• No results found

8. Bronnen

9.7 Interview bewoner 2

(Toekomstig bewoner van het project BSD.)

Interviewer: Nou op welke manier bent u betrokken bij het project, natuurlijk als bewoner maar Bewoner 1 vertelde dat hij ook met een ander project bezig is binnen dit project dat zij samen die heuvelrug vormen.

Bewoner 2: Het is voor het energie gedeelte. Interviewer: Ja.

Bewoner 2: Ik ben vooral bezig met circulair bouwen. Wat ik wil gaan doen is modulair bouwen, die visie uitbreiden. Met modulair bouwen bedoel ik dat je als legostenen juist zeg maar dan kan stapelen en afstapelen op het moment dat je het nodig hebt.

Interviewer: Je gebruikt dan eigenlijk gebruikte materialen en je kunt het daarna nog hergebruiken.

Bewoner 2: Ja. Ja de voordelen zitten bijvoorbeeld bij nou ja wij wilden bijvoorbeeld

eigenlijk een kleiner huis kopen, mijn vrouw en ik bedoel ik dan en we hebben op dit moment een dochter. En ik dacht misschien in de toekomst weten we niet of er nog meer kinderen zouden willen. Maar we hadden dus een huis gekocht voor uhh ja op de groei zeg maar. Maar

ja je betaalt dus al voor ruimte die je nog niet nodig hebt wij weten helemaal niet zeker of we überhaupt nog wel een tweede zouden willen.

Interviewer: Ja.

Bewoner 2: Dus die van ons is nou pas 1 jaar dus ja kun je nu niet echt zeggen van willen we dat. Dus zijn we gaan zoeken naar andere concepten waardoor we ons huis aan zouden kunnen passen op het moment dat we dat wel willen. En ook als we daar willen blijven wonen. Als de kinderen het huis uit zijn dan hebben we die ruimte niet meer nodig dus dan wil ik weer dat heel veel mensen kunnen verkopen of opnieuw gebruiken voor andere mensen. Dus dat is een beetje het idee waardoor ik daar betrokken ben geraakt. Interviewer: Oke dus dat is wat u aansprak aan dit project?

Bewoner 2: Ja de mogelijkheid om op zon manier te gaan bouwen ja. Want je loopt tegen bouwbesluit aan en tegen bestemmingsplan.

Interviewer: Bent u de enige die op deze manier denkt? Want ik hoorde wel dat er meerdere gezinnen zijn en ook met tiny houses enzo

Bewoner 2: Klopt ja alleen die hebben allemaal wel een ander concept om dat te gaan doen. Maar mijn perceptie is het flexibel wonen en heel veel mensen die bouwen wel een tiny house maar dan echt met de bedoeling om hun hele leven een tiny house te houden. En voor ons is dus met ja wanneer onze behoefte verandert wil ik het aan kunnen passen. Daar heb ik niemand echt zo over gehoord die dat ook op die manier willen doen.

Interviewer: Maar dan kopen jullie wel een kavel?

Bewoner 2: Ja. Dus we kopen een stuk grond, daarop bouwen we een huis met wat wij nu nodig hebben. Dus moet je denken dat ze bijvoorbeeld slaapkamer woonkamer heb je een module die module stapelen wijze zoals wij het op dit moment behoefte hebben en op het moment dat wij een andere behoefte hebben dan bouwen wij ons huis uit of kleiner. Interviewer: Oke nou ik had er eerlijk gezegd nog niet van gehoord.

Bewoner 2: Ja dat hebben heel veel mensen niet. Dus ik wil daar de visie die wil ik zeg maar de wereld in helpen en de mogelijkheden daarvan laten zien. Er zijn al bedrijven die dat doen. Alleen daar is nog niet echt een markt voor en daar wil ik voorop gaan lopen en die markt creeren zegmaar.

