• No results found

Meidoornkade 4 3992 AE Houten

In gesprek met: Pim Bleijenberg

Marketing manager Alfa Romeo

--- Logistiek:

Alfa Romeo Nederland BV is sinds 1 juli 2005 importeur voor Alfa in Nederland. Alfa heeft 45 dealers met 70 verkooplocaties. De auto’s worden gefabriceerd in Turijn en Palermo (Italie).

De handling vindt plaats in Antwerpen. Bij Antwerp Euroterminal (AET). Deze terminal is voor 66% eigendom van Grimaldi. Fiat (de fabriek van Alfa) heeft een contract voor de verscheping met Grimaldi. Op logistiek gebied is Alfa Romeo met een reorganisatie bezig. Veel auto’s zijn in het verleden aangekomen met fabrieksfouten. De Handling gaat en moet gewijzigd worden. Er is continue geruzie over het doorbelasten van de kosten. Wie betaald welke kosten. Moeten transportkosten worden doorbelast aan de dealers of zijn deze voor rekening van de importeur. Transportschades worden geclaimed bij AET, maar dit proces kan maanden duren. De importeurs laten de schades niet in Antwerpen, maar sturen alle auto’s gewoon naar de dealers. Dit moet in de toekomst veranderen om de last bij de dealer weg te halen. Daarnaast is het erg moeilijk om vast te stellen wat transportschade is en wat bijvoorbeeld een fabrieksschade. Zo zijn er veel misverstanden binnen Alfa Romeo. Vervolgens wordt ik afgescheept met een oud overzicht met oude prijzen (2004). De nieuwe logistieke procedure laat op zich wachten. Deze is nog niet klaar, echter zodra het concreet is wordt mij een kopie beloofd.

Samenwerking:

Alfa Romeo werkt niet samen op logistiek gebied. Alfa Romeo heeft wel eens een gooi gedaan naar samenwerking met, of meer kopieren van, de logistieke afhandeling van Kia. Kia was echter niet bereid te helpen omdat dit ten koste zou gaan van zijn eigen productiviteit. Het traject wijkst van Alfa Romeo wijkt dusdanig af dat samenwerken geen zin zou hebben. Hier heeft Alfa besloten om eerst te zorgen voor goede afhandeling van haar logistiek om daarna aansluiting te zoeken voor mogelijke samenwerking. Dit kan echter nog geruime tijd duren.

Cadillac/Corvette/HUMMER Europe BV

De corridor 25 3620 AB Breukelen

In gesprek met: Geoffrey Smits

Manager car sales administration Cadillac

--- Logistiek

Cadillac Europe verzorgt de import, marketing en verkoop van Cadillac, Corvette en sinds kort voor HUMMER in Europa. Regionaal worden er RMO’s opgezet (Regional Marketing Offices) opgezet, die dagelijks contact hebben met het dealernetwerk. Cadillac importeerde ruim 8000 auto’s in 2005 en 6500 in 2006. De verwachting is positief en Cadillac wil in 2008 21000 auto’s importeren. Het gros van de Cadillacs wordt geproduceerd in de Verenigde Staten. Ook voor de HUMMER verwacht Cadillac in 2008 ongeveer 6000-8000 auto’s te importeren.

De auto’s worden gefabriceerd in Verenigde Staten. De auto’s worden met Wallenius verscheept naar Rotterdam. Dit was tot 2006 Zeebrugge. In Zeebrugge werd de handling verzorgd door Cobelfret (CDMZ). Deze konden echter niet voldoen aan de kwaliteitseisen die Cadillac stelt en dus werden de activiteiten verplaatst naar Broekman in Rotterdam.

Cadillac kent een erg uitgebreide handling omdat er, in tegenstelling tot de overige merken, een uitvoerige technische inspectie plaatsvindt. Dit om er voor te zorgen dat de dealers auto’s krijgen die allemaal voldoen aan dezelfde kwaliteitsstandaard. De aangifte ten invoer is volgens Cadillac arbeidsintensief en daarom uitbesteed aan Broekman.

De opslag is 5 dagen vrij en vervolgens wordt er € 1,10 betaald per dag per auto. Het betreft hier overdekte opslag. Transport wordt eveneens uitgevoerd door Broekman. Broekman rijdt zelf (20 8-laders) en besteed de rest uit aan sub-contractors.

