• No results found

6. Conclusie en discussie

6.4 Implicaties voor de praktijk

Naar aanleiding van dit onderzoek worden in deze paragraaf enkele aanbevelingen voor lerarenopleidingen beschreven met betrekking tot het verbeteren van de voorbereiding van toekomstige leerkrachten op hun rol in de school als organisatie. Voordat we deze aanbevelingen presenteren, willen we eerst kort benoemen dat er een aantal aspecten van de voorbereiding zijn die zeker behouden moeten worden. Dit betreft de verplichting van lerarenopleiding om de student in verschillende stagescholen en/of schoolbesturen stage te laten lopen. Hierdoor leert de student verschillende schoolorganisaties en –culturen kennen. Ook de zogenaamde meso-opdracht uit opleidingsjaar 3 of 4 is een goede voorbereiding om de student kennis te laten maken met aspecten van het schoolorganisatorische niveau.

Een eerste implicatie voor de praktijk heeft betrekking op de ‘schoolorganisatorische visie’. In dit onderzoek kwam naar voren dat lerarenopleidingen geen expliciete visie hebben op de rol die een leerkracht vervult in de school als organisatie. Daarenboven was het voor veel respondenten (waaronder opleidingsdirecteuren en docenten) niet geheel duidelijk wat deze rol op het mesoniveau inhoudt. Het is dan ook aan te bevelen om binnen lerarenopleidingen een expliciete visie te formuleren met betrekking tot de rol van de leerkracht in de school als organisatie en deze op te nemen in de opleidingsdocumenten.

Uit dit onderzoek bleek ook dat er in het curriculum geen vakken en weinig theoretische kaders aangeboden worden met betrekking tot het niveau van de schoolorganisatie. Wellicht zou het goed zijn als er binnen lerarenopleidingen, in opleidingsjaar 3 of 4, een vak als ‘schoolorganisaties’ aangeboden wordt, waarin de student in aanraking komt met theorie en kaders met betrekking tot het mesoniveau. In dit onderzoek kwam verder naar voren dat toekomstige leerkrachten weinig voorbereid worden op aspecten van de schoolorganisatorische rol die te maken hebben met micropolitieke realiteiten zoals het omgaan met conflicten, belangen en machtsverhoudingen. Ook uit de curriculumanalyse bleek dat er zeer weinig aandacht uitgaat naar micropolitieke realiteiten in een schoolorganisatie en de ontwikkeling van micropolitieke geletterdheid. Eveneens kwam naar voren dat de student nauwelijks tot niet wordt voorbereid op het aannemen van de rol als expert/innovator in een schoolorganisatie waarin weinig ruimte is voor nieuwe ideeën van beginnende leerkrachten. Het is daarom, in navolging van onder ander Blase (1984, 1985), Kelchtermans en Ballet (2005) en Kuzmic (1994), aan te bevelen om in het curriculum van lerarenopleidingen bepaalde vormen van organisatorische en/of micropolitieke geletterdheid te integreren. Lerarenopleidingen moeten de student kaders aanbieden om te onderzoeken hoe scholen als bureaucratische organisaties functioneren en welke mogelijkheden en beperkingen dit voor hen biedt, wanneer zij een schoolorganisatie inkomen. De uitvoering kan (wellicht binnen het vak schoolorganisaties) plaatsvinden aan de hand van

91 opdrachten, maar ook aangescherpt kunnen worden in opleidingsstages en begeleidingsactiviteiten zoals intervisie.

Een derde implicatie in de praktijk heeft betrekking op het professionaliseringsprogramma van de lerarenopleiders zelf. Tijdens dit onderzoek kwam naar voren dat de rol van de lerarenopleiders belangrijk is in de voorbereiding op de schoolorganisatorische rol, omdat zij degene zijn die kunnen expliciteren waartoe bepaalde opdrachten aan bijdragen. Zoals Kelchtermans en Ballet (2005) ook stellen, is de begeleiding van lerarenopleiders essentieel voor de ontwikkeling van micropolitieke geletterdheid. Echter bleek uit dit onderzoek, zoals hierboven ook genoemd, dat lerarenopleiders zelf vaak geen duidelijke visie hebben op de schoolorganisatorische rol, waardoor zij weinig nadruk leggen op deze voorbereiding. Het is aan te bevelen dat lerarenopleiders, maar ook de begeleiders/mentoren van de student in de stage, meer kennis en vaardigheden opdoen omtrent de uitdagingen op het mesoniveau, waardoor zij beginnende leerkrachten beter hierop kunnen voorbereiden. Het zou goed zijn als lerarenopleidingen in hun professionaliseringsprogramma voor lerarenopleiders de voorbereiding en uitdagingen op het mesoniveau opnemen.

