• No results found

SB: Goedemorgen

TO: Goodmorning, goedemorgen Stein SB: Goedemorgen. Hoe is het? TO: Huh? Ah. Prima.

SB: Wat zegt u? TO: Heel goed.

SB: Kun je me goed horen?

TO: Huuh? Ja ja, ik kan je goed horen, heel goed. SB: Wat goed?

TO: Zo.

SB: Het nu net morgen bij u of niet? TO: Het is nu 8:00u. klokslag.

SB: Hoelang zit u nu al in Sint Maarten?

TO: Ik zit 6 maanden hier van oktober tot april en dan in de zomermaanden ben ik weer in Nederland. SB: Dus je slaat steeds de wintermaanden over?

TO: Juist, juist, juist SB: Goed bekeken.

TO: We zitten hier 50 m van de zee af. Ja het is wel goed. SB: En hier regent het de hele dag.

TO: Zeg en wat doe jij, Stein. Met wat voor studie ben je bezig?

SB: Ik ben nu IM aan het studeren aan de UvA. Ik zal even kort vertellen. Ik heb in Amsterdam mijn eindstage gelopen bij het Art’Otel. Dat ligt tegenover het centraal station. In het openingsteam zat ik. TO: Hoe heet dat hotel ook alweer?

SB: Art’Otel. Dat is onderdeel van Park Plaza, de PPHE Group en dat hebben ze net geopend. Nu inmiddels 2 jaar geleden en ik zat in het openingsteam.

TO: Erg leuk!

SB: Ja, maar om me voor te bereiden op de sollicitatie, die zou volgen uit de stage ben ik overal en nergens gaan kijken voor banen om te oefenen in sollicitatiegesprekken. Toen ben ik opeens bij de bank terecht gekomen en om me verder te ontwikkelen ben ik in februari aan de UvA begonnen. Voor mijn

85 master ben ik nu passie met studie aan het combineren in mijn master scriptie en zodoende ben ik

begonnen aan mijn onderzoek over hotelontwikkeling in West China. TO: Ja, ja

SB: En zodoende kom ik weer in contact met allemaal mensen van HMHS en toen moest ik gelijk aan u denken. Wat bent u aan het doen? Hoe gaat het met u?

TO: En wanneer denk je.. SB: Sorry?

TO: En wanneer denk je dat af te ronden, wat je nu aan het doen bent.

SB: De deadline staat voor eind januari, maar ik heb mezelf voorgenomen om door te gaan met het onderzoek. Eind maar is de tweede deadline en ik ben nu zo veel over en weer aan het interviewen en contact begint pas net te lopen. Zo ben ik bijvoorbeeld bezig met Wanda Group. Dat is een chinees vastgoed bedrijf wat erg lastig is om daar binnen te komen.

TO: Hoe heet dat?

SB: Wanda real estate group. TO: Met een W? als in Wanda? SB: Ja

TO: Die zitten in Dalian dacht ik.

SB: Ehm, ze hebben 8 grote. Het is een Maleisisch Chinees vastgoedbedrijf. TO: Zij hebben ook een voetbalclub geloof ik.

SB: Dat zou zomaar kunnen. Het is maar een heel klein stukje. Het is een hele grote groep en hotels is maar een klein stuk van de grote organisatie. Maar het zijn wel echt de hoge pieten van China en ik wil hun nog heel graag bereiken. Heb ik hun voor januari niet bereikt, dan lever ik mijn scriptie in maart in. Dus begin 2016 hoop ik het af te ronden.

TO: Er is iemand en die heb ik toevallig net gesproken. Dat is iemand die is met zijn thesis bezig. Gert Noordzy. Dat is al een man van 35-40 en die is met zijn PHD bezig en die doet dat in de hotellerie in de universiteit van Macau. En die is inventariseert de totale hotel industrie van China. Hij houdt zich voornamelijk bezig met hotel openingen

SB: OK

TO: Een beetje, misschien in de lijn waar jij mee bezig bent. SB: Dat is exact in lijn met waar ik mee bezig ben!

TO: Ik zal je zijn contactgegevens delen. We hebben een aantal dagen gelden geskyped. Ik zal je zometeen even zijn adres geven en dan kun je hem eens even contacten. Ik denk dat dat precies in het verlengde zit van waar jij mee bezig bent.

86 SB: Dan is een PHD natuurlijk een erg groot onderzoek. Ikzelf ben bezig met een master scriptie dat is iets kleiner. Daarom focus ik mij enkel op de marktbetreding van multinationals in het Nieuwe Westen. Dus West China. Ik weet bijna zeker dat als dat zijn onderwerp is dat hij me op weg kan helpen.

TO: Hij heeft zo veel mensen om te bellen en te interviewen dus daar kan je vast wel iets uit putten. SB: Ja.

