• No results found

Kunt u Holland Mechanics kort omschrijven in termen van productassortiment en diensten die de organisatie levert?

DISCUSSION AND CONCLUSION

1. Kunt u Holland Mechanics kort omschrijven in termen van productassortiment en diensten die de organisatie levert?

Wij ontwikkelen en produceren machines voor de gespaakte wielen. Van fietswielen tot stepwielen tot racefietswielen en de laatste jaren zijn wij ook met gespaakte motorwielen bezig, voor de lichtere motorwielen op de weg. Hierbij moet je denken aan Harley Davidson, Honda en Royal Enfield in India. Wij bouwen machines voor onze klanten. Wij weten eigenlijk alles van het gespaakte wiel, hoe je een kwalitatief goed wiel kan maken met een machine. 2. Welk product of dienst wordt er geproduceerd voor de uiteindelijke consument?

a. In welke mate fluctueert de vraag? Bv. op dag basis, weekbasis, maandbasis.

Wij zijn meestal degene die een nieuw product bedenken en dan introduceren wij een nieuw type machine en kijken wij of hier markt voor is. Maar de laatste periode zien wij dit

veranderen. De ontwerpers van een wiel bedenken een nieuw wiel, oftewel een ander design voor het wiel en dan gaan wij kijken hoe we dit kunnen behandelen zodat het geautomatiseerd kan worden. De ontwerper van een wiel kan een heel mooi wiel bedenken, maar als hij het niet kan automatiseren, dan wordt het wiel eigenlijk te duur om te maken. Dan komen ze hier en dan overleggen wij van ‘nou, als je nou een bepaalde hoek van de spaak veranderd, of een kleine aanpassing maakt aan het wiel, dan kunnen wij het proces van het maken van het wiel automatiseren’. Eigenlijk gaan wij langzamerhand van een producten naar een

projectenorganisatie. Wij hebben een heel breed productscala aan machines. Vroeger hadden wij 1 machine en dan kon je kiezen tussen een blauwe of een grijze of groen en nu maken wij steeds meer klantoplossingen.

b. Hoe vaak wordt het product/de dienst gewijzigd naar aanleiding van een veranderende klantvraag?

De laatste tijd maandelijks bijna. Wij krijgen veel verzoeken omdat iedereen zich wil

differentiëren in de markt om iets nieuws/anders aan te bieden want een gewoon wiel maken dat kan iedereen bij wijze van spreken. Iedereen wil iets speciaals doen. Nu hebben wij bijvoorbeeld de vraag gekregen van nou, wij willen een 10 inch wieltje maken. Een 12 inch wiel is voor een step, dus dat is eigenlijk al ontzettend klein. Nu willen ze een 10 inch wieltje maken en vragen zij aan ons of wij hier een machine voor kunnen maken. Dit geldt ook voor een carbonwiel voor een racefiets. Dan krijgen wij de vraag: ‘oké, wij hebben een wiel bedacht, maar kunnen jullie hier een machine voor maken’. Die vragen worden eigenlijk steeds klant specifieker.

Wij zijn op dit moment met 5 spelers in de markt. Wij zijn op techniek marktleider. Wij zijn niet het grootste bedrijf in de markt maar wij zijn wel altijd degene die gekopieerd worden helaas. Dus dat houdt je wel altijd scherp. Met zijn vijven maken wij in principe alle wielen voor de fietsindustrie in de hele wereld en nu dus ook motorindustrie. Het is een nichemarkt. Wij doen niets met de consument. Niemand weet wie wij zijn en wat wij doen, althans een hele kleine oplage maar bijna iedereen in Nederland fiets bijna op wielen die door onze machines gemaakt zijn. Zeker in de Europese markt zijn wij marktleider en onze grootste concurrent zit in China en daar wordt je gewoon gekopieerd. We hebben zelf ook een productievestiging in China waar wij de helft van onze machines produceren, dus hier in Nederland hebben wij echt een ontwikkeling, engineering en productieafdeling en in China hebben we alleen een

productieafdeling. In Purmerend zijn wij met ongeveer 40 man en in China ook met ongeveer 35-40 man. Maar dat gaat daar iets makkelijker. Hier heb je vaak een combinatie van functies

75 en in China heb je voor iedere functie iemand in dienst. Een hele andere bedrijfsvoering dus. 3. Aan wie worden deze producten/diensten geleverd? (Kernmarkt, B2B, B2C)

