• No results found

Met Dhr. van Eck door h. de Vetten 17 december 2014 te Almere

We krijgen een subsidie van de gemeente. Hier willen we een duurzaam geel van maken in samen werking met Froukje de jong, wethouder van schuldhulpverlening en armoedebeleid. Daar heb ik een goede band mee want we hebben samen in de gemeenteraad gezeten en zei heeft dezelfde por- tefeuille als ik had.

Als er dan problemen zijn probeer ik via haar iets te regelen, “die staat er ook helemaal achter”. het grote verschil tussen een voedselbank en het voedselloket: “het voedselloket is eigelijk een verleng- stuk van het gemeentebeleid”. En dat houd in de we voor een groot deel afhankelijk zijn van de subsidie, en ik ben er met Froukje mee bezig om daar een duurzaam geheel van te maken en we niet iedere keer via de politiek en moties de subsidie moeten aanvullen. “Duurzaam is dus dat het meer ingekapseld word in het beleid van de gemeente”. In de oorsprong, als je zegt: “moet het voedselloket bestaan zeg ik nee”. Maar we zijn niet in staat om dat te voorkomen.

Vroeger maakte we een pakket en dat brachten we rond toen heb ik gezegd, jongens helemaal fout, we moeten de mensen uit huis halen om ze weer in het proces te krijgen, om ze weer te late partici- peren in de samenleving want dat is het meest belangrijken. Vla focust zich dus op meer dan alleen voedselvoorziening; op welke pijlers richt ze zich? Juridisch (pro-deo advocaten), financieel (letten op prijs, producten zijn geprijsd bij de VLA), participatie (uit huis halen) en reintegratie (bekend maken van doen van boodschappen).

In Almere heerst een lobby. VVD & PvdA is van oudsher de coalitie. VVD stemt consequent tegen hulp aan de VLA. Wat is de rol van de nationale politiek? Een ramp. Het mooiste zou zijn als de gemeente voorkomt dat een voedselbank nodig zou zijn. Er komt van alles naar de gemeente, zorg. Daar is een zorgnota, kadernota gekomen die veel gemeentes hebben overgenomen. En hoe zit dat voor de voedselbank? In de begroting van Almere staat letterlijk het voedselloket vermeld. Dat zijn de eerste stappen dat we zien dat iedereen is overtuigd. Het voedselloket daar kan niemand meer buiten. Het is dus bij de gemeente opgenomen dat het voedselloket een verlengde is van ge- meentebeleid en dat er stappen kunnen worden ondernomen.

Maar dit is niet opgenomen in het coalitieakkoord: dat is een hele goede vraag en dat is moeilijk. hier in de gemeente Almere is op een gegeven moment gezegd dat schuldhulpverlening en armoe- debeleid is zo maar daar willen we niet zoveel geld aan uitgeven. “Het is wel goed dat het [schuld- hulpverlening] bestaat maar we willen er niet over praten. Dat is de mentaliteit in Almere”. Vertaald zich dit naar beleid? Er is wel specifiek beleid maar dat wil niet zeggen dat het wordt uitgevoerd.

Het voedselloket zou in 2014 100.00 euro krijgen, daar hebben we echt voor moeten vechten. En wat gebeurd er nou, in oktober wordt dat beslist, en wij krijgen een brief op 15 december dat we geen 100.00 zouden krijgen maar 75.000 zonder toelichting en weet ik veel wat. en ik zeg tegen froukje de jong: “hoe kan dat nou!?”. Er was een situatie dat er geld nodig was en er is een ambte- naar geweest die heeft gezegd: “100.000 is wel erg veel voor de voedselbank we maken er 75:000 van”. En dat moet je niet generaliseren hoor, en dat is door Froukje wel recht getrokken, maar het gebeurd wel. En zolang er nog die mentaliteit is.

In Helmond kwam ik achter de supermarkt opzet: ze noemden dat de sociale supermarkt en ik zei, dat wil ik ook! een systeem met pasjes en zo. En ik vroeg hoe ze aan centjes kwamen en hij zei dat de wethouder van de VVD mee instemde, daar werd niet over gediscussieerd. Dus dat heb ik hier bij Almere neergelegd.

Aan de ene kant wordt er tonnen besteed en over de voedselbank gaan we zemelen over 25.000

Dat zijn allemaal van die dingen, dat ligt dus niet vast. dat moet ieder jaar weer voor gezorgd wor- den dat er geld naartoe gaat. wij willen dus, en dat noem ik nou duurzaam, dat het duurzaam ver- meld wordt in de begroting en dat het meegenomen wordt. “Maar dat moet de politiek wel willen. en dat is zo moeilijk om dat in banen te leiden dat dat dus vast staat dat iedereen zegt, nou daar hoeven we dus niet over te discussieren”. Iedere keer dat de begroting weer aan de beurt is krijg je dus weer allerlei toestanden van ja: “moet dat wel”. Dus er is geen geïnstitutionaliseerd armoe- debeleid waarin o.a. sport en voedsel vaststaan? Nee, het is er wel maar het staat niet vast. Dus als er geen sociale coalitie is wordt de subsidie gewoon weggehaald. “het ligt niet vast, en daar ligt het probleem”.

“‘dat is het moeilijke punt’ en dan? KNOKKEN. Trachten om politieke mensen bij elkaar te krijgen en te zeggen: ‘dit kan toch niet’. En mensen over de streep heen krijgen. en daar wil ik vanaf en daar moeten we vanaf!.”

Den haag ziet het wel. als ze [den haag] wetten niet aannemen blijft er [voedsel en armoedebeleid] rek inzitten. Er is wel armoedebeleid in den haag maar niet dusdanig stringent. We voeren armoe- debeleid maar daar hangt een prijskaartje aan. Dus zolang er geen vast prijskaartje aan hangt - dat is het moeilijke punt.

Niet stringent beleid wordt gevoed vanuit bottom-up projecten. En het zal nog wel een tijd duren tot het lukt (we zijn dus echt met de wethouder in gesprek) en ik hoop dat we daardoor op een geven moment als uitvloeisel kunnen krijgen dat er een duidelijk beeld uitkomt. maar dat hangt dus ook van de wethouder af dat als zei dat wil dan komt het er. Ze kent de noden en ze begrijpt het, maar dan kom je op het punt van de financiën en dan - waar haal je het geld vandaan?

Gelden die uit den haag komen naar de gemeentes toe kunnen geoormerkt zijn, dan kunnen ze al- leen daaraan uitgegeven worden en zijn ze als het ware beschermd.

Bijlage II - Interview Voedselbank Rotterdam