• No results found

In dit hoofdstuk wordt geanalyseerd hoe de indeling is van de drie logistieke subsystemen. Dit gebeurt aan de hand van de relevante criteria uit het literatuuronderzoek, dit zijn: kwaliteit en kosten. De analyse wordt gedaan op de procesonderdelen zoals weergegeven in paragraaf 5.2. Voor de duidelijkheid betreft dit: Handling, Opslag en Transport van de importeurs.

Het hoofdstuk is opgesplitst in drie gedeelten. In het eerste gedeelte wordt gekeken naar de kwaliteiteisen die de verschillende importeurs stellen aan hun product en dus aan hun procesonderdelen. Kwaliteit zal per procesonderdeel verschillend worden gemeten.

In het tweede gedeelte zal worden gekeken naar de verschillende kosten die passen bij de uitvoering van deze onderdelen. In dit gedeelte is gekeken naar de kosten in vergelijking met de vastgestelde kwaliteit. Anders gezegd: In dit hoofdstuk wordt de prijs-kwaliteit verhouding in kaart gebracht. Of, rechtvaardigen de kosten de geleverde kwaliteit?

In het derde gedeelte wordt aan de hand van de tabel 3 van Slack de praktijk tegen het licht gehouden. In deze tabel staan voor- en nadelen opgesomd die te maken hebben met het gebruiken van meerdere dienstverleners of slechts één. Op deze wijze wordt eveneens het logistieke gedeelte verbonden met het onderdeel over samenwerking.

Het hoofdstuk wordt afgesloten met een tussentijdse conclusie.

§ 6.1 Kwaliteit

In deze paragraaf staat kwaliteit van de logistieke performance centraal. Er wordt voor de importeurs bepaald welke mate van kwaliteit zij leveren in de afhandeling van hun logistiek. Hieronder zal worden gekeken naar de kwaliteit van de importeurs op de drie logistieke procesonderdelen in volgorde van afhandeling. Deze paragraaf zal worden afgesloten met een samenvatting.

Kwaliteit Handling

De kwaliteit van de handling is onderzocht aan de hand van drie parameters. Dit zijn: 1. Mate waarin specifieke eisen op het product kunnen worden uitgevoerd 2. Het aantal activiteiten per handlingprocedure

3. Locatie van handling

Het eerste criterium betreft de klantspecifieke eisen die de dienstverlener van de handling kan uitvoeren voor de klant. Dit houdt in dat de leverancier speciale wensen voor de klant doet. Vaak houdt dit ook in dat er klant specifieke investeringen zijn gedaan om kwaliteit te waarborgen of te verbeteren. Indien er veel klantspecifieke worden uitgevoerd zal verder worden gekeken wat voor soort handelingen dit zijn en of deze bijdrage aan de kwaliteit van het product.

Het tweede criterium betreft het aantal activiteiten per handling. Het aantal activiteiten zegt op zichzelf niet veel over de kwaliteit van de dienst. Net als bij het eerste criterium zal, indien er extra activiteiten worden uitgevoerd, worden gekeken of deze ten goede komen aan de kwaliteit.

Het laatste criterium gaat over de dienstverlener die de activiteiten uitvoert voor de Kroymans merken.

criterium 1

Als eerste is er gekeken naar de specifieke eisen. Er is gebleken dat er alleen voor Cadillac klant-specifieke activiteiten worden uitgevoerd. Er is op het terrein een speciale ‘Cadillac’-lijn ontwikkeld zodat de Cadillac checklist efficiënt kan worden uitgevoerd. Het overige gedeelte wordt op dezelfde manier uitgevoerd als Kia en SsangYong. Kia en SsangYong maken beide alleen gebruik van de reguliere handling activiteiten. De extra toevoeging van de ‘Cadillac-lijn’ is niet duidelijk een extra toevoeging aan de kwaliteit. Het betreft namelijk een technische inspectie. Navraag bij Kia en SsangYong heeft geleerd dat hun auto’s technisch in orde zijn.

Het lijkt er dus op dat de kwaliteit van Cadillacs bij de aanlevering vanuit de Verenigde Staten technisch in minder staat zijn dan Kia en SsangYong.

criterium 2

Het tweede criterium betreft het aantal activiteiten per handlingprocedure. Dit hangt nauw samen met de specifieke activiteiten. Dit wordt kort weergegeven in de volgende tabel. Categorie 1 is zeer weinig, categorie 5 is zeer veel.

