• No results found

TG: Hoi Stein. SB: He goedenavond

TG: Goede avond hoe is het? SB: Goed en met jou?

TG: Ja ik mag niet klagen, ik ben nog aan het werken naar een mooie regenachtige avond aan het kijken. SB: Ah oke, hier regent het net zo hard alleen is het nog middag.

TG: Ja het is wel prima hier in Shanghai mag ik wel zeggen eigenlijk.

SB: normaal gesproken is het wel lekker weer in Shanghai, kan ik me herinneren.

TG: Ja vorige week was het nog lekker en kon ik nog in een korte broek en shirt lopen, maar het begint nu net deze week te draaien en dan word het langzaam aan winter, maar niet lang.

SB: AH oke, want wat doe je precies in Shanghai?

TG: Eh. Nee ik doe FOM bij Shang ri la. Ik zal even vertellen hoe mijn loopbaan gegaan is. Ik hebnatuurlijk Maastricht gedaan. IK heb 2 stages gedaan. De eerste in parijs, ik wilde wel naar China maar niet genoeg plek. De studieresultaten waren niet als gewenst, zeg maar.

SB: Je hebt je propedeuse niet in het eerste jaar gehaald?

TG: Ik stond een module achter. Want ik ben in het eerste jaar lang ziek geweest, dus ik had nooit genoeg punten in vergelijking met andere studenten. Maar ik mag niet klagen. Ik heb een mooie tijd gehad in Parijs. De tweeede stage heb ik in Xian gedaan voor het Hyatt. Je kent Xi’an wel neem ik aan? SB: Ja het ligt iets ten zuid westen van Beijing. Midden China.

TG: Het is vooral een toeristische stad zeker toen ik daar zat in 2006. Xian Beijing Shanghai is de

toeristendriehoek. Het was een hele mooie tijd. Ik ben verliefd geworden op het land en ook mijn huidige vrouw ontmoet.

SB: OK!

TG: Dus ik ben even terug gegaan naar Maastricht om af te studeren. Nog even gejobt bij van der Valk in Vaals.

SB: hahaha. Dat is nog steeds in Vaalsbroek. Ik heb daar ook regelmatig gejobt.

TG: Ik heb er een goede tijd gehad, maar China is gewoon altijd druk, iedere dag anders. Dan ben je snel klaar met Nederland. Het is te kleinschalig en iedere dag hetzelfde. Je hoeft niet te verwachten dat je over 10 jaar GM kan zijn in Nederland. In China was ik binnen 3 jaar een FOM. En mijn mentor in Parijs is in de tijd nooit vooruit gegaan. Dus ik heb geloof ik wel de juiste keuze gemaakt. Na mijn afstuderen heb ik niet meteen een baan gevonden in China en toen ben ik toch maar teruggegaan naar mijn oude stage plaats in Xian daar heb ik een hoop connecties opgedaan en in no time had ik een baan in het zuiden van China.

94 Zodoende ben ik op verschillende FO functies gedaan en toen kwam ik erachter dat ik vast kwam. Ik had geen doorgroeimogelijkheden in Hyatt en dat was lastig. Ik ben jong, heb een vrouw en een kind en de expat packages die worden minder en minder.

SB: Ow hoe komt dat?

TG: Ja dat is kosten besparen. Scholing, verzekeringen, vliegtickets dat kost bakken met geld en da tproberen ze te beperken. Dus Hyatt werkte niet en op een woensdagmiddag werd ik gebeld of ik

geinteresseerd was voor een pre-opening van de flagshiphotel van Shang Ri La. Dus ik heb die uitnodiging met beide handen aangenomen. Dat is inmiddels 2 jaar geleden. Dus ik heb een half jaar pre-opening gedaan en nu 2 jaar operations. Dit hotel is een money maker. We doen 10M yuan per maand. Maar het is vol gas echt een ander bedrijf. Waar heb jij je stage gedaan?

SB: Renaissance Chaoyang Beijing. TG: Amerikaans bedrijf van Marriott. SB: Shangri La is een aziatisch bedrijf toch.

TG: Ja, opgericht in Maleisië. We hebben een kleine honderd hotels waarvan 40 in China en het

merendeel in de rest van Azië. Maar we zitten bijvoorbeeld ook in Londen, Canada, Amerika en Australië. SB: Owja, want Rosewood behoort ook bij Shang Ri La of niet?

TG: Nee Rosewood zit weer ergens anders aan vast. Dat zit volgens mij aan ehm.. hoe heten die lui van Hong Kong.

SB: New World?

