• No results found

Hoeveel afzonderlijke stappen worden hierin onderscheden? Zie hierboven

DISCUSSION AND CONCLUSION

11. Hoeveel afzonderlijke stappen worden hierin onderscheden? Zie hierboven

12. Heeft elk product zijn eigen karakteristieken of worden er veel gestandaardiseerde producten geproduceerd? (Percentage)

In onze productlijnen zitten een aantal standaardproducten die in elke machine terugkomt. In Azië hebben wij gewoon een basismachine. Hiervan is het eigenlijk elke keer hetzelfde, dus dat is heerlijk om te maken en hier in Purmerend zijn wij steeds meer gefocust op klant specifieke orders waarbij wij allerlei opties toevoegen. Maar ook die markt zie je al veranderen en dan bedoel ik dat ook de Chinese markt steeds meer specifieke dingen gaat vragen voor zijn/haar machines. De ontwikkelingen daar gaan een stuk sneller. Waar wij 10 jaar over doen, doen zij 2 jaar over om te veranderen. Kopiëren is altijd makkelijker dan zelf bedenken.

a. Op welke manier wordt hiermee omgegaan in het productieproces? b. Waarom wordt er niet (nog) meer gestandaardiseerd?

79 Dat is natuurlijk wel het doel. Wij moeten in ieder geval zorgen dat alle opties die wij bedenken in dezelfde productlijn inzetbaar zijn. Dus als je handjes moet maken om de machine te richten, dan moet deze voor alle machines toepasbaar zijn. Wij hebben best een breed productscala dus iedere keer kijken wij weer naar wat kunnen wij standaard gebruiken in onze machines, dus prikboards en besturingsboards, ja dat is allemaal vrij standaard werk, dat gebruiken wij in alle machines. Wij proberen ook steeds meer te kijken naar hoe wij dingen in bijvoorbeeld China zouden kunnen laten maken, zodat wij hier echt alleen maar de laatste stappen van het assemblageproces hoeven te doen, om op deze manier de levertijd te verkorten. Voor de productie zijn wij enorm flexibel. Dit komt vooral ook door onze werknemers. In de productie werken wij met 8 man. Wij werken zo dat iedere productiemedewerker alle stappen van het proces ook zelf kan doen. Wij willen niet dat 1 iemand alleen maar mechanisch bezig is, maar ze moeten inzetbaar zijn of verschillende fronten. Dit kost wel een hoop tijd, maar hierdoor krijg je ook wel een leukere job. Je bent niet iedere week hetzelfde aan het doen, en ook niet iedere dag. Iedereen moet gewoon iedere machine kunnen bouwen. Tuurlijk kun je niet alle positie dubbel doen. Voor de ene positie is gewoon makkelijker vervanging te regelen dan voor de andere positie. Wat je dan doet is ook weer schakelen met uitzendkrachten, maar dat is niet makkelijk. Het is geen lopende band werk, dus het duurt soms echt maanden voordat we iemand volledig mee kunnen laten bouwen. Het is op dit moment best een zorg voor ons om goed personeel te vinden. Er is op dit moment gewoon best veel vraag. De oude garde is erg honkvast. We werken ook veel met stagiaires en afstudeerders en de meeste mensen die hier werken zijn hier ook via die manier blijven hangen. Wij hebben op dit moment 5 stagiaires op verschillende functies. We moeten de mensen blijven stimuleren en warm maken voor de industrie. Iedereen denkt dat je in de industrie vieze handen krijgt, maar dat is hier absoluut niet het geval.

c. Waarom wordt er niet (nog) meer gecustomized voor de klant? Zie hierboven

13. Op welke plekken wordt bewust voorraad aangehouden in het productieproces?

In het productieproces zelf niet meer. We hebben in de flow productie geen tussenvoorraden meer, maar wel in het magazijn. Wij hebben nu een hbo-stagiaire en die is een beoordeling aan het maken van de voorraad. Wij willen een hoge klanttevredenheid want wij leveren ook onderdelen, snijdelen en servicedelen na aan verschillende klanten. Wat wij nu zien is dat er verschillende onderdelen worden verkocht die eigenlijk voor de productie nodig zijn. Dan loopt onze productie dus vast. Hij is nu een goede ABC-analyse aan het maken om ons een advies te geven van welke voorraden we hoger moeten en welke lager. Daar zijn we bewust mee bezig. Maar dan meer gericht op het zorgen dat de productie door kan, we geen stilstanden hebben en dat de klant op tijd zijn order krijgt. Wij kijken wat de levertijd is, wat de kosten zijn en hoe makkelijk je iets kunt bestellen. Wij hebben gewoon een standaard Windows computer op de machines zitten waar wij zelf extra software op zetten. Maar eerst ging een computer 2 jaar mee, en nu heb je bijna om de 3 maanden een model. Dan moet je schakelen. Een computer kun je vanaf de leverancier binnen 2 dagen hier hebben. Daar heb ik er hoogstens 1 van op voorraad omdat dan ook de garantieperiode van de computer nog niet eerder ingaat. Specifieke maakonderdelen die moeten geslepen worden etc. daar moeten wij wel voorraad van houden. Standaardproducten hebben standaard levertijden, dus daarmee kan ik heel simpel uitrekenen wanneer ik aan een order kan starten. Grotere projecten, de velgbouwlijn bijvoorbeeld, dit hebben wij nog niet heel veel gedaan, kopen wij echt alleen in op project. Dan gaan wij met inkoop om de tafel om te kijken hoeveel tijd er nodig is om het project in te kopen. Dit nemen wij mee voor we een levertijd afgeven aan de klant.

a. In hoeverre speelt het klantorder ontkoppelingspunt mee in de beslissing voor voorraadplekken?

