• No results found

Fysiotherapie de Baarsjes allochtone cliënten, achterstandswijk gevestigd

ouderen en allochtonen behandelen. doorverwezen door de huisartsen mond tot mond reclame

voornamelijk is het met doorverwijzing. 20 fysiotherapeuten,

met ziekenhuizen, huisartsen en andere instelling,GGD

niet door gecommuniceerd aan de werknemers.  gebruik kanalen

Conclusie  Weet weinig over werving en kanalen, werkgever houdt zich hier mee bezig. Maar weet wel dat deze veel netwerk met huisartsen in de buurt, ziekenhuizen, diverse instellingen en GGD. Ervaring problemen/beperkingen

Dat zou geweldig zijn, als er een Arabisch sprekende ergotherapeut aanwezig is. De taal zal geen obstakel zijn en de culturele bewustzijn is al aanwezig

taal zal geen obstakel zijn en de culturele bewustzijn is al aanwezig.

begrip er al vanaf het eerste moment er is, zal de cliënt automatisch open zijn voor de behandelingen.

Heel weinig gebruik gemaakt van middelen sprake is van een taalbarrière 

Als een kind mee komt is het makkelijk om te vertalen want als je de taal niet begrijpt en niet cultureel bewust bent, is het moeilijk om een cliënt te begrijpen.

het begrip, empathie, is er niet.

Het eg ip pij ij oo eeld, o dt doo iede ultuu a de s es h e e . Heel open, ik leef mij erg goed in

U voorkeur gaat uit naar een coachende rol, maar indien nodig maak je gebruik van een dominant rol.

complexe problemen met cliënten wordt er een terugkoppeling gedaan naar de huisarts, geen intervisie.

professional die kijkt naar een leefwijze van een cliënt  ET hulpmiddelen. Die zij cliënten aanraden om te gebruiken

oefentherapeuten maar niet met ergotherapeuten  samenwerken

zelf niet doorverwijzen. Hulpvragen  moeite heeft bij het opstaan van het bed of stoel, vanuit een lig- of zitpositie te komen

conclusie  Taal is een grote probleem bij het verhelderen van de hulpvraag. Er wordt weinig

ge uik ge aakt a iddele o te o u i e e . Collega s s hakele ee tolk i , ka pa t e ,

kinderen of iemand anders zijn. Het belangrijkste is echter een coachende rol aannemen en niet dominant overkomen, geduld hebben, open zijn, meelevend, begrip hebben voor cultuur. Weinig kennis over het beroep ET, weet wel dat deze zich inzet voor mensen die niet meer zelfstandig zijn, hulpvragen  in/uit bed komen, rolstoel en hulpmiddelen.

Promotie

46

Beelde of ideo s ij oo eeld. Maa da oet je zelf ee de aag stelle . Waa il je die vertonen  Internet

komen de eerste en tweede generatie nauwelijks

positieve verhalen onder zo een doelgroep super snel verspreid  mond tot mond reclame.

vertaalde folders, naar het Arabisch of Turks. Zodat de generatie die het kan lezen, het in zijn eigen taal kan lezen.

Conclusie  Eige e i g = ideo s late zie aa ee ste e t eede ge e atie in verband met taal,

verder wordt er veel gepromoot door mond tot mond reclame. Folders in eigen taal kunnen helpen, verwacht niet dat ze mensen zullen trekken maar ze zijn zeker ondersteunend.

47

Interview met een Fysiotherapeut werkzaam in Amsterdam-West Geslacht: Man

Afkomst: Turks

Functie: Fysiotherapeut Mei, 2015

Hoelang bestaat de Vitabody nu?

Ik heb deze praktijk vorig jaar in mei opgezet. Dus nu alweer precies een jaar geleden. Hoelang bent u werkzaam als fysiotherapeut?

Ik ben vier jaar werkzaam als fysio.

Hoeveel professionals zijn hier in uw praktijk werkzaam?

Eén fulltime fysio, en dat ben ik. Één Marokkaanse fysiotherapeute, zij behandeld alleen vrouwen en werkt hier één dag per week. En een Turkse dame, mijn verloofde en zij werkt hier ook één dag per week. Dus drie in totaal.

