• No results found

In dit hoofdstuk zal de indeling van de logistieke functie van de verschillende Kroymans importeurs worden weergegeven. Er wordt hier per importeur een duidelijk beeld gegeven van de handelingen die plaatsvinden binnen de verschillende logistieke processen.

In dit hoofdstuk zal als eerste kort een algemeen beeld worden gegeven van de indeling van Kroymans import. Vervolgens zullen de meest relevante logistieke processen worden behandeld. In de derde paragraaf zal vervolgens per importeur het logistieke proces worden besproken. In de laatste paragraaf wordt alles voor de helderheid in een tabel gepresenteerd.

§ 5.1 Algemeen

Het totale importvolume van Kroymans bedraagt in 2006 ongeveer 40000 auto’s (zie figuur 8). De verwachting is dat dit de komende jaren nog gaat toenemen (Annual Prognoses Kroymans Corporation, 2007). Het is aannemelijk dat er meer voordeel behaald kan worden met de import van 40.000 auto’s dan met zes keer enkele duizenden. In dit onderzoek wordt gekeken naar de mogelijkheden hiervan.

Figuur 8 Verdeling verkochte auto’s in 2006 voor Kroymans importeurs

Mede hierdoor is het relevant om de verschillende logistieke trajecten te presenteren. Er zal zichtbaar worden waar een overlap in de processen waarneembaar is, en waar dus mogelijk samengewerkt kan worden. Ook zal er een beeld ontstaan van de verschillen. Indien de processen teveel afwijken is centralisatie niet, of nog niet, mogelijk.

KROYMANS Import SsangYong Nederland Alfa Romeo Nederland Saab Nederland Cadillac Europe Overige merken Kia Nederland 18000 5000 5575 3500 6500 1000

§ 5.2 Uitleg logistieke Processen

Het logistieke proces kan worden opgedeeld in 5 onderdelen:

• (Fabricage)

• (Shipping)

Handling & PDI (Pre Delivery Inspection)

• Opslag

• Transport

Zoals in paragraaf 2.1 gepresenteerd, is er vanuit de importeur weinig invloed op zowel fabricage als shipping van de auto’s. De fabrikant bepaalt de reder en de haven waar de auto wordt afgeleverd. Er bestaat eveneens weinig inzicht in de shipping tarieven want deze zitten over het algemeen verwerkt in de inkoopprijzen. Deze twee procesonderdelen zullen hierdoor niet worden behandeld.

Wel worden in de volgende paragrafen de 3 onderdelen van fysieke distributie behandeld.

Handling & PDI

Handling houdt het traject in vanaf het moment dat de auto de haven binnen komt tot aan het moment dat de auto klaar is om op transport te gaan richting de dealer.

Om een beeld te geven van handelingen die vallen binnen dit traject ‘handling’, volgt een kleine opsomming van activiteiten:

Tabel 6: Overzicht mogelijke activiteiten bij handling First Point of Rest (FPR) Deconserveren PDI

Scheepslossing Wassen Inleggen matten

Schade Inspectie Wrapguard verwijderen Gevarendriehoek plaatsen Handling en Administratie Paraffinelaag verwijderen Hesjes in auto

Enkele dagen vrije overdekte opslag Schade Inspectie Lampenset in auto plaatsen Enkele dagen niet overdekte opslag Opstellen schadetaxaties EHBO set plaatsen

Elektronische aangifte Instructieboekjes (+mapje)

Aangifte ten invoer Assistance sticker in dashboardkast

Plakken sticker

Afleveren aan transporteur Type plaatje monteren Verplaatsen naar laadperron

Opslag

Het tweede aspect betreft opslag. Dit is de locatie waar auto’s op voorraad komen te staan voordat ze worden afgeroepen door de dealers. Dit afroepen houdt in dat de dealer aan de importeur de opdracht geeft om een auto aan hen te leveren. Voorraad kan overdekt en onoverdekt zijn. Sommige bedrijven houden geen voorraad aan. Zoals in paragraaf 2.2 duidelijk is geworden kleven er enkele risico’s en gevaren aan. Bedrijven moeten zich dus bewust zijn van de risico’s en zich goed afvragen of het aanhouden van voorraad de servicegraad dusdanig verhoogt dat de kosten baten opwegen tegen de kosten.

