• No results found

8. Bronnen

9.8 Interview Bewoner 3

(Toekomstig bewoner van het project BSD.)

Interviewer: Op welke manier bent u betrokken bij het project? Bewoner 3: ja als bewoner van de tiny houses ja

Interviewer: En vanaf wanneer bent u betrokken geraakt bij het project?

Bewoner 3: vanaf november vorig jaar ben ik betrokken bij het project. Dus vanaf het begin.

Interviewer: Oke dus u heeft alle co-creatie sessies bijgewoond? Bewoner 3: Op eentje na ja

Interviewer: Oke want deze co-creatie sessies, ik heb al wel een beetje gehoord wat er tijdens deze sessies gedaan is maar kunt u mij hier nog een beetje meer over vertellen? Bewoner 3: oh ja we hebben echt vanalles gedaan maar we zijn begonnen met het aftasten van elkaar en waar we heen wilden, in die co-creaties, en ook wat de regels waren, die er eigenlijk niet zoveel zijn he want er zijn thema's. Maar die met elkaar verkennen en ook gezamenlijk kijken wat is nou jouw droom en hoe kunnen we elkaar vinden. Zo zijn we steeds een stapje verder gegaan. Dus dan kom je eigenlijk tot de

conclusie, er zijn eigenlijk drie hoofdgroepen en dat zijn de hofjes, de tiny houses en de vrije kavels.

Interviewer: en de hofjes zijn de collectieve woonvormen?

Bewoner 3: ja dat zijn de collectieve woonvormen. En wel bijzonder want een van die hofjes is Heuvelrug, ja die bouwen eigenlijk verdiept en in een heuvel wat dan weer klimaatvriendelijk is. Je komt dus ook langs hele mooie initiatieven.

Interviewer: en er is ook Kilimanjaro?

Bewoner 3: Kilimanjaro ja, als je gaat kijken waar nu de plek bedacht is voor de tiny houses zit Kilimanjaro daar meteen achter. Die weten nog niet precies wat ze gaan doen, zij hebben meer gedacht in functionaliteit en mensen dan dat ze gedacht hebben hoe het er precies uit gaat zien.

Interviewer: oke, en binnen de groep van de tiny houses is daar ook al wat groepsvorming?

Bewoner 3: de tiny houses? jazeker

Interviewer: ja want jullie hebben ook een groepswhatsapp toch

Bewoner 3: ja wij hebben een groepswhatsapp voor de tiny houses waardoor we ook buiten de sessies om met elkaar kunnen communiceren. We komen ook bij elkaar daar buiten om.

Interviewer: oke en wat doen jullie dan, wat bespreken jullie dan zoal?

Bewoner 3: de plannen eigenlijk, wat wil je, wat wil een ander? Als we gaan kijken naar al die thema's wat kunnen we ermee? Nu sinds recent weten we waar we terecht komen en dan weet je ook naast wie je staat en dan kun je daar weer meer concreet afspraken gaan maken. Maar ook langzamerhand nadenken van hoe moet dat er dan aan de buitenkant uit zien zodat daar een beetje een lijn in zit. Er zijn inmiddels ook

themagroepen gestart binnen de pioniers en eentje daarvan houdt zich ook bezig met hoe zou het eruit kunnen zien zodat er wel enige cohesie is, dus echt meer die

welstandskant. Daar hoeven wij ons niet meer heel erg op te focussen. Ik denk dat er voor de hele wijk een soort consensus gezocht wordt.

Interviewer: zijn dat die drie dingen van energie, circulair bouwen en... Bewoner 3: ja, ja zeker.

Interviewer: oke, want de tiny houses hebben een stuk grond gekregen en jullie mogen daar zelf bepalen waar je het huis zet of hoe zit dat?

