• No results found

Identificatie elementen conversationele metafoor per advertentie

8. Bijlage

8.2 Identificatie elementen conversationele metafoor per advertentie

Conversationele metafoor Onderwerp

[A] Brondomein [B] Doeldomein [C] Direct object

1 ‘Zeg Ja Tegen’

De geadverteerde dienst wordt nagestreefd, door de consument ervan te overtuigen om het bestaande zorgverzekeringscontract bij VGZ, te verlengen.

VGZ

2 ‘Zeg Ja Tegen’

De geadverteerde dienst wordt nagestreefd, door de consument ervan te overtuigen om gebruik te maken van Vakantieveilingen.nl, bij het boeken van een reis.

nieuwe avonturen

3 ‘Zeg ook Ja Tegen’

Het geadverteerde gedrag wordt nagestreefd, door de consument ervan te overtuigen om afval te scheiden in het huishouden, door gebruik te maken van de papiercontainer.

afval scheiden

4 ‘Say Yes To’

Het geadverteerde gedrag wordt nagestreefd, door de consument te overtuigen van het belang van onderwijs: door zich aan te sluiten bij de organisatie of door zich actief in te zetten voor deze kwestie.

education

5 ‘Say Yes To’

Het geadverteerde gedrag wordt nagestreefd door de consument ervan te overtuigen dat het van belang is om de koolstofvervuiling terug te dringen (door zich aan te sluiten bij de organisatie of actie te voeren tegen deze milieu vervuiling).

cutting carbon pollution

6 ‘Zeg (..) maar ‘ns Nee Tegen’

Het geadverteerde product wordt duidelijk door het betrekkelijk voornaamwoord (daar), wat wordt vormgegeven door de afbeelding in de advertentie (een blikje Chocomel waar de chocolademelk uit sproeit). Dit wordt nagestreefd door de consument te overtuigen van de smakelijkheid van het drankje.

59

7 ‘Zeg Nee Tegen’

Het geadverteerde gedrag wordt nagestreefd door kinderen, ouders en mensen die werkzaam zijn in het onderwijs, te overtuigen om pestgedrag op basisscholen te verbannen, door een actieve houding in te nemen tegen pestgedrag.

pesten

8 ‘Zeg Nee Tegen’

Het geadverteerde gedrag wordt nagestreefd doordat de consument een negatief standpunt inneemt ten opzichte van dierentransporten in de Europese Unie, door zich aan te sluiten bij Partij voor de Dieren.

dierentransporten

9 ‘Zeg Nee Tegen’

Het geadverteerde gedrag wordt nagestreefd door de petitie van de Dierenbescherming te ondertekenen, waaruit blijkt dat de consument tegen het afschieten van katten in Nederland is.

het afschieten van katten in Nederland

10 ‘Zeg Nee Tegen’

Het geadverteerde gedrag wordt nagestreefd, doordat de consument overtuigd is van de mogelijkheid om duurzame oplossingen te creëren (in samenwerking met Shell), om het verdwijnen van duurzame energiebronnen tegen te gaan.

Nee

11 ‘Zeg ook vaker Nee Tegen’

Het geadverteerde gedrag wordt beoogd door aan de consument (ouders) te vragen om een actieve houding in te nemen tegen dit probleem, door kinderen meer te laten bewegen en minder te laten eten.

te veel eten en te weinig bewegen

12 ‘Zeg (het met een praline:) Nee Tegen’

Het geadverteerde product, wordt nagestreefd door de ‘NEE’–praline te kopen, waaruit blijkt dat de consument een standpunt inneemt tegen pesten, gaybashing, discriminatie & schending van de mensenrechten. pesten, gaybashing, discriminatie & schending van de mensenrechten. 13 ‘Say No To’

Het geadverteerde product wordt nagestreefd door het Galileu Magazine te kopen en te lezen.

useless curiosity

14 ‘Say No To’

Het geadverteerde product wordt nagestreefd doordat de consument echte

60 plaats van (vaak goedkope en)

nagemaakte auto–onderdelen.

15 ‘Say No To’

Het geadverteerde gedrag wordt beoogd doordat de consument geen kleding koopt dat gemaakt is van echt bont.

fur

16 ‘Say No To’

Het geadverteerde gedrag wordt beoogd door aan de consument te vragen om een (actieve) houding in te nemen tegen het gepromote schoonheidsideaal, dat in de modewereld de standaard lijkt te zijn.

anorexia

17 ‘Say No To’

Het geadverteerde gedrag wordt nagestreefd door, als familie van de bruid, niet in te gaan op de eisen van (aanstaande) bruidegoms betreffende de bruidsschat, alsmede dat (aanstaande) bruidegoms in India dit niet eisen aan de familie van de bruid.

dowry

18 ‘Say No To’

Het geadverteerde gedrag wordt beoogd door aan de doelgroep te vragen om tegen piraterij te zijn, wat impliceert dat de consument niet te luistert naar clandestiene radiozenders.

