• No results found

Baat: Concrete en informatieve hulpverlening

4. Psychosociale hulp voor naasten van traumapatiënten

4.6 Resultaten Baat

4.6.3 Baat: Concrete en informatieve hulpverlening

In vier casussen noemen maatschappelijk werker en naasten het belang van de praktische hulpverlening zoals het regelen van een vergoeding voor de deeltaxi, een gastenpas van het restaurant, inschakelen van slachtofferhulp en een letselschadeadvocaat. In twee van de vier casussen accentueren de cliënten meer dat ze hiermee erg geholpen waren dan de maatschappelijk werkers. De ouders uit een casus spreken bijvoorbeeld over ‘de gouden tip’. In twee van de vier casussen vroegen de cliënten om dergelijke hulp. In twee andere gebeurde dit op initiatief van de maatschappelijk werker. De cliënten uit een van deze twee casussen waren daar uitgesproken blij mee. Zij vonden het prettig dat de maatschappelijk werker dergelijke dingen voor hen regelde, omdat daar hun hoofd nog niet naar stond. Volgens hen kun je op zo'n moment dergelijke hulp goed

gebruiken. De juiste instanties waren door de maatschappelijk werker ingeschakeld, waardoor zij zich geen zorgen hoefden te maken over de juridische afwikkeling van het ongeval.

De juiste wegen bewandelen

CM: Zij hebben daar de wegen in die ze moeten weten, ze weten precies waar ze moeten zijn, welke wegen ze moeten bewandelen, ja en dat heeft ons echt goed gedaan.

I: Ja.

CM: Want op dat moment doe je dat niet. I: Nee.

CM: Daar staat je hoofd helemaal niet naar. Al wist je het ook wel, dan staat je hoofd er nog niet naar.

In de andere casus leidde het initiatief van de maatschappelijk werker tot wantrouwen. Men vroeg zich af waarom de maatschappelijk werker er zo op aandrong dat ze met deze advocaat in zee gingen.

Wantrouwen

Uiteindelijk was cliënte wel blij dat er een advocaat is ingeschakeld.

Advocaat ingeschakeld

C: Maar wij hebben geen advocaat ingeschakeld. Dus dat heeft de maatschappelijk werker gedaan.

I: Ja. En hoe vond je dat?

C: Nou ja we waren wel blij dat er inmiddels ’n advocaat was en dat er ook uitkwam dat hij dat ongefinancierd zou kunnen doen. Het zou hooguit 250 euro kosten dus dan heb je niks te verliezen, maar dan moet je wel een goeie advocaat mee hebben. De maatschappelijk werker is niet bij dat gesprek geweest. Die zei: ik laat het nu verder aan jullie over.

Aan de advocaat kunnen overlaten

I: Als je nu terugkijkt op die hulpverlening eh en even het perspectief van de familie hè, want dat is het perspectief in mijn onderzoek, eh wat denk je dat eh deze mensen aan het contact met jou hebben gehad?

M: Ik denk dat ze eh een van de belangrijkste dingen die ze zullen vinden, is dat die advocaat geregeld is. Want dat hebben we meteen gemerkt toen het rond was, hoe prettig ze het vonden dat, de eerste vraag die er kwam was volgens mij over de politie, dat ze het zo fijn vonden dat ze dat niet zelf hoefden te doen maar dat ze dat de advocaat konden laten doen. I: Ja.

M: Eh ik denk dat ze dat als grootste gevolg zien, beste resultaat zien.

Aanvullingen Baat: Concrete en informatieve hulpverlening

Niet alle cliënten hebben baat ervaren op het gebied van de vragen die meer praktisch van aard waren. Eén van de maatschappelijk werkers is niet ingegaan op de financiële problemen die de cliënte aandroeg. Zij verwees daarvoor naar het maatschappelijk werk in het revalidatiecentrum. De cliënte hoopte dat de maatschappelijk werkster haar kon adviseren, haar de weg kon wijzen in het omgaan met de problemen op het gebied van inkomen.

Adviseren

I: Eh in het ziekenhuis, bij dat ene gesprek, had u ook aan de ene kant het doel van ’n gesprek over uw zoon en eh uw zorgen over hem. En aan de andere kant financiële dingen.

CV: Ja.

I: En die zijn wel besproken, maar daar is het bij gebleven hè? CV: Ja.

I: Wat had u daarvan eh gewild? Of gehoopt wat er zou gebeuren in dat gesprek?

CV: Nou adviseren bijvoorbeeld. Waar ik naar toe zou kunnen of dat zij misschien kon helpen.

Opposities Baat: Concrete en informatieve hulpverlening

Ook in een andere casus was er sprake van grote financiële gevolgen doordat het inkomen van de patiënt was weggevallen. De maatschappelijk werker vind dat de hulpverlening goed verlopen is: de dingen die geregeld moesten worden zijn geregeld. De cliënte is niet tevreden. Zij weet nog niet of het allemaal goed zal komen. De advocaat die door de maatschappelijk werker is ingeschakeld scheen ermee bezig te zijn, maar ze had nog geen zicht op wat hij zou bereiken. Inschakelen van de advocaat bood haar onvoldoende geruststelling. Ze had behoefte aan meer zekerheid, vertrouwen dat de advocaat dit daadwerkelijk en adequaat oppakte.

Duurt allemaal lang

C: Ja. Nou doet de advocaat het wel, maar goed, de advocaat is zo summier dus je ziet het niet. Misschien na vier maanden dat je zegt: oké, dat heeft hij allemaal voor je gedaan, dat weet ik niet. Maar hij zou ook hier de formulieren van Geweldsmisdrijven invullen, maar het ligt allemaal wel bij hem, maar het is inmiddels drieënhalve week geleden en daar zou dan ook ’n

bepaald bedrag komen, dan konden de eerste rekeningen weer betaald worden. Ja dan denk ik: het duurt allemaal eh allemaal zo lang.

4.6.4 Baat: Communicatieverbetering patiëntsysteem - behandelteam