Waar werkte je voordat je je eigen praktijk op ging starten? Ik werkte hiervoor bij mij een praktijk in Osdorp.

Welk doelgroep ontving u in de praktijk in Osdorp?

Een gemengde doelgroep. Het deel van Osdorpplein waar de praktijk zich bevindt is toch aardig gemengd. En dit stuk waar ik mij p aktijk he opgezet is to h ee z a t vergeleken met Osdorpplein.

Wat was voor u de aanleiding om een eigen praktijk te starten?

E as… eeeuh … ik he ee grote netwerk. En ik wilde er meer uit halen in plaats van voor iemand anders te werken. Enne ik had daar vertrouwen in omdat mijn netwerk groot genoeg was. En ik zie het als een voordeel om als een Turkse fysiotherapeut een eigen praktijk te starten, want dat onderscheidt mij van alle andere praktijken. Want er is volgens mijn geen Turk of Marokkaan met een eigen fysio praktijk. En dat is voor mij een gat in de markt.

Kent u ons vertellen waarom u specifiek voor deze locatie hebt gekozen, om uw praktijk te starten?

Eeuhmm.. het heeft niet.. eeuhhm.. een specifieke reden. Één van de redenen is wel dat het hier goedkoper is qua huur. En als beginnende starter ben je toch wel terughoudend met betrekking tot de kosten, zoals de vaste lasten en noem maar op. En de vaste zijn lasten zijn meestal de dingen die je nek omdraaien zeg maar. Dus die wil je als beginnende zo laag mogelijk houden. Ik heb natuurlijk mijn netwerk, maar mochten zij niet komen omdat zij bijvoorbeeld de afstand te ver vinden. Eeuhm.. dan moeten je vaste lasten wel laag zijn zodat dat wel betaald kan worden. En dat ik het wel kan overleven. En dat is voor mij het moment geweest dat ik dacht van, oké ik kan niet in Osdorp zitten. Dat was voor mij wel mijn voorkeur. Maar omdat daar de huurprijzen toch veel hoger zit vergeleken met hier. Dus dat was voor mij de doorslaggevende factor om hier te vestigen.

Wat is de doelgroep van uw praktijk?

Eeeuh … 95% Turks en Marokkaans. Als jullie het denk ik echt goed wil weten. Dan denk ik ruim 60, 65% Turks. Eeuhm de rest Marokkaans en een heel klein percentage Nederlands. En dat zijn cliënten die met mij zijn meegekomen vanuit Osdorp. Want daar had ik een aantal cliënten en zij met eigen vervoer die komen nu hier heen.

48

En qua doelgroepindeling van kinderen, jongeren en ouderen. Hoe zit dat?

Kinderen heb ik nauwelijks. Ik heb denk iktwee of drie kinderen onder behandeling, echt dus onder de 18. Als ik kijk tussen de 18 en 35 jaar, eeuhm dat is dan ongeveer 30 cliënten. En de grootste groep is boven de 35 plus.

Worden uw cliënten ook wel eens doorverwezen via de huisarts?

Eeumm.. dat is een groot probleem bij mij. Want wat ik heb gemerkt is namelijk het volgende, Ik heb leuke gesprekken gehad met huisartsen, om te netwerken.De benadering van alle is zeer prettig. Ze maken niet zo zeer een belofte dat zij mensen zullen doorverwijzen naar mijn praktijk. Maar ze

zegge ij zulle aa je de ke . Maa dat ge eu d de k ik to h iet. Dat is ook wel begrijpelijk. Zij

werken misschien al samen met praktijken die al 25 jaar bestaan. Dus denken misschien waarom zouden wij naar jou toe moeten sturen.

Zouden zij de meerwaarde van u als Turk niet zien?