piracy

19 ‘Say No To’

Het geadverteerde gedrag wordt nagestreefd door een actieve houding in te nemen tegen dit probleem, door niet te roken.

the deadliest weapon of mass

destruction

20 ‘Say No To’

Het geadverteerde gedrag wordt beoogd door aan de consument te vragen om een actieve houding in te nemen tegen (huiselijk) geweld, door zich aan te sluiten bij de organisatie of om als slachtoffer / pleger van geweld gebruik te maken van de mogelijkheden om een gewelddadige situatie te verbeteren.

violence

21 ‘Say No To’

Het geadverteerde gedrag wordt nagestreefd door een publiek bewustzijn voor het probleem van homofobie te genereren, waardoor consumenten zich hier bewust van zijn.

homophobia

22 ‘Say No To’

Het geadverteerde gedrag wordt beoogd doordat de consument geen kleding koopt dat gemaakt is van echt bont, waardoor dierenleed wordt tegengegaan.

the unnecessary cruelty of fur

61

23 ‘Say No To’

Het geadverteerde gedrag wordt nagestreefd door een actieve houding in te nemen tegen dit probleem, door geen drugs te gebruiken.

drugs

24 ‘Say No To’

Het geadverteerde gedrag wordt beoogd door aan de consument (mannen) te vragen om een actieve houding in te nemen tegen huiselijk geweld, door zich te melden als dader bij de organisatie.

violence against women

25 ‘Say No To’

Het geadverteerde gedrag wordt nagestreefd door de consument te overtuigen om een actieve houding in te nemen tegen het verkopen van honden – en kattenvlees als gerecht in Aziatische restaurants, door het niet te eten.

cat and dog meat

26 ‘Say No To’

Het geadverteerde gedrag wordt nagestreefd doordat de consument een standpunt in te nemen om tegen verkrachting te zijn en dit kenbaar te maken (aan de sociale omgeving).

rape

27 ‘Say No To’

Het geadverteerde product wordt nagestreefd door de consument te overtuigen van het alleen kopen van de ethisch verantwoorde en Fairtrade– gecertificeerde bananen .

the corporate banana

28 ‘Say No To’

Het geadverteerde gedrag wordt nagestreefd doordat de consument zich distantieert van seksistisch of homofoob gedrag.

sexism and homophobia

29 ‘Say No’

Het geadverteerde gedrag wordt beoogd door aan de consument te vragen om tegen het plegen van zichtbaar of onzichtbaar geweld tegen vrouwen, zoals verbaal, psychisch en huiselijk geweld, te zijn.

violence against women

30 ‘Say Stop’

Het geadverteerde gedrag wordt beoogd door aan de consument te vragen een actieve houding in te nemen om tegen racisme, nationalisme en antisemitisme jegens Turkse mensen te zijn, door zich aan te sluiten bij de organisatie.

racism and nationalism

31 ‘Zeg Hallo Tegen’

Het geadverteerde product wordt

62 zetten tot het boeken van een reis naar

Zuid–Afrika bij reisorganisatie Sawadee.

32 ‘Hallo’

Het geadverteerde product wordt nagestreefd, doordat de consument geïnformeerd wordt over de duurzame materialen waar de verpakking uit bestaat, alsmede door van het kopen van ‘Coca– Cola’, waardoor de consument bijdraagt aan een beter milieu.

PlantBottle fles

33 ‘Hallo’

Het geadverteerde product wordt nagestreefd doordat de consument de ‘Nieuwe Standaard Kip’ bij Jumbo supermarkten koopt, die voorzien is van betere leefomstandigheden dan plofkip, die bij andere supermarkten te verkrijgen is.

nieuwe standaard kip

34

‘Een hele, hele, hele goedemorgen’

Het geadverteerde product wordt nagestreefd doordat de consument een staatslot koopt bij ‘de Staatsloterij’.

record jackpotwinnaar

35 ‘Goedemorgen’

De geadverteerde dienst wordt nagestreefd doordat de consument zich bewust is dat het nooit te vroeg is om zaken rondom (plotseling) overlijden te regelen.

U leeft nog

36 ‘Say Hello To’

Het geadverteerde product wordt nagestreefd doordat de consument de nagellak ‘Shellac’ van Creative Nail Desing Inc. koopt.

Shellac

37 ‘Say Hello To’

Het geadverteerde product wordt nagestreefd doordat de consument de mobiele telefoon van ‘Samsung’ koopt.

our little friend

38 ‘Say Hello To’

Het geadverteerde product wordt nagestreefd doordat er ‘Clearasil’ gekocht en gebruikt wordt (waardoor de consument trots in de spiegel durft te kijken).

your mirror

39 ‘Say Hello To’

Het geadverteerde product wordt nagestreefd doordat de consument (ouders) ‘Filip’ koopt.

FiLIP

40 ‘Say Hello To’

Het geadverteerde product wordt nagestreefd doordat de consument de mobiele telefoon van ‘iPhone’ koopt.