TO: Heel goed, heel goed.

SB: Ja ik ben nu zelf via de hotelschool mensen aan het contacten en als zij me niet direct kunnen helpen dan komen zij wel ergens via via aan mensen die me wel op weg kunnen helpen. De meeste leerlingen die zijn blijven plakken. Om 14:00u heb ik toevallig een afspraak met Tony Geerts.

TO: Ik weet dat niet meer. Tony Geerts? SB: Of Sander Looijen?

TO: Juist Sander Looijen wat doet hij ook alweer? SB: Hij is nu GM van een hotel resort in Phuket. TO: Doe hem de groeten!

SB: Ga ik doen. We zijn aan het mailen om te kijken wanneer het hem schikt voor een interview. Ik heb hem leren kennen tijdens mijn stage. Dus ik ken hem al. Hij zat in het Renaissance Capital hotel en ik zelf zat in het andere hotel en toen ben ik gaan kijken.

TO: Wat goed. Hij is van 2005 van school gegaan en is gelijk naar China gegaan.

SB: Ja hij is altijd in Azie gebleven. Maar dat zijn er nog best veel van de hotelschool die naar Azie zijn gegaan en gebleven. Later zal ik dat zelf ook wel willen. Ik heb morgen een afspraak met een dame op de acquisitie en ontwikkeling van Starwood en ik ben erg benieuwd hoe haar dag eruit ziet. Deze scriptie is voor mij ook ter oriëntatie. Ik zou dit graag na mijn studie willen doen, en dan kan ik via deze weg kijken of dit me daadwerkelijk bevalt.

TO: Ja

SB: Want ja, bankwezen. Het is hartstikke leuk en het verdient prima, maar het is niet mijn passie. TO: Achja, hotellerie je kent het. Het is erg leuk, erg leuk.

SB: U heeft zelf ook in China gewerkt toch?

TO: Ik heb 4 jaar in China gewerkt ja. Eerst 2 jaar in Dalian. Dat is het rotterdam van China. En vervolgens heb ik een Holiday Inn geopend in Hangzhou. Dat is 200km ten zuiden van Shanghai.

SB: Aan de oostkust?

TO: Ja aan de oostkust, waarvan Marco Polo zei dat als in de hemel de mooiste stad is die je kunt voorstellen dan is Hangzhou de mooiste stad op aarde. Het openen van een hotel, en zeker een hotel in China. <tuut tuut tuut>

87 SB: Dat is de wekker?

TO: nee, iemand laat de toeter gaan van de auto. Mijn vroeg heeft hier een guest house. Tuur tuut tuut. Even hoor..

SB: Ja. Haha. Daar wordt al vroeg getoeterd. TO: Ja die mensen gaan net weg.

SB: Vertel de opening in Hangzhou. TO: Dat was erg gezellig, heel goed. SB: Holiday Inn is van Hilton toch?

TO: Nee Holiday Inn is van intercontinental. Tuut tuut SB: Ga ze maar pakken!

TO: maar ehm. Dat was erg goed. Waar zat jij? Jij zat in Bejiing?

SB: In het Renaissance Chaoyang in het business district. Ik zat daar 4 jaar geleden. Dat was top. Een hele mooie ervaring. Nu zie ik het van de andere kant, de organisatie. Bijvoorbeeld mijn hotel die staat er nu niet meer. Dat pand is van Air China en zij hebben het management contract beëindigd en ze hebben nu zelf een hotelketen opgericht of overgenomen.

TO: Ik zit vlakbij de luchthaven. Dus een vliegtuig komt nu over. Ik laat even zien waar ik woon. Ik kijk even hoe ik de camera kan draaien, maar ik weet even niet waar ik moet drukken. Ikz al dat even aan mijn vrouw vragen. Stein, hoe draai je het beeld om?

SB: Van de laptop? Ik weet niet of er een camera aan de andere kant van het scherm staat, ikzelf heb dat nie.

TO: Ja ja, ik kom er wel uit. Achtergrond: good morning how are you, <car driving by> SB: Goh wat een lekker weer.

TO: Och man, heerlijk!

SB: Ik weet niet of u zo ver internetverbinding hebt hoor. <verbinding verbroken>

TO: Stein dat ging niet. De afstand naar de zee is te groot. Geen ontvangst. Met mijn mobiele telefoon gaat dat wel, maar laat maar. Anyway. Dat was heel goed. Je had het net over da tje een opening gedaan hebt in Amsterdam en ik vond dat echt erg fijn. En vooral de Chinezen die willen allemaal graag wat leren. Leergierig, dus het was prima. Heel goed.

SB: In welk jaar ging het open?

