• No results found

Naam geïnterviewde: Annabel Thomas, deelnemer bewonersvereniging Door de Buurt, bewoner Buiksloterham

Naam interviewer: Tanja Tubben

Datum: 13 april 2018

Tanja Tubben: Bedankt dat je tijd voor me vrij wilde maken. Laten we eerst beginnen met een algemene vraag: wat voor organisatie zijn jullie en wat doen jullie in Buiksloterham?

Annabel Thomas: Wij zijn eigenlijk begonnen als drie buurtbewoners die meer de stem van de buurt wilden laten horen in de gemeente en meer initiatieven van de buurt willen laten horen. En de gemeente is nu bezig met een nieuwe visie voor onze buurt. Die wil ook een nieuw bestemmingsplan voor de buurt. Omdat die allemaal aan het gebeuren was en wij niet wisten wat we hiermee moesten doen omdat we nieuw zijn. Alle bewoners zijn pas nieuw, zijn we begonnen met Buurtvisie. Nu heten we Door de Buurt omdat we niet bezig zijn met het schrijven van een visie, maar verbindingen willen leggen tussen mensen. Dus vragen wat mensen willen dat gebeurt en wat er nog meer moet gebeuren. Daar kwamen zoveel ideeën uit, maar ook zoveel tegenstrijdige ideeën. Bijvoorbeeld iemand die een park wil bouwen op het water, maar ook iemand die zegt dat dat hij water mooier vindt dan een park. Dus niet iedereen is het met elkaar eens. En dat is ook helemaal niet ons punt, dus om daarvan af te komen hebben we het nu Door de Buurt genoemd. En kunnen we nu veel meer zeggen: er zijn veel verschillende ideeën en zo kunnen we mensen aan elkaar koppelen, of aan de gemeente laten weten wat we belangrijk vinden in algemene thema's.

Tanja Tubben: Binnenkort komen er veel nieuwe mensen in Buiksloterham, met alle nieuwe flats die gebouwd worden. Hoe denk je dat dat dynamiek gaat veranderen?

Annabel Thomas: Nou het is heel lastig voor bedrijven die eerder in Buiksloterham zaten. Bijvoorbeeld dat als ze moeten laden en lossen om schoolkinderen heen moeten en met vrachtwagens overal omheen moeten, er komen bloembakken op straat. Ze kunnen geen geluid meer maken of stand. Dus voor de bedrijven is het echt een enorme overgang.

Tanja Tubben: Merk je dat echt conflicten met andere partijen of zijn er partijen waarmee jullie echt samenwerken?

Annabel Thomas: Wij willen heel graag samenwerken. We hebben bijvoorbeeld aanstaande dinsdag een bijeenkomst voor bedrijven. Ik denk dat het voor veel bedrijven wel als een aanval voelt. Als je hier een bedrijf hebt en er komen hier veel meer mensen wonen. Als je naar een bijeenkomst gaat verwacht je gewoon dat je weer iets moet minderen, zoals minder parkeerplekken. Het is lastig voor ons. We willen heel graag neutraal bedrijven benaderen om te vragen wat hun behoeften zijn. Het uiteindelijke doel is natuurlijk wel kijken welke behoeften bewoners en bedrijven samen hebben. Maar voor bedrijven zorgt dat er soms voor dat ze compromissen moeten sluiten.

Tanja Tubben: Oké. Zijn er ook dingen waarover jullie als bewoners compromissen moeten sluiten? Annabel Thomas: Dat vind ik wel. Maar ik ben één van de allereerste bewoners en toen wij er gingen wonen. Toen wij er gingen wonen was het nog 50/50. Toen zou het nog een woon-werkgebied worden. Dus wij hebben in ons huis wat wij hebben gebouwd 50% werkruimte en 50% woonruimte. En we hebben ook een hout en staal werkplaats onder ons huis. Maar dat was midden in de crisis. En nu is het gewoon wonen, wonen, wonen.

Tanja Tubben: Het is logisch dat bedrijven het daar niet mee eens zijn. Maar worden de belangen van de bewoners gewoon beter vertegenwoordigd?

41

Tanja Tubben: Dat gebeurt dus echt vanuit de gemeente dan? De gemeente die dat oplegt?

