• No results found

Visie op gezondheid in het algemeen

Qua het eten ben ik niet op de gezonde pad, en het sporten probeer ik mezelf er toe te dwingen. Verder rook en drink ik niet.

sporten en gezond eten. probeer dagelijks te sporten sinds 4 jaar hier in Nederland

Toen ik werkte kon ik niet goed omgaan met de mensen omdat ik niet kon communiceren met ze Daar begon dus de gespannenheid en frustratie. In het begin werkte ik samen met mijn broer in een winkel, goed betaald en had zijn steun en hulp bij het communiceren met anderen. En ineens werd ik op een dag overgeplaatst naar een ander filiaal. Daar ging het mis.

overgeplaatst naar een ander filiaal. Daar ging het mis. Daar gaven zij mij niet alle uren die ik hoorde te krijgen. Ik werkte met een hart en ziel omdat ik wist dat ik niet snel aan een andere baan kon komen, omdat ik de taal niet beheerste. Ik ging daar dus werken in ander filiaal. Ik werd niet goed betaald, de sfeer was niet oké, waardoor ik mij ook gespannen voelde. Bovendien had ik nog privé problemen, ik was verloofd met een meisje uit Marokko. In de relatie ging het minder. Toen bracht ik een bezoekje naar Marokko en is de verloving stop gezet. Eenmaal terug in Nederland besefte ik pas wat er allemaal gaande was, dat ik dus dat meisje kwijt was. Dus de eerste dag weer terug in Nederland, de volgende ochtend stond ik op met een linkerzijde verlamming.

Ja, stress en ik was overspannen.  oorzaak hemiplegie Nee geen één  klachten

twee jaar geleden.  ontstaan klachten

Conclusie  gezond eten, sporten, niet drinken en roken is mijn visie op gezondheid. Zelf probeer ik dit regelmatig te doen, gezond eten en sporten, drinken/roken doe ik niet. Halfzijdige verlamming begon door gespannenheid, frustratie, stress en privé omstandigheden. Dit allemaal hadden geleid tot het verliezen van kracht in mijn linker lichaam.

Gebruikte diensten in de gezondheidszorg

Vader ging naar een instantie vlakbij ons huis, aan het einde van de lutma straat. Daar was een instantie waar je heen kon als je vragen hebt. De instantie is daar niet meer. Maar mijn vader ging daar heen, hij had mijn situatie voorgelegd en zij hebben contact gehad met Faouzia. Op het moment dat Faouzia kwam, heeft zij veel deuren voor mij geopend. Zij heeft taxi voor mij geregeld. Zodat ik niet afhankelijk ben van mij vader en broer. Zij heeft mij in contact gebracht met Reade van de Overtoom. Zij heeft een rolstoel voor mij geregeld. En zij heeft mij ook in contact gebracht met een psycholoog.

Nee, ik wist niet van het bestaan van ergotherapie.

Een ergotherapeut vergemakkelijkt veel dingen voor een persoon. Een ergotherapeut helpt je weer alles zelfstandig te kunnen doen. Bijvoorbeeld zelf aankleden, weer kunnen sporten en zelf kunnen eten. Ze probeert je zo dichtbij mogelijk te brengen naar degene naar wie je voorheen was.

Nee, na pas enkele behandelingen wist ik pas wat de functie is van een ergotherapeut is.

eerst naar de huisarts. Maar die vertelde hem dat er een wachttijd is om te revalideren. Vervolgens ging mijn vader naar de instantie en die bracht ons in contact met Faouzia.

58

Ja zeker, dan was ik eerlijk geweest in mijn emoties en denken. Omdat mijn broer aanwezig was bij de sessies, was ik niet transparant genoeg. Ik voelde me te kwetsbaar om alles bloot te geven voor mijn broer.

Conclusie  Gebruik gemaakt van een ergotherapeut binnen en buiten de Reade, buiten was dit

Faouzia. Vader in contact gekomen Met Faouzia via een instantie in de buurt die mensen helpt. Huisarts kon geen spoed aanvraag regelen om te kunnen in een revalidatiecentrum, Faouzia was dit wel gelukt. Daarnaast heeft zij veel geregeld qua vervoer, rolstoel, hulpmiddelen voor in huis en UWV zaken. Eerst geen flauw idee wat een ET doet en wat hij voor je kan betekenen maar naarmate de tijd verstreek en tijdens het revalideren was beeld duidelijk.