Transport

Met transport wordt bedoeld het brengen van de auto vanaf de compound, of een andere opslagplaats, naar de dealer. Dit gebeurt na de afroep van de dealer. Transport kan reguliere transport betreffen en het kan een spoedtransport zijn. Regulier houdt in, conform de afgesproken levertijd leveren en spoed houdt in dat de auto binnen één dag (met spoed) op de plaats van bestemming moet zijn. Logischerwijs kost dit meer dan een regulier transport. Transport wordt uitgevoerd over de weg.

§ 5.3 Indeling logistiek per importeur

In deze paragraaf wordt per importeur besproken hoe de indeling en organisatie is van het logistieke traject is. Voor een uitgebreider en gedetailleerder overzicht wordt verwezen naar BijlageII.

Saab

Saab kent een afwijkend logistiek traject vergeleken met de andere importeurs. Saabs worden geproduceerd in Zweden en worden door de rederij Cobelfret vervoerd naar Zeebrugge. Saab maakt gebruik van een zogenaamd ´direct delivery´ methode. Dit houdt in dat de fabrikant in Zweden zorg draagt voor het kant-en-klaar afleveren van de auto´s aan de dealers. De importeurs krijgen vaste prijs doorberekend van de fabrikant. Dit bedrag is niet opgedeeld in bedragen voor de verscheping, de handling en de transport. De dealer bestelt zelf de auto en geeft aan de fabrikant het afleveradres door. In Zeebrugge gebeurt dus vrijwel niks aan ‘handling’. Saab heeft zijn auto’s opgeslagen bij Koopman Car Terminal in Amsterdam. De vrije opslagperiode per Saab ligt op 5 dagen. Dit betreft een klein aantal auto’s omdat Saab in principe geen voorraad aanhoudt. Saab maakt voor transport gebruik van Koopman, dit wordt eveneens geregeld via Saab in Zweden. Met andere woorden is de invloed van Kroymans op de activiteiten van Saab minimaal. Om deze reden is het niet nuttig of nodig om Saab nog verder te betrekken in dit onderzoek.

SsangYong

SsangYongs worden gefabriceerd in Zuid-Korea. De fabriek is verantwoordelijk voor de shipping en levert de auto’s af in Rotterdam via de rederij Wallenius Wilhelmsen. De kosten hiervan worden verwerkt in de inkoopfactuur en zijn niet zichtbaar SsangYong kent niet een uniforme handling voor de drie verschillende landen, echter deze komen wel nagenoeg overeen. De handling bestaat uit: Lossing zeeschip, schade inspectie FPR, administratieve verwerking, aangifte ten invoer, deconservering en PDI. Het deconserveren gebeurt bij SsangYong op een oudere manier. SsangYong hanteert als enige importeur nog paraffine als beschermingslaag. Het verwijderen van Paraffine is arbeidsintensiever dan het verwijderen van een wrapguard. Tijdens de PDI vindt er bij SsangYong geen uitgebreide inspectie plaats. Dit wordt namelijk uitgevoerd door dealers zelf tijdens de afleverbeurt. en dubbele check is niet nodig daar de auto’s door de fabrikant ‘zorgvuldig worden afgeleverd‘ (Heleen Brantenaar, 2007). De opslag voor SsangYongs vindt plaats bij Broekman. SsangYong heeft 21 dagen vrije opslag. De transport van SsangYong wordt, net als de handling en de opslag, uitgevoerd door Broekman.