Aan de fietsindustrie. Naast de grote merken zoals Batavus en Gazelle heb je ook Giant dat is een hele grote klant van ons, maar ook fabrieken waar ze alleen maar wielen maken. Dus die maken alleen maar wielen voor de fietsindustrie. Die zijn helemaal gespecialiseerd in het maken van wielen. En waar wij ook aan leveren is sociale werkplaatsen, om daar een stukje te automatiseren. Dat klinkt tegenstrijdig, maar als je kwalitatief een goed wiel wilt maken, dan kan je met de hand een deel doen, maar je maakt hem dan met de machine af. De machine doet altijd hetzelfde en met de hand kun je dan kwaliteitsproblemen krijgen. Wat wij ook steeds meer zien is dat wij verkopen aan webwinkels. Die hebben een groot assortiment aan spaken, wielen, nippels en naven en daar kun je als je een wiel besteld via een internetwinkel, gewoon aangeven dat je een blauwe velg, een rode spaak, een zwart nippeltje. Die maken zij dan customized en sturen deze op. Dus wij zien dat onze machines ook daarvoor steeds makkelijker omstelbaar moeten zijn om verschillende wielen te maken. Dat is nu de markt waarbij wij de meeste machines verkopen vanuit Nederland. In China verkopen wij meer aan de productie gewoon om 1000 wielen op 1 dag te kunnen maken. Hier moet het internet nog meer op gang komen. Een heel groot product voor ons nu is een klant die zich bezighoudt met huurfietsen. Huurfietsen in China is booming business. Die zetten zij in de stad neer, je hebt een app op je telefoon, daarmee kun je een slot openen en je zet die fiets gewoon weer neer waar je klaar bent en daar kan iemand anders hem weer oppakken. Daar worden nu echt miljoenen wielen voor gemaakt, dus dat is weer business om hier machines aan te leveren. 4. Wat is uw rol of functie in de organisatie en wat zijn uw verantwoordelijkheden?

Ik ben operational manager. Ik ben verantwoordelijk voor de hele engineering van de machines, de stuklijsten zodat de machines gebouwd kunnen worden. Daar zit een stukje inkoop bij om de onderdelen binnen te krijgen. Wij maken niets zelf maar kopen alles in. Wij assembleren alles. Wij kopen alle onderdelen die in de machines zitten in. De standaard onderdelen kopen wij op de standaard manier in en alle onderdelen die speciaal voor ons gemaakt moeten worden, maken wij de tekening van en hebben wij toeleveranciers voor en dan hebben wij de productieafdeling waar wij iets bouwen, we hebben het magazijn waar de machines de deur weer uitgaan en wat we nu hebben gedaan is een engineeringsafdeling aan de productie geplakt, dus wij hebben een R&D afdeling, die maakt nieuwe machines en als wij vanuit productie een aanpassing wouden doen, dan waren wij altijd afhankelijk van de ontwikkelingsafdeling en die hadden altijd hun prioriteiten voor nieuwe machines. Toen hebben wij gezegd we willen binnen de productie een engineeringsafdeling die dan tekeningen kan aanpassen. Klant specifiek kleine dingen kan doen. Die afdeling is eigenlijk steeds meer groeiende om te zorgen dat de productie goed loopt en dat we kleine klantaanpassingen zelf kunnen doen. Daarboven ben ik de verantwoordelijke. Een hele diverse functie. Ik werk hier nu al 18 jaar en wat je nu ziet is dat je zo’n grote spin of control hebt, dat ik een hoofd engineering heb, in het magazijn heb ik een hoofd magazijn en dat is natuurlijk heel breed en veel omvangend. Wel een hele leuke functie.

5. Welke prestatie-indicatoren zijn belangrijk voor uw organisatie? Hoe probeert de organisatie de beoogde prestaties te bereiken? Denk aan: snelheid, flexibiliteit, kosten, kwaliteit, betrouwbaarheid, klanttevredenheid, duurzaamheid, etc.

Waar wij heel goed opletten is de marge die wij overhouden van de machines. Voor iedere machine die wij verkopen maken wij een project zodat wij exact weten wat de kosten en de opbrengsten zijn geweest voor die machine. Dat is voor ons heel belangrijk. Wij kijken goed naar de efficiency van hoe wij de machine zo snel als mogelijk en efficiënt als mogelijk kunnen bouwen. 4 jaar geleden zijn wij overgegaan naar Lean productie zodat wij van alles door

