoerelement.

Keuring

De aannemer nodigt de leidend ambtenaar uit de uitgevoerde werken te beoordelen. De aannemer geeft een 10-jarige garantie voor de perfecte waterdichtheid van de ondergrondse constructie. Hij verbindt zich ertoe alle eventuele herstellingswerken op eigen kosten uit te voeren bij het falen van de waterdichtheid binnen de 10-jarige garantieperiode (vanaf de definitieve oplevering).

Toepassing

Aanbrengen van cementering volgens aanduiding van de leidende ambtenaar

Aanbrengen van cementering volgens aanduiding van de leidende ambtenaar