Interviewer: En gaan jullie dan ook samenwerken met architecten enzo om dit waar te maken? Bewoner 2: Dat is wel de bedoeling ik heb mijn eigen bedrijf gestart om dit waar te maken en heb mijn oude baan opgezegd. En ons oude huis verkocht. En we zijn voledig hierop gaan focussen. Dinsdag heb ik weer een gesprek met een bedrijf die dit ook wil gaan doen. Of die dit al aan het doen is, die heb ik de afgelopen week gesproken. En ja dan gaan we kijken wat voor elkaar kunnen betekenen.

Interviewer: Zijn jullie al vanaf het begin van het project betrokken geweest of zijn jullie pas later ingestroomd?

Bewoner 2: Wel vanaf november alleen er waren al 2 bijeenkomsten geweest voordat wij mee gingen doen.

Interviewer: Twee co-creatie sessies?

Bewoner 2: Ja dus bij de derde sessie zijn wij ingestroomd. Interviewer: En hoe zijn jullie hier terecht gekomen?

Bewoner 2: ik had de oorspronkelijk het idee om met zeecontainers te gaan bouwen. Omdat je daarmee hetzelfde principe grotendeels kan realiseren als wat ik wil gaan doen. Maar ja ik had dus de gemeente gebeld en die zeiden hier in Nederland gebeurt dat niet zoveel. Dus ik belde de gemeente gewoon op

Interviewer: Gemeente helmond?

Bewoner 2: Ja. Dus ik had gezegd van ik wil een huis gaan bouwen van zeecontainers. Zeg maar wat ik moet doen. Wat voor kavel mag wel en wat mag ik niet en hun hebben bij doorverwezen naar Brainport Smart District omdat daar meer ruimte is voor zo'n concept.

Interviewer: Ja voor experimenten. Dus jullie hebben de eerste 2 sessies gemist. Maar jullie doen het samen helemaal dus?

Bewoner 2: Mijn vrouw is meer thuis bij de kleine en vooral in het begin vooral mee geweest om te kijken of het überhaupt iets is waar we veel energie in willen steken want ja het is een compleet nieuw concept

Interviewer: Ja en je geeft er misschien veel voor op

Bewoner 2: Ja er gaat wel heel veel energie in zitten dus we wilden eerst een beetje gaan peilen van ja wordt het iets of niet. ik ben zelf vrij ondernemend en mijn vrouw wat minder dus die heeft zoiets van doe maar lekker jongen. Ik ga wel met je mee zeg maar die vindt het allemaal wel meer spannend maar die heeft er wel vertrouwen in. Maar die is niet zo actief op zoek naar kansen om dit waar te maken zeg maar.

Interviewer: Want die derde co-creatie sessie, hoe zag die eruit?

Bewoner 2: We zaten in iets van lokalen zegmaar en er werd iets verteld over tiny houses iets over collectief wonen en energie en van vrije kavels en dan kon je elk kwartier of half uur ofzo naar een andere klaslokaal want die 3 concepten dat was wat vooral uit de eerste 2 bijeenkomsten was gekomen.

Interviewer: Ah oke, daar was de meeste behoefte aan?

Bewoner 2: Daar hebben ze gekeken wat wil iedereen en hoe kunnen wij dit samenvatten naar woongroepen? En toen die groepen samen waren gevat toen ben ik er dus ingestapt.

Interviewer: En zit u ook in een groep met allerlei mensen samen om een klein buurtje te maken zoals heuvelrug zijn met 5 gezinnen geloof ik

Bewoner 2: Dat is een collectief, klopt. En nee wij zijn er voor een vrije kavel.

Interviewer: Hoe werkt dat dan voor die vrije kavels qua wegen en zo en waterhuishouding? Bewoner 2: Dat zijn we nu aan het bespreken. Er is nu een kavelplan gemaakt. We hebben 3 bijeenkomsten met een architectenbureau UN studio gezeten we werken veel samen met hun van ja wat wil iedereen hoe kunnen wij dit plaatsen op de grond die wij hebben? Dus wij hebben een stuk grond toegewezen gekregen. Volgens mij naar de 10000 vierkante meter. Alleen zelf kwam daar niet helemaal uit omdat iedereen heeft natuurlijk andere behoeftes. Je weet niet goed van elkaar wat iedereen nou precies wil en er zit heel veel tijd aan vooraf, de gemeente doet hier normaal ongeveer een jaar over zeg maar.