Ervaring met specialistische zorg  

Direct naar het (OLVG) ziekenhuis. Ik verbleef daar een week. Nadat ik werd ontslagen na een week werd ik naar huis gestuurd. En daarna werd er door niemand van het ziekenhuis contact met mij opgenomen. Er ging een hele lang tijd over heen voordat ik therapie kreeg. Terwijl ik in het ziekenhuis nog vroeg naar therapie aan huis. Maar alsnog had ik niet van ze vernomen. Tot op een dag Faouzia, de ergotherapeut, bij mij voor de deur stond.

Nee, ik werd zonder rolstoel, helemaal niets na een week uit het ziekenhuis ontslagen. Pas nadat wij contact hebben opgezocht kreeg ik een rolstoel en een douchestoel.

Een psycholoog toegewezen, ook een Marokkaanse. Fysiotherapie, zij leerde mij weer lopen door bepaalde oefeningen en zwemlessen. En ik kreeg iemand die hetzelfde werk deed als Faouzia. Maar ik had liever Faouzia dan die therapeut op de Reade.

De taal. Omdat ik de Nederlandse taal niet beheerst is het fijn om in eigen taal te kunnen communiceren. Zo weet je zeker dat je goed wordt begrepen en geen miscommunicatie kan optreden. En ik voelde mij zeer op mij gemak bij haar omdat zij begreep wat er gaande is. Zij begrijp als Marokkaanzijnde ook meer van mijn leefstijl. De culturele gewoontes zijn voor haar al bekend. En door alle begrip heb ik het gevoel dat zij mij optimaal wil helpen. Ik heb daarom ook alle vertrouwen in wat zij zegt of doet omdat zij mij begrijpt.

Geen één, want ik heb nauwelijks kennis over de gezondheidszorg in Nederland

Het moment dat ik daar lag, was er een goede sfeer. Zij brachten mij naar verschillende therapieën, zoals fysiotherapie etc. Maar op het moment dat ik werd ontslagen hoorde ik helemaal niets van ze. Dat is wat ik tot de dag van vandaag nog super vreemd vind.

Ja, ik begrijp het wel als men tegen me praat, maar ik vind het terug praten altijd lastig.

Er is natuurlijk een verschil. Als je iets tegen iemand verteld zal hij onbewust klein beetje de zin verdraaien waardoor het misschien iets anders kan over komen. En ik heb ook een tijdje moeite gehad bij de psycholoogsessies. Voordat ik een Marokkaanse psycholoog had, had ik een Nederlandse. En mijn broer moest altijd mee om te vertalen. Ik vond het lastig om alles te vertellen. Vooral omdat je een psycholoog tot aan detail over je gevoelens en emotie moet praten. Ik heb bepaalde dingen achter gelaten puur omdat ik niet wil dat mijn broer dat weet.

Ik denk dat het in ziekenhuis al bekend moet zijn van welke professionals een cliënt gebruik van kan maken. En bijvoorbeeld, mijn vader ging naar zo een klein instantie. Bij zulke instantie kunnen

59

iddele zoals folde s of ideo s gezie late o de . Wa t e se et ee aag gaa eestal naar een instantie of naar de moskee waar ze hun lotgenoten kunnen vinden.

Conclusie  Tijdens mijn opname vond ik de zorg heel goed, ik werk goed verzorgd en kreeg mijn

nodige therapie. Na een week en bij ontslag ging alles mis, er was niets geregeld, ook geen rolstoel en ik kon niet lopen, niets! Er is ook geen informatie gegeven over wat allemaal geregeld moet worden, hoe en bij wie je moet zijn. Zelf informatie gewonen uit instanties maar had liever gehad via het ziekenhuis en specialisten die daar werken. Tijdens opname veel gebruik gemaakt van tolken i.v.m. zeer privé problemen waarvan eigen familie ook weinig weet en liever niet heb dat ze dit weten.

60 Interview met een mantelzorg  

Geslacht: Vrouw, mantelzorg voor vader van 1932 Geboortejaar: 1989

Afkomst: Marokkaans Mei, 2015

Wat is gezondheid volgens u? 

