• No results found

BIJLAGE: Financiële en economische draagkracht – 2015-034

5. BIJLAGEN

5.4. BIJLAGE: Financiële en economische draagkracht – 2015-034

Officiële naam van de kandidaat

Datum waarop de recentste jaarrekening is opgesteld20

Valuta

Boekjaar N-1 Boekjaar N-2 Eigen vermogen21

Oprichtingskosten

Nettoresultaat van het boekjaar na belastingen Balanstotaal22

Toevoeging aan de afschrijvingen

Toevoeging aan (en terugneming uit) de voorzieningen voor risico’s en kosten

Financiële schulden op korte termijn Financiële schulden op lange termijn Omzet

Omzet aan werken waarop deze opdracht betrekking heeft

Naam en handtekening van de wettelijke vertegenwoordiger:

Datum:

20 De datum waarop de recentste jaarrekening is opgesteld, mag maximaal 18 maanden voor de uiterste datum voor indiening van inschrijvingen liggen. De in de tabel gevraagde financiële gegevens moeten op deze jaarrekening zijn gebaseerd

5.5. BIJLAGE: Werken met derden – 2015-034

Onderstaande bepalingen maken integraal deel uit van de voorwaarden voor het uitvoeren van werkzaamheden bij het opdrachtgevend bestuur. Deze bepalingen dienen door de aannemer te worden nageleefd. De aannemer dient zich ervan te vergewissen dat de veiligheids- en milieuvoorschriften door zijn werknemers en/of zijn eventuele onderaannemers correct en volledig worden nageleefd, alsook dat alle sociale wetgevingen nageleefd worden.

De vermelde bepalingen zijn niet-limitatief en kunnen aangepast/aangevuld worden naar aanleiding van specifieke werkzaamheden.

Wetgeving

- Wet 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk.

- Algemeen reglement voor de arbeidsbescherming (ARAB) - Het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI)

- KB van 28 maart 2014 betreffende de brandpreventie op de arbeidsplaatsen

- KB van 30 augustus 2013 tot vaststelling van alg. bep. betreffende de keuze, de aankoop en het gebruik van collectieve beschermingsmiddelen.

- KB 31 augustus 2005 betreffende het gebruik van arbeidsmiddelen voor tijdelijke werkzaamheden op hoogte

- KB van 13 juni 2005 betreffende het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen

- KB van 4 mei 1999 betreffende het gebruik van arbeidsmiddelen voor het hijsen of heffen van lasten

- KB van 12 augustus 1993 betreffende het gebruik van arbeidsmiddelen - Arbeidsongevallenwet van 10 april 1971

- KB van 15 december 2010 betreffende de eerste hulp die verstrekt wordt aan werknemers die slachtoffer worden van een ongeval of die onwel worden.

- Vlaams reglement betreffende de milieuvergunning (Vlarem)

- Iedere (andere) wettelijke, decretale en reglementaire bepaling inzake welzijn, milieu en veiligheid - Plaatselijke politiereglementen

- Verkeersreglement -

Alle latere aanvullingen op en wijzigingen van de vingerende wet- en regelgeving, geldig op datum van bekendmaking van de (overheids)opdracht/bij uitvoering.

Algemeen

- De uitvoering van de opdracht moet steeds in samenspraak gebeuren met de verantwoordelijke van WoninGent. Voorafgaandelijke aan de uitvoering van de opdracht dient door beide partijen een (risico)analyse gemaakt te worden van de uit te voeren werkzaamheden of prestaties.

- De aannemer mag zich enkel op de plaatsen begeven die met de opdrachtgever vooraf overeengekomen zijn voor het uitvoeren van de aangenomen werken. Het betreden van andere plaatsen is, in het belang van de eigen veiligheid, verboden. Men kan aan onbekende gevaren worden blootgesteld.

- Alle medewerkers van de opdrachtnemer of van de onderaannemer moeten beschikken over adequate persoonlijke / collectieve beschermingsmiddelen die bestand zijn tegen de risico’s inherent aan de werken of prestaties. De werknemers moeten deze persoonlijke beschermingsmiddelen op de juiste manier gebruiken.

- Tijdens en na de werkzaamheden dient de orde en netheid op de werk- of arbeidsplaats te worden verzorgd. Indien dit niet voorkomen kan worden, dient de aannemer de aanpalende wegen onmiddellijk en regelmatig schoon te maken.