TG: Ja. Shang ri la heeft 3 merken. Traders, limited service. Dit wordt hotel Jen en dat wordt een lifestyle iets om het trendier te maken. EN dan hebben ze Kerrie en dat is de top luxe brand .Maar voornamelijk Shang RI La’s. Shang ri la is een interessante keten dat is….

<internet verbinding verbroken> SB: Ja we zijn er weer.

TG: Kijk eens aan. Dit kan wat vaker gebeuren. Dit is niks onbekends om eerlijk te zijn. Het is een

familiebedrijf. Ze doen een hoop real estate. Wij zijn onderdeel van het Carry Centre. Ons complex heeft 5 gebouwen. 3 kantoor gebouwen een gigantische shopping mall en dat is allemaal eigendom van de familie en daarnaast hebben ze een eigen wijnbedrijf. Ze leveren wijn aan hun eigen bedrijf. Ze hebben een eigen logistiek bedrijf. Alles wordt door hun zelf gedaan. Ze zijn erg goed bezet in Azië en dat is waar ze aan leveren. Het is allemaal left pocket right pocket zal maar zeggen. Kijk wij hebben 3 hotels in Shang Hai. Dat is dus allemaal eigendom van de familie. Ieder hotel heeft zijn eigen budget en doelen. Maar we hoeven niet tegen elkaar te vechten. Ter vergelijking Hyatt heeft 4 hotels in de stad en hebben 4 verschillende eigenaren. Dus hoewel zij hetzelfde bedrijf zijn, zijn zij ook onderling concurrent van elkaar. En dan krijg je hele rare situaties. Dat de ene Hyatt vecht voor dezelfde business als een andere Hyatt. Maar dat is best sneu als je als zelfde bedrijf met dezelfde markt, moet concurreren. Voor Shang Ri La is dat dus anders. Wij kunnen heel goed samenwerken met onze zusterhotels omdat we van dezelfde eigenaar zijn.

95 SB: Dat is wel apart. Je zou juist verwachten dat als zij hetzelfde merk dragen dat ze dan ook enigszins samen zouden werken. Maar wat bedoel je in de zin van eigenaar? Je bedoelt dat Hyatt het pand runt, maar dat het pand eigenaar is van een andere investeerder.

TG: Precies, en ik denk dat dat ook naar voren kwam in de mail die je schreef. Van hoe zetten ze nu een hotel op in China. Maar de meeste westerse bedrijven hebben dus geen ene cent in vastgoed heir in China. Dat is hun kracht om het maar zo te zeggen. Want zij kunnen uitbreiden zonder ook maar een cent te investeren. Want hoe werkt het? Het is niet zo als franchise. Want franchise werkt niet hier in China. Franchise is je hebt een property developers met een hoop geld, maar die hebben geen knowledge van hotel operations. Daarom is het management contract heel populair geworden. Hyatt management is fantastisch. Je huurt een management team in van professionals en zij kunnen de management cultuur echt in het hotel plaatsen. Dus het design, de ervaring, de aankleding wordt allemaal gefaciliteerd waardoor het echt een Hyatt hotel wordt. Maar alles wordt betaald door de lokale investeerder en die geeft dus de hele operatie van marketing tot operations wordt door Hyatt gedaan en hij heeft alleen geld te investeren en op te halen.

SB: Hoe lang duurt een management contract.

TG: Er zijn verschillende modules. De meeste zijn 15 jaar. Maar dat verschilt. IN principe wordt de hele cash flow van het hotel door het management bedrijf geregeld. De accounting, renovatiebudget, maintenance wordt allemaal door de MT gedaan en dat wordt gedetailleerd naar de eigenaar

gerapporteerd en aan het eind van de maand wordt een owner share profit aan de eigenaar uitbetaald. Nadat alle lonen en belastingen en budget is bepaald. Wat er over blijft gaat naar de eigenaar.

SB: De opbrengst van de eigenaar zit dus in de winst.

TG: Ja maar hij krijgt dus niet alle omzet maar echt de owner share profit en daar wordt dan de management fee en de salarissen van af getrokken.

SB: Deelt HYatt mee in het verlies.

TG: Over het algemeen niet end aar om is het zo aantrekkelijk om voor MHG te doen. Het management fee wordt berekend op de omzet en daarnaast wordt er een fee uitgekeerd wanneer ze de targets behaald hebben.

SB: Als het goed begrijp wordt een franchise dus niet gehanteerd om dat de eigenaren van de hotels daar geen kennis van hebben. En is het dus een te groot risico voor de MHG om het te laten franchisen. TG: Nou ik denk zelf ook dat die investeerders het zelf niet willen omdat ze die kennis niet hebben. SB: OK.