Gezondheid betekent voor mij bewust in het leven staan, gezond eten en drinken. Wat doet een gezond persoon volgens u? Veel lopen/bewegen, goede conditie en uithoudingsvermogen hebben, niet te dik of te dun en gelukkig zijn.

Hoe ervaart u uw eigen gezondheid (vergelijken met vraag 1 en daarover doorvragen), heeft u gezondheidsklachten in welke vorm dan ook?  persoonlijk heb ik geen klachten, maar eeh.. mijn vader die heeft er wel een paar en hetzelfde geldt voor mijn moeder. Met haar deel ik de zorg van mijn vader. Welke gezondheidsklachten hebben uw ouders? Mijn vader heeft Alzheimeren zit hij in vergevorderde stadium van dementie. Daarnaast heeft hij laatst zijn heup gebroken door een val. En uw moeder? Deze is erg belast. Ehh.. zij is voornamelijk moe van het constant verzorgen en het

omgaan met de ziekte van mijn vader. Ze voelt zichvaak overspannen en overbelast. Wat kunnen

mensen zelf doen aan hun eigen gezondheid vindt u? 

Mensen kunnen het beste zorgen voor hun lichaam door hmm, gezond te eten, voldoende bewegen,

veel water drinken en sporten. Ook is het belangrijk omgelukkig te zijn en stress te vermijden.

Volgt u therapie in welke vorm dan ook?

Sinds de breuk van zijn heup krijgt mijn vader fysiotherapieen voor een hele korte tijd kreeg hij ook

ergotherapie. De indicatie had hij wel gekregen maar hij volgde deze niet. En waarom volgde hij deze niet? Nou, dat komt eigenlijk voornamelijk door de ergotherapeut zelf.

Kan u ons wat meer daarover vertellen?

Nouja, de ergotherapeut werd geadviseerd door de arts vanuit het ziekenhuis. De indicatie was er en verwijzing ook. Nou hebben we haar benaderd, vervolgens was zij eenmalig langsgekomen sindsdien hebben we niets meer van haar vernomen. Hebben jullie bepaalde afspraken gemaakt hierover? Nou ik had eigenlijk meer verwacht dat zij hiermee zou komen maar dat deed ze niet en dus wist ik niet

goed wat voor stappen ik verder moest ondernemenen liet ik het een beetje liggen. Dit voornamelijk

door andere belangrijke taken..

Naast de gebroken heup van uw vader, kreeg hij nog voor iets anders Therapie?

Nee, ze kwam in verband met deaanvraag rolstoel en hulpmiddelenmaar verder heeft ze eigenlijk niets gedaan. Had u ook uitleg gekregen over wat zij exact voor u kan betekenen? Om heel eerlijk te zijn, heb ik eigenlijk geen flauw idee wat ze doet. Mijn moeder alhelemaal niet.

Was dit u wel verteld of uitgelegd?

Nou, eerste keer trof zemijn moeder aan en die spreekt niet heel goed Nederlands. Het kan dat ze dit uitgelegd heeft maar niet voldoende, de taal speelt toch wel een rol.

Weet u wel iets van het beroep en de meerwaarde hiervan?

Nee, er is mij niet verteld en haar meerwaarde niet benoemd en heb ik het ook zo gelaten. Denkt u dat er misschien meer uitgehaald had kunnen worden?

61

Heeft u zelf opgezocht wat zij voor u kan betekenen aangezien u wel de Nederlandse taal beheerst?

Eehh, nee dat heb ik niet gedaan. Had het uitgemaakt als u een Arabischtalige ergotherapeut had benaderd i.v.m. uw culturele achtergrond en die van uw moeder? Bestaat deze dan? Dit had zeker uitgemaakt!Mijn moeder had zelf kunnen communiceren met haar en aangezien zij mijn vader 24/7

verzorgd weet zij meer hoe en wat.

Dus als de taalbarrière weggehaald kan worden tussen de professional en uw moeder, dan kan zij meer vertellen?

