• No results found

het lesplan voor de eerste iteratie en de power point

Nu de afbeeldingen in een goede volgorde door de tijd heen geordend zijn, moeten jullie in deze tweede ronde de volgende twee vragen beantwoorden op jullie ant-

Bijlage 7: het lesplan voor de eerste iteratie en de power point

Docent: Karin Nieuwenburg Datum: 13-05-2019 Tijd: 70 min. Klas: H4gs6 Aantal lln: 22

Lesonderwerp

De leerlingen krijgen een werkvorm aangeboden, bestaande uit twee leeractiviteiten die gericht zijn op het ordenen van afbeeldingen door de tijd heen, aan de hand van de tien tijdvakken en de bijbehorende kenmerkende aspecten.

Beginsituatie

De leerlingen hebben nog niet eerder met deze leeractiviteiten gewerkt. Dit vraagt om een goede inleiding op de werkvorm en op een effectieve instructie van de leeractiviteiten.

Leskern1 (lesdoelen)

1. De leerlingen werken in tweetallen hardop denkend aan de leeractiviteiten. 2. De leerlingen oefenen bij de eerste leeractiviteit met historisch redeneren door aan de hand van 5 afbeeldingen met behulp van een werkblad te beargumenteren bij welk tijdvak de afbeelding hoort en bij welk kenmerkend aspect.

3. De leerlingen kunnen afbeeldingen in een historische context plaatsen. 4. De leerlingen kunnen aan het einde van de eerste leeractiviteit de vijf afbeeldingen op basis van historische argumenten in volgorde door de tijd heen ordenen.

5. De leerlingen krijgen door de tweede leeractiviteit inzicht in de

diachronische ordening van de afbeeldingen en kunnen benoemen wat de afbeeldingen qua thema met elkaar gemeen hebben.

6. De leerlingen oefenen door de tweede leeractiviteit met de historische vaardigheid ‘verandering en continuïteit’.

7. De leerlingen nemen actief deel aan de onderwijsleergesprekken t.b.v. de evaluatie.

Docentdoelen

-Het geven van een goede inleiding op de werkvorm, waarin het doel van de leeractiviteiten wordt benoemd en het feit dat ik graag feedback wil van de leerlingen om zodoende de werkvorm te kunnen verbeteren.

-Het geven van een effectieve instructie, waardoor de leerlingen goed weten wat er van hun verwacht wordt, zodat zij effectief aan de opdrachten kunnen werken.

-Bieden van een goede ondersteuning aan de leerlingen terwijl zij aan de opdrachten werken.

-Effectief evalueren van de leeractiviteiten door onderwijsleergesprekken. -Borgen van een veilig leerklimaat, waarbinnen ik bij het onderwijsleergesprek gebruik kan maken van individuele aanspreekbaarheid.

-Zicht krijgen op de kwaliteit van de werkvorm die ik ontworpen heb en de mogelijke aanpassing(en) die gedaan moeten worden.

Boek (+ blz.) Materialen opgenomen in bijlage 6 en learner report (bijlage 8).

Media, spullen, hulp

Laptop en beamer, envelop voor elk tweetal met daarin de 5 afbeeldingen, de tijdbalk en de lijst met tien tijdvakken en 49 kenmerkende aspecten en het werkblad.

Vergroting van de 5 afbeeldingen en bordmagneten. Opnameapparatuur.

88

Tijd Fase Lesdoel2 Wat ik doe en (letterlijk) zeg Wat zij doen

(werkvorm) Leeractiviteit

11:00 – 11:10

1,2

Ik geef een inleiding op de werkvorm waar we deze les aan gaan werken en speel als lesinstap een filmpje af. Ik wijs de leerlingen op de lesdoelen.

Leerlingen luisteren en geven een reactie op het filmpje en op de vraag: hoe leer je nu de 49 kenmerkende aspecten? En waar dient het voor?

Luisteren, verkennen, benoemen en vragen stellen. 11:10 – 11:15 2,3, 4 Ik geef de leerlingen instructie op de eerste leeractiviteit aan de hand van de 5 stappen van effectieve instructie en deel daarna de enveloppen met materialen uit.