TG: Dus het is makkelijker voor ze om dat helemaal uit handen te geven want of het bedrijf nu winst gaat maken of niet. Tuurlijk willen ze garanties. Maar Hyatt gaat ook gene project aannemen wat niet rendabel is.

96 TG: Precies en er zijn daarom ook zoveel mensen die management contracten doen en er zijn meer en meer bedrijven die mee willen draaien. Je moet je voorstellen dat Hyatt elke dag aanvragen krijgt, en dan moeten ze kijken naar de achtergrond van de eigenaar en naar de markt en naar de potentie. Hyatt komt om van de aanvragen en het is de kunst om daar goed mee om te gaan. Zo is er een Hyatt in Shanghai en dat is ook een mixed use development. Dat is dus ook een grote shopping mall, die is al open. 2 torens erop een kantoorgebouw. Maar het hotel gaat niet door omdat er ineens geen geld meer voor is. De GM is er al, maar die wordt nu naar een ander hotel geplaatst.

<internetverbinding verbroken>

SB: Weer verbinding, Tony? Kan je me horen? <internetverbinding verbroken>

SB: Hebben we weer verbinding.

TG: Volgens mij wel. Dus wat ik wilde zeggen. Ze hebben een project team aan boord en opeens is er geen geld en dan komen ze over een jaar weer terug.

SB: Dit is ook een risico voor Hyatt of niet?

TG: nouja, hun geld zit er niet in. Maar het is wel vervelend voor de mensen die aan boord zijn en nu weer moeten verkassen. Maar dat hoort er bij. Komend jaar zijn er een aantal hotels die open gaan, maar ze zijn steeds voorzichtiger met het openbaar maken wanneer dat precies zal zijn.

SB: Is dat een reden waarom Shang Ri La alles in eigen beheer houdt. Zodat ze zelf end-to-end de controle houden om eventuele risico’s uit te sluiten?

TG: Nouja, dat is wel een van de voordelen. Het is hun eigen geld. Er wordt goed geïnvesteerd in de materialen en de bouw. Dus geen goedkope producten en het ligt aan de locatie. Als je weet dat de locatie goed geld op gaat leveren dan kan je er ook meer in investeren dan dat je naar een second of third tier city zou gaan. Kijken we draaien nu een average rate van 300-350dollar per maand wat heel erg hoog ligt voor de stad. Ja en onze kamer, de bouw, dat heeft goed geld gekost. Waar ze in andere hotels van Shang RI La tenminste 3 kamers van kunnen maken. Maar dat zie je weer terug in het product. Maar dat vinden ze wel fijn want ze hebben meer zelf in de hand. Maar ze zien dat ze op basis van andere hotel ketens niet zo snel kunnen uitbreiden. Ik denk dat ze het deels gaan omdraaien maar een stuk beheerster. Je ziet dat andere ketens, meer merken hebben en zij openen iedere week een ander hotel en die hebben het zelf niet meer in de hand. De brands, de image is ver te zoeken. Ze hebben geen mensen met genoeg ervaring.

SB: Groeien ze te hard?

TG: Ja, nouja jij focust nu op West China. Dat is tot op heden het midder ontwikkeld gedeelte van China. SB: Klopt, ze proberen het nu recht te trekken door stevig te investeren in West China en ik kan moeilijk vinden tot nu toe wat daar tot nu toe van de grond komt. Hoe spelen de multinationals daarop in. Ik lees wel suggesties en oproep tot kansen. Maar niemand heeft onderzocht of dat nu echt gebeurd en hoe ze zich daar vestigen.

97 TG: Ik denk dat dat. Dat is een goede vraag. Een hoop wordt aangestuurd door Beijing, de overheid. En wat er in het verleden is gebeurd: Regio’s hebben een bepaalde industrie toegewezen gekregen. Zo had Xi’an te maken met aviation. Dus je had rolls royce, air bus boeing hadden allemaal wat in China en dat was toevallig allemaal in Xi’an. Zo kunnen ze aan de overheid zien dat ze wat doen in China en dan kunnen ze hun producten beter verkopen. China wil zien wat de multinationals hebben gedaan om de Chinese economie te verbeteren. Dus als er geïnvesteerd moet worden, dan gaan ze eerst kijken welke regio ze willen ontwikkelen en dan wordt een industrie toegewezen en dan willen ze zien dat er bepaalde, industrial parks ontstaan in of naast grote steden in een bepaald groot gebied om dat dus te kunnen faciliteren. Daarnaast zodra er word on the street is dan wordt het interessant voor project ontwikkelaars om daar ook hotels neer te zetten en daar zijn dan weer hele interssante modules voor. Zoals, net als wij, mixed use met appartementen. Tenminste, kantoren, maar ook appartementen. Een hotel heeft een hele lange tijd nodig om geld terug te verdienen. 1 goede project ontwikkeling in China. Bijvoorbeer Hyatt SHenzhen hun eigenaar heeft ook een shopping hall en daarnaast 3 appartementen gebouwen neer gezet en die hebben ze in de verkoop gezet. Dus daarmee hebben ze gelijk break-even gedraaid. Is de bank afbetaald en kan het hotel winst gaan maken. Dus dat is interessant om even op te zoeken. Het bedrijf heet China Resource. Dat is de real estate.