Uiteraard, dit was ideaal geweest. Hoe bent u in contact gekomen met deze ergotherapeut? Deze hebben we toegewezen gekregen van het ziekenhuis, ik denk dat ze daar werkte ook. Zoals ik al aangaf, ik ken het beroep niet en dus wist ik eigenlijk niet eens dat er vrijgevestigde praktijken er zijn. Als het beroep wel bekend bij u was, waar zou u opzoek gaan naar een ergotherapeut?

Hmm, ik begrijp niet goed wat u bedoeld.

Via welke kanaal zou u opzoek gaan naar een passende therapeut bij uw vader, diens diagnose en de taal problemen die aanwezig zijn?

Oohh, nou, ik zou denk ik het eerst even in mijn eigen omgeving navraag doen, vriendinnen, kennissen etc. Daarna? Nou mocht ik daar niet slagen, wat meestal wel zo is haha, dan zou ik mijn huisarts bellen. Die van mijn vader dan. Ik zou zijn advies vragen en of hij een geschikte ergotherapeut kent.

Laten we zeggen dat u zowel in uw eigen omgeving als bij de huisarts niet geslaagd bent, wat zou u alsnog raadplegen?

Als laatste zou ik het internet afpluizen.

Wat vindt u van de specialisten (huisartsen en therapeuten bv) in de wijk? 

De huisarts daar ben ik erg tevredenover, deze is erg betrokken. De verpleging die doet zijn werk

uitstekend en helpen ons door het geven van hele handige tips. Verder kom ik echt zelden met andere specialisten.

En andere specialisten waar u eerder contact mee had, wat vond u van hun?

Bij de fysiotherapeut was het duidelijk wat hij kwam doen, en hierdoor waren de wederzijdse verwachtingen uitgesproken en gevolgd. Bij de ergotherapeut was dit helaas niet het geval.

Hoe komt dit denkt u?

Onbekendheid van het beroep is het eerste dat bij me opkomt. En eerlijk gezegd had, had ik zelf ook

wat meer achtergrond informatie kunnen opzoeken, in dit geval heb ik dat dus niet gedaan. Dus

eigenlijk is het een beetje dubbel haha. Wat had u anders wel graag gezien bij de ET?

Ik had graag gehad dat er wat meer moeite gedaan werd, suggesties voor iets waarvoor we in aanmerking kwamen en voornamelijk adviezen. Wat kunnen we doen om het mijn vader makkelijker te maken. Zij is de professional en heeft meer verstandvan de zorg dan ik. Ik had graag handvatten gehad over hoe en wat en dit voornamelijk bij het aanvragen van middelen etc.

62 Voelt u zich wel begrepen door de professionals?

Soms wel en soms niet. Kan u ons daar wat meer over vertellen? Nou, soms wel want dan wordt er

uitgebreid wat vertelt en soms niet als er heel laks gedaan wordt. Ik moet zeggen dat dit

persoonsgebonden is en niet zozeer verbonden aan een specialist. Sommigen mensen hebben soms geen zin en kunnen kort door de bocht komen en anderen nemen wel meer de tijd.

63

Labels onder topiclijsten

Visie op gezondheid in het algemeen bewust in het leven staan

bewegen

uithoudingsvermogen hebben vader heeft Alzheimer

heup gebroken door constant verzorgen omgaan met de ziekte vaak overspannen

gezond te eten, voldoende bewegen, veel water drinken en sporten gelukkig te zijn en stress te vermijden.

Conclusie  bewust in het leven staan, stress vermijden en gelukkig zijn is hoe ik gezondheid zie. Gebruikte diensten in de gezondheidszorg

Sinds de breuk van zijn heup krijgt mijn vader fysiotherapie en voor een hele korte tijd kreeg hij ook ergotherapie. De indicatie had hij wel gekregen maar hij volgde deze niet.

door de ergotherapeut zelf, eenmalig langsgekomen sindsdien hebben we niets meer vernomen ergotherapeut werd geadviseerd door de arts

wist ik niet goed wat voor stappen ik verder moest ondernemen en aanvraag rolstoel en hulpmiddelen

geen flauw idee wat ze doet. moeder al helemaal niet. Was dit u wel verteld mijn moeder aan en die

spreekt niet heel goed Nederlands. Het kan dat ze dit uitgelegd heeft maar niet voldoende, de 1e taal

speelt toch wel een rol.