Interviewer: Ja.

Bewoner 2: En we hebben nu dus omdat we het zelf mochten creëren hulp ingeschakeld. Daarvoor hebben we geld bij elkaar gelegd en de rest wordt aangevuld door BSD zelf. Om UN Studio te betalen.

Interviewer: Ja was dat die 100 euro?

Bewoner 2: Ja die bijdrage inderdaad. En daarvan is dus un studio betaald en hun hebben geholpen met al onze wensen in kaart brengen daar voorstellen voor te doen. Toen hebben we 3 dinsdagen achter elkaar bij elkaar gezeten om te kijken wat is nu het voorstel wat willen wij anders zien? Daarvoor kom je dan weer met 3 nieuwe concepten en bij de derde bijeenkomst was er een plan waar iedereen in ieder geval tevreden mee was. Dus niet dat het de volle 100 procent aan alle wensen voldaan had maar als dit het definitieve ontwerp zou zijn, is iedereen tevreden. En daar zijn we nu en nou zijn we ondertussen nog aan het kijken van ja hoe komen dan de toegangswegen er naar toe, waar mogen wel autos komen waar mogen geen autos komen? En dat is de fase waar we nu in zitten.

Interviewer: En daar helpt UNStudio dan ook bij? Bewoner 2: Nee dat doen we nu weer zelf

Interviewer: Oké.

Bewoner 2: Ze hebben wel een concept voorgesteld met toegangswegen daar naartoe. Alleen bijvoorbeeld auto gebruik wordt dan weer bepaald door BSD zelf. Bijvoorbeeld die hebben aangegeven van we willen hier eigenlijk een autoloze wijk ga maar nadenken hoe we dit

kunnen vorm kunnen geven. Sommige mensen hebben echt een auto nodig voor hun werk en zulke dingen. Dus daar hebben we oplossingen voor gezocht van op deze weg als je hier woont dan mag het wel. Maar dieper richting het park mag het bijvoorbeeld niet. Dan heb je een parkeerplaats net buiten het woongedeelte en moet je 100 meter lopen. En is iedereen het daarmee mee eens en zulke dingen dus daar zijn we nu aan het zoeken van ja hoe gaan we dit inrichten. Voor nu hebben we tijdelijke parkeerplaatsen aangewezen. De rest van de wijk moet nog gebouwd worden.

Interviewer: Ja ja.

Bewoner 2: Er is nu alleen maar een weiland zeg maar dus daar kunnen we in ieder geval onze autos neerzetten.

Interviewer: Oke. Maar ik heb van bijvoorbeeld Participatiemanager gehoord dat sommige bewoners het een beetje moeilijk vinden om ja, aan de ene kant krijgen ze heel veel vrijheid en aan de andere kant hebben ze toch op bepaalde gebieden wel behoefte aan sturing van de gemeente. Maar daar is het heel erg dat er 2 groepen zijn en ik denk dat dat u en uw vrouw iets meer in de actieve groep zitten maar er is ook een iets passiefere groep.

Bewoner 2: Ja zoals ik het zie, wij noemen onszelf pioniers zo worden wij ook genoemd en als pionier moet je bereid zijn om risicos te lopen en buiten de boekjes te denken. Waar Ik in het begin, ik was in een weekend bijna afgehaakt. Omdat ik bij de eerste bijeenkomst vond ikzelf dat heel veel mensen beperkt aan het denken waren. Heel erg op zoek waren naar kaders terwijl duidelijk was aangegeven van, jullie beslissen heel veel. En ja als jij jouw beslissing af wil laten hangen van wat komt er naast mij, zonder dat je duidelijkheid krijgt van wat er naast jou gebouwd gaat worden ja dan is dit misschien niet de goede plek om een kavel te kopen. Maar wij zelf, ja ik hou wel van zolang er geen kaders zijn heb ik geen grens dus ik ben vrij ondernemend zoals ik al zei ik ben op zoek naar juist buiten de buiten de boekjes oplossingen. Dus zolang ik geen geen lijn heb gekregen waar ik niet overheen mag, kan ik daar buiten steeds meer mogelijkheden zoeken.