TO: 1999. Dus 15 maar geleden. Ik wkam daar in China of tenminste in Hangzhou helemaal in mijn uppie en dan, nou, zeiden ze dat hotel moet open. Het stond nog in de steigers en dan moet je gewoon met alle

88 kennis die je hebt, en je bent in je eentje. Dan moet je maar zorgen dat dat ding open gaat en dan zeggen ze OK je kunt 10-12 expats aannemen dus een F&B Manager, je rechterhand, Executives etc. en dan willen de eigenaren altijd dat het zo snel mogelijk open gaat maar het moet natuurlijk wel voldoen aan de eisen van intercontinental, holiday inn. Zo kan het zijn dat de eigenaren iets niet per se nodig hebben, maar wij wel. We moeten wel de kwaliteit waarborgen. Dus er moet een hoop stand by kunnen staan. En dan heb je snel meningsverschillen.

SB: Waren er in 1999 al hotelketens in China?

TO: Toen waren er nog niet zo veel hotelketens en de hotelketens die er waren die waren er niet voor de Chinezen zelf, want die konden dat niet betalen. Maar dat was voor de expats die de industrie op gang kwamen zetten. Met CHineze hotels is niks mis nu, maar voor de westerse was het pettig om in een westers hotel te zitten. Een hele uitdaging maar fantastisch werk.

SB: NU zien we dat hotelketens niet de real estate bezitten en als ze dat al hebben dat ze dat nu aan het verkopen zijn. Eigenaren van de hotels zijn dan een Wanda group. Hoe was dat in uw geval?

TO: Nou, de geschiedenis hier van, dat zal ik je vertellen, dat begon eigenlijk al heel vroeg. Je weet een beetje hoe de geschiedenis? De grote hotelketens over het algemeen die zijn niet, zijn geen eigendom, zijn niet in de stenen. Maar hun kracht ligt in het management, zoals Hilton, ICG. Management is hun forte, hun kracht. Maar er zijn natuurlijk een paar hotels die van hunzelf zijn. Hilton international is afgesplitist vna hilton domestic in 1969. Maar nu zijn ze weer 1. Hilton was begonnen op de Cariben en toen het hotel in Madrid en later in Istanbul en zo en toen Hilton op een gegeven ogenblik ging verkopen, hun stenen, behielden ze een aantal hotels. Zoals het Hilton in Londen. Want dat is goud waard. Dat zijn hotels, ze zijn wel te verkopen aan rijke Chinezen of rijke Russen, maar dat moet je niet verkopen. Dat is je bruidschat. Tegenwoordig de kracht van hotel companies ligt in het management, maar niet in de stenen. Er zijn uitzonderingen.

SB: Hilton heeft net het Waldorf Astoria verkocht in New York aan een Chinees voor 1200M.

TO: Hilton destijds zou worden verkocht en in 1988 en dat was toen een kleine 100 hotels en dat zou verkocht worden voor net onder de miljard.

SB: Toen al?

TO: De hele company? SB: O het hele bedrijf?

TO: Dat zou aan KPN worden verkocht, maar uiteindelijk was een van de board members niet aanwezig en dat zou toen niet door zijn gegaan. Later is dat verkocht aan Latbrook. Die jongens die zitten in het wedden, in paardrennen en dergelijke en daar. Ik kon niet door een bocht met die mensen. Dus dat was exit Tom OVermeer. Ik vond dat zo’n vreselijke club. Ik dacht eerst van Ja, Hilton is alles. Maar na 25 jaar bleek dat toch ook weer niet zo te zijn. Ik bedoel je moet nooit bang zijn om te willen veranderen. Ik dacht ik wordt oud met Hilton, maar die tijd bestaat niet meer. Als je maar geen domme dingen doet, en goed nadenken. Af en toe een klein foutje maken.

89 SB: Achja, goed. Dat doen we allemaal.

TO:: haha komt goed.

SB: Ik had een artikel gelezen dat wordt verwacht dat mijn generatie 8 x van carrière wisselt in

verschillende werkgevers en verschillende groepen. Dus da theb je inderdaad niet meer. Maar u bent nu gepensioneerd. Ik kan me lastig voorstellen dat u niks aan het doen bent.

TO: Het heet gepensioneerd zijn, maar pensioneren vind ik absoluut niks. Ik vind het vreselijk. SB: Kan ik me voostellen.

TO: WE hebben hier een guest house en we bouwen er een 7e appartement bij. Mijn vrouw regelt dat

allemaal. Zij is wat jonger dan ik en dit is allemaal haar project, maar i am the assisten too. Ow wacht het gaat even regenen, ik moet even wat binnen halen. We zitten in principe vol. Mensen komen hier om te overwinteren en ze komen per week/3 weken. Maar er zitten er ook bij die een paar maanden hier verblijven. WE hebben prima mensen hier. Onze website is simpsonbeach. Je ziet daar precies waar we zitten bij de zee, en de appartementen. En ik heb jullie altijd vertelt life long learning, dus blijf

geïnteresseerd. Dus ik ben weer aan een studie begonnen en studeer aan de Open Universiteit en ik zie wel waar het schip strand. Ik doe culturele wetenschappen en ik studeer voor tentamens. Dat studeer ik in Nederland, maar sommige tentamens kunnen ook hier. Bij het departement van onderwijs en dan wordt ik ook gesurveilleerd, net als jullie.