Tabel 8: Aantal activiteiten per ‘handling’

Categorie Opmerking

Cadillac 5 Door uitgebreide technische inspectie bij de PDI (claims van dealers voorkomen)

Kia 2

SsangYong 2

Er is in deze tabel te zien dat de kwaliteit (hoeveelheid) voor Kia en SsangYong hetzelfde is. Cadillac heeft als enige een uitgebreide handling. De extra activiteiten zijn slechts de technische inspectie waar eerder over gesproken is. Dit is een extra kostenpost voor Cadillac en dus voor Kroymans. Het is niet terug te zien in een betere kwalitatieve performance van Cadillac.

criterium 3

Het laatste criterium betreft de locatie van de dienstverlener. Deze is voor allen hetzelfde. Broekman staat bekend door de uiterst professionele dienst. Wat dit betreft hebben alle drie de betrokken merken de juiste dienstverlener uitgekozen wat betreft de kwaliteitsstandaard. Dit gaat gepaard met een overeenkomende kwaliteit.

Kwaliteit Opslag

In deze paragraaf wordt de kwaliteit van de opslag besproken. Het betreft hier slechts twee verschillende opslagmethoden: overdekt of niet-overdekt. Zoals reeds duidelijk is geworden doet de locatie er niet toe. Kia, SsangYong en Cadillac maken ook voor de opslag gebruik van Broekman. Cadillac kent als enige de eis van overdekte opslag.

“Door overdekt op te slaan neemt de kans op erosie af en wordt de lak minder aangetast door meeuwenuitwerpselen” (Geoffrey Smits, 2007).

SsangYong en Kia geven beide aan tevreden te zijn over de onoverdekte opslag. Er is gebleken dat tegenwoordig de meeste Kia’s en SsangYongs ook overdekt staan opgeslagen De ruimte bij Broekman begint op te raken. Hierdoor worden er torens gebouwd voor opslag wat logischerwijs leidt tot overdekte opslagfaciliteiten.

De schade die ontstaat aan de auto’s komt over het algemeen niet door meeuwen of erosie maar door menselijke fouten tijdens het verplaatsen van de auto’s. Iets dat net zo vaak en makkelijk gebeurt in het overdekte gedeelte als in het niet-overdekte gedeelte.

Kwaliteit Transport

Een bezoek aan zowel Koopman als Broekman heeft laten zien dat deze twee transporteurs goed zorgdragen voor de producten die vervoerd worden. Dit houdt in dat ze in het bezit zijn van goede vrachtwagens en dat ze veel tijd en geld stoppen in de opleiding/training van de chauffeurs. Alle importeurs zijn bijzonder tevreden over de kwaliteit die geleverd wordt door beide partijen. Het enige grote verschil tussen de twee transporteurs is de capaciteit. Koopman heeft een veel grotere transportcapaciteit dan Broekman.

De kwaliteit van transport zal bekeken worden door middel van de flexibiliteit van de transporteurs, de levertijd en schaderatio. Met flexibiliteit wordt bedoeld dat de transporteur bereid is om spoedleveringen te doen voor de klant. Met levertijd wordt bedoeld, de tijd vanaf het moment dat de dealer een auto afroept tot het moment dat de auto op de plaats van bestemming is. Met schade ratio wordt gekeken naar het percentage van de auto’s dat een schade heeft van meer dan € 250,-. Het volgende overzicht geeft de resultaten weer.

Tabel 9: Kwaliteit van transport

Transporteur Levertijd vanaf de

compound

Spoedleveringen mogelijk

Schaderatio >€150

Cadillac Broekman 4 dagen Ja 5%

Kia Koopman 3 dagen Ja 4%

§ 6.2 Samenvatting Kwaliteit

Onderscheid maken in kwaliteit van de logistieke dienstverlening is niet gemakkelijk. Voordat een auto ingevoerd mag worden in Nederland dient het namelijk al aan zoveel kwaliteitseisen en keurmerken te voldoen dat het product zich nog slechts op een beperkt aantal manieren kan onderscheiden van de concurrentie. De fabrikant van de auto heeft deze mogelijkheid bij de fabricage, door het toevoegen van mooie accessoires en andere extra’s. De importeur kan slechts hier en daar nog proberen extra activiteiten ondernemen om de kwaliteit enigszins te verhogen.

