• No results found

Hulpverlening: Concrete en informatieve hulpverlening

4. Psychosociale hulp voor naasten van traumapatiënten

4.5 Resultaten Hulpverlening

4.5.3 Hulpverlening: Concrete en informatieve hulpverlening

In vier van de zeven casussen hebben de maatschappelijk werkers ook op een meer praktische manier hulp verleend. Een maatschappelijk werker heeft bijvoorbeeld geregeld dat haar cliënte een vergoeding voor de deeltaxi kreeg, omdat zij moeilijk met het openbaar vervoer naar het ziekenhuis kon komen. Een andere maatschappelijk werker regelde voor de ouders een gastenpas van het restaurant waardoor ze eerst konden eten voordat ze naar huis gingen en zo de files konden

vermijden. In een van de casussen heeft de maatschappelijk werker voor de naasten Slachtofferhulp ingeschakeld en een letselschade advocaat geregeld. Ze heeft hen het belang daarvan uitgelegd en ze volgde ook of het contact daadwerkelijk tot stand kwam en goed verliep.

Regelen

CV: Zij heeft ervoor gezorgd dat Slachtofferhulp contact met ons opnam, ze heeft ervoor gezorgd dat we ‘n een advocaat voor eh blijvend letsel kregen.

I: Hm.

CV: Dat soort dingen. Dat zijn echt dingen waar wij als normaal buitenstaanders eigenlijk helemaal geen weet van hebben.

I: Nee.

CV: En dat was gewoon ook heel fijn dat zij je daar op attendeerde en ook zorgde dat die mensen contact met ons opnamen.

CM: Ja ook actie ondernamen...

CV: Ja. Absoluut. En dan ook vragen ’n paar dagen later van: heb je al wat gehoord? Of: is er al contact geweest?

In een van de casussen stond concrete en informatieve hulpverlening centraal. Ook deze

maatschappelijk werker heeft een letselschadeadvocaat ingeschakeld en hierover overleg gehad met Slachtofferhulp en een notaris.

Advocaat inschakelen

C: En toen heeft hij ons aangeraden ook om een advocaat te nemen. I: Oké. Ja.

C: En daar had, hebben we wel ’n afspraak mee gemaakt toen, maar daar had mijn jongste broer niet ’n goed gevoel over dus we hebben we dat gecanceld. Toen is ook mijn jongste broer ’n keer mee geweest met het gesprek met de maatschappelijk werker, die heeft toen duidelijker uitgelegd waarom we ’n advocaat nodig eh zouden moeten hebben.

In drie casussen regelden de maatschappelijk werkers dat de patiënt en naasten vanuit de verpleegafdeling nog eens contact konden hebben met het behandelteam op de intensive care. Patiënten herinnerden zich niet veel van die periode, terwijl de naasten daar wel veel herinneringen aan hadden. Maatschappelijk werkers hebben de ervaring dat het patiënt en naasten helpt om nog eens naar de intensive care te gaan, te zien waar ze gelegen hebben, met medewerkers te kunnen praten die voor hen hebben gezorgd. Zij regelden dat patiënt en naasten een bezoek aan de intensive care konden brengen, gingen zelf mee of vroegen medewerkers van de spoedeisende hulp en intensive care om de patiënt te bezoeken.

Aanvullingen Hulpverlening: Concrete en informatieve hulpverlening

In een van de casussen heeft het maatschappelijk werk ervoor gezorgd dat mevrouw huishoudelijke hulp kreeg. Door haar fysieke conditie, zwangerschap, zorg voor haar zoontje en het

ziekenhuisbezoek wist mevrouw het huishouden niet meer op orde te houden.

Contact met thuiszorg

C: Ja. Die zijn vanmorgen hier geweest en morgen krijg ik dan te horen of dat ik hulp in huis krijg.

I: Of je hulp krijgt. Hé, want je zei eh dat had zij geregeld, die maatschappelijk werkster? C: Ja ik had zelf al, want eerst had ik naar, de thuiszorg gebeld, maar dat moet je bij de gemeente aanvragen. Dat wist ik helemaal niet.

I: Ja, dat is veranderd hè?

C: Ja. Dus die heb ik op 'n gegeven moment gebeld en eh ja de wachtlijst die was dan toch wel een aantal weken voordat je zo'n intakegesprek krijgt en eh ja, heel toevallig kwam dat vorige week ter sprake en toen zei zij van: zal ik de gemeente eens bellen? Ik zei: ja dat vind ik prima. Doe maar.

I: Ja. Ja.

C: En die zijn vanmorgen al geweest en van de week heeft zij gebeld. I: Kijk, dus toen ging het ineens snel.

C: Ja. Dus morgen hoor ik er meer over en 't kan goed zijn dat ik volgende week al hulp heb hier in huis.

Twee maatschappelijk werkers noemen dat ze in het contact met de naasten zijn nagegaan of er dingen geregeld moesten worden op het gebied van bijvoorbeeld wonen, studie en werk.

Twee andere maatschappelijk werkers vertellen dat praktische hulpverlening hen niet zo ligt. Eén van hen noemt dat ze mensen wel de weg hierin kan wijzen en de ander vertelt dat ze meer gericht is op hoe de naaste in haar vel zit. Achteraf denkt deze maatschappelijk werker dat ze terug had moeten komen op de opmerking van mevrouw in het eerste gesprek, dat de inkomsten terugvielen nu haar man in het ziekenhuis lag. Hij was kostwinner en maakte altijd veel overuren, waarvan de verdiensten nu wegvielen.

Vermindering van inkomsten

I: Je zei ook even van goh eh ik ben er niet meer op teruggekomen, ook omdat ik de indruk had dat het voor haar minder prioriteit had, ze begon er ook niet over en je zei ook, daar is toch niks aan te doen, aan dat dat wegvalt, die inkomsten.

M: Ja ik weet niet ja, misschien heeft dat zo wel gewerkt, ja ik heb dat niet bewust eh opzij geschoven, maar ik heb ’t ook niet eh onder de aandacht meer gebracht.

I: Nee, het was eigenlijk niet zo op de voorgrond. M: Nee.

I: Nee dus geen bewuste keuze om het niet te doen. M: Nee.

I: Maar eh het was gewoon niet op de voorgrond.

M: Nee, want als ik nu zo terugdenk, denk ik van: goh, dat is wel ’n punt dat je het inderdaad terug had kunnen halen.

I: Ja.

M: Vanaf dat ze merkt dat ze er last van heeft hè na verloop van tijd dat toch de vaste lasten... I: Ja. Dat denk ik dan.

M: ...die gaan gewoon door.

Opposities Hulpverlening: Concrete en informatieve hulpverlening

In de interviews zijn geen onderwerpen aangetroffen waarin cliënten en naasten met elkaar van mening verschilden over de concrete en informatieve hulpverlening die is geboden.

4.5.4 Hulpverlening: Communicatieverbetering patiëntsysteem –