• No results found

Wordt er binnen de organisatie gebruik gemaakt van ERP-systemen om de bedrijfsprocessen te vergemakkelijken?

DISCUSSION AND CONCLUSION

18. Wordt er binnen de organisatie gebruik gemaakt van ERP-systemen om de bedrijfsprocessen te vergemakkelijken?

a. Wordt het ERP-systeem binnen de gehele organisatie gebruikt? b. Waarvoor wordt dit systeem met name gebruikt?

Voor de hele voorraadaansturing, voor de inkoop, en voor de financiële afdeling tot het factureren van bepaalde onderdelen naar klanten toe.

Een ERP-systeem is altijd een lastig systeem. Je moet altijd heel duidelijk de regels volgen en de meeste systemen zijn ook heel moeilijk om de les te lezen. Je kan bijvoorbeeld iets op een andere manier doen in het ERP-systeem, maar op het moment dat er dan een update komt dan ben je de klos. Wij werken vanaf het begin met Baan en nu is het Infor. Op zich een goed systeem, solide, maar je moet wel alle regeltjes volgen. Je kan heel moeilijk even overstappen op een andere leverancier.

19. Wordt er gebruik gemaakt van een systeem welke specifiek is voor de controle van de productie? (Zoals werkvloer controle, capaciteitsplanning, voorraadbeheer, controle over inkomende orders)

Wij hebben flexibele en variabele werktijden. Iedereen klokt zich in met een

tijdregistratiesysteem. Op de productordes die wij maken zitten barcodes. Wij weten precies hoeveel tijd er nodig is om een bepaalde productsamenstelling te maken. Dit is voor

gecalculeerd. Wij kijken ook naar de nacalculatie om te kijken hoelang er uiteindelijk over is gedaan om te controleren of de voorcalculatie klopt, op deze manier kunnen wij ook de capaciteitsplanning baseren en kijken wij of uiteindelijk de machine prijzen wel kloppen. Dit is ook lastig. Mijn klantorderontkoppelpunt kan ik makkelijk berekenen, maar de tijden van alle verschillende opties is heel lastig. Dat is ook weer de volgende stap in de verbetering. We hebben een apart programma draaien die de tijdsregistratie doet. Op ieder product zit een barcode. Als iemand aan het werk gaat dan scant hij zijn naam, de barcode en bij welk productiesysteem deze hoort. Hier zit ik niet dagelijks naar te kijken. Vanuit mijn kantoor kan ik precies zien waar welke machine staat. Vroeger kreeg ik de vraag van verkoop, wanneer kunnen we gaan leveren. Nu kan ik live zien wanneer de machine de volgende stap maakt en hoelang het nog gaat duren voor deze machine volledig klaar is. De laatste drie stappen in het proces zijn het belangrijkst, de mechanische opbouw, elektrisch/problematisch en het

inbouwen van de machine. Engineering houdt zich bezig met het vraagstuk... wat moet ik doen om dat in drie dagen ook te kunnen. Dan moet ik misschien meer voor assembleren zodat dit minder tijd kost in het proces zelf. Dit hebben wij ook met Lean gedaan. Wij hebben al die sub assemblees uit elkaar getrokken en bepaald hoeveel uur we ergens voor nodig hebben. Vervolgens proberen wij dit zo goed als mogelijk te verdelen. Wij werken met een TAKT-tijd van 3 dagen. Maar dit is toch best lastig. Het is een mix van de machines. De ene machine heeft een TAKT-tijd van 2 dagen en de andere van 4. Deze probeer ik dan achter elkaar te laten lopen, zodat dit verschil weer wordt opgeheven. Machines waar bijvoorbeeld veel bedrading en problematiek in zit, zet ik dan 2 man op om toch weer die assemblagetijd te verkorten en te zorgen dat er een flow blijft. Ieder bewerkt de machine dan aan een verschillende kant.

20. Maakt de organisatie gebruik van systemen welke in contact staan met klanten? (Bijvoorbeeld voor het ontwerp van producten)

82 Nog niet. Hier zijn we wel naar aan het kijken. Op dit moment heeft de klant nog geen inzicht in hoever het product zich bevindt. Zo kun je bij een postorderbedrijf je gehele bestelling in de gaten houden, dit hebben wij nog niet. Dat is wel een wens. Een klant wil graag weten of iets daadwerkelijk ook over bijvoorbeeld klaar is. Wat wij ook willen is een webshop waarbij je de snijonderdelen kan bestellen. Ik moet zeggen dat onze afnemers het liefst nog een tekening sturen met een krulletje om een bepaald onderdeel van de machine om duidelijk te maken, die wil ik.

