• No results found

Interactie tussen politie en burgers

8. Functioneren van de politie in de woonbuurt

8.6 Interactie tussen politie en burgers

In de IVM 2009 zijn verder vijf stellingen aan de respondenten voorgelegd die betrekking hebben op de interactie tussen politie en burgers. Analoog aan paragraaf 8.5 zijn ook deze stellingen positief geformuleerd, dus hoe meer mensen het eens zijn met een stelling, hoe positiever de bevolking op dat aspect over de politie is.

Grafiek 8.11

Interactie tussen politie en burgers (% eens), IVM 2008-2009

0 10 20 30 40 50 60

'De politie neemt je serieus' 'De politie houdt rekening met de wensen van de

samenleving'

'De politie werkt goed samen met de bewoners' 'De politie heeft hier contact met de bewoners uit de

buurt'

'De politie is benaderbaar'

'De politie wil contact hebben met burgers'

'De politie informeert de burgers'

wederkerigheidcommunicatie

% eens 2008 2009

In 2009 is drie van de tien ondervraagde inwoners van mening dat de politie rekening houdt met de wensen van de samenleving, terwijl meer dan een vijfde (23 procent) stelt dat de politie goed samenwerkt met de bewoners. Naast deze stellingen hebben ook twee eerder in dit rapport beschreven stellingen betrekking op de wederkerigheid van de politie. Zoals reeds beschreven in paragraaf 8.3 vindt 43 procent dat de politie je serieus neemt. Het aan-deel van de respondenten dat het eens is met deze laatste stelling is significant gedaald ten opzichte van 2008. De laatste stelling in verband met wederkerigheid, die zegt dat de politie daadwerkelijk contact heeft met de bewoners in de buurt, wordt ondersteund door 17 pro-cent van de ondervraagden. Ook hier is sprake van een significante daling in vergelijking met het cijfer van 2008.

Drie stellingen gaan specifiek over de communicatie tussen politie en burgers. Ruim drie op de tien inwoners (31 procent) is van mening dat de politie contact wil hebben met de bur-gers. Meer dan de helft (53 procent) vindt de politie benaderbaar. 29 procent van de res-pondenten zegt ten slotte dat de politie de burgers informeert. Elk van deze stellingen

ver-toont een opmerkelijke daling tussen 2009 en 2008 in het aandeel personen dat het hiermee eens is.

Op grond van de antwoorden op bovenstaande stellingen zijn twee schaalscores berekend.

Dit betreft een schaalscore voor de wederkerigheid tussen politie en burgers, en één voor de communicatie tussen politie en burgers. Deze scores variëren tussen 0 en 10. Hoe hoger deze score, des te positiever men is over dat aspect. Voor Nederland was in 2009 de schaalscore voor de wederkerigheid tussen politie en burgers 5,2 voor de communicatie tussen politie en burgers 5,6. Analoog aan de daling bij de aparte stellingen, geldt ook hier dat beide schaalscores beduidend lager zijn in vergelijking met die van 2008.

Grafiek 8.12

Wederkerigheid en communicatie met burgers (schaalscores), IVM 2009 Wederkerigheid politie-burgers

Communicatie politie-burgers

De schaalscore voor de wederkerigheid tussen politie en burgers is significant hoger dan het landelijke gemiddelde in de politieregio’s Twente, Gelderland-Midden, Amsterdam-Amstelland, Haaglanden en Brabant-Zuid-Oost. Lager dan gemiddeld scoren de regio’s Gelderland-Zuid, Noord-Holland Noord, Zaanstreek-Waterland en Limburg-Zuid. De politie-regio Holland Midden vertoont daarenboven een opmerkelijke daling in schaalscore in ver-gelijking met de cijfers van de IVM 2008.

De schaalscore voor de communicatie tussen politie en burgers varieert van 5,3 in Zaan-streek-Waterland en Limburg-Zuid tot 5,8 in Gelderland-Midden, Amsterdam-Amstelland, Haaglanden en Limburg-Noord, maar nergens zijn er wezenlijke afwijkingen van het

natio-nale gemiddelde voor 2009. Ten opzichte van het cijfer van 2008 vertonen de politieregio’s Haaglanden en Hollands Midden in 2009 wel een daling.

8.7 Samenvatting

Dit hoofdstuk geeft weer hoe de inwoners van Nederland volgens de IVM 2009 denken over het functioneren van de politie in de woonbuurt. Naast de resultaten uit de IVM zijn, waar mogelijk, vergelijkbare metingen uit de VMR in de tijd geplaatst. Ook zijn de resultaten van de verschillende politieregio’s aan de hand van schaalscores vergeleken met het landelijke gemiddelde.

