• No results found

Keuzelijst per metadata-element

In document Zoekt en gij zult vinden… (pagina 110-114)

Een aantal metadata-elementen bevat een gerubriceerde lijst met gegevens, die als keuzelijst wordt aangeboden. In deze bijlage wordt per element de keuze-opties van de lijst beschreven. De lijst bevat enkel de gegevens die in de casus voorkomen. De opties in de keuzelijst zijn ingedeeld op informatietype en daar waar nodig voorzien van een toelichting. Toegangskenmerksoort De soorten toegangskenmerken. Toegangskenmerk- soorten [keuzelijst] Informatietype Toelichting

 ISIL-code  Administratief  Internationale unieke codering voor een organisatie, ISO/DIS 15511.  Toegangsnummer  Administratief   (Archiefcode)  Administratief   Inventarisnummer  Administratief   Aktenummer  Administratief (Inhoud)

 Informatie uit de bron.

 Folionummer  Administratief (Inhoud)

 Informatie uit de bron.

 Volgnummer  Administratief 

Bronsoorten

De bronsoorten in de casus aanwezige archieftoegangen. Deze lijst met bronsoorten kan uitgebreid worden met andere bronsoorten, als voorbeeld: plaatsingslijst of hertaling.

Bronsoorten [keuzelijst] Informatietype Toelichting  Archiefinventaris  Context   Inleiding  Context  (hulpmiddel)

 Inleiding is een hulpmiddel. Naast Inleiding zouden ook andere hulpmiddelen als bronsoorten opgenomen kunnen worden. Het is verstandig om de hulpmiddelen, die bronsoorten zijn, als zodanig te presenteren aangezien het ondersteunende informatie voor de bezoeker is.  Digitaal archiefstuk  Inhoud 

 Transcriptie  Inhoud 

 Samenvatting  Inhoud 

 Index  Inhoud  De bronsoort Index bevat een verfijning op Indexsoort: Persoon (familienaam, persoonsnaam, Rol, Functie / beroep), Instelling (organisatienamen), en Onroerende goederen (zaaknamen, onroerend goed). Binnen de indexen zou Handeling nog een sub-rubriek kunnen zijn, maar deze is als informatie verweven in bovenstaande indexsoorten. Daarnaast is de handeling onder Aktesoort te vinden.

Beschrijvingssoorten

In de archiefinventaris zijn de volgende beschrijvingssoorten onderscheiden. Beschrijvingssoorten

[keuzelijst]

Informatietype Toelichting

 (Archief)Titel  Context  De titel bevat de naam van de organisatie en soort toegang. Deze informatie is opgesplitst in Organisatie en Bronsoort. Het zal niet als beschrijvingssoort worden opgenomen.

 Inleiding  Context (hulpmiddel)

 Inleiding is als bronsoort en als beschrijvingssoort opgenomen. Dit is dubbelop en verwarrend voor de bezoeker, daarom zal inleiding enkel als

bronsoort worden opgenomen.

 Rubriek  Context  Rubriek omvat de onderverdeling in afdeling, rubriek of serie.  Samenvatting  Inhoud  Samenvatting of regest is eveneens opgenomen als bronsoort. Om

eenduidigheid te creëren zal Samenvatting als bronsoort worden opgenomen.

Relatiesoorten

Het metadata-element relaties bevat de volgende twee relatiesoorten: Relatiesoorten [keuzelijst] Informatietype Toelichting  Organisatorisch  Context   Archief  Context  Locatie

Het metadata-element Locatie zou gekoppeld kunnen worden aan een plaatsnamenlijst. De plaatsnamenlijst moet gerubriceerd worden op land, provincie, regio, plaats en buurtschap. De plaatsnamenlijst zou ‘gekoppeld’ kunnen worden aan een lijst met historische benamingen voor plaatsen (denk hierbij ook aan oudere gemeentenamen of werkgebieden van organisaties).

