• No results found

9 Inbraakvertraging

9.4 Inbraakvertragende deuren

9.4.1 Constructie van de deuren algemeen

Om als inbraakvertragend bestempeld te kunnen worden, moet de deur als bouwelement in zijn geheel een homogeen inbraakvertragend ver-mogen bezitten.

Door flink tegen de onder- en bovenkant van de deur te duwen, kunnen we de sterkte van een deur testen. Wijkt ze niet of nauwelijks dan is ze sterk genoeg. Een minder sterke deur zal door het plaatsen van extra voorzieningen de gewenste stevigheid krijgen. Hoofdsloten kunnen dan worden opgewaardeerd door het plaatsen van bijzetsloten.

Achterdeuren, garagedeuren en kelderdeuren zijn voor inbrekers aan-trekkelijk om rustig en ongestoord te kunnen werken. Ze moeten daarom sterk genoeg zijn, een goede verankering van het kozijn hebben en eventueel voorzien zijn van inbraakvertragend glas. Indien mogelijk plaatsen we hier een deurbalk om de deur te verstevigen.

De meeste inbraken gebeuren echter door het forceren van een deur of raam, glasbreuk en gebruik van valse sleutels. Hier moeten we zeker aandacht voor hebben.

deurblad

Het materiaal waarin de deur gemaakt is speelt hier een grote rol. Het spreekt voor zich dat een massief houten deur een grotere weerstand heeft dan een deur uit holle materialen.

Alle houtsoorten komen in aanmerking, met uitzondering van Western Red Cedar (WRC) en Redwood. Deze houtsoorten zijn te zacht.

Het paneel of de beglazing moet voldoende dik zijn, dit verstevigt namelijk het geheel. De plaatsing van het paneel en het glas vraagt aandacht. We gebruiken best veiligheidsglas.

Het gebruik van minimum 4 stevige schanieren of paumelles aan de buitendeur is aangeraden, naargelang de oppervlakte en het gewicht van de deur.

Staalplaat in 75/100 dikte, schildersklaar Brandwerend materiaal

Rotswolvulling om thermische en akoestische geleiding te verminderen (optioneel)

Pantserplaat in 25/10 dikte uitvoering HLE (High Limited Elasticity) Brandvertragend materiaal

Staalplaat 75/100 dikte

Bekleding in 6 mm dikke houtafwerking

Kogelscharnieren die regelbaar zijn in de hoogte en de diepte Onderkant van de deur is nog aanpasbaar tot 10 mm

Fichet

Appartementsdeur vesterkt met staalplaat

kozijnconstructies

De spelingen tussen deurvleugel en kozijn moeten minimaal zijn om het gebruik van zwaar inbrekersgereedschap te bemoeilijken (bv. koevoet).

De nachtschoot van het slot dient minimum 20 mm lang te zijn en vol-doende diep in de sluitkom van het kozijn te gaan. De speling langs de kant van de sluitzijde van de deur moet dus beperkt worden.

Ook de manier waarop de deur aan het kozijn bevestigd is, speelt hier een rol. Zeker als de scharnieren zich aan de buitenkant van de deur bevinden, maakt men gebruik van dievenklauwen of veiligheidsstrips om deurconstructies te beveiligen.

Het is duidelijk dat het kozijn op een degelijke manier aan de muur moet bevestigd worden. Zoniet kan men bij een eventuele inbraak deur en kozijn eruitlichten.

9.4.2 Veiligheidsbeslag van deuren het slot en de sluitkom

Moderne veiligheidssloten hebben een dikkere en stevigere voorplaat dan de oudere sloten.

Het slot is ook voorzien van een roestwerende laag voor een langere levensduur. Dure sloten zijn voorzien van een nachtslotblokkering. Dit is een speciale voorziening die ervoor zorgt dat men de nachtschoot in uitgedraaide stand niet kan terugduwen.

Voor een optimale veiligheid zijn cilindersloten aan te bevelen in alle mogelijke veiligheidsklassen en met allerhande sluitsystemen.

Sobinco

Veiligheidsstrips

Als sluitmiddel wordt er best een veiligheidssluitkom gebruikt, waarbij het mogelijk is om de nachtschoot van het slot in de sluitzijde uit te boren. Om inbraakveilig te zijn, dient ze uit gehard staal te bestaan en gemonteerd te zijn met voldoende lange schroeven in een stevig kozijn-onderdeel.

het nachtslot of bijzetslot

Het nachtslot is een bijkomend geplaatst slot dat zich meestal langs de bovenkant van de deur bevindt. Deze sloten kunnen door de speling die zich tussen de deur bevindt met een koevoet uitgewrongen worden.

Litto

Doorsnede slot

Abus

Nachtslot

Beter is een bijkomend nachtslot te plaatsen op kniehoogte of aan de sluitkant van de deur. Deze sloten worden dan best voorzien van een kierstandhouder.

veiligheidscilinders

Veiligheidscilinders zijn in de handel te verkrijgen in alle soorten afme-tingen en veiligheidsklassen. Hoe meer stiften er in de cilinder zitten, hoe groter de beveiliging van het slot.

Een sleutel heeft aan de boven- en zijkanten gleuven en een vertand profiel.

Abus

Veiligheidscilinder

Litto

Gecombineerde sleutel

Dit is zo vervaardigd dat ze de stiftjes in de cilinder drukken. Alleen de eigen sleutel krijgt het slot open. Een deel van de stiftjes hebben een afwijkende vorm. Dat zijn de ‘diabolo’s’ die samen de aftastbeveiliging vormen.

Sommige inbrekers proberen de cilinder uit te boren. Goede veiligheidsci-linders zijn echter bestand tegen deze manier van werken. Er zijn veiligheids-cilinders te verkrijgen met zowel van buiten als van binnen een boorbescher-ming.

Bepaalde fabrikanten leveren combinatiesystemen van veiligheidssleutels met certificaten. Deze sleutels zijn dan enkel te verkrijgen bij de leverancier mits het voorleggen van het certificaat en/of patent door de eigenaar.

Goede sloten en veiligheidscilinders hebben weinig inbraakweerstand als ze meer dan 2 mm ver uit de deur uitsteken. Zo kunnen ze gemakkelijk worden afgebroken.

Litto

Doorsnede cilinders

Litto

Doorsnede cilinders

Litto

Doorsnede cilinders

Om dit te voorkomen gebruiken we veiligheidsbeslag. Dit kan een veilig-heidsrozet of beslag zijn dat het slot en de krukopening volledig afdekt. Deze worden altijd langs de binnenkant vastgeschroefd.

meerpuntsluitingen

Een sluitpunt is meestal onvoldoende om een deur of raam te beveili-gen.

Een driepuntslot heeft een centraal hoofdslot en twee nevensloten die je vanuit het centrale slot bedient. Deze sloten hebben maar één sleu-tel, wat bij verlies of diefstal geen bijkomende veiligheid biedt.

Beter is twee afzonderlijke afsluitpunten aan de deur of het raam te voorzien (één centraal en één onderaan) met een afzonderlijk afsluitme-chanisme. Dit kunnen opleg- of insteeksloten zijn.

Abus

Veiligheidsbeslag

Abus

Cilindernachtslot