SB: Hebben zij nog meer projecten?

TG: Shenzhen was een van de eerste. Maar door het succes zijn ze nu aan het bouwen door heel China heen. Lees je er maar op in. Die real estate developers weten veel over projecten en kunnen heel mooi bouwen. Maar specifiek die hotels worden dus gebouwd en door een andere gemanaged omdat ze dat niet in de hand hebben. Een ding wat ik ook heb gehoord maar daar heb ik zelf de kennis niet van. Maar ze stoppen vaak een hotel in een dergelijk complex om de bouwvergunning of de license te krijgen. Daar zou je je in kunnen verdiepen?

SB: Dus pas als ze plannen aanleveren om aan te tonenn dat ze de intentie hebben om een hotel daarin te plaatsten kunnen ze dan pas beginnen met de bouw van het pand.

TG: Ja precies. Dus het kan in je voordeel werken om dus die bouw vergunning sneller te krijgen. SB: Dus zo wordt het hotel onderdeel van de urban planning.

TG: Juist. Het is heel interessant. Je zou kunnen kijken naar een stad als Tianjin, vlak naast Beijing. Daar was een jaar of 8 geleden 2-3 internationale 5-sterren hotels maar die stad is inmiddels overvloed met 5- sterren hotel kamers.

SB: Dat is een stad zuid –westen vna Beijing toch?

TG: Juist. En daar zijn zoveel hotels geopend de laatste jaren dat er een overschot aan kamers is. Dus voor 100$ kan nu de kamers over de toonbank en dat is natuurlijk niet in line met de businessplannen van 5 jaar geleden.

SB: Dus eigenlijk probeerdern ze daar 5 jaar geleden een bruisende stad van te maken Maar de ontwikkelingen vllen nu tegen en nu is er overschot.

98 om zoeites te doen en als ik kijk naar 5 jaar geleden. Dat was fantastisch om in de sales te zitten want het was booming. En de grootste klant van de hotellerie dat was de overheid. Die waren flink aan het

spenden. Maar ik denk dat je daar wel over hebt gelezen dat de afgelopen jaren onder het nieuwe leiderschap dus heel anders is. De overheid mag geen geld meer uitgeven in de 5-sterren hotels. Dat is een zware klap geweest. Er zijn hotels die daardoor overbodig zijn geworden. En die raken dus in de problemen omdat ze in een stad zitten met weinig business en de overheid was daar meer te gast. Dus de hotels zijn daar gebouwd met valse beloftes van de overheid. Maargoed ik denk dat ze de corruptie tot een eind willen brengen en dat is goed. Maar voor de hotellerie is dat nu iets minder fijn.

SB: Ik heb ook gelezen dat het merendeel van de hotels in China beheers worden door de staat, SOH. Dan ben ik er wel al achter dat het niet gaat om het luxe segment. Maar vooral om de B&B. Zou dat er mee te maken kunnen hebben dat ze eerder in hun eigen vestigingen willen investeren dan in de MHG.

TG: Dat maakt eigenlijk niet zo veel uit want MHG zijn management bedrijven die zelf weinig geld mee naar huis nemen. Het leeuwendeel blijft binnendoor want het geld stroomt door naar de eigenaars van de hotels. En dat zijn grotere chinese bedrijven die al dan niet connecties hebben met de overheid. China resources bijvoorbeeld die zitten ook in de CCP. Aan de ene kant is het aan elkaar gelinkt. Maar de stap is meer gewaagd om te laten zien dat de overheid niet corrupt is en daar wordt hard aan gewerkt.

SB: Heeft Shang Ri La connecties met de staat?

TG: Ja er zijn Shang Ri La hotels die een JV zijn met de overheid. IN Beijing hebben we een aantal hotels. Als je de tjid hebt om op de website te kijken. Dus in Beijing. China world. De overheid heeft hierin een groot aandeel en dat hoort ook bij Shang Ri la.

SB: Hoort dat ook bij New World?

TG: Nee nee, die maken geen onderdeel uit van de Carry Group. Shang RI La is eigenlijk een hele beroemde keten in Azië. De overheid heeft wel aangekondigd niet meer in de 5-sterren branche te