Annabel Thomas: Ja. Er is gewoon een tekort aan woningen in Amsterdam dus ze willen gewoon liever nu meer wonen bouwen. En voornamelijk in Noord. En niet alle bedrijven zijn tegen. Er zijn ook nieuwe bedrijven die zich hebben gevestigd. En ik weet niet of je het Manifest Circulair Buiksloterham kent, maar er zijn dus bedrijven die zich daardoor voelen aangetrokken. Zoals ontwerpstudio's en architectenbureaus die juist heel erg blij zijn met wat er in de buurt gebeurt. Maar de oude bedrijven, garages en verfbedrijven, die zitten in de knel.

Tanja Tubben: De milieudoelstellingen zijn natuurlijk heel belangrijk in Buiksloterham. Wat merken jullie daarvan als bewoners? Moeten jullie daar echt aan meedoen? Of doet iedereen meer zijn eigen ding? Annabel Thomas: Wij merken heel veel van de marketing ervan, maar weinig dingen die we moeten doen. We hebben van de gemeente wel een soort puntenkaart gekregen. Je kreeg subsidie als je duurzaam huis bouwt. Er was stadswarmte, of dat duurzaam is kun je de hele avond over praten. Maar verder niet. Manifest Buiksloterham is gesloten tussen een aantal grote partijen en de gemeente. En het trekt heel veel verschillende dingen aan. Het trekt ook mensen aan die misbruik maken van het groende imago. Die zeggen dat ze veel bomen buiten hebben.

Tanja Tubben: Als bewoner?

Annabel Thomas: Als projectontwikkelaar bijvoorbeeld. En als bewoner merk je er niet heel veel van. Ze doen wel veel communicatie. In de zin dat we meetups hebben en er zit ook iemand van Stadslab in Door de Buurt. Zij gaan nu ook steeds meer met de buurt bezig. Maar je hoeft zelf niet als bewoner ergens aan te voldoen of mee te doen. Dat merk je eigenlijk helemaal niet.

Tanja Tubben: Dus eigenlijk voel je daar helemaal geen samenwerking of wrijving?

Annabel Thomas: Jawel, Peter Dortwegt, zit bij ons in Door de Buurt. Dus dan heb je wel een samenwerking. Bij de bijeenkomsten die worden georganiseerd hebben we zeker samenwerking met Stadslab. En op andere punten heb je weer wrijving. Als er een nieuw hotel komt met een mooie

marketingtaal, maar zonder iets te doen voor de buurt is dat weer jammer. Je kan dat Manifest aangrijpen zoals je wil.

Tanja Tubben: En dat de die milieudoelstellingen dat positief zijn voor de bewoners, of denk je dat die ook problemen kunnen opleveren?

Annabel Thomas: De doelstelling zijn hartstikke positief.

Tanja Tubben: Maar zijn er geen dingen bij waardoor bewoners wat moeten inleveren?

Annabel Thomas: Dat is misschien juist het probleem. Dat de bewoners helemaal niets hoeven in te leveren. Het is wel zo dat er veel meer groene daken in deze buurt zijn dan in andere buurten. Maar dat komt ook omdat hier heel veel nieuwbouw is. En ik denk dat het alleen maar positief is dat ze die doelstellingen hebben. Alleen is het ook dat mensen er misbruik van maken.

Tanja Tubben: Maar dan bedoel je meer de grote bedrijven die er een slaatje uit proberen te slaan? Annabel Thomas: Ja.

Tanja Tubben: Jullie zijn natuurlijk als groep bezig voor de bewoners. Hoe proberen jullie echt de belangen van de bewoners te vertegenwoordigen?

Annabel Thomas: We doen heel veel concrete projecten. Bijvoorbeeld iemand die graag zelf bloemen in wilde zaaien. En daarnaast hebben we ook overleg met de gemeente. Dat is nieuw. Sinds vorig week zijn we uitgenodigd om mee te denken over de nieuwe visie van de buurt. Dus zo kunnen we allemaal inbrengen wat we hebben geleerd.

42 Tanja Tubben: Dus op een soort inspraak avond?

Annabel Thomas: Volgens mij zijn we wel op een soort privégesprek uitgenodigd. We hebben een hele leuke gebiedsmakelaar van de gemeente.