zelf gebeld over bepaalde aanvragen

meer betrokkenheid verwacht en dat ze de weg in de zorg bekender maken voor ons.

niet gedaan. Had het uitgemaakt als u een Arabischtalige ergotherapeut had benaderd 2e Mijn

moeder had zelf kunnen communiceren met haar en aangezien zij mijn vader 24/7 verzorgd weet zij meer hoe en wat. Dus als de taalbarrière weggehaald kan worden tussen de professional en uw moeder, dan kan zij meer vertellen? Uiteraard, dit was ideaal geweest. Hoe bent u in toegewezen gekregen van het ziekenhuis,

ik ken het beroep niet en dus wist ik eigenlijk niet eens dat er vrijgevestigde praktijken er zijn. eigen omgeving navraag doen, huisarts bellen. internet afpluizen!  kanalen

Conclusie  Sinds breuk heup in contact gekomen met ergotherapie, via de specialist in het

ziekenhuis verwezen. Geen fijne ervaring met de ergotherapeut vandaar de keuze om niet meer verder in behandeling te blijven. Weinig uitleg over wat hij toegevoegde waarde is en wat ze kan betekenen. Had zeker uitgemaakt als de therapeut een Marokkaanse was, dit omdat moeder 24/7 zorg verleent en meer weet dan ik (dochter).

Wist weinig van het beroep en wist niet waar ze een andere moest zoeken en of dit überhaupt meerwaarde heeft. Was dit wel uitgelegd dat via de huisarts, eigen omgeving en als laatst internet. Ervaring met specialistische zorg  

huisarts daar ben ik erg tevreden

Verder kom ik echt zelden met andere specialisten. fysiotherapeut was het duidelijk wat hij kwam doen,

64

Bij de ergotherapeut was dit helaas niet het geval. Hoe komt dit denkt u? onbekendheid van het beroep

had ik zelf ook wat meer achtergrond informatie kunnen opzoeken, in dit geval heb ik dat dus niet gedaan

Ik had graag gehad dat er wat meer moeite gedaan werd, suggesties voor iets waarvoor we in aanmerking kwamen en voornamelijk adviezen.

Zij is de professional en heeft meer verstand van de zorg dan ik. Ik had graag handvatten gehad uitgebreid wat vertelt en soms niet als er heel laks gedaan wordt. Ik moet zeggen dat dit persoonsgebonden is en niet zozeer verbonden aan een

specialist.

Conclusie  zeer tevreden over de thuiszorg en over ET weinig te zeggen omdat ze nog steeds niet echt weet wat ze kunnen doen en betekenen voor vader. Zelf ook geen informatie opgezocht en keuze gemaakt om meest belangrijke dingen te doen zoals aanvragen etc.

65 Interview met een huisarts

Geslacht:Man Afkomst:Nederlands Functie:Huisarts Mei, 2015

Hoelang bent u werkzaam als huisarts? 12 jaar nu

Kunt u ons kort vertellen over de locatie waar u werkt?

Binnen de praktijk zijn er veel nationaliteiten ingeschreven. Bos en lommer is een heel diverse wijk waar verschillende mensen van diverse origine werken en wonen. Soms heb je te maken met zeer complexe patiënten maar het is een uitdaging om met deze samen te weken. Bos en lommer is een kleurrijke wijk dat je zeer uitdaagt.

Hoelang bestaat deze instelling?

Ehh, het centrum bestaat nu ongeveer iets korter dan 10 jaar. Hoelang precies weet ik niet. Welke soort doelgroep benaderen jullie?

Dat verschilt enorm. We hebben zoveel allochtonen als autochtonen. Werken jullie veel met Allochtonen mensen?

Zeer zeker. Amsterdam- West telt veel migranten, zowel Turks als Marokkaans en dus is de populatie binnen de praktijk zeer divers.

Met hoeveel mensen zijn jullie hier werkzaam? Welke functies zijn er? Er zijn 2 artsen werkzaam, 1 POH 4 assistentes en 1 stagiaire

Van welke communicatiestrategie maakt u gebruik tijdens het uitvoeren van anamnese?

We maken niet echt van één strategie gebruik. Als we patiënten hebben die vanwege de taal niet