Een vierde implicatie rijkt verder dan alleen de lerarenopleiding en heeft te maken met de vraag bij wie de verantwoordelijkheid ligt van het opleiden van toekomstige leerkrachten. In dit onderzoek kwam namelijk naar voren dat de positie van de student in een stageschool een belemmering is om de schoolorganisatorische rol eigen te maken. Om de student echt de schoolorganisatorische rol te laten ervaren, is het nodig om de student al vanaf het eerste opleidingsjaar onderdeel te maken van een schoolorganisatie. Het is daarom aan te bevelen om als lerarenopleiding verregaande samenwerkingsrelaties te hebben met het werkveld waarbij toekomstige leerkrachten gezamenlijk worden opgeleid. Tevens kan er zo een doorgaande lijn in de voorbereiding gecreëerd worden tussen de lerarenopleiding en de inductiefase. Hierbij sluit deze aanbeveling aan bij onder andere Feiman-Nemser (2001) en Tynjälä en Heikkinen (2011) die het curriculum van lerarenopleidingen als een leercontinuüm zien, waarbij het curriculum start bij aanvang van de lerarenopleiding en doorgetrokken wordt naar de eerste jaren van het lesgeven (de inductiefase).

Een laatste aanbeveling voor lerarenopleidingen is om samen te werken met verschillende andere lerarenopleidingen met betrekking tot de voorbereiding op de schoolorganisatorische rol. Zij kunnen, aan de hand van het uitwisselen van ervaringen en expertise, van elkaar leren en hun aanbod uitbreiden en consolideren.

92

Referenties

Achinstein, B. (2006). New teacher and mentor political literacy: Reading, navigating and transforming induction contexts. Teachers and Teaching, 12(2), 123-138.

Achinstein, B., Ogawa, R. T., & Spiegelman, A. (2004). Are we creating separate and unequal tracks of teachers? The effects of state policy, local conditions, and teacher characteristics on new teacher socialization. American Educational Research Journal, 41(3), 557-603.

Adamakis, M., & Sophia, K. (2016). The impact of occupational socialization on physical education preservice teachers’ beliefs about four important curricular outcomes: A cross-sectional study. European Physical Education Review, 22(3), 279-297.

Advies van de Commissie Leraren. (2007). Leerkracht! Den Haag, The Netherlands: Ministerie van OCW.

Algemene Onderwijsbond. (2014). Starters-enquête AOb. Retrieved from http://bslutrecht.nl/ wpcontent/uploads/sites/62/2015/11/Aob-Startersenquete-2014.pdf

Algozzine, B., Gretes, J., Queen, A. J., & Cowan-Hathcock, M. (2007). Beginning teachers' perceptions of their induction program experiences. The Clearing House: A Journal Educational Strategies, Issues and Ideas, 80(3), 137-143.

Alhija, F. N. A., & Fresko, B. (2010). Socialization of new teachers: Does induction matter? Teaching and Teacher Education, 26(8), 1592-1597.

Angelle, P. S. (2002). Socialization experiences of beginning teachers in differentially effective schools. Retrieved from http://files.eric.ed.gov/fulltext/ED465725.pdf

ANP. (2014, 13 februari). 80 miljoen euro om leraren op school te houden. Retrieved from http://www.nu.nl/binnenland/3700773/80-miljoen-leraren-schoolhouden.html

Baarda, D. B., de Goede, M. P. M., & Teunissen, J. (2009). Basisboek kwalitatief onderzoek. Groningen/Houten: Noordhoff Uitgevers.