In deze paragraaf is duidelijk geworden dat vooral Cadillac zijn uiterste best te doen om een hogere kwaliteitsstandaard te halen. De uitgebreide PDI checklist laat zien dat ze er bij Cadillac van alles aan doen om weinig aan het toeval over te laten. Het kan ook zijn dat dit komt door de lichtelijk ‘paranoïde’ houding van Amerikaanse bedrijven ten opzichte van schadeclaims. Toch is voor Cadillac zowel de mogelijkheid tot uitvoeren van specifieke eisen als de uitgebreide hoeveelheid diensten een teken van een betere kwaliteit dan de andere. Er moet alleen als kanttekening bijkomen dat ook Kia en SsangYong kwalitatief goede producten afleveren. De uitspraak over de hoge kwaliteit van Cadillac wordt sterker als er gekeken wordt naar de manier van opslag. Hier kiest Cadillac er als enige voor om overdekte opslag toe te passen. Dit verkleint, volgens hen, de kans op schade. Kia en SsangYong staan door gebrek aan ruimte in het onoverdekte gedeelte ook vaak overdekt opgeslagen. Deze hebben beide weinig last van schade en geven aan dat indien er schade ontstaat dit komt door transport op de compound en niet door erosie of meeuwenuitwerpselen. Wat betreft transport zijn de kwaliteitsstandaarden ongeveer gelijk. Koopman heeft een net iets betere ‘performance’ dan Broekman. Dit verschil is echter minimaal. Alleen de capaciteit van Koopman ligt veel hoger. Dit zou in een eventueel ‘monstercontract’ relevant kunnen worden.

§ 6.3 Kosten

In deze paragraaf worden de kosten van de drie logistieke trajecten gepresenteerd. Op basis van deze gegevens in combinatie met de geleverde kwaliteit ontstaan inzichten in de trade-off. De opbouw van deze paragraaf is hetzelfde als de vorige. Eerst zullen de kosten van de handling worden besproken, vervolgens de opslag en als laatste de transportkosten. Er zal eveneens worden afgesloten met een tussenconlusie.

In de onderstaande tabel staan de prijsverschillen met bijbehorende activiteiten opgesomd. In deze tabel is de gehele handlingsprocedure weergegeven. De handling is opgesplitst in: FPR (First Point of Rest), Deconserveren en PDI (Pre Delivery Inspection).

Tabel 10: Behandelingen + kosten handling

In één oogopslag wordt duidelijk dat de prijsverschillen enorm zijn. De verschillen zullen worden geanalyseerd per subonderdeel.

Allereerst wordt gekeken naar de First Point of Rest (FPR). Wat opvalt, is dat de procedures overeenkomen en de prijs niet. De FPR behandelingen van Cadillac en SsangYong zijn nagenoeg identiek. Het enige verschil zit in het feit dat de aangifte van de auto’s bij Cadillac automatisch geschiedt en bij SsangYong handmatig. Het prijsverschil per auto voor de FPR bedraagt ongeveer € 80,-. SsangYong betaalt voor de aangifte € 15 per auto aan Broekman. Kia laat de aangifte niet uitvoeren door Broekman maar doet dit zelf. Bij Kia is gebleken dat de aangifte 2 uur per maand kost voor 1500 auto’s gemiddeld. Het enige voordeel dat Kia heeft is dat de aangifte alleen hoeft te worden uitgevoerd voor de Nederlandse markt.

Het tweede onderdeel van de ‘handling-procedure’ is het deconserveren.Ook hier zijn prijsverschillen waarneembaar. SsangYong heeft als enige een afwijkende behandeling. Dit is een paraffine behandeling. Paraffine verwijderen is arbeidsintensievere behandeling dan het verwijderen van een wrapguard. Dat verklaart het prijsverschil. Opvallend is het prijsverschil tussen Kia en Cadillac. De behandeling van beide automerken is hetzelfde. Cadillac geeft aan dat het prijsverschil komt door het feit dat de gemiddelde Cadillac groter is dan de gemiddelde Kia. Dit klopt, echter is de gemiddelde

Handling SsangYong KIA Cadillac

Aankomst Rotterdam Rotterdam Rotterdam

Reder: Wallenius Wilhelmsen Eukor Car Carriers Wallenius Wilhelsen

FPR Broekman Broekman Broekman

Scheepslossing Scheepslossing Scheepslossing

Schade-inspectie Schade-inspectie Administratie Administratie Administratie Aangifte (elektronisch) Aangifte

Kosten FPR € 120,43 € 43,29 € 41,48

Deconserveren deconserveren (paraffine) deconserveren deconserveren

wassen wassen wassen

schade-inspectie schade-inspectie schade-inspectie

Kosten Deconserveren € 15,67 € 11,05 € 17,32

PDI Gevarendriehoek, sticker Gevarendriehoek, matten,

lampenset, instructiemap hesjes, lampenset, EHBO type plaatje monteren instructieboekjes, sticker

Kosten PDI € 24,24 € 4,32 € 53,97

SsangYong even groot als de gemiddelde Cadillac en is er dus geen rectificatie van het enorme prijsverschil. Tevens is de gemiddelde Cadillac 1,2x zo groot als de Kia en het prijsverschil ruim 1,5x zo groot.