- Wanneer er in de gebouwen van WoninGent werken uitgevoerd worden met meerdere bedrijven, dan heeft de opdrachtnemer de verplichting tot samenwerking op veiligheidsvlak.

- Indien er werken uitgevoerd worden na de kantooruren (vb. weekend, verlofperiode, …), dienen deze tijdig meegedeeld te worden aan de verantwoordelijke van WoninGent.

- De IDPBW van WoninGent kan ten allen tijde controles uitvoeren en (wettelijke) documenten opvragen van de opdrachtnemer. Deze controles of het ontbreken ervan impliceren niet dat de werkzaamheden volgens de wettelijke voorschriften gebeuren.

Bij het niet naleven van de verplichtingen opgelegd door wetten, uitvoeringsbesluiten en voorschriften met betrekking tot veiligheid, gezondheid, welzijn en milieuaangelegenheden, zal WoninGent de werken kunnen stilleggen tot er voldaan is aan deze verplichtingen. De opdrachtnemer kan hiervoor geen schadevergoeding eisen.

- WoninGent heeft het recht om controle uit te oefenen op de werknemers van de (onder)aannemer(s) voor wat betreft de kennis en de opleiding met betrekking tot veiligheids- en milieuaspecten van de uit te voeren opdracht.

- Door het aanvaarden van een opdracht om werken uit te voeren of prestaties te leveren, verklaart de opdrachtnemer zich uitdrukkelijk akkoord met het feit dat hij er zich toe verbindt de verplichtingen inzake het welzijn van de werknemers in het kader van hun opdrachten en die eigen zijn aan de inrichting van de opdrachtgever na te leven.

- Indien de opdrachtnemer in gebreke blijft met het nemen van voornoemde maatregelen, kan de opdrachtgever zelf de nodige maatregelen laten nemen en dit ten laste van de aannemer.

- Het is verboden om alcoholische dranken mee te nemen, te nuttigen binnen het patrimonium van WoninGent of werkzaamheden onder invloed uit te voeren.

- Indien de werkzaamheden onmiddellijk gestopt moeten worden wegens uitzonderlijke omstandigheden (ontploffing, brand, ernstig arbeidsongeval), dient de vertegenwoordiger van WoninGent onmiddellijk ingelicht te worden.

- WoninGent behoudt zich het recht om aanvullende eisen te stellen voor de uitvoering van werkzaamheden binnen zijn patrimonium. Deze eisen zijn van toepassing op de opdrachtnemer, alsook op zijn onderaannemers.

Brandpreventie

- Bij onvoldoende aanwezige brandbestrijdingsmiddelen, dient de aannemer zelf in te staan voor de benodigde, gekeurde brandbestrijdingsmiddelen.

Werken in hoogte

- Beschadigde of gebrekkige ladders / hoogtewerkers / stellingen moeten onmiddellijk uit dienst genomen worden en mogen nooit meer gebruikt worden voor het uitvoeren van werkzaamheden.

- De zone waar gewerkt wordt op hoogtewerkers, ladders, stellingen, … moet op een aan de omstandigheden aangepaste manier afgebakend worden. Indien dit praktisch niet te realiseren is, moet een persoon aanwezig zijn die moet beletten dat voornoemde voorwerpen aangereden/omgestoten worden.

Hijsen en heffen van lasten

- Beschadigde of gebrekkige arbeidsmiddelen voor het heffen en hijsen van lasten moeten onmiddellijk uit dienst genomen worden en mogen nooit meer gebruikt worden voor het uitvoeren van werkzaamheden.

- Indien er gebruik gemaakt wordt van heftrucks mogen deze enkel bediend worden door personen die een specifieke opleiding en medische onderzoek hiervoor gekregen hebben. De opdrachtnemer dient het bewijs op verzoek aan te leveren.

Graaf- en afbraakwerken

- Zowel buiten als in de gebouwen zijn er nutsvoorzieningen aanwezig. Raadpleeg de verantwoordelijke van WoninGent vóór de aanvang der graafwerken om er zich van te vergewissen of er op deze plaatsen leidingen liggen.