Balay, R., & İpek, C. (2010). Teachers’ perception of organizational culture and organizational commitment in Turkish primary schools. Zeitschrift für die Welt der Türken/Journal of World of Turks, 2(1), 363-384.

Ball, S. (1994). Micro-politics of schools. In T. Husén & T. Postlethwaite (Eds.), The international encyclopedia of education. Second Edition. Vol. 7 (pp. 3824-3826). Oxford: Pergamon. Beijaard, D., & Papanaoum, Z. (2002). Teacher induction at the crossroads: An attempt to harmonize

the chaos. Teaching and Teacher Education, 18(7), 905-911.

Biddle, B. J. (2013). Role theory: Expectations, identities, and behaviors. New York: Academic Press. Biesta, G. (2011). Het beeld van de leraar: Over wijsheid en virtuositeit in onderwijs en onderwijzen.

Tijdschrift voor Lerarenopleiders, 32(3), 4-16.

Biesta, G. (2012). Goed onderwijs en de cultuur van het meten: Ethiek, politiek en democratie. Den Haag: Boom Lemma.

93 Blase, J. J. (1984). A data based model of how teachers cope with work stress. Journal of Educational

Administration, 22(2), 173-191.

Blase, J. J. (1985). The socialization of teachers an ethnographic study of factors contributing to the rationalization of the teacher's instructional perspective. Urban Education, 20(3), 235- 256.

Boeije, H. (2005). Analyseren in kwalitatief onderzoek: denken en doen. Amsterdam: Boom.

Bolhuis, S., Buitink, J., & Onstenk, J. (2010). Leren door werken in de school. Achtergronden van

opleiden in de school voor PO. Den Haag: VSNU.

Brantlinger, E., Jimenez, R., Klingner, J., Pugach, M., & Richardson, V. (2005). Qualitative studies in special education. Exceptional Children, 71(2), 195-207.

Brock, B. L., & Grady, M. L. (2007). From first-year to first-rate: Principals guiding beginning teachers. Thousand Oaks, CA: Corwin Press.

Bryman, A. (2012). Social research methods. Oxford: Oxford University Press.

Buchanan, J. (2010). May I be excused? Why teachers leave the profession. Asia Pacific Journal of Education, 30(2), 199-211.

Bullough, R., & Gitlin, A. (2010). Becoming a student of teaching. New York: Routledge Falmer Press.

Bullough, R. V., Young, J., & Draper, R. J. (2004). One‐year teaching internships and the dimensions of beginning teacher development. Teachers and teaching, 10(4), 365-394.

CNV onderwijs. (2014, 4 april). Helft startende leraren overweegt het onderwijs te verlaten. Retrieved from https://www.cnvo.nl/nc/actueel/nieuws/onderwijs-nieuws/nieuwsdetails/article/Helft startende -leraren-overweegt-onderwijs-te-verlaten/

CNV onderwijs. (2014). Professionalisering: veelgestelde vragen en antwoorden. Retrieved from https://www.cnvo.nl/fileadmin/user_upload/PDF/20140710.faq.professionalisering.pdf

Cochran-Smith, M., & Zeichner, K. M. (Eds.). (2010). Studying teacher education: The report of the AERA panel on research and teacher education. New York: Routledge.

Conderman, G., & Johnston-Rodriguez, S. (2009). Beginning teachers' views of their collaborative roles. Preventing School Failure: Alternative Education for Children and Youth, 53(4), 235-244.

Conradi, R. (2016, 5 april). Waarom zoveel jonge docenten binnen vijf jaar stoppen. Retrieved from http://www.onderwijsvanmorgen.nl/waarom-zoveel-jonge-docenten-binnen-vijf-jaar - stoppen/

Conway, P. F. (2001). Anticipatory reflection while learning to teach: From a temporally truncated to a temporally distributed model of reflection in teacher education. Teaching and teacher

94 Cookson Jr, P. W. (2005). The challenge of isolation. Professional development - your first year.

Teaching Pre K-8, 36(2), 14-16.

Correa, J. M., Martínez-Arbelaiz, A., & Aberasturi-Apraiz, E. (2015). Post-modern reality shock: Beginning teachers as sojourners in communities of practice. Teaching and Teacher Education, 48, 66-74.