Dat is wel uiteraard mijn voordeel, dat ik een Turkse fysio ben. Als ik op gesprek kom bij de huisarts vertel ik uitge eid aa o ik a de s e da a de e fysio s. Dat zullen jullie waarschijnlijk ook in de toekomst mee maken. Dat jullie een voordeel hebben dat jullie van Marokkaanse komaf zijn. En dat is gewoon deze doelgroep behoefte naar heeft. Dus..je gaat moet een goed gevoel en komt met een goed gevoel uit een netwerkgesprek met de huisartsen. Maar in de praktijk zie je er helaas weinig van terug. En weten jullie wanneer je wel een cliënt krijgt, als het echt een drama patiënt is, als iedereen ten einde raad is. Een complex geval, die al 20 jaar onder behandeling is voor bepaalde klachten. Dan verwijzen ze diegene naar mij toe. Dus zulke patiënten krijg ik dan doorverwezen en dat is jammer. Want ik had toch wel vertrouwen in, sowieso in een Turkse huisarts en een Marokkaanse huisarts. Die ik al heel lang ken eigenlijk. En toen ik in Osdorp zat en die Turkse huisarts zit op de Admirale weg. De afstand tussen zijn huisartspraktijk en fysio praktijk in Osdorp was vrij groot. En daar stuurt hij wel cliënten naar toe. En ik ben nu bij wijze van 3 km dichter bij zijn huisartspraktijk gevestigd en hierheen stuurt hij geen cliënten. Ik krijg gewoon niets meer van hem en dat vind ik gewoon jammer! Hoe dan ook, ik heb het gelukkig wel druk genoeg. Maar het kan wel beter. Ik wil namelijk uitbreiden en ik wil ook andere mensen werk aan bieden. En dat levert voor mezelf ook meer op als mensen voor mij gaan werken. Maar ja, ik heb gewoon nu meer vertrouwen in mond tot mond reclame dan in de verwijzingen vanuit de huisarts. Ons doelgroep is eenmaal gemaakt voor mond tot mondreclame, dat gaat heel snel als men positief bericht wil delen. Gelukkig. Maakt u gebruik van folders?

Ik laat zeker folders achter. Ik had toevallig een Marokkaans patiënt die werd door de huisarts verwezen naar een ander fysio, maar hij zag mijn folder en koos voor mij i.p.v. andere praktijk. Ik heb mijn folder, een marketingfolder, allerlei vlaggen op de voorkant. Bijvoorbeeld een Nederlandse Engels, Turks en Marokkaanse vlag. Vanwege de taal eigenlijk. En die man zag dat, en dacht zeker hey een Marokkaanse vlag. Waar gaat dit over? Hij las dat er een Marokkaanse sprekende fysio was, een dame. Maar zij behandeld alleen vrouwen. De man dacht dat maak niet uit, ik kom dan liever dan bij jou. Een Turkse fysio is voor mij ook goed.

Komt het alleen door de taalbarrière dat cliënten een professional zoeken van zelfde komaf? Al zal er een taalbarrière zijn. Misschien spreken jullie zelf niet vloeiend Arabisch of Marokkaans. Dat maak op zich niet uit. De benadering is eigenlijk het allerbelangrijkst. Wat ik persoonlijk vind van

auto hto e fysio s. Het is allemaal gehaast gehaast en nog eens gehaast. En zij denken door de

taalbarrière hoeven zij niet uit te leggen. Want als ze uitleggen zal het toch niet begrepen worden. En de patiënt denkt precies hetzelfde, ik begrijp je toch niet. En er zijn onderzoeken gedaan waaruit is gebleken dat patiënten zich niet begrepen voelden. En dat is voor mij een sterke punt. Ik kan daar makkelijk op in spelen, en dat doe ik met alle plezier.

49

Krijgt u ook Arabisch sprekende cliënten die een tolk meenemen?

Nee, want ondanks dat de taalbarrière kan je er ook uitkomen. Met non verbale handelingen kom je ook ver. Alleen heb je er veel geduld voor nodig. Je moet ook weten hoe je er mee om moet gaan. Wat ik in mijn carrière heb gezien, voor a elijk tijde s stages. Toe de Nede la dse fysio s aa het werk waren met een patiënt die de taal niet beheerste. Dat zij dan veel harder gaan praten alsof de patiënt het ineens wel begrijpt. Terwijl de patiënt je gewoon niet begrijpt. Je kan als fysio wel gaan schreeuwen. Maar de patiënt begrijpt je gewoon niet! En om even terug te komen op de vraag, ik heb nog nooit een Marokkaans patiënt gehad die geen enkel woord Nederlands spreekt. En ik vind persoonlijk dat Marokkanen veel beter Nederlands spreken dan Turken.

