• No results found

Interview Fiscalist en bedrijfsadviseur Flynth

(Mevr. R. Schepers (Ria), fiscalist en bedrijfsadviseur bij Flynth)

NB: Dit gesprek is niet opgenomen, uitspraken zijn samengevat en in de woorden van de auteur verwerkt.

Wat verwacht u dat er door de wijziging in het huwelijksvermogensrecht in het geven van advies?

Ik verwacht dat er meer advies gegeven zal moeten worden in verband met de beleggingsleer en op basis van uitspraken. Door het nieuwe huwelijksvermogensrecht zal er meer op huwelijkse voorwaarden getrouwd worden. Deze mensen moeten zich bewust zijn van de noodzaak om de drie vermogens gescheiden te houden. Ik denk dat de advisering hierin een grote rol speelt en dat hier meer op ingespeeld zal moeten worden.

Welke activiteiten voeren u en uw assistenten nu uit op het gebied van huwelijkse voorwaarden voor de agrarische ondernemer?

Van elke klant heb ik de huwelijkse akte in het permanent dossier. Voordat ik naar een klant ga beoordeel ik of het nodig is om de huwelijkse voorwaarden te bespreken. Bij de meeste klanten weet ik op welke voorwaarden ze getrouwd zijn, daarnaast denk ik ook in te kunnen schatten bij welke klant de huwelijkse voorwaarden een grotere rol spelen. Tijdens het gesprek komen soms ook dingen naar voren waaruit op te maken is dat de huwelijkse voorwaarden aangepast dienen te worden. Meestal verwijs ik de klant voor advies door naar een jurist, de assistent accountants hoeven in principe niets uit te voeren omtrent het huwelijksvermogensrecht.

Wanneer voert u die activiteiten uit?

Ik heb het met de klant over de huwelijkse voorwaarden tijdens de bespreking van het jaarrapport tenzij de klant zelf aangeeft advies nodig te hebben. De verrekening die sommige klanten laten maken worden pas gemaakt als daar ‘even de tijd voor is’. Dit wordt veelal vooruitgeschoven. Ik vind zelf dat hier wel wat beter mee om gegaan kan worden, in de zin dat dit standaard bij het maken van het jaarrapport gedaan kan worden.

Benaderen klanten u ook voor advies, zo ja waar vragen ze advies over?

In enkele gevallen benadert de klant mij over hun huwelijkse voorwaarden. Dat kan zijn als er een

bedrijfsovername plaats vindt, als ze gaan trouwen of scheiden of als hun kinderen gaan trouwen. Ze willen dan informatie over aspecten waar ze aan moeten denken of, indien ze nog niet eerder een afspraak met een notaris hebben gehad, welke notaris geschikt is om de akte op te laten stellen. Bij een agrarisch huwelijk komen toch weer andere aspecten kijken dan bij andere ondernemers. Dit heeft de ondernemer ook wel door en vaak zijn ze daar dan ook wel alert op. Ik denk dat het hier in de omgeving wel goed zit op dat gebied.

Op welke momenten neemt u het initiatief om de klant te informeren?

Ik informeer een klant niet als ik weet dat het onderwerp niet bij de klant speelt. Als ik tijdens de bespreking van het jaarrapport dingen hoor waar het huwelijksvermogensrecht van belang is begin ik er wel over. Toch blijft het soms moeilijk om zelf hierover te beginnen. Hoewel je de klant goed leert kennen blijft het huwelijk een gevoelig onderwerp. Als het niet nodig is begin je er ook liever niet over hoe de zaken ervoor staan.

Zijn er vanuit Flynth protocollen die u volgt omtrent het huwelijksvermogensrecht?

Ik werk met een protocol vanuit Flynth om de verrekeningen te maken. Bij het maken van de verrekening dient de akte de eerste keer door een jurist beoordeeld te worden. Dit wordt gedaan om eventuele ‘kromme’ of onduidelijke omschrijvingen eruit te vissen. Als de akte dan definitief bij ons in het dossier staat maken wij er een samenvatting van die door een jurist getekend moet worden. Hiermee kunnen we dan uiteindelijk de verrekening mee maken die eveneens gecontroleerd wordt. Als de jurist ermee akkoord gaat, wordt hij naar de klant gestuurd om ondertekend te worden. De ondertekende versie wordt vervolgens weer in het dossier gezet. Ik weet dat dit protocol niet door iedereen wordt gehandhaafd. Veel accountants houden er hun eigen

Vindt u dat accountants en assistenten goed op de hoogte zijn van het huidige huwelijksvermogensrecht?

Over het algemeen denk ik dat de basiskennis er wel is, ook bij de assistenten. Vanuit Flynth krijgen we updates over de veranderingen die voor ons vak van belang zijn. Als fiscalist krijg ik veel informatie over deze

wetswijzigingen, maar iedereen krijgt hier wel wat informatie over. Daarnaast vind ik het niet van belang dat de assistenten alle ins en outs kennen, de specifieke activiteiten doen de accountants vaak zelf of worden door de juristen hier bij Flynth gedaan.

Hoe vaak wordt er naar de huwelijksakte van de klant gekeken?

Bij de klanten die ik al een aantal jaren ken weet ik op welke manier ze getrouwd zijn, daar kijk ik niet elk jaar voor in het dossier. Bij andere klanten zal ik dit voor de rapportbespreking even inzien. Daarnaast wordt de huwelijksakte ingezien als er wat in gewijzigd moet worden of als er een scheiding of berekening gemaakt wordt. Echt een beoordeling of de akte nog up-to-date is wordt niet vaak gemaakt, dat zou wel wat vaker mogen. Er is hier eigenlijk ook geen standaard voor hoe vaak je de akte moet controleren.

Heeft u zelf een paar aspecten waarin de dienstverlening zich op dit gebied zou kunnen verbeteren?

We zouden de klanten actiever kunnen informeren. Ik denk dat het hierbij wel belangrijk is om het persoonlijk te houden. Het is al een hele stap om deze zaken te bespreken met je accountant, laat staan dat je dit met nóg meer mensen bespreekt. Informatieavonden voor gehuwden lijkt mij daarom niet ideaal, maar persoonlijke afspraken of een inloop uur zou wel kunnen werken.