Hieronder worden de belangrijkste resultaten samengevat.

Landelijke uitkomsten

- In 2009 was 41 procent van de inwoners tevreden tot zeer tevreden over het algemene functioneren van de politie in de buurt. De metingen uit de VMR (sinds 2005) laten vanaf 2007 een lichte daling zien, maar over het algemeen is het beeld sinds 2005 behoorlijk stabiel.

- Verscheidene stellingen werden samengebracht in een schaalscore die varieert van 0 (totaal negatief beeld) tot 10 (volledig positief beeld). Voor het functioneren van de politie is er een significante daling in schaalscore ten opzichte van het cijfer uit 2008. Het oordeel van de bevolking op de schaalscore inzake beschikbaarheid van de politie wijzigde niet significant tussen 2008 en 2009.

- Ruim de helft van de inwoners is het er mee eens dat de politie je helpt als het er echt op aan komt. Bijna een derde van de inwoners vindt dat de politie weet hoe ze boeven moet vangen; één op de vijf is van mening dat de politie de criminaliteit succesvol bestrijdt.

- Eén op de drie inwoners zegt dat de politie rekening houdt met de wensen van de samen-leving; een even groot deel vindt dat de politie de burgers informeert. Bijna een kwart is van mening dat de politie goed samenwerkt met de bewoners.

Regionale verschillen

- In de politieregio’s Utrecht, Zaanstreek-Waterland, Midden- en West-Brabant en Limburg-Zuid zijn minder inwoners tevreden over het politiefunctioneren in het algemeen dan ge-middeld. In de regio’s Fryslân, IJsselland, Twente, Amsterdam-Amstelland, Haaglanden en Brabant-Noord zijn meer mensen dan gemiddeld tevreden. Er is een significante daling merkbaar in tevredenheid ten opzichte van de cijfers van 2008 in de regio’s IJsselland, Utrecht, Haaglanden en Limburg-Zuid.

- Wanneer het functioneren concreter gemeten wordt aan de hand van een aantal stellingen en daarop een schaalscore wordt berekend blijkt dat de politieregio’s Noord-Holland Noord, Zaanstreek-Waterland, Midden- en West-Brabant, Limburg-Zuid en Flevoland min-der tevreden inwoners hebben dan gemiddeld. In de regio’s IJsselland, Twente, Amster-dam-Amstelland, Gooi en Vechtstreek en Haaglanden zijn meer inwoners tevreden dan gemiddeld.

- De schaalscore voor de beschikbaarheid van de politie is in de politieregio’s Noord-Holland Noord, Midden- en West-Brabant, Limburg-Zuid en Flevoland lager dan gemid-deld. In IJsselland, Twente, Utrecht, Amsterdam-Amstelland, Gooi en Vechtstreek en Haaglanden is deze score hoger dan het nationale gemiddelde. Flevoland vertoont boven-dien een significant lagere score dan in 2008.

- In de regio’s Zaanstreek-Waterland, Midden- en West-Brabant, Brabant-Zuid-Oost en Limburg-Zuid heeft men volgens de schaalscore minder vertrouwen in de politie dan ge-middeld. In de regio’s IJsselland, Gelderland-Midden, Amsterdam-Amstelland, Haaglan-den en Brabant-Noord juist meer. Voor Utrecht en Hollands MidHaaglan-den is er een significante daling in vergelijking met het vorige jaar.

- De schaalscore voor de politie als crimefighter is in de politieregio’s Twente, Gelderland-Midden en Haaglanden beduidend hoger dan gemiddeld. Zaanstreek-Waterland scoort beduidend lager dan het landelijke gemiddelde. Gelderland-Midden vertoont een opmerke-lijke stijging in schaalscore van 2009 ten opzichte van 2008, terwijl Utrecht en Hollands Midden significant dalen ten opzichte van het voorgaande jaar.

- De schaalscore voor de wederkerigheid van de politie vertoont voor de politieregio’s Twen-te, Gelderland-Midden, Amsterdam-Amstelland, Haaglanden en Brabant-Zuid-Oost een cijfer dat opmerkelijk hoger ligt dan het landelijke gemiddelde. In de regio’s Gelderland-Zuid, Noord-Holland Noord, Zaanstreek-Waterland en Limburg-Zuid is de score beduidend lager dan gemiddeld. In de politieregio Hollands Midden is deze dit jaar tevens lager dan in 2008.

- Voor geen enkele politieregio vertoont de schaalscore communicatie in 2009 geen wezen-lijk verschil met het landewezen-lijke gemiddelde. In de politieregio’s Haaglanden en Hollands Midden is deze schaalscore in 2009 wel lager dan in 2008.