Creswell, J. W. (2013). Research design: Qualitative, quantitative, and mixed methods approaches. Thousand Oaks, CA: Sage Publications.

Curry, M., Jaxon, K., Russell, J. L., Callahan, M. A., & Bicais, J. (2008). Examining the practice of beginning teachers’ micropolitical literacy within professional inquiry communities. Teaching and Teacher Education, 24(3), 660-673.

Curtner-Smith, M. D., Hastie, P. A., & Kinchin, G. D. (2008). Influence of occupational socialization on beginning teachers’ interpretation and delivery of sport education. Sport, Education and Society, 13(1), 97-117.

Daley, B. J. (2002). Context: Implications for learning in professional practice. New directions for adult and continuing education, 2002(96), 79-88.

Darling-Hammond, L., Hammerness, K., Grossman, P., Rust, F., & Shulman, L. (2005). The design of teacher education programs. Preparing teachers for a changing world: What teachers should learn and be able to do. Retrieved from http://news.cehd.umn.edu/wpcontent/uploads/ 2009/06/PreparingTeachersforaChangingWorldChpt11.pdf

Denzin, N.K. (1989). Interpretive interactionism. In G. Morgan (Eds.), Beyond methods: Strategies for social research (pp.129-146). Beverly Hills, CA: Sage Publications.

Denzin, N.K., & Lincoln, Y.S. (1994). Handbook of qualitative research. Thousand Oaks, CA: Sage Publications.

De Witte, N. (2014). Kwalitatief onderzoek naar kwaliteitsvolle retentie bij beginnende leraren: Het professioneel zelfverstaan van beginnende leraren secundair onderwijs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (Master’s thesis, Universiteit Gent). From http://lib.ugent.be/fulltxt/ RUG01/002/165/888/RUG01002165888_2014_0001_AC.pdf

Dicke, T., Elling, J., Schmeck, A., & Leutner, D. (2015). Reducing reality shock: The effects of classroom management skills training on beginning teachers. Teaching and Teacher Education, 48, 1-12.

Fantilli, R. D., & McDougall, D. E. (2009). A study of novice teachers: Challenges and supports in the first years. Teaching and teacher education, 25(6), 814-825.

Feiman-Nemser, S. (2001). From preparation to practice: Designing a continuum to strengthen and sustain teaching. Teachers College Record, 103, 1013-1055.

Feiman-Nemser, S. (2003). What new teachers need to learn. Educational Leadership, 60(8), 25-29. Fleming, J. (2014). Engaging beginning teachers as experts in professional development. The New

95 Fletcher Jr, E. C., Chang, J., & Kong, Y. (2008). Organizational socialization applied to teacher

induction: An emerging conceptual framework. Retrieved from http://files.eric.ed.gov/fulltext/ ED501599.pdf

Friedman, I. A. (2000). Burnout in teachers: Shattered dreams of impeccable professional performance. Journal of Clinical Psychology, 56(5), 595-606.

Friedman, I. A., & Kass, E. (2002). Teacher self-efficacy: A classroom-organization conceptualization. Teaching and Teacher Education, 18(6), 675-686.

Geerdink, G., Geldens, J., Hennissen, P., van Katwijk, L., Koster, B., Onstenk, J., … & Timmermans, M. (2015). De kernopgaven bij het opleiden van leraren: kwalificatie, socialisatie en

persoonsvorming van leerlingen, studenten en lerarenopleiders. Retrieved from http://www. lerarenopleider.nl/velon/wpcontent/uploads/2015/11/De_kernopgaven_van_de_leraren

opleidingen_20151110DEF2.pdf

Geerdink, G., Van Uum, M., & HAN, P. A. (2009). Wel of niet kiezen voor opleiden in de school door pabostudenten. Een onderzoek naar het keuzeproces. VELON Tijdschrift voor

Lerarenopleiders, 30(4), 41-50.

Ghesquière, P., & Staessens, K. (1999). Kwalitatieve gevalsstudies. In: B. Levering & P. Smeyers (Eds.), Opvoeding en onderwijs leren zien. Een inleiding in interpretatief onderzoek (pp.192- 213). Amsterdam: Boom.