Tanja Tubben: Ik ben in mijn onderzoek op zoek naar hoe verschillende belangen van partijen voor conflicten zorgen en hoe hiermee wordt omgegaan. En dan met name of de belangen van de bewoners tussen al die grote partijen niet verloren gaan.

Annabel Thomas: Nou dat laatste absoluut. Tanja Tubben: Op wat voor manier dan?

Annabel Thomas: Nou het nieuwe bestemmingsplan gaat er komen en in voorbereiding daarop worden voor sommige projectontwikkelaars extra vierkante meters toegewezen. Terwijl dit niet in het

bestemmingsplan staat. Dus als je hier bent komen wonen en je bent uitgegaan van wat er in het bestemmingsplan staat. Je hebt totaal geen zekerheid, want het is een wijk in ontwikkeling. Het zal allemaal hoger, groter en meer worden. Je weet niet wat er gaat komen. Het is heel onzeker. Ik denk wel dat het bouwbesluit in het algemeen in Nederland al ontzettend duurzaam is. Je huis moet al goed geïsoleerd zijn en energiezuinige maatregelen nemen. Gewoon omdat je in Nederland wilt nieuwbouwen. Manifest Buiksloterham kan soms wat leeg aanvoelen, en dat is het niet. Het is goed bedoeld, het zijn allemaal positieve doelstellingen. Maar de gemeente en betrokken projectontwikkelaars mogen er wat harder aan werken. Het ligt niet aan de mensen die het geschreven hebben, maar het wordt wel af en toe gebruikt.

Tanja Tubben: En hoe staat de gemeente er dan in? Hoe vind jij dat de gemeente zich gedraagt? Annabel Thomas: Ik denk dat de gemeente gewoon echt ruimte zoekt voor wonen. Die wil zoveel mogelijk woningen bouwen. Dat is vanuit de centrale stad opgedrongen. De stadsdeelcommissie heeft weinig macht meer. De centrale stad zegt dat er nieuwe woningen moeten komen en dat Amsterdam Noord de perfecte plek voor is. Dus Amsterdam Noord zoekt zoveel mogelijk plekken om nieuw wonen te bouwen. Dus als dat kan dan doen ze dat. Dat is hun eerste prioriteit.

Tanja Tubben: Denk dat dat goed is voor de bewoners die erbij komen?

Annabel Thomas: Ik denk dat er dan weinig aandacht is voor leefklimaat, voor groen. Er is weinig ruimte voor een winkel. Er zijn een aantal pandjes die zouden industrieel erfgoed genoemd kunnen worden. Dat soort dingen zullen eerder onder de voet gelopen worden omdat er soort veel aandacht is voor wonen. Ik denk ook dat de bedrijven die er van oudsher zitten geen schijn van kans maken. Die moeten gewoon gaan verkassen omdat ze het in zo'n dicht bewoonde wijk niet redden.

Tanja Tubben: Doet dat dan af aan het karakter van de wijk? Annabel Thomas: Ja vind ik wel.

Tanja Tubben: Zijn er meer mensen die er zijn komen wonen vanwege het industriële karakter? Annabel Thomas: Dat weet ik niet. Ik weet alleen dat op het moment dat wij er gingen wonen niet verwacht hadden dat het zo'n vaart zou lopen. Het is natuurlijk ook niet slecht voor ons hè. Als er veel meer woningen gebouwd worden en het wordt hier heel netjes, zal de waarde van ons huis stijgen. Maar het is niet waar wij voor gekozen hebben. Maar het is natuurlijk ook naïef van ons. Er zijn heel veel mensen die zien dingen als de Ceuvel en de industrie en willen dat het blijft. Maar het blijft natuurlijk niet. Er zijn gewoon heel veel tijdelijke initiatieven. En die zijn er juist tijdelijk om transformatie mogelijk te maken.

Tanja Tubben: Zijn jullie ook bezig met het feit dat er veel nieuwe mensen bijkomen, waardoor de samenstelling van de bewonersgroep zal veranderen? Zijn jullie daar echt mee bezig, om hun te vertegenwoordigen?