Samenwerken

Dhr. Smits geeft aan dat samenwerken niet mogelijk is voor Cadillac. Het merk heeft een enorm hoge kwaliteitsstandaard. Dit verwachten de klanten ook. Een klant zou het volgens Smits niet waarderen als transport uitgevoerd wordt gezamelijk met bijv. Kia. Smits geeft tevens aan dat de handling procedure dusdanig afwijkt van de rest dat ook hier samenwerking onhaalbaar is. Smits geeft aan dat het traject op de compound van Broekman enorm verschilt. Echter weet hij het fijne er niet van want er wordt niet (nauwelijks) gecomunniceerd met andere Kroymans merken.

Kia Nederland BV

Marconiweg 2 4131 PD Vianen

In gesprek met: Arjan Nelemans

Manager car sales administration Kia

--- Logistiek

Kia Nederland verzorgt de import, marketing en verkoop van Kia in Nederland. Naar verwachting zal Kia volgend jaar 21000 auto’s verkopen. De auto’s worden via de reder Eukor Car Carriers (Joint Venture Wallenius en Hyundai) verscheept naar Rotterdam waar de handling wordt uitgevoerd door Broekman Car Handling BV.

Na de scheepslossing vindt er een schade-inspectie plaats. Bij gecontateerde schade wordt de reder aansprakelijk gesteld. Niet alle schades worden vergoed waardoor er bij AON een additionele verzekering is afgesloten. Broekman is niet aansprakelijk voor gebruiksschades ontstaan door handling. De aangifte ten invoer wordt uitgevoerd door Kia Nederland zelf. De auto’s gaan eerst naar een virtueel douanedepot, zodat niet gelijk bij invoer de rechten hoeven te worden betaald.

Kia kent geen uitgebreide Handling. Dhr. Nelemans geeft aan dat de kosten van een uitgebreide inspectie niet opwegen tegen de baten. De auto’s komen volgens Nelemans in een zeer goede staat aan in Rotterdam. De Handling beperkt zich tot deconserveren, en het inleggen van een afleverpakket. (hierin opgenomen een lijst aan artikelen weergegeven in Bijlage I).

Opslag wordt eveneens bij Broekman gedaan. Het contract bij Broekman is voor onbepaalde tijd met een opzegtermijn van 12 maanden. Er geldt voor iedere auto een 21 daagse vrije opslag. Hierna wordt er een bedrag van € 0,45 per auto per dag in rekening gebracht. Jaarlijks wordt er in overleg een tariefaanpassing uitegevoerd. Bij schadegevallen waarbij het schadebedrag lager uitvalt dan € 250,- wordt de auto zonder melding richting dealer gestuurd. Bij grotere schade wordt, na externe taxatie, de schade bij Broekman gerepareerd.

Transport wordt uitgevoerd door Koopman. De reden dat dit niet is ondergebracht bij Broekman is omdat dit jaar de tender werd ‘binnengehaald’ door Koopman. Kia is erg tevreden over de kwaliteit van Koopman. Wat kosten betreft is Kia eveneens tevreden, deze zullen echter bij een toename van het aantal auto’s worden verlaagd.

Dhr. Nelemans geeft aan dat door de grote hoeveelheid Kia’s die jaarlijks Nederland binnekomen ze zich terdege bewust zijn van het feit dat er een goed georganiseerde logistieke indeling moet zijn. Samenwerken met andere importeurs heeft zeker nut voor de holding echter zal het op korte termijn de liquiditeit van Kia aantasten. Zonder druk vanuit de holding of financiele incentive is Kia niet snel bereid om andere merken te helpen. Het blijven tenslotte ook concurrenten.

De enige vorm van samenwerking en hulp komt doordat hij een goede bekende is van Mw. Brantenaar van SsangYong. Deze hebben regelmatig contact. Zowel op de Kroymans Academy als daarbuiten. Brantenaar is sinds kort verantwoordelijk voor SsangYong en is zich bewust van de goede logistieke indeling van Kia.

Nelemans is bereid om samen te werken als er zichtbaar voordeel te behalen valt. Tot die tijd is het zaak dat andere importeurs eerst alles intern op orde krijgen. Anders zal er in plaats van een positieve een negatieve uitkomst komen.

Saab AIM Nederland BV

Ir. D.S. Tuynmanweg 1 4131 PN Vianen

In gesprek met: Hans van der Ham

Manager car sales & Distribution

---

Saab Direct Delivery is operationeel sinds 1990. De dealer bestelt de auto en geeft een ‘manufacturer delivery adress’ door. De auto kent 1 ordernummer die te volgen is vanaf bestelling tot aan aflevering. De auto’s gaan in Goteborg op de boot en komen 24 uur later aan in Zeebrugge bij Cobelfret. Vervolgens worden de auto’s door Koopman Car Transport afgeleverd aan de dealers. De importeur heeft hier vrijwel geen bemoeienis mee. De importeur heeft wel erg goede contacten met Koopman vanwege de interdealer tranpsorten.