Van welk communicatiestrategieën maakt u gebruik voor promotie van uw praktijk?

Laatst heb ik een artikel mogen plaatsen in twee Turkse tijdschriften. Want ik kan niet in Nederlands

kranten of tijdschriften reclame maken, omdat ik echt puur de Turkse doelgroep wilbereiken. En ook

via de website Turkse gids, dat is zo een site waar Turken op kijken als zij iets nodig hebben. Daar heb ik informatie op gelaten. Daar kan mij ook op terug vinden. En voor de rest promoot ik met flyers en folders in de buurt.

Hebben folders effect denkt u?

Niet direct. Maar ik zie wel dat mij kijkcijfers van de site worden verhoogd nadat ik heb geflyerd op straat. Maar bij mij gaat het erom dat de folders en flyers worden aangenomen, en thuis worden gelezen door de kinderen etc. Je weet het maar nooit.

Heeft u ooit gepromoot in buurthuizen, moskeen etc.? En wat was uw ervaring, heeft het meerwaarde om onder grote groepen te promoten?

Ja, ik heb een keer gestaan voor 80 Turkse mannen. Ik moet bekennen dat ik dit super eng vond, om in eigen taal zo een groot groep aan te spreken. Het heeft zeker een meerwaarde om informatie te verstreken aan een grote groep. Want vergis je niet, iedereen kan weer thuis vertellen wat hij heeft gehoord. Ik heb na de voorlichting in een moskee vele cliënten ontvangen.

U gaf aan dat u het eng vond, waarom heeft u er toch voor gekozen om zelf voor de grote groep te staan?

Een professional heeft hoe dan ook de meeste kennis over zijn eigen werkzaamheden. Als er vragen zijn kunnen die meteen correct beantwoord worden en dat komt ook professioneler over. En persoonlijk vind ik het fijn om het ook zelf te doen in verband met de taal. Mijn moedertaal is niet heel sterk maar ik merk wel dat de ouderen allang blij zijn als zij met je kunnen communiceren. En overigens ben ik de enige mannelijke fysio binnen de praktijk.Zo ben ik als mannelijke professionals naar een moskee gegaan om daar voorlichting te geven aan mannen over fysiotherapie. Ik kon moeilijk een vrouwelijke collega sturen. Want jullie weten hoe dat zit. Mannen, vooral binnen een moskee, worden liever voorgelicht door een man. Zo kan ik bijvoorbeeld moeilijk de vrouwen bereiken als man.

Wat is uw beeld over ergotherapie, wat weet u ervan?

We hebben in principe ooit MPS gehad op school. Daar zaten toen ook ergotherapie studenten bij. Ik heb er in mijn studiejaren mee samengewerkt. Maar verder.. jaa. Is wel een goede vraag. Het is heel slecht maar ik kan er geen antwoord opgeven. Ik weet dat het te maken heeft met houdingen, ergonomische zithoudingen en noem maar op. Ergonomische werkplekken analyseren. Dat doen fysio s ook aa e go s heeft hie ee e sta d a . Het afstellen van rolstoelen, dat is echt iets wat zij in verpleeghuizen doen. Dat is iets wat mij goed is bij gebleven van stage. Want ik liep stage in

50

ee e pleeghuis e daa zag ik e go s aak olstoele afstelle . Dat as iet ij taak aa e ht haar taak.. Dus dat is mij echt bijgebleven.

Heeft u eens een cliënt ergotherapie aangeraden?

Nee nog nooit, dat komt omdat denk ik omdat niet zo goed weet wat een ergotherapeut kan doen. Heeft u ooit samengewerkt met een ergotherapeut?

Nee, maar dat wil niet zeggen dat ik het niet wil. Als ik ooit een Turks of Marokkaans sprekende ergo zal vinden. En die zou willen samenwerken dan wil ik daar wel zaken mee willen doen. En dat heeft voornamelijk te maken met het multidisciplinair samenwerking. Als je de cliënt buiten de fysio meer te bieden hebt dan is dat alleen maar prettig voor de cliënt.

Bij welke hulpvragen denkt u aan een ergotherapeut?