Het derde onderdeel van de handling procedure is de PDI. In dit gedeelte zijn de verschillen het grootst. De behandelingen van SsangYong en Kia zijn wat inspanning betreft overeenkomend. Het is aannemelijk dat het monteren van het typeplaatje arbeidsintensiever is dan het inleggen van een standaard EHBO-set. Dit rectificeert echter niet € 20. Het prijsverschil is mogelijk toe te schrijven aan volumeverschillen. Een andere optie is de kleine diversiteit aan afleverpakketten van SsangYong doordat er verschillende pakketten zijn voor België en Duitsland. De verschillen van de pakketten zijn echter gering. Tevens zit er een klein prijsverschil in het monteren van het typeplaatje. De PDI van Cadillac bestaat uit het afwerken van een uitgebreide checklist. Alle handelingen die worden uitgevoerd zijn bij Kia en SsangYong niet voorgeschreven door de fabrikant.

Kosten Opslag

In dit gedeelte van de paragraaf worden de verschillen in kosten voor opslag op een rij gezet. De tabel is verdeeld in de kosten per auto per dag. Kosten voor de opslag van de verschillende auto’s zijn als volgt verdeeld:

Tabel 11: Opslagkosten per dag + vrije opslagdagen

Opslag SsangYong KIA Cadillac

Locatie Broekman Broekman Broekman

Opslag per auto per dag € 0,46 € 0,45 € 1,13

Om een volledig beeld te krijgen van de opslagkosten is het belangrijk om aan te geven hoe lang de auto’s gemiddeld op de compound staan. De importeurs hebben allen een schatting gegeven van de gemiddelde opslagperiode per auto. In de onderste rij staan de vrije opslagdagen opgenomen. Dit zijn dagen die Broekman niet in rekening brengt bij de importeurs. Het resultaat is als volgt:

Tabel 2: Opslagkosten + gemiddelde opslagtijd

SsangYong Kia Cadillac

Opslag per auto € 0,46 € 0,45 € 1,13

Gem. Opslagtijd in dagen 200 75 270

Vrije opslag dagen 21 21 5

Nu de opslagkosten tegen het licht worden gehouden vallen enkele verschillen direct op. Allereerst is overdekte opslag ongeveer 2,5 keer zo duur als niet overdekt. Wat eerder is gebleken in de analyse over kwaliteit van de opslag is dat het verschil in schadegevallen tussen overdekt en niet-overdekte opslag erg klein is. De verschillen in kwaliteit zijn dus minimaal.

Het meest opvallende zijn echter de enorm lange gemiddelde opslagtijden. Zowel voor Cadillac als SsangYong is de opslagperiode gigantisch. Dit heeft te maken met de gebrekkige verkoopresultaten van beide merken. De vraagvoorspelling is afgelopen jaar te optimistisch. De enorme oplsagduur is misschien een reden dat Cadillac last heeft van erosie. Indien de opslagtijd wordt teruggebracht verdwijnt dit probleem mogelijk en vangt Cadillac spreekwoordelijk meerdere vliegen in één klap. SsangYong heeft echter geen last van erosie.

Kosten Transport

In dit gedeelte van de paragraaf worden de verschillen in transportkosten geanalyseerd. In het onderdeel waarin de kwaliteit van transport werd behandeld is aangegeven dat spoedlevering mogelijk is. In dit gedeelte worden de bijbehorende kosten hiervan eveneens weergegeven. Spoedleveringen komen niet vaak voor, echter voor de volledigheid zijn deze kosten opgenomen. Dit geeft tevens een beeld van de verschillen in kosten die de merken betalen. De kosten zijn als volgt:

Tabel 13: Verschillen in transportkosten

SsangYong KIA Cadillac

Transporteur Broekman Koopman Broekman

Kosten per transport € 48,12 € 48,00 € 70,59

Spoedlevering € 110,00 € 93,34 € 102,30

In de analyse over kwaliteit van de transport is duidelijk geworden dat beide bovengenoemde aanbieders kwaliteit leveren. Koopman heeft een net iets betere performance dan Broekman echter scheelt dit niet bijzonder veel.