Locatie [keuzelijst] Informatietype Toelichting  Land > Provincie > Regio > Plaats > Buurtschap

 Inhoud  Verfijning na keuze op het hoofdniveau tot aan het laagste niveau mogelijk. Bijv. (Nederland >) Overijssel > Dalfsen > Lenthe.

 Evt. koppeling met een historisch plaatsnamenregister.

Documenttypen / aktesoorten

De keuzelijst voor documenttypen is gebaseerd op de 66 typen opgenomen in NEN-2084:2012 (nl). Het element Documenttypen, van toepassing op serie en reeksbeschrijvingen, kan verfijnd worden op Aktesoort op het niveau van dossier- en archiefstuk.

Documenttype [keuzelijst]

Informatietype Toelichting  Documenttypen (66

typen)

 Context  Documenttype wordt gebruikt als nadere specificering op Bronsoort, op serie- of reeksniveau.

 Aktesoorten (66 typen)  Inhoud  Aktesoort bevat documenttypen en wordt gebruikt als nadere specificering op het element Documenttype op het niveau van dossier- of archiefstuk.

Trefwoorden / Onderwerp

De keuzelijst voor Trefwoorden kan het beste gebaseerd worden op een thesaurus. Binnen de erfgoedsector wordt de Art and Architecture Thesaurus (NL) (AAT-Ned)59 gebruikt en is toe te passen op archiefbescheiden.

Trefwoord [keuzelijst]

Informatietype Toelichting

 ‘Trefwoorden’  Inhoud  Trefwoorden uit AAT-Ned thesaurus.

Labelsoorten

Het metadata-element label bevat de volgende labelsoorten: Labelsoorten

[keuzelijst]

Informatietype Toelichting

 Aanvulling  Context, Inhoud  Te gebruiken bij informatieve toevoeging op bestaande beschrijving.

59

 Correctie  Context  Te gebruiken bij correctie op de beschrijving.

 Tag  Inhoud  Te gebruiken door bezoeker bij toekennen onderwerp of trefwoord aan de beschrijving of aanwezige trefwoorden.

 Relatie  Context  Te gebruiken bij een informatieve toevoeging met betrekking tot relaties tussen archiefbescheiden of archieven.

 Verwijzing  Context  Te gebruiken als er een (literatuur)verwijzing geplaatst wordt bij de beschrijving.

 Waardering  Context  Een waarderingsknop, die enkel voor een snacker toegevoegde waarde heeft door te zoeken op ‘meest gewaardeerde’ informatie.

Indexsoorten

Het metadata-element Indexsoorten bevat de volgende opties: Indexsoorten

[keuzelijst]

Informatietype Toelichting

 Persoonsnaam  Inhoud  Om gericht te kunnen zoeken op personen.  Beroep  Inhoud  Om gericht te kunnen zoeken op beroepen.

 Rol  Inhoud  Om gericht te kunnen zoeken op de rollen van personen en groepen.  Organisatie  Inhoud  Om gericht te kunnen zoeken op organisaties.

 Onroerende goederen  Inhoud  Om gericht te kunnen zoeken op goederen.

Onroerende goederensoort

In de in de index Veld- of Zaaknamen kunnen de onroerende goederen gerubriceerd worden op soort goed. In de zaaknamenindex is de soort goederen niet gestandaardiseerd, waardoor er veel min of meer gelijksoortige begrippen zijn opgenomen, bijv. bouwland, hooiland, zaailand, stuk land, etc. Ik heb ervoor gekozen om soortgelijke begrippen samen te voegen in één rubriek. Hierdoor kom ik tot de volgende lijst met soorten goederen. Deze lijst met soorten goederen is enkel gebaseerd op de zaaknaamindexen ORA en kan dus niet dekkend zijn.

Onroerende goederensoort [keuzelijst]

Informatietype Toelichting

 Woonhuis  Inhoud  Hieronder vallen: huis, plaats, plaatse, plaatsjen, huis en hofje.  Boerderij  Inhoud  Hieronder vallen: caterstede, keuterplaatse, boerderij.  Erf  Inhoud  Hieronder vallen: erve, erf.