SB: hahaha. Puur als hobby? Of om daar verder ook wat mee te gaan doen?

TO: Ik doe dat gewoon om.. eh. Ik woon hier aan een uitgestrekt strand. Dat is zo 2-3 km en om de dag ren ik daar. Dus blijf ik fit. Als ik fit blijf van lijf en leden, moet ik ervoor zorgen dat ik fit in mijn hoofd blijf. En een dag tv kijken ofzo, dat wil ik helemaal niet. Dus ik studeer en ik ben bezig met fitness en mijn vrouw helpen.

SB: Dus de studie is om de hersens te trainen. Steven Covey hou de zaag scherp.

TO: Maar ik vind het daarom zo goed van je. Want ik hoor vaker van studenten wat zal ik doen, zal ik doorgaan met studeren of zal ik andere dingen doen. Maar als je het kan, moet je het doen. Ik heb tegen iedereen gezegd, als je er plezier in hebt. Of als je even de energie kunt opbrengen raad ik iedereen aan om dat te doen. Het is net als sporten. I kheb ook niet altijd zin om te sporten. Want dat is erg vroeg hier altijd, voor 9 uur. Je hebt niet altijd zin om te sporten, maar je moet het gewoon doen en zo zie ik

studeren ook. Daar heb ik ook niet altijd zin in, maar als je eenmaal bezig bent en je vergaat erin dan denk je best interessant. Laat iemand anders het maar van me afpakken. Je moet je even inspannen, maar je vind een balans. En zo is dat ook op je werk.

SB: Je moet je blijven opleiden.

TO: Maar je moet je ook blijven opladen. En als je sport, dan laadt je op. Want tuurlijk vindt je het fijn als je leidinggevende tegen je zegt: ‘goed gedaan’. Maar op gegeven moment begeef je je op een zodanige positie dat je complimenten moet uitdelen en niet altijd kunt ontvangen. Dus moet je jezelf opladen en

90 dat is je sport en geinteresseerd blijven. Je kent die speech wel van steve jobs wel he van stanford

university?

SB: Heb ik niet gezien.

TO: Stein! Steve Jobs commencement speech. Na dit gesprek ga je daar even rustig naar kijken. Dat is mijn cadeautje aan jou vandaag. En dat boek mag je ook lezen. Dat is van eisackson. Je hoeft het niet in 1x te lezen. Maar dat is een van de betere management boeken die ik heb gelezen. Ga naar de winkel, koop het. De eerste 30-40bladzijden is zwaar maar als je er eenmaal in bent. Geweldig!

SB: Mooi. Dankjewel.

TO: Als je dan toch bezig bent. Een ander boek over mensen met volhouding, met ehm. Hoe ze tegen emm, hoe ze problemen overkomen dat is van: Harry S. Truman. Dat is de man die president werd in 1945 van Amerika.

SB: En dan volgt hij zijn lessen of..?

TO: Steven Covey. Allemaal leuk en interessant en is ook een goed boek maar Harry S Truman heeft nooit van Covey gehoord. Maar hoe zij zo hoog gekomen zijn dat is boeiend en Steve Jobs is net zo’n interessant geval. Ik pak de boeken er even bij.

SB: Ja, ja dat herken ik wel.

TO: Ik dacht dat Harry S Truman ook van Eisekson was maar dat is van David Mc Cullough. Hij heeft zijn biografie geschreven.

SB: Is de titel affection & trust? TO: Ik ga even kijken. Wacht even. SB: David mc CUllough Truman.

TO: Dat is een geweldig boek. Dat zijn boeken, waar je wat aan hebt. SB: Ik zal ze meteen bestellen.

TO: What else is new?

SB: Niet zoveel eigenlijk. Dat ik vooral bezig ben met hotelontwikkeling onderzoeken. O en ik heb een vast contract getekend bij ING. EN dan wil ik of via ING het buitenland in om via de financiële kant de hotel industrie te ondersteunen. Maar de kans is erg klein. Maar mocht ik op eigen kracht naar het buitenland gaan heb ik hier een solide basis opgebouwd waar ik op terug kan vallen.

TO: Ik ben natuurlijk een goede raad die ik je mag geven is niet altijd ongeduldig zijn. Als je een baas hebt en je vraagt iedere keer, wat doe je dit en dat. Ze kunnen je niet altijd geven wat je graag wilt. Je wilt