De leerlingen luisteren naar de instructie en stellen vragen ter verduidelijking. Wanneer zij de envelop met materialen hebben gekregen, bekijken zij of ze daadwerkelijk aan de slag kunnen. Luisteren en vragen stellen. 11:15 – 11:30 3,5 1,2,3,4

Terwijl de leerlingen aan de eerste leeractiviteit werken, loop ik ter ondersteuning rond. Ik check of de leerlingen de eerste leeractiviteit goed hebben begrepen en geef waar nodig feedback.

De leerlingen werken aan de eerste

leeractiviteit waarbij zij aan de hand van een werkblad hardop denkend 5

afbeeldingen moeten koppelen aan het juiste tijdvak en de

bijbehorende kenmerkende

aspecten. Aan de hand van de vragen op het werkblad noteren zij hun argumenten op een antwoordblad. Tot slot moeten zij de 5 afbeeldingen in volgorde door de tijd heen ordenen. Benoemen, speculeren, argumenteren, historisch redeneren, vergelijken, met elkaar in verband brengen, analyseren, ordenen en bewust kiezen. 11:30 – 11:35 6 7

Evalueren van de eerste leeractiviteit door het houden van een

onderwijsleergesprek. Ik geef een willekeurig tweetal de beurt om te benoemen welke volgorde van de afbeeldingen zij hebben en om te

beargumenteren waarom. Aan de hand van hun ordening hang ik de 5 uitvergrootte afbeeldingen met magneten op het bord. Daarna vraag ik of er nog

De leerlingen nemen gevraagd en op eigen initiatief deel aan het onderwijsleergesprek en hebben een actieve houding. Evalueren, benoemen, argumenteren, naar elkaar luisteren.

89

meer tweetallen zijn die deze volgorde hebben gekozen. Wanneer er nog tweetallen zijn die een andere volgorde hebben, wil ik van hun ook weten wat die volgorde is en waarom zij deze gekozen hebben. Uiteindelijk komen we samen tot de goede volgorde. 11:35 – 11:40 2,3, 4 Ik geef de leerlingen instructie op de tweede leeractiviteit aan de hand van de 5 stappen van effectieve instructie.

De leerlingen luisteren naar de instructie en stellen vragen ter verduidelijking.

Luisteren en vragen stellen.

11:40 –

11:50 3,5 1,3,5,6

Terwijl de leerlingen aan de tweede leeractiviteit werken, loop ik ter ondersteuning rond. Ik check of de leerlingen de eerste leeractiviteit goed hebben begrepen en geef waar nodig feedback.

De leerlingen denken hardop na over wat de afbeeldingen qua thema met elkaar gemeen hebben en noteren hun bevindingen op het antwoordblad. Vervolgens denken zij hardop na wat er door de tijd heen veranderd is als zij naar de 5 afbeeldingen kijken en wat er hetzelfde is gebleven (continuïteit). Ook deze bevindingen noteren zij op het antwoordblad. Benoemen, speculeren, argumenteren, historisch redeneren, vergelijken, met elkaar in verband brengen, analyseren, ordenen en bewust kiezen. 11:50 – 11:55 6 7

Evalueren van de tweede leeractiviteit door het houden van een onderwijsleergesprek. Ik vraag aan verschillende tweetallen welk thema zij ontdekt hebben en naar wat er door de tijd heen

veranderd is en hetzelfde is gebleven en benoem dat het herkennen van verandering en continuïteit een

belangrijke historische vaardigheid is.

De leerlingen nemen gevraagd en op eigen initiatief deel aan het onderwijsleergesprek en hebben een actieve houding door op elkaars argumenten te reageren. Evalueren, benoemen, argumenteren, naar elkaar luisteren. 11:55 – 12:10 1,6 7 Afronden van de

werkvormen door terug te komen op lesdoelen en te vragen naar feedback van de leerlingen aan de hand van een learner report.

De leerlingen geven feedback op de lesdoelen en vullen het learner report in.

Evalueren, beoordelen en benoemen

90

99