Interviewer: En u vindt wel dat u die ruimte krijgt in dit project?

Bewoner 2: Ja, er zijn natuurlijk wel grenzen aan. Die grenzen zijn niet zo strak als wetgeving zeg maar. Alleen bijvoorbeeld het niet gebruiken van je auto. Dat is wel een ding dat is hun beeld voor die wijk en ja wij hebben een dochter van 1 en ik zoek het niet om altijd met haar door de regen te lopen als ik naar de auto moet.

Interviewer: Ja.

Bewoner 2: Maar goed dat is een offer dat je maakt door in zo'n wijk te gaan wonen. Ik vind het wel prettig als mijn dochter in de toekomst opgroeit in een autoloze wijk dus ja als ik dan de keuze moet maken ja.

Interviewer: Die afweging.

Bewoner 2: ja,ik kan ook zeggen van nou ik ga gewoon verder van het park af wonen of andere dingen doen zegmaar waardoor ik wel met de auto dichterbij kan. Die keuzevrijheid krijg je wel. Je krijgt niet gewoon een kavel toegewezen gekregen waarna de beslissing wordt genomen op het moment dat ik iets anders belangrijker vind kan ik mijn kavel ergens anders neer gaan zetten.

Interviewer: Ja

Bewoner 2: Wat dat betreft krijg je heel veel vrijheid om te doen wat jij wilt binnen die grenzen die ze aangeven.

Interviewer: Ja.

Bewoner 2: En als je per se een auto op je eigen kavel wil parkeren en zulke dingen, dan zijn er meer mogelijkheden voor maar dan moet je misschien later instromen of dan moet je misschien ja..

Bewoner 2: Ja, precies. En dat is de keuze die moet iedereen voor zich maken maar iedereen wil natuurlijk het maximale eruit halen dan is het ook niet gek dat je daar weerstand tegen krijgt.

Interviewer: Nee

Bewoner 2: Ze willen allemaal iets anders aan dan maakt het ook wel weer lastig om, ja, een simpel voorbeeld: Bewoner 1 die is praktisch volgens mij heel veel bezig met energie en nieuwe concepten daarvoor.

Interviewer: Ja.

Bewoner 2: Hij vraagt ook bijvoorbeeld zijn wij bereid dat risico te lopen en nieuwe dingen te proberen. Op zich ja en daar hangen wel gewoon kosten aan en wij betalen dus al uit eigen zal dus als ik 20, 30.000 euro moet investeren voor een concept dat ik niet ken, ja ik ben wel ondernemer maar ik ben al een compleet nieuwe woonvorm aan het initieren.

Interviewer: Ja en je hebt ook een gezin.

Bewoner 2: Ja ik heb een gezin en ons doel om ons huis te verkopen was om goedkoper uit te zijn.

Interviewer: Ja.

Bewoner 2: Dan wil ik wel weten waar mijn 30.000 euro naartoe gaan. En als ik op dit moment nog geen duidelijkheid heb omdat dit een visie is die misschien wel, ja deze wijk wordt over 15 jaar uitgebouwd. Als je terugdenkt 15 jaar geleden toen had de telefoon nog een snoer. Dus als je gaat nadenken van ja wat wat kan er gebeuren? Dan wil ik niet nu al voorop lopen op 12 verschillende concepten ik wil dan mijn huis aan kunnen passen aan nieuwe concepten. Dus als er een andere vorm van energie is dan wil ik later met kleine kosten mijn huis kunnen aanpassen. Maar ik kan niet koploper zijn in 12 verschillende projecten.

Interviewer: Nee.