- Afbraakwerken aan gebouwen, demonteren van inrichtingen en in het bijzonder van scheidingsmuren, mogen pas aangevat worden wanneer men ervan overtuigd is dat de installaties voor nutsvoorzieningen afgekoppeld zijn en/of vakkundig verwijderd zijn.

Afbraakwerken moeten effectief afgebakend te worden. De afbraakmaterialen moeten bij de afbraak onmiddellijk en op een wettelijk toegestane wijze afgevoerd te worden. Het verbranden van hout, afval of papier is verboden.

Werken in gevaarlijke atmosfeer

- Wanneer door de aard van de werkzaamheden een hinderlijke atmosfeer (bv stofvorming) zal ontstaan, dienen alle nodige collectieve maatregelen getroffen te worden om de hinder voor de aanwezige personen / bewoners te voorkomen.

Elektrische aansluitingen

- De aansluiting, afkoppeling of herstellingswerken van het elektrische verdeelbord en zijn toebehoren (schakelaars, verlichting, …) mogen enkel gebeuren door opgeleide en bevoegd verklaarde personen.

- Tijdens werkzaamheden in of aan elektrische installaties moet de hoofdschakelaar in de stand

“uit” vergrendeld worden met een persoonlijk hangslot of een bord “uit dienst”. De hoofdschakelaar mag slechts terug actief worden nadat men er van overtuigd is dat door het terug inschakelen niemand gevaar loopt en de elektrische installatie niet kan beschadigd worden.

Goederenbehandeling

- Grondstoffen, afgewerkte producten of andere voorwerpen dewelke tijdens hun behandeling of vervoer ongevallen kunnen veroorzaken wegens hun gewicht, omvang, breekbaarheid, … moeten voor zover mogelijk behandeld en vervoerd worden met daartoe bestemde toestellen dewelke het gevaar uitsluiten.

Gereedschappen

- Op het einde van elke werkdag zullen losliggende materialen en gereedschap ordelijk en niet op storende plaatsen, zoals doorgangen, achtergelaten worden.

- Installaties, machines, werktuigen, gereedschappen e.d. die eigendom van WoninGent zijn, mogen slechts worden gebruikt mits toelating van WoninGent.

- Alle gereedschappen en machines die gebruikt worden voor de uitvoering van de werkzaamheden, moeten voldoen aan de veiligheidsvoorschriften. De (veiligheids)instructies van deze gereedschappen en materialen moeten steeds worden nageleefd.

- Gereedschappen mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor ze bestemd zijn.

Milieu

- Indien er gebruik gemaakt wordt van chemische en/ of schadelijke producten moeten de voorgeschreven instructies opgevolgd worden.

- Recipiënten met gevaarlijke producten moeten voorzien zijn van het wettelijk voorgeschreven etiket. Op de arbeidsplaats dient de veiligheidsinformatiekaart steeds aanwezig te zijn.

Arbeidsongevallen

- De opdrachtnemer zorgt voor de nodige eerste hulp voorzieningen en voorziet in de aanwezigheid van een opgeleid persoon voor het toedienen van eerste hulp.

Naam:

Naam zaakvoerder of bestuurder:

Adres:

Verklaart zich akkoord met bovenstaande bepalingen

Gedaan te Datum

Handtekening

- Een duplicaat van een arbeidsongevallenverslag dient aan de IDPBW van WoninGent overhandigt te worden. Dit om evt. aanpassingen aan te brengen en/of identieke arbeidsongevallen te vermijden in de toekomst.

Sanitaire voorzieningen

- De sanitaire voorzieningen in het patrimonium zullen door de vertegenwoordiger van WoninGent meegedeeld worden. Indien er in het gebouw geen sanitaire voorziening van WoninGent aanwezig is, dient de opdrachtnemer zelf in te staan voor deze voorzieningen.

Aansprakelijkheid

- De opdrachtnemer is aansprakelijk voor alle schade die door zijn daden of daden van zijn personeel/onderaannemers wordt berokkend aan personen en goederen (van WoninGent en van derden), alsook voor de schade die wordt veroorzaakt door zijn nalatigheid of onvoorzichtigheid of door die van zijn personeel/onderaannemers. De opdrachtnemer vrijwaart WoninGent tegen elke vordering van schadevergoeding voor derden in dit verband.

- WoninGent zal niet verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor ongeval, diefstal of schade berokkend aan of door derden.