80 14. Hoe wordt de hoeveelheid voorraad bepaald?

a. In hoeverre is dit afhankelijk van de customized producten? Zie hierboven

15. Hoe flexibel is het productieproces om te veranderen naar andere producten?

Wij zijn heel flexibel. Ook omdat wij snel moeten schakelen willen wij nog weleens met klanten schuiven. Daar zijn wij nu eigenlijk best wel goed in.

a. Welke maatregelen worden er genomen om de omwisseltijd van machines te verkorten?

Omdat wij alles met de hand doen hebben wij eigenlijk geen moment van omschakeling. Als de ene machine wegrolt, kun je de volgende machine gaan bouwen. Ik heb nauwelijks omsteltijden bij het bouwen van de machines. Wij werken ook met een soort van grijpvoorraad. Eerst stonden alle boutjes en moertjes ook in de stuklijst en nu zeggen wij gewoon ik heb een 2-bin systeem waarvan een deel in de productie staat en een deel in het magazijn. Indien het magazijn uitlevert aan de productie dan komen er schapjes leeg in het magazijn. 1 keer in de week lopen ze met scanners langs en dan wordt er de volgende dag direct weer aangevuld. Zo doen wij dat met boutjes en moertjes, maar we zijn nu ook met slangen aan het kijken. We kijken naar de kostprijs van het onderdeel. Alles wat gebruikt is verdelen wij aan het einde van het jaar over de verschillende machines. Dit is een veel makkelijkere aansturing.

16. Waar in het productieproces bevinden zich de knelpunten?

Voor ons is het het moeilijkst om testmateriaal van de klant te krijgen om klant specifieke producten af te leveren. Wij hebben zelf standaard testmateriaal. Om het goed te configureren. Klanten doen moeilijk om producten hierheen te sturen. Wij maken bijvoorbeeld een machine die de spaken in de naaf steekt, dat is altijd een vrij specifieke klus, wij vragen dan 50 of 100 naven zodat wij alvast kunnen proefdraaien. Als wij dan de machine leveren, dan weten wij zeker dat alles werkt. Dit wil de klant niet altijd. Dat is aan het einde van het proces. Aan de voorzijde is het lastig om precies de juiste informatie van de klant te verkrijgen over wat hij/zij wil en ermee wil doen. Nu we bijvoorbeeld met de motorwielen bezig zijn, gebeurt het regelmatig dat er gedurende de productie nog een aantal veranderingen aan de machine moeten plaatsvinden. Dan moet hier een stukkie af of een stukkie bij etc. Wij maken niets zelf, dus dat maakt het wel lastiger, maar wij hebben wel wat machines staan om materialen te vrezen of een gat te kunnen boren. Dit hadden wij eerst niet, maar hebben we weer terug om snel te kunnen reageren naar de klant. Ook hebben wij een aantal toeleveranciers die dit snel voor ons zouden kunnen aanpassen. Deze zitten hier in de buurt, in Volendam, Heiloo etc. Die bedrijfjes zijn erop gericht om snel te kunnen reageren.

De productie zelf staat weinig stil bij ons. Bij Lean zit je natuurlijk bovenop je kwaliteit. Dat moet absoluut voor elkaar zijn en daarvoor doen wij ook een ingangscontrole. Een ingangscontrole, vind ik is het analyseren van je probleem Kwaliteit moet bepaald worden bij de uitgang van je toeleveranciers, maar dit is gewoon niet altijd het geval. Daar zit voor ons wel echt een focus om dat goed voor elkaar te krijgen. Dit probleem moet zich niet voordoen als de productiemedewerkers het product nodig heeft om de machine samen te stellen. Hier zit vaak nog wel een probleem.

De volgende vragen gaan over de automatisering binnen de organisatie. 17. In hoeverre is het productieproces geautomatiseerd?

Voor het bouwen van de machines doen wij helemaal met de hand, dus hierin is helemaal niets geautomatiseerd. De hele aansturing van het proces is wel geautomatiseerd. Wij hebben

81 hier Infor voor, ons ERP-systeem en hierin is alles geautomatiseerd. Niemand loopt meer met lijstjes rond om te kijken of de voorraad er is, maar dit is volledig geautomatiseerd.

a. Op welke wijze is dit zichtbaar? Zie hierboven

18. Wordt er binnen de organisatie gebruik gemaakt van ERP-systemen om de