• No results found

Interview Accountant Flynth

(Dhr. J. Trip (Jan), accountant bij Flynth)

NB: Dit gesprek is niet opgenomen, uitspraken zijn samengevat en in de woorden van de auteur verwerkt.

Wat zijn volgens u de belangrijkste aspecten van de huwelijkse voorwaarden voor agrariërs?

Bij agrarische ondernemers staat de continuïteit van het bedrijf voorop. Als er een echtscheiding plaats vindt moet het niet zo zijn dat het bedrijf hierdoor ten onder gaat. Als accountant houd je hier het meeste rekening mee. Als een paar gaat scheiden is het belangrijk om via mediation snel tot een oplossing te komen. Voor de ondernemer is het hierbij van belang dat de onderneming voortgezet kan worden, ook eventueel voor de kinderen. Voor de partner is het van belang om ergens een nieuw bestaan op te kunnen bouwen en hier ook de middelen voor te hebben.

Wat verwacht u dat er door de wetswijziging zal veranderen in het geven van advies?

In principe niks. De ondernemers zullen alsnog huwelijkse voorwaarden op moeten stellen omdat de standaard huwelijkse voorwaarden waarschijnlijk niet de lading dekken. Als accountant stuur je klant dan naar de notaris, die heeft meer kennis en is degene die de akte op stelt.

Stappen klanten op u af voor informatie over het huwelijksvermogensrecht?

Niet vaak, je hebt klanten die hier wél heel erg in zitten en het initiatief nemen om contact op te nemen. Toch is het vaker zo dat wij erover beginnen als we horen dat een paar gaat trouwen. Dan probeer je ze toch te adviseren om geen jaarlijkse verrekening op te nemen in de huwelijkse voorwaarden gezien deze vrijwel niet uitgevoerd worden. In het geheel genomen wordt er weinig geadviseerd over dit onderwerp.

Welke activiteiten voeren u en uw assistenten uit op het gebied van het agrarisch huwelijksvermogensrecht?

Bij het aangaan van het huwelijk adviseren we om naar de notaris te gaan en huwelijkse voorwaarden op te stellen. Het komt voor dat een klant met de conceptakte komt en hier onze mening over vraagt, dan laten we de akte aan een jurist zien. Zelf geef ik het advies mee om geen verrekening te maken en een concreet bedrag af te spreken die de niet-ondernemende partner uitgekeerd krijgt bij scheiding, bijvoorbeeld 5.000 euro per huwelijksjaar. De partner had vaak bij aanvang van het huwelijk weinig eigen vermogen, besteed wel veel tijd en geld in het gezin/bedrijf, maar maakt ook gebruik van de huishoudelijke uitgaven. 5.000 euro vind ik vaak wel redelijk omdat je als particulier wel erg je best moet doen om jaarlijks 5.000 euro te sparen.

Tijdens het huwelijk maken wij indien een klant dit wenst de verrekening. Alle klanten die een verrekening in hun akte hebben staan krijgen een brief met de vraag of ze de verrekening willen laten maken of niet. Echter, ik maak voor elke klant een berekening om het risico te mijden dat als het huwelijk toch strandt, de klanten aan kunnen tonen dat de berekening is gemaakt.

Als een paar gaat scheiden adviseren we om direct mediation in te schakelen, hierbij is het doel om snel tot de juiste oplossing te komen voordat derden zich ermee bemoeien

Krijgen klanten informatiefolders/brochures over het huwelijksvermogensrecht?

Klanten krijgen geen informatiefolders of brochures. Een aantal jaar geleden heeft een jurist alle aktes van onze klanten doorgenomen. Hij heeft hierbij verschillende brieven opgesteld voor de klanten waarin in het kort werd uitgelegd op welke voorwaarden ze getrouwd zijn en wat de gevolgen hiervan zijn (ook in het geval van wel of niet verrekenen). De klanten konden naar aanleiding van deze brief kiezen om alsnog wel/niet te verrekenen of om de huwelijkse voorwaarden aan te passen. Algemene informatie over dit onderwerp geven we niet.

Organiseert Flynth wel eens informatiebijeenkomsten over dit onderwerp?

Vindt u het uw taak om de klanten op de hoogte te houden van wijzigingen in het huwelijksvermogensrecht?

Ik zou niet direct zeggen dat het onze taak is, wel denk ik dat je als accountant de basis moet weten en moet kunnen inschatten wanneer je klanten hierover moet informeren.

Heeft Flynth bepaalde richtlijnen op dit gebied?

Er is niet een bepaalde richtlijn waar we aan moeten houden. We hebben op intranet wel een werkplan voor het maken van de verrekening, maar als je het in de praktijk door 10 accountants zou laten uitvoeren zou je ook 10 verschillende antwoorden krijgen. Iedereen doet het hier een beetje op zijn eigen manier en veel punten kan je op verschillende manieren interpreteren.

Krijgt u als accountant wel eens informatie over dit onderwerp?

Als er iets in de wet veranderd is of als er iets anders bijzonders gebeurd is in dit rechtsgebied kunnen we dat wel op intranet lezen. We hebben echter geen informatiebijeenkomst of iets dergelijks over dit onderwerp gehad.

Heeft u dit jaar nog praktische veranderingen gemerkt door het vernieuwde huwelijksvermogensrecht?

Ik heb dit jaar geen klant gehad die getrouwd is, voor de andere gehuwden is het nieuwe huwelijksvermogensrecht niet zo spannend.

Heeft u zelf een paar aspecten waarin de dienstverlening zou kunnen verbeteren?

Bij ons merken we dat de jaarlijkse verrekening altijd iets is dat vooruit geschoven wordt en enkel gedaan wordt als er ‘even de tijd voor is’. Ik denk dat we hierin kunnen verbeteren in de zin van dat we er strakker op zitten. Daarnaast ben ik benieuwd naar de verbeterpunten die jij aan zal dragen uit het onderzoek.