63

41 ‘Hello’

De geadverteerde dienst wordt nagestreefd doordat de consument zich aanmeldt bij de datingsite met het doel verschillende dates te hebben voor het vinden van een partner.

sailor, lawyer, designer, stockbroker, doctor 42 ‘Hello’ ¹ ‘Say Hello To’ ²

De geadverteerde dienst wordt nagestreefd, doordat de consument een zorgverzekering afsluit bij HealthSpan.

¹ Healthy ² HealthSpan

43 ‘Hello’

De geadverteerde dienst wordt nagestreefd, door de consument te overtuigen om een verzekering bij ‘NTUC Income’ af te sluiten.

Boss

44 ‘Zeg maar Dag Tegen’

De geadverteerde dienst wordt nagestreefd, door de consument te overtuigen van het op de hoogte zijn van voorwaarden van het pensioen, alsook hier inzicht in te krijgen met behulp van ‘Delta Lloyd’.

je oude dag

45 ‘Zeg Dag Tegen’

Het geadverteerde gedrag wordt beoogd doordat de consument een actieve houding inneemt tegen pestgedrag en zich distantieert van pestgedrag.

pesten 46 ‘Dag’ ‘Dag (..)’ ¹ ‘Dag (..)’ ² ‘Dag (..)’ ³

Het geadverteerde product wordt nagestreefd, door de consument (lezers van het opinieblad HP/De Tijd) eraan te herinneren dat er een soortgelijk tijdschrift bestaat, namelijk ‘Vrij Nederland’.

¹ (..) wekelijkst gevecht om de beste cover ² (..) strijd om het meest spraakmakende hoofdverhaal. ³ (..) wekelijks vraag: ‘Wat hebben zij? 47 ‘Bye Bye’

De geadverteerde dienst wordt nagestreefd, door de consument te overtuigen van het afsluiten van een abonnement bij ‘Hi’, waarbij een mobiele telefoon gepaard gaat.

wifi

48 ‘Say Goodbye To’

De geadverteerde dienst wordt nagestreefd, doordat de consument een laserbehandeling voor slechtziende ogen koopt.

64

49 ‘Say Goodbye To’

Het geadverteerde product wordt nagestreefd doordat de consument de calorie–arme producten van ‘Calorilight’ koopt en gebruikt.

calories

50 ‘Say Goodbye To’

Het geadverteerde product wordt nagestreefd doordat de consument het middel koopt en het huisdier hiermee wast, waardoor vlooien worden verwijderd.

your dog’s fleas

51 ‘Say Goodbye To’

Het geadverteerde product wordt beoogd doordat de consument het product koopt

en hierdoor vrij van bacteriën is. 99% of bacteria

52

‘Say Goodbye To’

Het geadverteerde product wordt nagestreefd doordat de consument (ouders) een puppy adopteert, waardoor er andere voorzieningen voor het huisdier (eenmalig of doorlopend) aangeschaft moeten worden, zoals hondenvoer van ‘Pedigree’.

the imaginary friend

53 ‘Goodbye’

Het geadverteerde product wordt nagestreefd doordat de consument ‘de scheermesjes van Rossmann’ koopt.

moustache

54 ‘Goodbye’

Het geadverteerde product wordt nagestreefd doordat de consument tandpasta van ‘Balsara Home Products’ koopt, waardoor gaatjes worden tegengegaan.

cavities

55 ‘Bye Bye’

Het geadverteerde product wordt nagestreefd doordat de consument ‘Green Cup Coffee koopt, waardoor dagdromen tegen wordt gegaan.

daydreams

56 ‘Bye’

Het geadverteerde product wordt nagestreefd, doordat de consument een ‘Mini’ huurt in plaats van koopt.

buy

57

‘Vaarwel’ ¹ ‘Hallo’ ²

De geadverteerde dienst wordt nagestreefd doordat de consument ‘Californication’ op Comedy Central kijkt, volgens de aangegeven tijden.

¹ (..) echtgenote, ² (..) midlife crisis 58 ‘Hello’ ¹ ‘Goodbye’ ² ‘Hello’ ³ ‘Say Hello To’•

Het geadverteerde product wordt nagestreefd doordat de consument de mobiele telefoon van ‘Samsung’ koopt.

¹ Wireless music ² Wires

³ ROKR Z6 music phone

65 • A new way of listening 59 Goodbye (..) ¹ Hello (..) ²

Het geadverteerde gedrag wordt nagestreefd, door de consument te overtuigen om zich geheel te onthouden van alcohol.

¹ 3 AM grease fest ² Sunday morning

60

‘Say Goodbye To’ ¹ ‘Say ‘I Do’ To’ ²

Het geadverteerde product wordt nagestreefd, doordat de consument de printer van ‘Kodak’ koopt.

¹ middle tones ² a kodak–all–in– one printer (..)

66

8.3 Mate van congruentie elementen conversationele metafoor per advertentie.