• No results found

SOCIAAL DOMEIN

5.5 Jeugd en Onderwijs

Wat wilden we bereiken?

Jongeren een leef- en leeromgeving met optimale ontwikkelingskansen bieden, zodat ze veilig en gezond kunnen doorgroeien naar volwassenheid.

5.5.1 Preventie

Binnen het jeugdbeleid ligt de focus op preventie.

Door het bieden van een breed aanbod aan

voorzieningen en activiteiten kunnen jongeren veilig en gezond opgroeien en kunnen ze hun talenten ontplooien. De jeugdgezondheidszorg is een

belangrijke partner in het preventieve jeugdstelsel.

In 2017 is gestart met het opstellen van een notitie om het middelengebruik onder jongeren terug te brengen. Deze notitie is de opmaat voor een

uitvoeringsplan dat samen met uitvoeringspartners en vrijwilligersorganisaties in 2018 wordt opgesteld, geïmplementeerd en uitgevoerd.

Het opstellen van een nieuw Jeugdbeleid is nog niet in 2017 opgepakt. Het staande beleid hoefde niet dringend bijgesteld te worden. Bovendien leek het beter om nieuw beleid in 2018 door de nieuwe raad te laten vaststellen.

In Hof van Twente woont bijna 3% van de kinderen in een uitkeringsgezin. Dit ligt aanzienlijk lager dan het landelijk gemiddelde van 5,7%. Via het minimabeleid, het jeugdsportfonds en het jeugdcultuurfonds is extra aandacht besteed aan deze groep kinderen, zodat ook zij volop konden meedoen in de maatschappij.

5.5.2 Transformatie jeugdzorg

In 2017 is gewerkt aan het verder inbedden van de jeugdzorg binnen de gemeente. In samenwerking met de overige Twentse gemeenten is onderzocht hoe de inkoop van jeugdzorgproducten per 1 januari 2019 vorm gegeven kan worden, zodat het een bijdrage levert aan de transformatieopgave. In toenemende mate ontstond het besef dat het regionaal ontwikkelde model in onvoldoende mate passend is bij de manier waarop wij lokaal invulling willen geven aan de toegang en aan de transformatie opgave. Uiteindelijk heeft dit geleid tot het besluit om een deel van de maatwerkvoorzieningen zelf in te kopen.

Ook lokaal is gewerkt aan transformatie.

Voorbeelden zijn de pilot praktijk-ondersteuner GGZ jeugd bij de huisarts en het project MEE op weg als alternatief voor het gebruikelijke leerlingenvervoer.

55 Jaarverslag 2017: Samen aanpakken

5.5.3 Druk op de budgetten noodzaakt tot ombuigingen

In 2017 werd duidelijk dat inkomsten en uitgaven binnen het sociaal domein niet meer met elkaar in evenwicht zijn. Met name op het gebied van

jeugdhulp nemen de uitgaven toe. Om deze reden is voor de begroting 2018 een ombuigingsnotitie

opgesteld. Deze notitie bevat maatregelen die in 2018 worden geïmplementeerd en die tot doel

hebben uitgaven terug te dringen. Deze maatregelen hebben ook deels betrekking op de Wmo.

5.5.4 Onderwijs en leerplicht

Het in de programmabegroting 2017 aangekondigde nieuwe beleid met betrekking tot voor- en

vroegschoolse educatie (VVE) is niet vastgesteld.

Opnieuw heeft het rijk besloten de landelijke besluitvorming hierover uit te stellen. Pas na

landelijke besluitvorming is het aanpassen van het lokale beleid zinvol.

De aangebrachte koppeling tussen zorg en leerplicht is ook in 2017 succesvol gebleken. Door de

koppeling van verzuimsignalen met zorgvragen wordt (langdurig) verzuim zoveel als mogelijk voorkomen.

Hof van Twente scoort in vergelijking tot landelijke cijfers goed op relatief schoolverzuim en vroegtijdig

schoolverlaten. Er is geen sprake van absoluut schoolverzuim.

5.5.5 Ontwikkelingen Integrale kindcentra (IKC’s) De realisatie van IKC’s in Markelo en in Delden is samengevoegd in één projectorganisatie. Er is overeengekomen dat de gemeente als bouwheer optreedt voor beide locaties. De aanbesteding is gemeenschappelijk in de markt gezet, op basis van Innovatie Partnerschap. Als eerste in Europa is op deze wijze een consortium (aannemer, architect en installateur) aangetrokken dat deze ‘’Groene Droom’’

daadwerkelijk gaat realiseren. In Markelo is de aanvankelijk beoogde locatie (de Esch III) heroverwogen; het Kindcentrum Markelo wordt gerealiseerd op de huidige locatie van OBS de Zwaluw.

Samen met de overige scholen is onderzocht hoe bestaande schoolgebouwen aangepast kunnen worden zodat ook zij door kunnen ontwikkelen naar IKC’s. In de begroting zijn middelen opgenomen om de verbouw voor te financieren. De investering wordt door huur terugbetaald.

In september 2017 heeft een grote en breed

samengestelde delegatie een werkbezoek gebracht aan Zweden. Deze reis heeft een aantal

56 Jaarverslag 2017: Samen aanpakken

ontwikkelingen met een sneltreinvaart in gang gezet.

Op een paar scholen wordt geëxperimenteerd met uitwisseling van personeel van

kinderopvangorganisaties en onderwijs. Op een paar scholen wordt geëxperimenteerd met extra inzet van maatschappelijk werk en jeugdgezondheidszorg.

57 Jaarverslag 2017: Samen aanpakken

5.6 Re-integratie

Wat wilden we bereiken?

Zoveel mogelijk mensen vanuit de bijstand duurzaam aan het werk. Vergroten van de arbeidsparticipatie.

5.6.1 Participatiewet

Inzet van effectieve re-integratie draagt bij aan een verhoging van de arbeidsparticipatie.

Op basis van de bestandsanalyse uitgevoerd in 2016, is in 2017 gestart met het maken van een plan van aanpak per cliënt. Hierbij is in beeld gebracht of betaald werk mogelijk is en op welke manier dit gerealiseerd kan worden. Voor sommigen geldt dat vrijwilligerswerk het maximaal haalbare is.

5.6.2 Arbeidsparticipatie sociaal economische visie

Eind 2015 verenigden ondernemers en gemeente zich in een ambitieus economisch investerings-programma voor onze gemeente: de

Sociaal-Economische Visie. Het verhogen van de arbeidspar-ticipatie, ook van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, vormt één van de pijlers van dit programma. Afgelopen jaar werd daar de concrete doelstelling van 100 matches aan verbonden die eind 2017 werd behaald.

Na een interactief traject met stakeholders en

cliënten is aan het einde van het jaar een beleidsplan Re-integratie/participatie in de gemeenteraad

besproken. Inzet van effectieve re-integratie draagt bij aan een verhoging van de arbeidsparticipatie. We willen uitgaan van maatwerk per cliënt, meer lokale re-integratiemogelijkheden ontwikkelen in

samenwerking met de SWB en een verbinding van lokale en regionale werkgeversbenadering.

58 Jaarverslag 2017: Samen aanpakken

5.7 Sociale participatie en