Gold, Y. (1996). Beginning teacher support: attrition, mentoring, and instruction. Handbook of research

on teacher education (pp. 548-592). New York, NY: McMillan Publishing Company.

Greven, J. (2005). Vakspecifieke competenties voor studenten aan de lerarenopleiding: Een proeve. Enschede: SLO.

Hargreaves, A. (2003). Teaching in the knowledge society: Education in the age of insecurity. New York, NY: Teachers College Press.

HBO-raad, vereniging van hogescholen. (2012). Kennisbasis: Leraar Basisonderwijs. Den Haag: HBO-

raad.

Heijdanus-de Boer, E., & Swaans, R. (2007). Proeve van vakspecifieke competenties dans voor studenten aan de Pabo. Enschede: SLO.

Helms-Lorenz, M., Van de Grift, W., & Maulana, R. (2016). Longitudinal effects of induction on teaching skills and attrition rates of beginning teachers. School Effectiveness and School Improvement, 27(2), 178-204.

Herrington, A., Herrington, J., Kervin, L., & Ferry, B. (2006). The design of an online community of practice for beginning teachers. Contemporary Issues in Technology and Teacher

96 Education, 6(1), 120-132.

Hindin, M. J. (2007). Role theory. In G. Ritzer (Eds.), Blackwell encyclopedia of sociology. Blackwell. Retrieved from http://www.sociologyencyclopedia.com/public/search?query=hindin+2007 Hoyle, E. (1982). Micropolitics of educational organisations. Educational Management & Administration, 10(2), 87-98.

Huling-Austin, L., Odell, S., Ishler, P., Kay, R., & Edelfelt, R. (1989). Assisting the beginning teacher. Reston, VA: Association of Teacher Educators.

Ingersoll, R. M., & Smith, T. M. (2003). The wrong solution to the teacher shortage. Educational leadership, 60(8), 30-33.

Ingersoll, R. M., & Smith, T. M. (2004). Do teacher induction and mentoring matter? NASSP bulletin, 88(638), 28-40.

Ingersoll, R. M., & Strong, M. (2011). The impact of induction and mentoring programs for beginning teachers a critical review of the research. Review of educational research, 81(2), 201-233. Inspectie van het Onderwijs. (2015). Beginnende leraren kijken terug: onderzoek onder afgestudeerden. Deel 1: de pabo. Retrieved from http://www.onderwijsinspectie.nl/binaries/ content/assets/publicaties/2015/03/beginnende-leraren-kijken-terug

Johnson, S. M. (2007). Finders and keepers: Helping new teachers survive and thrive in our schools. San Francisco: Jossey-Bass.

Jordell, K. Ø. (2002). Processes of becoming a teacher: a review of reviews: teacher socialization,

teacher development, and teacher learning as seen in the handbooks of the late nineties (No.

2).

University of Oslo, Institute for Education Research.

Kardos, S. M., Johnson, S. M., Peske, H. G., Kauffman, D., & Liu, E. (2001). Counting on colleagues: New teachers encounter the professional cultures of their schools. Educational Administration Quarterly, 37(2), 250-290.

Katz, D., & Kahn, R. L. (1966). The social psychology of organizations. New York: Wiley. Kearney, S. (2015). Reconceptualizing beginning teacher induction as organizational socialization: A situated learning model. Cogent Education, 2(1), 10-28.

Kelchtermans, G. (1994). De professionele ontwikkeling van leerkrachten basisonderwijs vanuit het biografisch perspectief (Studia Paedagogica 17). Leuven: Universitaire Pers.

Kelchtermans, G. (1999a). De biografische methode. In B. Levering & P. Smeyers (Eds.), Opvoeding en onderwijs leren zien. Een inleiding in interpretatief onderzoek (pp. 132-153). Amsterdam: Boom.

Kelchtermans, G. (1999b). Kwalitatieve methoden in onderwijskundig onderzoek: international ontwikkelingen en de situatie in Vlaanderen. In B. Levering & P. Smeyers (Eds.), Opvoeding

97 en onderwijs leren zien. Een inleiding in interpretatief onderzoek (pp. 68-83). Amsterdam: Boom.