76 elkaar heen productie naar een lijn/flow productie zijn gegaan. Nu kan ik eigenlijk iedere 3 á 4 dagen beslissen welke machines, in welke volgorde gaan bouwen. Voor klant springen wij vooral uit in kwaliteit en kennis van wielbouw. Onze concurrent kan onze machines

nabouwen, maar waar zij het meeste moeite mee hebben is om kwalitatief een goede machine te krijgen. Mechanisch kun je alles kopiëren. Softwarematig en elektrisch kan dat niet. Wij blinken toch uit in kwalitatief goede machines die heel divers zijn. Het kopiëren is niet legaal, we hebben wel een aantal patenten, maar dat is in China heel moeilijk te beschermen. Wij hebben het copyright om ons te beschermen en de Chinezen hebben de right to copy, denken ze. Dat is heel moeilijk om dat tegen te gaan. Het enige wat je dan kan doen is zorgen dat je steeds net een stapje verder bent. Kopiëren kunnen ze heel goed en soms zie je weleens dingen die voor ons ook handig kunnen zijn, en dan kijk je ook naar de mogelijkheden voor onze machines. Onze concurrenten zitten echt aan de onderkant van de markt voor de minder dure wielen en wij zitten echt in de high-end markt van de racewielen. In de motorwielen lopen wij ook nog erg voorop en hebben we weinig concurrentie, nog niet. Maar ook daar komen de concurrenten vanzelf wel achter ons aan.

6. In hoeverre zijn snelle doorlooptijden van belang voor de organisatie?

Voor ons van groot belang omdat het belangrijk is dat wij snel kunnen schakelen. Voor de klant ook. Wat je ziet is dat de klant lang wacht met de beslissing nemen. Als ze in het offertestadium zitten duurt het heel lang. Als ze jouw offerte hebben kan het weken duren voordat zij de beslissing nemen en dan krijgen wij te horen van ‘nu wil ik het zo snel als mogelijk’. Dit gaat niet altijd. Voor ons zou snellere doorlooptijden handig zijn omdat je hiermee sneller aan de klant kan leveren en omdat dit een kostenpost scheelt. Hoe minder je op voorraad hebt, hoe minder kapitaalbeslag. In de productie hebben wij wel geprobeerd om de doorlooptijden te verkorten, maar nu moeten wij hier nog betere afspraken over gaan maken met onze leveranciers. Voor de basismachine is het nog weleens het geval dat klanten naar de concurrent gaan indien ze de machine daar sneller kunnen krijgen. Maar wij proberen te kijken of wij de productie tussendoor kunnen doen, of dat wij delen van de machine alvast toeleveren, zodat de klant in ieder geval alvast kan starten. Ook de echte high-end machines kunnen ze ergens anders moeilijker krijgen, dus daar hebben wij iets meer speling in. Voor een bankstel moet je soms 3 maanden wachten terwijl ze voor een echt specifieke machine verwachten dat deze volgende week al op de stoep staat. De klant wil wel altijd sneller.

De volgende vragen gaan over de mate van customization bij de producten van de organisatie.

7. Vanaf welk punt in het productieproces heeft de klant invloed op het proces? (Mate van customization) Denk aan: ontwerp, fabricage, montage, extra maatwerk, extra services, verpakking en distributie, gebruik, volledige standaardisatie.

Wij hebben altijd een duidelijke focus gehad op ons klantorderontkoppelpunt. Wat je daar ziet is dat dat steeds verder terug gaat. De machines worden steeds klant specifieker. Nu hebben wij het zo gebouwd dat doordat wij de machines op projectbasis gaan bouwen, dat wij zeggen: ‘we hebben een basis stuklijst en daarin stoppen wij allemaal opties die wij kunnen toevoegen’. Dit helpt, alleen die opties moet je dan weer apart gaan plannen in je voorraad zodat je die altijd kunt toevoegen. Wij hebben nu een luxepositie, alles wat wij bouwen is al verkocht dus je bouwt alleen klant specifiek. Wij zorgen dat altijd de basisvoorraad aanwezig is en als dan de order daar is, dan maken we hem specifiek, zetten wij hem in de planning en kan ik gaan uitrekenen hoe lang het gaat duren voor wij de machine kunnen leveren. Op het moment dat alles compleet is, starten wij met de bouw van de machine. Het enige wat wij nog weleens op voor maken zijn bijvoorbeeld demo machines. Als de klant weet dat je een nieuw product hebt, dan moet je eigenlijk een tweede hebben staan. Vroeger bouwen wij echt prototypes, maar dat doen wij eigenlijk niet meer. Wij zijn eigenlijk niet meer in de luxepositie

77 om prototypes te maken. Tuurlijk is de eerste machine altijd moeilijker bouwen dan de tweede, maar prototypes bouwen dat kan bijna niet meer.

8. Hoe komen verschillende customized producten tot stand? Klant specifieke producten?