Bewoner 3: ja en nee. Als je gaat kijken dan hebben we nu 6 tiny house bewoners en het gekke is, het zijn niet allemaal tiny house bewoners. Tiny gaat echt tot 50 vierkante meter daarna heb je een small house. Het gros heeft een small house. Er zijn er twee, heel misschien drie die echt tiny gaan bouwen. Als je gaat kijken naar de indeling heb je een stukje grond waar 3 tiny houses staat en dan een stukje gemeentegrond, dan weer een stukje grond waar er 2 bij elkaar staan en eentje staat helemaal apart.

Interviewer: en wat gebeurt er met die gemeentegrond?

Bewoner 3: ja dat is gewoon groenstrook en daar komen wandelpaden naar het middenstuk toe.

Interviewer: en moeten jullie ook zelf bedenken waar de wegen enzo komen? Bewoner 3: dat mogen we maar daar hebben we niet direct voor gekozen. Interviewer: oke dus dat laten jullie over aan UNstudio?

Bewoner 3: ja, ja en die schuiven wel iets afhankelijk van de wensen. Bijvoorbeeld zo'n baan door de wijk heen en je zag op een bepaalde plek dat er meer ruimte voor die huizen nodig was en dan hebben ze die baan van die weg veranderd.

Interviewer: en het is toch ook niet de bedoeling dat de auto overal mag komen? Bewoner 3: nee juist niet inderdaad en sowieso zo min mogelijk auto's op fossiele brandstoffen.

Interviewer: ja en daar zijn dus ook plannen voor die deelauto's enzo Bewoner 3: ja precies maar wij zijn de pioniers en er is nu nog weinig.

Interviewer: oke, en het idee is dat er veel vrijheid is binnen het projecten en veel flexibiliteit zodat er veel mogelijk is. Maar heeft u ook het gevoel dat u genoeg inbreng heeft in de invulling? Dat er genoeg zeggenschap is bij de bewoners?

Bewoner 3: ja, dat heb ik wel maar je hebt dat die concrete regels die je goed kunt vastpakken, vervangen worden door veel meer abstracte thema's. Binnen die thema's mag je daar zelf invulling aan geven maar die zijn niet zo exact omschreven dus je weet niet wanneer het passend is. De kaders zijn niet zo helder, het zijn meer richtingen en dat maakt dat het deels onzeker is of je op de goede weg zit. Maar ja aan de andere kant, we moeten met elkaar die weg zien uit te vinden. Dus dat is een onzekerheid waar niet iedereen mee om kan gaan en die voor sommige mensen echt heel lastig is.

Interviewer: wat Bewoner 1 en Bewoner 2 ook zeiden, als je begint aan dit project dan weet je dat die onzekerheid er is en daar moet je dan al rekening mee houden volgens hun.

Bewoner 3: ja en nee, ik denk dat niet iedereen zich dat beseft heeft. Ik denk dat dat de oorzaak is dat er veel mensen zijn afgevallen.

Interviewer: en de mensen die er nu nog over zijn, kunnen zij wel met die onzekerheid overweg?

Bewoner 3: ja, dat denk ik wel. Alhoewel, je merkt dat sommige mensen nog wel steeds zoeken naar een stukje ondersteuning en zekerheid.

Interviewer: vanuit de gemeente? Bewoner 3: Ja

Interviewer: ja het is ook een veelomvattend project. Je moet nadenken over de

stroomvoorziening, waterhuishouding en infrastructuur. Dat zijn dingen waar je niet echt over na hoeft te denken wanneer je een huis of een kavel koopt op een andere locatie. Bewoner 3: dat klopt, en nogmaals het is echt zoeken geweest in het begin. Je begint aan het project, er worden dingen medegedeeld maar dan nog heb je zoiets van ja maar, hoe zit dat dan precies. Dus inderdaad met die regelgeving van de gemeente nou dat was op een gegeven moment wel duidelijk dat die er niet was alleen die thema's. Maar wij zijn die pioniers op een klein stukje en er komt nog veel meer bij en er zijn ook grote bedrijven betrokken en die UNstudio, komen daar dan niet die kaders vandaan of de richtingen? Dat is eigenlijk ook niet zo. Dus het is met elkaar wel zoeken naar hoe en wat precies maar volgens mij doen we dat hartstikke goed met zijn allen.