Kelchtermans, G. (2001). Reflectief ervaringsleren voor leerkrachten. Een werkboek voor opleiders,

nascholers en stagebegeleiders (Cahiers voor Didactiek, nr. 10). Deurne: Wolters Plantyn.

Kelchtermans, G., & Ballet, K. (2002). The micropolitics of teacher induction. A narrative biographical study on teacher socialisation. Teaching and Teacher Education, 18(1), 105-120. Kelchtermans, G., & Ballet, K. (2005). Micropolitieke geletterdheid en professionele ontwikkeling bij

beginnende leerkrachten. Pedagogiek, 25(2), 89-102.

Kessels, C. (2010). The influence of induction programs on beginning teachers' well-being and professional development (Doctoral dissertation, Leiden University Graduate School of Teaching (ICLON), Leiden University).

Klusmann, U., Kunter, M., Voss, T., & Baumert, J. (2012). Berufliche beanspruchung angehender lehrkräfte: Die effekte von persönlichkeit, pädagogischer vorerfahrung und professioneller kompetenz [Occupational stress of beginning teachers: The effects of personality, pedagogical experience and professional competence]. Zeitschrift für Pädagogische Psychologie/German Journal of Educational Psychology, 26, 275–290.

Kohl, H. (1976). On teaching. New York: Schocken.

Korthagen, F., Loughran, J., & Russell, T. (2006). Developing fundamental principles for teacher education programs and practices. Teaching and Teacher Education, 22(8), 1020-1041. Kuzmic, J. (1994). A beginning teacher's search for meaning: Teacher socialization, organizational literacy, and empowerment. Teaching and Teacher Education, 10(1), 1527.

Kvale, S. (1996a). Ethical issues in interview inquiries. In S. Kvale, Inter-views. An introduction to qualitative research interviewing (pp. 109-123). Thousand Oaks, CA: Sage Publications. Lacey, C. (2012). The socialization of teachers. Abingdon, Oxon: Routledge.

Lawson, H. A. (1986). Occupational socialization and the design of teacher education programs. Journal of Teaching in Physical Education, 5(2), 16-107.

Liston, D., Whitcomb, J., & Borko, H. (2006). Too little or too much: Teacher preparation and the first years of teaching. Journal of Teacher Education, 57(4), 351-359.

Little, J. W. (1990). The Mentor Phenomenon and the Social Organization of Teaching. Review of research in education, 16(1), 297-351.

Lortie, D. C., & Clement, D. (1975). Schoolteacher: A sociological study. Chicago: University of Chicago Press.

Luyten, P., & Lowyck, B. (2003). Practicum methoden van onderzoek in de psychologie. Handleiding bij de sessies onderzoeksinterview. Katholieke Universiteit Leuven, Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen. Retrieved from http://ppw.kuleuven.be/FL/interview% 20handl.htm

98 leerkrachten. Een analyse van de inhouden van hun ondersteuningsnetwerk. In V. März (Chair), Tijd voor (inter)actie? De inductiefase van beginnende leraren onder de loep. Leiden, The Netherlands: Symposium conducted at the Onderwijs Research Dagen.

Maso, I., & Smaling, A. (1998). Kwalitatief onderzoek: praktijk en theorie. Meppel: Boom.

Maulana, R., Helms-Lorenz, M., & Van de Grift, W. (2015). A longitudinal study of induction on the acceleration of growth in teaching quality of beginning teachers through the eyes of their students. Teaching and Teacher Education, 51, 225-245.

Melnick, S. A., & Meister, D. G. (2008). A Comparison of beginning and experienced teachers' concerns. Educational Research Quarterly, 31(3), 39-56.

Merton, R. K. (1957). The role set: Problems in sociological theory. British Journal of Sociology, 8(2), 106–120.

Mills, A. J., Durepos, G., Wiebe, E., Boje, D. M., Carr, A., David, M., ... & Jacques, R. S. (2010). SAGE Encyclopedia of case study research. London: Sage Publications.