 Landbouwgrond  Inhoud  Hieronder vallen: mate, hooimate, hooiland, zaailand, bouwland, weideland, land, camp, hof, hof en gaarden, steege* (?). *Steege: dit begrip is mij onbekend, vermoedelijk overgangsgebied tussen dorp / bebouwing en landbouwgrond.

Beroep

De lijst met beroepen is samengesteld uit de indexen Groepsaanduiding en Persoonsaanduiding, waarin rol en beroep gemengd zijn opgenomen, zie bijlage IV Informatieanalyse Nadere toegangen schoutambt Holten. De lijst met beroepen zou aangevuld kunnen worden met de lijst van beroepen uit Wikipedia60. Om de lengte van de lijst te beperken zouden de beroepen gecategoriseerd kunnen worden op bedrijfssoort.

Beroep [keuzelijst]

Informatietype Toelichting  Bedrijfssoort >

<Beroepenlijst>

 Inhoud  Beroepen gecategoriseerd op bedrijfssoort.

Rol

60

Het metadata-element Rol bevat een gerubriceerde keuzelijst met rollen van de personen of groepen. De lijst wordt samengesteld uit de indexen Groepsaanduiding en Persoonsaanduiding, waarin rol en beroep gemengd zijn opgenomen, zie bijlage IV Informatieanalyse Nadere toegangen schoutambt Holten.

Rol [keuzelijst]

Informatietype Toelichting

 <rollen>  Inhoud  Rollen van de personen, bijv. echtgenoot, vriend, erfgenaam en huurder.

Organisatietype

Het metadata-element Organisatietype bevat een gerubriceerde keuzelijst met soorten organisaties. Het is een verfijning op het element Organisaties. De lijst met organisatietypen zou gebaseerd kunnen worden op de bedrijfs-61 en overheidssectoren (bestuurlijke lichamen, uitvoerende organisaties en rechterlijke macht) en particuliere en kerkelijke instellingen.

De lijst wordt samengesteld uit de index Instellingen, waarin de organisaties zijn opgenomen, zie bijlage IV Informatieanalyse Nadere toegangen schoutambt Holten. De organisaties die in de toegangen, informatietype inhoud, gevonden zijn: Overheid > Rechterlijke macht > Gerecht, Gerechtsbank. Overheid > Bestuurlijke lichamen > Raad, Ridderschap en Steden, Staten. Overheid > Rechterlijke macht > Richterambt, Schoutambt, Drostambt. Kerk > Kapittel, Kerk, Proosdij.

Organisatietype [keuzelijst]

Informatietype Toelichting  Bedrijf >

<Bedrijfssector>

 Context  Hoofdrubriek Bedrijf met verfijning op sectorindeling.

 Overheid > <Overheidssector>

  Hoofdrubriek Overheid met verfijning op sectorindeling.

 Particulier >

<Particuliere instelling>

  Hoofdrubriek Particulier met verfijning op particuliere instelling.

 Kerk > <Kerkelijke instellingen>

  Hoofdrubriek Kerk met verfijning op kerkelijke instelling (religieuze stroming zou als tussenrubriek toegevoegd kunnen worden)

Organisatierollen

Een organisatie kan drie rollen vervullen: archiefvormer, arhiefbeheerder of als vermelding in een archiefstuk. Deze rollen kunnen als keuzelijst bij Organisatie worden aangeboden.

Organisatierol [keuzelijst]

Informatietype Toelichting

 Archiefvormer  Context  Dit betreft de archiefvormende organisatie.  Archiefbeheerder  Administratief  Dit betreft de archiefbeherende organisatie.

 Vermelding  Inhoud  Dit betreft de vermelding van een organisatie in een archiefstuk.

61

In document Zoekt en gij zult vinden… (pagina 110-114)