De auto’s komen dus kant-en-klaar aan bij de dealer. PDI, zoals Kia dat heeft, kent Saab niet. De dealer hoeft alleen een nul-beurt uit te voeren op de auto en eventueel nog accessoires in te bouwen. Deconserveren gebeurt niet en de auto gaat zonder wrapguard op transport.

Er zijn bij Saab geen kosten opgesplitst per logistiek sub-onderdeel. Saab Direct Delivery kost de importeur € 226.

Saab is zeer tevreden over Saab Direct Delivery en ziet geen reden om de auto;s op een centraal punt te verzamelen en zelf het transport te regelen. Het doel van AIM is om voorraad te minimaliseren. Onder druk van de fabrikant is er echter wel altijd een kleine voorraad. Deze auto’s staan opgeslagen bij Koopman. De reden hiervoor is de goede relatie. Voor € 0,80 per dag per auto.

Er bestaat een angst dat de keuze vanuit Kroymans voor een centraal opslagpunt de goede relatie met Siebe Koopman zal verslechteren.

Samenwerken

Op het moment dat gesproken wordt over samenwerking met andere merken ontstaat er een spanning. Dhr. Van der Ham legt uit dat onder druk vanuit Saab Automobiel in Zweden Saab AIM Nederland moet uitvoeren wat hen opgelegd wordt. Samenwerken gebeurt dan ook helemaal niet. Saab vindt zichzelf het ‘vreemde eendje’ van Kroymans.

Als ik aangeef dat de transport eventueel wél samen gedaan kan worden indien Koopman dit uitvoert, stelt dhr. Van der Ham dat Saab niet samen met Kia of SsangYong getransporteerd wil worden. Dit is niet prettig voor de klanten en zal ze afschrikken.

SsangYong Nederland BV

Savannahweg 69c 3542 AW Utrecht

In gesprek met: Heleen Brantenaar

Manager shared business SsangYong

--- SsangYong is begonnen in Nederland en doet tegenwoordig ook de import voor Belgie (sinds 2001) en voor Duitsland (sinds 2003). De marketing van Duitsland vindt plaats onder Kroymans Duitsland.

De fabriek is verantwoordelijk voor shipping en levert de auto’s af in Rotterdam, via rederij Wallenius Wilhelmsen. De kosten hiervan worden verwerkt in de inkoopfactuur en zijn niet zichtbaar. Schades tijdens de shipping zijn gedekt via Interlloyds.

Bij RCC Broekman vindt de handling plaats. Nu hanteert SsangYong nog paraffine. In de nabije toekomst geeft Brantenaar aan over te gaan stappen naar Wrapguard. Er vindt tijdens de PDI geen uitgebreide inspectie plaats. Dit werkt kostenbesparend en versnelt de doorlooptijd. Brantenaar geeft aan dat de doorlooptijd het belangrijkst is voor SsangYong. De overeengekomen handlingscapaciteit met Broekman is 15 auto’s per dag per land (tot. 45 stks). De opslag is 21 dagen vrij en daarna € 0,46 per auto per dag.

Transport wordt eveneens uitgevoerd door Broekman. Kosten voor transport van Broekman naar de dealer bedragen gemiddeld € 47,- per auto. De reden die Brantenaar aangeeft om ‘alles in één hand’ te houden is efficiency. SsangYong vindt de gehele afhandeling arbeidsintensief en kostbaar. Schades op de compound van Broekman zijn de verantwoordelijkheid van SsangYong NL. Schades zijn verzekerd onder de ‘garagepolis’ van Kroymans Insurance. Daarnaast worden transportschades door de dealers regelmatig verhaald op SsangYong NL. SsangYong is niet tevreden over de schadeafhandeling bij Broekman.

Samenwerken

Brantenaar geeft aan veel te laren van de gang zaken bij Kia. Ze is zich erg bewust van het feit dat de afhandeling bij Kia goed moet zijn. De resultaten van het bedrijf zijn erg goed en de kosten van het logistieke traject zijn laag. Een samenwerking in een ‘monstercontract’ ziet ze dan ook enorm zitten. Op dit ogenblik probeert Brantenaar met name een samenwerking te zoeken bij Kia. Met Cadillac samenwerken ziet ze niet zitten omdat daar eerst de interne ‘problemen’ opgelost moeten zijn.