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. (2013). Lerarenagenda 2013-2020: de leraar maakt het verschil. Retrieved from file:///C:/Users/Gebruiker/Downloads/lerarenagenda-2013 2020-de-leraar-maakt-het-verschil%20(3).pdf

Nahal, S. P. (2010). Voices from the field: Perspectives of first-year teachers on the disconnect between teacher preparation programs and the realities of the classroom. Research in Higher Education Journal, 8(1), 1-19.

Oliver, D. G., Serovich, J. M., & Mason, T. L. (2005). Constraints and opportunities with interview transcription: Towards reflection in qualitative research. Social Forces, 84(2), 1273-1289. Onderwijsraad (2005). Leraren opleiden in de school. Een advies. Den Haag. Retrieved from https://www.onderwijsraad.nl/upload/documents/publicaties/volledig/leraren_opleiden_in_de_ school_copy.pdf

Patton, M. Q. (1990b). Qualitative evaluation and research methods. London: Sage Publications. Pike, S. & Fletcher, T. (2014). A review of research on physical education teacher socialization from 2000– 2012. PHEnex Journal, 6(1), 1-17.

Plochg, T., Juttmann, R. E., & Klazinga, N. S. (2012). Handboek gezondheidszorgonderzoek. Bohn Stafleu van Loghum.

Richards, K. A. R. (2015). Role socialization theory: The sociopolitical realities of teaching physical education. European Physical Education Review, 21(3), 379-393.

Richards, K. A. R., Templin, T. J., & Gaudreault, K. L. (2013). Understanding the realities of school life: Recommendations for the preparation of physical education teachers. Quest, 65(4), 442 457.

Saks, A. M., Gruman, J. A., & Cooper-Thomas, H. (2011). The neglected role of proactive behavior and outcomes in newcomer socialization. Journal of Vocational Behavior, 79(1), 36-46.

99 SBL. (2005). De SBL competenties. Retrieved from http://www.beteronderwijsnederland.nl/sites/ beteronderwijsnederland.nl/files/sblcompetenties.pdf

Schein, E. (1971). The individual organization and the career: A conceptual scheme. Journal of Applied Behavior Science, 7(4), 401–426.

Schempp, P. G., Sparkes, A. C., & Templin, T. J. (1993). The micropolitics of teacher induction. American Educational Research Journal, 30(3), 447-472.

Schempp, P. G., & Templin, T. J. (Eds.). (1989). Socialization into physical education: Learning to teach. Brown & Benchmark.

Schonfeld, I. S. (2001). Stress in 1st-year women teachers: The context of social support and coping. Genetic, Social, and General Psychology Monographs, 127(2), 133.

Shamatov, D. A. (2006). Beginning teachers’ professional socialization in post-Soviet Kyrgyzstan: The challenges and coping strategies. Quality in education: Teaching and leadership in challenging times, 2(4), 601-613.

Smith, T. M., & Ingersoll, R. M. (2004). What are the effects of induction and mentoring on beginning teacher turnover? American Educational Research Journal, 41(3), 681-714.

Smithers, A., & Robinson, P. (2003). Factors affecting teachers’ decisions to leave the profession. Liverpool, England: University of Liverpool, Centre for Education and Employment Research, Department for Education and Skills.

Stake, R. E. (1995). The art of case study research. Thousand Oaks, CA: Sage Publications.

Stokking, K., Leenders, F., De Jong, J., & Van Tartwijk, J. (2003). From student to teacher: Reducing practice shock and early dropout in the teaching profession. European Journal of Teacher Education, 26(3), 329-350.

Strauss, A., & Corbin, J. (1998a). Basics of qualitative research: Techniques and procedures for developing grounded theory. Thousand Oaks, CA: Sage Publications.

Strauss, A., & Corbin, J. (1998b). Grounded theory methodology. An overview. In N. K. Denzin & Y.S. Lincoln (Eds.), Handbook of qualitative research (pp. 158-183). Thousand Oaks, CA: Sage Publications.

Struyven, K., Vrancken, S., Brepoels, K., Engels, N., & Lombaerts, K. (2012). Being a teacher? Thanks, but no thanks. An investigation into the motives for teachers in Flanders not being willing to start or continue teaching, five years after graduation. Pedagogische Studiën, 89(1), 3-19.

Stryker, S. (2001). Traditional symbolic interactionism, role theory, and structural symbolic