Wat opvalt in de tabel is dat Cadillac voor een regulier transport meer betaald dan de andere twee merken. In het geval van transport heeft Cadillac exact dezelfde kwaliteit als SsangYong. Als reden voor het prijsverschil geeft Cadillac aan dat het mogelijk ligt aan het gewicht per auto en het feit dat er een schade-check wordt gedaan bij de dealer. Het argument over gewicht gaat niet op want SsangYong valt in dezelfde gewichtsklasse als Cadillac. Het tweede argument geldt echter wel enigszins. SsangYong laat geen check uitvoeren door Broekman na de levering bij de dealer. Dit wordt uitgevoerd door de dealer zelf. Indien er schade ontstaan is (> € 150) tijdens de levering wordt dit via SsangYong Nederland doorbelast aan Broekman.

Kia laat de transport als enige uitvoeren door Koopman. De reden die ze hiervoor geven is het tarief. Om de paar jaar schrijft Kia een tender uit en wordt er gekozen tussen Broekman en Koopman. De transporteur die het laagste tarief biedt ‘wint’. Kia geeft aan dat de kwaliteitsverschillen minimaal zijn.

§ 6.4 Samenvatting kosten

Als eerste is gekeken naar de kosten van de handling. Deze is opgesplitst in drie behandelingen die los van elkaar geanalyseerd zijn. Op ieder onderdeel van de handling zijn enorme kostenverschillen op soortgelijke trajecten met soortgelijke kwaliteit waarneembaar.

Bij de FPR betaalt SsangYong veel meer dan Kia terwijl ze dezelfde handlingen ondergaan. Bij het deconserveren betaalt Cadillac teveel. Los van het feit dat een gemiddelde Cadillac groter is dan een gemiddelde Kia zijn de kosten relatief te hoog. Bij de PDI zijn de handelingen van Kia en SangYong vrijwel gelijk. Echter betaalt SsangYong hier een stuk meer. Cadillac betaalt hier het meest door een uitvoerige checklist. De behandelingen van deze checklist worden bij Kia en SsangYong gedaan door de fabrikant.

In het procesonderdeel opslag schuilen twee opvallende zaken. De eerste is dat de gemiddelde opslagduur van SsangYong en Cadillac véél te hoog ligt. Dit is niet direct een probleem voor de logistiek, maar meer voor de sales en marketing afdelingen. De voorspellingen zijn verkeerd en hierdoor liggen de kosten te hoog. De tweede betreft het prijsverschil voor opslag tussen Cadillac en Kia/SsangYong en het aantal vrije dagen. Dit is helemaal opvallend nadat is gebleken dat het gros van de Kia’s en SsangYongs eveneens overdekt worden opgeslagen.

Het laatste onderdeel is transport. Ook in dit onderdeel zijn weer opmerkelijke zaken te zien. Cadillac betaalt ruim € 22 per auto meer dan SsangYong voor vrijwel exact dezelfde dienst. Indien men kijkt naar de tarieven die worden gehanteerd voor spoedleveringen zijn ook daar verschillen te zien.

§ 6.5 Slack vs. Kroymans

In deze paragraaf wordt tabel 3 van Slack met daarin opgenomen de voor- en nadelen van multi, en single sourcing gekoppeld aan de praktijk bij Kroymans.

We hebben gezien in hoofdstuk 5 dat de processen nagenoeg gelijk zijn. Hierbij is er geconstateerd dat zowel Kia, SsangYong als Cadillac allen gebruik maken van Broekman voor zowel de handling als bij de opslag. Het leek er in eerste instantie op dat Kroymans multi-sourcing (gebruik van meerdere dienstverleners) toepast. Iedere importeur stelt immers zijn eigen contract op, onderhoudt eigen contacten bij een dienstverlener en er is geen beleid vanuit Kroymans. De voordelen die Slack stelt zijn echter niet van toepassing. De ‘verspreide kennisbronnen’ zijn niet verspreid omdat het veelal dezelfde bron (Broekman) betreft. Alleen op het gebied van transport worden er verschillende

dienstverleners gebruikt. Kia hanteert ook als enige een beleid waarin ieder jaar competitieve tenders worden uitgeschreven. Het voordeel waarin de koper kan veranderen van bron indien de leverancier een fout maakt blijft ook onbenut. De concurrentie is allereerst erg beperkt en ten tweede ligt de keuze vaak niet bij de importeur maar bij de fabrikant. De nadelen van multi-sourcing zijn echter wél van toepassing. Schaalvoordeel is hierdoor moeilijk te realiseren. Ook de grotere inspanning bij communicatie is een groot nadeel. Er zijn nu namelijk 3 personen nodig, van elke importeur één. Het lijkt er dus op dat Kroymans single-sourcing hanteert zonder hiervan bewust te zijn. Er zijn veel voordelen opgesomd in de tabel die van toepassing kunnen zijn indien een bedrijf gebruik maakt van