Interviewer: ja het is natuurlijk ook de bedoeling dat het vanuit de bewoners ontstaat dus als je te veel regels geeft ben je toch weer aan het denken voor de bewoners

Bewoner 3: precies, klopt.

Interviewer: ook lastig voor de gemeente en het projectteam want dit is voor iedereen de eerste keer en zoeken.

Bewoner 3: ja, ja en ook zoeken naar die grenzen van hoe ver mag je gaan als

toekomstig bewoner. Zijn er dan toch niet ergens van die verborgen regelgeving waar je mee te doen hebt? Met bepaalde regelgeving moet je dan wel weer rekening houden. Ze willen bijvoorbeeld wel creatief omgaan met bouwbesluit maar dat kan maar tot op

zekere hoogte.

Interviewer: ja dat zijn nationale besluiten dus daar heb je wel rekening mee te houden Bewoner 3: ja maar je kunt er wel met een bepaalde manier mee omgaan. Hetzelfde geldt voor energieregels. De vraag is wanneer wij beginnen met bouwen dus het kan zijn dat dan nieuwe regelgeving al geldt dus volgens mij moeten we daar al rekening mee houden met het ontwerpen van je huis.

Interviewer: ja en dat soort dingen moeten jullie zelf uitzoeken?

Bewoner 3: ja, ja en sommige dingen die gaan makkelijker dan andere dingen. Voor energie hebben we een paar mensen die daar redelijk veel verstand van hebben en ik word ook steeds slimmer op dat vlak, haha. We hebben iemand die heeft veel verstand

van water. Er zijn mensen bezig met die welstand dus je ziet wel dat er veel kennis in zo'n groep zit.

Interviewer: en gebruik maken van elkaars netwerk

Bewoner 3: ja ook, en op sommige vlakken hebben we echt nog wel hulp nodig. De lastigste is nu data.

Interviewer: hoe daarmee om te gaan?

Bewoner 3: ja je kunt je er vanalles bij voorstellen maar wat dan precies? Je hoort er zijn allemaal algemene initiatieven maar wat kunnen wij dan nog als bewoners? Wat wil je? Interviewer: ja wat heb je eraan en lever je er iets voor in zoals een stukje privacy

Bewoner 3: ja en hoe ga je dat regelen. Want bedrijven krijgen nu deels gratis informatie dus dan ga je toch meer op zoek naar verkoop ervan. En dat ook in te zetten voor jezelf of ook voor groter goed. Maar hoe ga je dat doen? Je hebt nu al vaak een facebook die je informatie gratis meeneemt. Hoe ga je dat omvormen tot iets waar wel iets tegenover staat?

Interviewer: dus het moet iets opleveren dan?

Bewoner 3: ja dat is wel de richtlijn want data is min of meer het verkopen van data. Nou vind ik dat wel lastig omdat ik het vooral zou willen inzetten voor een betere wereld zegmaar, te beginnen met een betere wijk. Daar hoeft nog niet eens iedereen het mee eens te zijn. Misschien zijn er wel mensen in de wijk die er heel anders over denken die zeggen van ik ga mijn data zodanig inzetten dat ik dadelijk voor niets woon. Kan ik me ook iets bij voorstellen alleen zou ik dan echt niet weten hoe.

Interviewer: maar krijgen jullie daar begeleiding in?

Bewoner 3: nee daar hebben we nu toevallig om gevraagd. We gaan wel vanuit de energie een paar concrete voorbeelden doen waar je data kunt inzetten maar echt die verkoop van data naar buiten toe, ik denk dat we daar hulp bij nodig hebben.