Niet.. eigenlijk heel jammer dit. Jullie hebben een grote taak om ergotherapie bekend te maken

zowel onder potentiële cliënten als onder professional. Kent u überhaupt een ergotherapeut?

Nee, dat vind ik wel jammer. Ik heb er nooit tijd aan besteed om kennis te maken met een

ergotherapeut.

Denkt u dat er behoefte is aan een Arabisch sprekende ergotherapeut? Kunt u dat toelichten? Ja zeker. Ik denk dat in hele paramedische team een Arabisch sprekende therapeut nodig is.

51

Labels onder topiclijsten

Kanalen en werving

twee Turkse tijdschriften. Want ik kan niet in Nederlands kranten of tijdschriften reclame maken, omdat ik echt puur de Turkse doelgroep wil bereiken. En ook via de website Turkse gids

Niet direct. Maar ik zie wel dat mij kijkcijfers van de site worden verhoogd nadat ik heb geflyerd op straat.

een keer gestaan voor 80 Turkse mannen.

zeker een meerwaarde om informatie te verstreken in zo een grote groep. Want vergis je niet ieder kan weer in eigen huis vertellen wat hij heeft gehoord.

een jaar geleden.

vier jaar werkzaam als fysio.

3 in totaal  e kza e fysio s

praktijk in Osdorp.  hiervoor gewerkt Een gemengde doelgroep  vorige baan

ik ij p aktijk he opgezet is to h ee z a t  huidige baan grote netwerk.  aanleiding tot het starten eigen praktijk

een voordeel om als een Turkse fysiotherapeut een eigen praktijk te starten, want dat onderscheidt mij  Weinig afgestudeerde fysio therapeuten

het heeft niet.. eeuhhm.. een specifieke reden. Één van de redenen is wel dat het hier goedkoper is qua huur  keuze voor plek

Conclusie  Turkse tijdschriften, flyeren en folder uitdelen waar er gebruik gemaakt wordt van

vlaggetjes methode. In moskeeën voorlichting geven van grote meerwaarde voor het werven.

Een gemengde doelgroep binnen de praktijk, maar grote percentage is van een allochtoon. Werknemers zijn allemaal ook allochtoons, zowel Marokkaans als Turks.

Ervaring problemen/beperkingen ooit MPS gehad op school.  over ET

goeie vraag. Het is heel slecht maar ik kan er geen antwoord opgeven. Ik weet dat het te maken heeft met houdingen, ergonomische zithoudingen en noem maar op. Ergonomische werkplekken a alyse e . Dat doe fysio s ook aa e go s heeft hie ee e sta d a . Het afstelle a rolstoelen,

Nee nog nooit, dat komt omdat denk ik omdat niet zo goed weet wat een ergotherapeut kan doen  doorgestuurd

Nee, maar dat wil niet zeggen dat ik het niet wil. Als ik ooit een Turks of Marokkaans sprekende ergo zal vinden. En die zou willen samenwerken dan wil ik daar wel zaken mee willen doen. En dat heeft voornamelijk te maken met het multidisciplinair samenwerking.

Niet.. eigenlijk heel jammer dit. Jullie hebben een grote taak om ergotherapie bekend te maken zowel onder potentiële cliënten als onder professional.

Nee, dat vind ik wel jammer

95% Turks en Marokkaans. Als jullie het denk ik echt goed wil weten. Dan denk ik ruim 60, 65% Turks. Eeuhm de rest Marokkaans en een heel klein percentage Nederlands. En dat zijn cliënten die met mij zijn meegekomen vanuit Osdorp.  doelgroep

ik 2 of 3 kinderen onder behandeling, echt dus onder de 18. Als ik kijk tussen de 18 en 35 jaar, eeuhm dat is dan ongeveer 30 cliënten. En de grootste groep is boven de 35 plus.  doelgroep indeling zal er een taalbarrière zijn. Misschien spreken jullie zelf niet vloeiend Arabisch of Marokkaans. Dat maak op zich niet uit. De benadering is eigenlijk het allerbelangrijkst. Wat ik persoonlijk vind van auto hto e fysio s. Het is alle aal gehaast gehaast e og ee s gehaast. E

52

Nee, want ondanks dat de taalbarrière kan je er ook uitkomen. Met non verbale handelingen kom je