Kia

Kia’s worden gefabriceerd in Zuid-Korea. Deze worden vervolgens verscheept met reder Eukor Car Carriers naar Rotterdam. In Rotterdam wordt bij Broekman de Handling uitgevoerd. De handling van Kia bestaat uit de volgende handelingen: Scheepslossing, schade-inspectie, administratie, deconserveren en PDI. Een punt waarin Kia zich onderscheidt is dat de aangifte van de auto’s niet wordt uitbesteed aan derden. De opslag Kia’s vindt eveneens plaats bij Broekman in Rotterdam. Net als SsangYong mag een Kia 21 vrij van kosten worden opgeslagen. De gemiddelde opslagtijd van Kia bedraagt 75 dagen. Het transport van de Kia’s naar de verschillende dealers wordt verzorgd door Koopman.

Cadillac

Cadillacs worden gefabriceerd in de Verenigde Staten. De auto’s worden met Wallenius Wilhelmsen verscheept naar Rotterdam. Tot kort geleden werd de handling gedaan door Wallenius Car Terminal in Zeebrugge. Deze terminal kon echter niet doen aan de kwaliteitseisen die Cadillac stelt. Hierna is gekozen om de activiteiten uit te laten voeren door Broekman in Rotterdam. Cadillac kent een erg uitgebreide handling vergeleken met de overige merken. Dit komt door een uitgebreide technische inspectie tijdens de PDI. De handling bestaat uit de volgende handelingen: Scheepslossing, Schade inspectie, Administratie, aangifte, deconservering en PDI. Cadillac kent als enige de eis dat de auto’s overdekt opgeslagen moeten worden. Cadillac heeft slechts 5 vrije opslagdagen. Transport wordt eveneens uitgevoerd door Broekman.

Alfa Romeo

Alfa Romeo’s worden gefabriceerd in Palermo en Turijn (Italië). Vervolgens worden ze met Grimaldi (wereldwijd shipping bedrijf) naar Antwerpen vervoerd. In Antwerpen vindt de handling plaats door Antwerp Euroterminal (AET). Een interessant detail is dat deze terminal 66% eigendom is van Grimaldi. Bij Alfa Romeo wordt er een afleverpakket in de auto gelegd. Dit wordt alleen níet gedaan door de compound maar door de dealers zelf. Het pakket wordt samen met het kenteken richting de dealer gestuurd. Contracten met logistieke dienstverleners heeft Alfa Romeo nog niet, aangezien zij gebruik maken van faciliteiten die Fiat Auto hen aanbiedt. Opslag wordt eveneens uitgevoerd door AET. Hoe dit geschiedt is neit duidelijk geworden. Het transport vanaf Antwerpen naar de dealers laat Alfa Romeo uitvoeren door Gefco, dit gaat waarschijnlijk veranderen in de nabije toekomst.

§ 5.4 Opsomming overzicht logistieke processen

In het onderstaande overzicht worden de logistieke processen van de verschillende importeurs naast elkaar gezet en systematisch samengevat:

Tabel 7: Samenvattend overzicht van de indeling van de processen

Import proces Saab SsangYong KIA Cadillac Alfa Romeo

Aankomst Rotterdam Rotterdam Rotterdam Rotterdam Antwerpen

Reder: Wallenius Wilhelmsen Eukor Car Carriers Wallenius Wilhelsen Grimaldi

Handling/PDI door: Broekman Broekman Broekman

Antwerp Euroterminal (AET)

Scheepslossing Scheepslossing Scheepslossing Schade-inspectie Schade-inspectie Schade-inspectie Administratie Administratie Administratie

Aangifte Aangifte (elektronisch

Deconserveren

deconserveren

(paraffine) deconserveren deconserveren deconserveren

wassen wassen wassen

schade-inspectie schade-inspectie schade-inspectie Opstellen schaderapport PDI Gevarendriehoek, sticker matten, gevarendriehoek Uitgebreide checklist uitgevoerd op aparte Cadillac lijn. Bijlage lampenset,

instructiemap

hesjes, lampenset, EHBO

type plaatje monteren

instructieboekjes, sticker

Transporteur Koopman Broekman Koopman Broekman Gefco

Opslag Koopman Broekman Broekman Broekman AET

(overdekt)

Vrije opslag dagen - 21 21 5 7