Bewoner 2: En daar ook allemaal geld in investeren

Interviewer: Ja nee qua tijd en qua financiën is dat wel veel

Bewoner 2: Ja en daar is het ja het spanningsveld tussen bewoners zelf zeg maar iedereen heeft zijn eigen idee wat ze willen gaan doen. Maar ja je hebt dus een ander belang ook. Het is goedkoper om energie met veel meer mensen in te kopen. Maar hoe ga je dat doen als je als je nog niet weet wat daar de gevolgen van zijn.

Interviewer: En de mensen die dan minder zelf initiëren hebben die misschien iets meer behoefte hebben aan sturing van de gemeente of het projectteam krijgen ze die ook? Of is het echt van zoek het zelf maar uit? Want wat Bewoner 1 zei is van als Participatiemanager geen gezamenlijke meeting organiseert op een bepaalde tijd en locatie dan komt er geen

vergadering met z'n allen zeg maar dus er is nog wel iemand nodig die iedereen bij mekaar brengt.

Bewoner 2: Ja dat denk ik ook wel. Er zijn heel veel mensen die willen zelf vooruit maar omdat we deze wijk samen op moeten zetten denk ik ook wel dat sturing nodig is anders gaat iedereen z'n eigen plannen doorzetten en dan kom je er op het einde achter dat het niet op elkaar aansluit.

Interviewer: En dat er mensen misschien een beetje gaan meeliften op de initiatieven van anderen. Maar dat is misschien niet zo erg?

Bewoner 2: Ja precies op zich als meer mensen... want ik begon daarover de zeecontainers, met dat idee kwam ik binnen zeg maar. We hadden ook andere mensen die wilden dat ook gaan doen. Ja natuurlijk ik wil dit concept wereldwijd bekend gaan maken. Dus voor mij helpt het eigenlijk alleen maar als meer mensen dit willen gaan doen en het aandurven. Daar kan ik gewoon de kartrekker in zijn. Ik kan informatie geven die ze nodig hebben en ik kan de link leggen met bedrijven die dat willen doen. Dus dat is ook mijn vorm van participatie in dit project, als iemand er iets mee wil doen, wil ik voor ze kunnen gaan regelen. Dus ja. Andere

mensen die zijn ja wat banger om nieuwe dingen uit te proberen. Maar ja bij sommige mensen denken ik ook van als je niet wil pionieren en niet houdt van onzekerheid is misschien dit project dan niet voor jou.

Interviewer: Ja dat is ook wel redelijk duidelijk gecommuniceerd vanaf het begin dat er risicos zijn maar ook veel vrijheid.

Bewoner 2: Precies.. Dus je moet wel een beetje ondernemend zijn om hieraan mee te doen. D'r zijn ook wel heel veel mensen afgevallen. We zijn nu volgens mij nog maar 21 of zo. Maar ja dat houdt dus ook in dat ik niet weet wat mijn buurman gaat doen. De mensen die vanaf het begin samen zijn weten ongeveer wel wat ze in gedachten hebben. Alleen ja wie er dadelijk langs mij komt wonen... We kunnen wel bepaalde regels stellen dus ik kan

bijvoorbeeld wel zeggen ik wil niet dat diegene 4 verdiepingen hoog gaat bouwen want ik heb gelijkvloers en vol met zonnepanelen dus is het niet handig als ze daar een flat gaan bouwen. Daar zitten wel bepaalde marges in wat we kunnen beslissen.

Interviewer: Maar die regels kunnen jullie zelf opstellen?

Bewoner 2: We geven in ieder geval zelf een voorstel en dat moet worden goedgekeurd door de gemeente. Dus zolang wij nog niet op papier hebben gekregen dat het niet mag, nemen wij zelf de ruimte. En als we dan onderling iets anders over afspreken, op dit moment is daar ook nog steeds ruimte voor. Als mijn buurman en ik toevallig tegen elkaar aan willen bouwen om meer ruimte over te houden dan is er niemand die zegt dat het niet mag.