Interviewer: ja als niemand daar nog ervaring mee heeft

Bewoner 3: ja en er is weinig informatie over te vinden behalve iemand die zichzelf inzet om dan gemeten te worden en daar dingen mee doet. Maar op wijkniveau met meerdere mensen? Dat weet ik niet.

Interviewer: nee maar technologie speelt natuurlijk een grote binnen een smart city project en dat weten mensen ook voordat ze eraan beginnen.

Bewoner 3: ja zeker

Interviewer: welke rol heeft het tot nu toe bij jullie gespeeld? Daarmee bedoel ik

bijvoorbeeld in de communicatie. Ik heb al gehoord over de whatsappgroep en email.

Bewoner 3: ja en er is nu sinds kort een data platform daarmee komen mensen met elkaar in contact en kan er informatie uitgewisseld worden.

Interviewer: wordt dat al veel gebruikt?

Bewoner 3: nee dat is pas net in gebruik en mensen moeten nog opstarten. Maar ik krijg al regelmatig berichten binnen dat er weer wat toegevoegd is.

Interviewer: en is dat platform voor iedereen toegankelijk? ook de oudere bewoners? Bewoner 3: dat ligt eraan, de een of de ander zal meer dataminded zijn maar ik denk alle mensen die in de pioniersgroep zitten, dat komt allemaal wel goed.

Interviewer: en hoe is die pioniersgroep ontstaan?

Bewoner 3: oh ja dat zijn echt de starters zegmaar. Dus net hoe je het noemt. Dat is heel de groep dus alle 34 mensen volgens mij? 21 plekken volgens mij maar sommige zijn hofjes dus daar zitten meerdere mensen. Ik weet het niet zeker. Maar alle mensen die nu nog over zijn noemen wij de pioniers. En daar zit ook een oudere dame bij maar zij is degene die mij het meeste mailt en informatie stuurt.

Interviewer: oke, ja als je deelneemt aan dit project moet je ook wel een beetje thuis zijn daarin en om kunnen gaan met email enzo. Anders mis je veel informatie.

Interviewer: oke. Nou kun je mij nog iets meer vertellen over het participatieproces, hoe is dat verlopen en zou je dingen anders willen zien?

Bewoner 3: ik vind dat het ze het knap doen maar wat je merkt is dat in het beginsel was het beeld van we doen 3 bijeenkomsten mogelijk nog 2 erbij en dan zijn we klaar. Nou dat komt nog niet eens in de buurt van wat je nodig hebt en dat zal bij een volgende groep beter kunnen inschatten. Je moet echt heel veel afstemmen, heel veel overleggen. Bij de kavelindeling heb je soms echt een beetje een scheidsrechter nodig. Dus als jij bijvoorbeeld een auto aan de deur wilt dan zit je verder van de groenstrook dus dan moet je meer aan de rand van de wijk gaan wonen. Het is het een of het ander, kies maar.

Interviewer: en hoe ging dat met de groep?

Bewoner 3: nou hoe groter de groep is, des te moeilijker is de onderlinge afstemming en het elkaar leren kennen. Dat heb je echt pas gaandeweg naarmate je verder in het proces bent, vaker bent tegengekomen, hebt gehoord en gezien.

Interviewer: ja een soort zekerheid met wie je gaat samenwerken omdat je misschien niet zeker weet of iemand door gaat of stopt. Participatiemanager zei dat dit mensen tegen kon houden bij het initiëren omdat ze niet wisten omdat ze dan niet wisten of de personen bij hun aan tafel wel doorgaan met het project.

Bewoner 3: ja dat klopt. Dat filteringsproces tussen de serieuze en niet-serieuze

kandidaten had eerder gekund. Dat was fijn geweest omdat een heel aantal blijken dan zolang er geen financiele verplichtingen aan vast zitten etcetera ja daar gewoon nog tussendoor hobbelen maar ja niet echt ja..