43

Annabel Thomas: Het is heel erg leuk dat er een hoog appartementencomplex komt voor sociale huurwoningen. Dat zou wel echt goed zijn voor de mix in de buurt. Wat je nu echt ziet in de

appartementen zie je veel hoogopgeleid en hoge inkomens. Het zou wel echt leuk zijn om ook sociale huur te hebben. Ik ken iemand die bij Door de Buurt die ook bezig is met projecten die te maken hebben met sociale inclusiviteit en mensen betrekken.

Tanja Tubben: Er komen natuurlijk veel nieuwe mensen bij, die op dit moment niet kenbaar kunnen maken wat zij nodig hebben in Buiksloterham. Wordt daar wel genoeg rekening mee gehouden? Annabel Thomas: Nee, maar die mensen die nu hier gaan komen weten eigenlijk net zo weinig als wij weten. En wij weten nog niet wat daarin komt. Je weet niet wat er tegenover je of boven je komt.

Tanja Tubben: Bij het nieuwe bestemmingsplan zijn er natuurlijk wel mogelijkheden om inspraak te doen. Annabel Thomas: Ja, maar als jij hier nog niet woont ga je ook niet naar de inspraakavond.

Tanja Tubben: Zijn er nog meer manieren waarbij jullie als bewoners inspraak hebben, behalve een inspraakavond?

Annabel Thomas: Er kan natuurlijk gestemd worden zoals in de gemeenteraadsverkiezingen laatst en stadsdeelcommissies. In die zin heb je dan wel invloed. Stadslab zelf heeft wel veel contact met de gemeente. Zij proberen wel continu punten door te geven. Ja hoeveel invloed heb je? Het kost gewoon heel veel tijd en energie als je overal van op de hoogte wil blijven en inspraak wil doen. Daar moet je echt veel tijd voor hebben. Mensen die zijn hier vaak bezig met huizen afbouwen, zorgen dat alles op orde is. Dan is het gewoon lastig.

Tanja Tubben: Hebben jullie ook contact met de woningbouwcorporaties?

Annabel Thomas: Dat loopt nog niet echt lekker. Wel wat mailcontact en er stond een afspraak maar die is nog niet doorgegaan en daar is het een beetje blijven hangen.

Tanja Tubben: Worden jullie echt actief betrokken bij het besluit/planvormingsproces of gaat dat echt vanuit jullie zelf?

Annabel Thomas: We zijn dus op de informatieavonden geweest van de gemeente en er zijn

informatiemarkten. Daar wordt dan beleid gepresenteerd. Daarop kan je reageren, maar het is eigenlijk al geweest. En wij proberen met Door de Buurt input te geven voordat het beleid af is en de ideeën van de bewoners mee kunnen worden genomen in het beleid. Maar de gemeente is niet onwelwillend.

Tanja Tubben: Merk je ook echt dat de gemeente kleine initiatieven steunt?

Annabel Thomas: Nou, er zijn echt wel mensen die bij de gemeente werken die echt helpen. Die tips geven en contacten doorgeven en alles weten. Die hebben ook contact met alle VvE’s van alle gebouwen en straten. Alleen als je een gebeid visie of bestemmingsplan gaat schrijven is het wel heel lastig om elke keer input te krijgen van de bewoners. Het is natuurlijk veel makkelijker om eerst een plan te schrijven en dan voor te leggen. Die mensen hebben ook niet alle tijd. Ik heb wel begrip voor de gemeente. Ik denk dat het ook lastig is dat ze geen macht meer hebben over het stadsdeel. De centrale stad heeft geen contact met de bewoners. De stadsdeelcommissie juist wel.

Tanja Tubben: En hoe staan jullie tegenover grote projectontwikkelaars?

Annabel Thomas: Wij halen er nadeel uit dat die ontwikkelaars niet goed gecontroleerd worden. Tanja Tubben: Op wat voor manier precies?

Annabel Thomas: Nou bijvoorbeeld dat er veel hoger gebouwd gaat worden dan verwacht, omdat zij beloven dat zij voldoen aan de circulaire ambities. Als dan blijkt dat ze er niet aan voldoen, dan had dat gebouw er van mij niet hoeven staan.

44 Tanja Tubben: Heel erg bedankt voor je tijd.

45