Interviewer: ja geen echte commitment

Bewoner 3: nee inderdaad ik stond daarvan te kijken want als je er zoveel tijd in steekt zou je denken... maar dat was toch niet zo.

Interviewer: maar dan weet je niet zo goed wat je aan elkaar hebt misschien

Bewoner 3: klopt, klopt, er zijn ook mensen die de groep hebben moeten verlaten door andere omstandigheden die we er graag bij hadden gehouden maar soms gebeuren er dingen waardoor je ook af valt.

Interviewer: ja als je je huis niet verkocht krijgt of geen tussenoplossing hebt voor de periode tussen de verkoop van je huis en de bouw van BSD.

Bewoner 3: ja dat is een risico maar dan kun je nog wel een serieuze kandidaat zijn en er echt voor gaan. Maar de mensen die gewoon rondlopen van wordt het wat en zodra het geld gaat kosten stap ik eruit, dat stukje had eerder gemogen. Maar de vraag is of dat echt kan want het zou ook kunnen dat zij op het begin ook heel serieus waren maar gaandeweg twijfels hebben gekregen.

Interviewer: ja en hoe langer het duurt voor de schop in de grond gaat kunnen mensen ook ongeduldig worden.

Bewoner 3: ja terwijl je dat wel al een beetje weet he met nieuwbouwprojecten. Ik weet dat het een onzeker traject is. Nu is de stelling in november zijn we klaar om te bouwen maar met zijn allen houden we wel een slag om de arm dat in november nog niet daadwerkelijk de bouw gaat starten. En dat moet je ook want je moet gewoon flexibel daarin blijven.

Interviewer: ja dat is ook wel een belangrijke voorwaarde

Bewoner 3: en ja qua huisverkoop. Ik heb mijn huis verkocht en ga huren zodat het maandelijks opzegbaar is.

Interviewer: hoe lang duurt het bouwen van je huis?

Bewoner 3: ja eerst de plannen helemaal rond maken en dan bestellen en bouwen duurt ongeveer 6 weken. maar je moet wel een soort eenheid vinden in de wijk. Het mag wel anders zijn maar het moet ook een bepaalde rust hebben. En volgens mij vinden meer mensen dat.

Interviewer: tja je krijgt veel vrijheid maar uiteindelijk wil je wel een wijk die er goed uitziet en fijn woont en daar moet je met zijn allen voor zorgen dus dat is wel moeilijk.

Bewoner 3: ja mee eens en waar het niet te veel rommel gaat komen en gewoon netjes eruit ziet.

Interviewer: en wat is het dan dat u aan heeft getrokken tot dit project? Want een tiny house zou je ook op andere plaatsen neer kunnen zetten

Bewoner 3: ja klopt, maar we wisten al lang dat we een tiny house wilden dus daar waren we ons op het oriënteren. Maar als je daarvoor een plek zoekt is het moeilijk want wij wonen hier in Eindhoven en dan zegt de gemeente van sorry mevrouw wij vinden dat we niet genoeg groen hebben om tinyhouses on wheels te faciliteren dus we moesten echt naar de randgemeenten toe. En wat je dus hebt met tiny houses on wheels is dat je geen huisnummer hebt. En ik heb een kind dus ik wil wel dat ik een huisnummer heb en hem netjes kan inschrijven op de goeie manier. Toen hoorde ik van dit project ik denk via internet. Dus tiny houses met een huisnummer erbij en toen ben ik naar voorlichtingen geweest en toen moest het een smart city worden en toen ben ik op gaan zoeken wat dat inhield en toen dacht ik maar ja dit is perfect. Los van dat je goeie dingen doet voor de natuur combineer je met de wetenschap van nu en dat vind ik een mooie combinatie. Interviewer: ja je draagt bij aan een wijk voor de toekomst.

Bewoner 3: precies, en de wijk moet mee kunnen veranderen en dat vind ik fantastisch. Ik krijg een huis en dat kun je dadelijk weer afbreken en die latten kun je opslaan en dan