21. Maakt de organisatie gebruik van systemen welke in contact staan met leveranciers? (Bijvoorbeeld voor product/proces ontwikkelingen, verbeteringen, orderverwerking en order tracking)

Ja, in zoverre... voor de meer geautomatiseerde toeleveranciers. Zo hebben wij bijvoorbeeld 24/7 tailorsteel. Die hebben een eigen softwarepakket. Als wij een tekening hebben gemaakt van een product dan volgt hier een Step-file uit. Hun systeem kan keurig netjes die Step-file inlezen. Deze wordt dan beoordeeld en binnen 5 minuten krijg ik een prijs en een indicatie van de levertijd. Wij communiceren dus met hun software maar zij niet met ons. Ze vragen dit wel steeds meer. Zij kijken niet met ons systeem mee. Wat onze afnemers van ons hebben, willen wij ook graag van hun weten. Wij zijn nog een beetje klein om dit bij onze toeleveranciers te kunnen afdwingen. Wij hebben kleinere maar ook grotere leveranciers. Ook gewoon de toeleveranciers met 2 of 3 man leveren producten voor ons. Het is lastig om hier echt systemen mee in contact te brengen. Zij zijn meer bezig met het maken van het product dan andere zaken daaromheen.

De volgende vragen gaan over het huidige en toekomstige gebruik van Smart Industry concepten binnen de organisatie.

22. Wordt er op dit moment binnen de organisatie gebruik gemaakt van Smart Industry concepten?

Nee, eigenlijk helemaal nog niet. Daar zijn wij ook nog niet mee bezig eerlijk gezegd. Wij hebben nog heel veel om de tafel overleg. We hebben wel een verkoopprogramma waar de verkoper artikelen in kan stoppen zodat wij makkelijker projecten kunnen maken. Als hij een lijst doorgeeft met de juiste materiaalnummers en niet alleen een beschrijving, maakt dat het voor ons weer een stuk makkelijker. Hier werken wij wel aan, maar wij kunnen hier absoluut nog verder in verbeteren.

23. Is de organisatie van plan om in de toekomst meer gebruik te maken van Smart Industry concepten?

Ja, zeker in dat hele traject van verkooporder tot uiteindelijke levering. En ook van tekening naar ERP-systeem. Maar het is heel lastig om hier een keuze in te maken. Als je eenmaal die afslag hebt genomen, dan moet je zeker weten dat je hierin verder gaat. Wij zijn nu 2-3 jaar bezig om te kijken van wat past ons nou. De drempel is heel hoog om dat te gaan doen. Wat wij nu zien bij bijvoorbeeld die PDM-pakketten is dat ze de drempel aan het verlagen zijn. Door bijvoorbeeld een demo aan te bieden en binnen 2-3 weken te laten zien wat de voordelen van het pakket zijn en dat je dan al aan het werk kunt. En dat maakt het heel interessant. Een goede werktekening maken kost ons erg veel tijd. Terwijl ik meer zie in een 3D model, waarbij de werknemer een laptop op zijn bureau heeft, het product gewoon kan draaien en zo kan zien wat de werknemer precies moet gaan doen. Dat kan ook al. Solid Edge heeft hier een module voor om daar een mooie 3D weergave uit te krijgen, maar wat ik daar nog mis is een instructie van een onderdeeltje dat gelijmd moet worden. Dit kan ik hier nu nog niet in kwijt. Ik begreep dat in de nieuwe versie ze hier wel aan gaan werken. Als ik dan dat specifieke onderdeel aanklik, er een advies volgt van wat ik precies met dit onderdeel moet gaan doen.

83 Als dat zo is dan staan er alleen nog maar laptops op de werkplek zodat ik geen werktekeningen meer moet printen.

a. Waarvoor zullen deze concepten worden toegepast? b. Wat is het doel van het gebruik van deze concepten?

c. Zijn er belemmeringen aanwezig welke de implementatie moeilijker maken? Zie hierboven

24. Denkt u dat de invoering van verschillende Smart Industry concepten, het mogelijk maken om meer customization toe te laten zonder dat dit invloed heeft op de levertijd, en waarom?

Ik denk het wel, omdat op het moment dat je helder hebt wat je moet gaan doen, je ook veel efficiënter kunt gaan werken. Het liefst zou ik als ik een van de vertegenwoordigers op pad stuur, dat hij sneller kan zien van hé ik kan iets toevoegen of dat past, dat kan. Zodat wij snel een product kunnen configureren en kunnen bouwen. Want nu heb ik evengoed nog een vraag en moet je wachten, dan zit hij weer in Amerika. Ik verwacht dus wel dat er toekomst in zit om makkelijker te kunnen werken. Hierbij heb je ook helderder wat je kunt gaan doen. Als je alle instructies digitaal hebt en niet meer zo’n papieren boek dan maakt het alles een stuk

makkelijker. Je kan met updates zo een nieuwe handleiding uploaden en dan hoef je niet een heel nieuw handboek uit te draaien. Er zit wel een generatieverschil met betrekking tot automatisering. De een wil liever lekker bladeren naar pagina 3 en de ander die doet het liever op een andere manier. Je weet wel precies waar je aan toe bent.

Er wordt helaas nog wel aan rework gedaan, maar dit komt 1 omdat het product binnenkomt en het toch nog door de kwaliteitscontrole heen slipt. In eerste instantie moet dit naar de leverancier terug, maar als die in China zit, dan kan dat niet. Dan hebben wij een

toeleverancier die dit voor ons kan aanpassen. Aan de andere kant hebben wij rework door de continue verandering van het product. Stel er moet bijvoorbeeld een gaatje bij of een hoekje af... Wij hebben nu een systeem die houdt bij of er nieuwe tekeningen aanwezig zijn. Deze komen dan terecht bij het magazijn en het magazijn gaat dan beoordelen of er genoeg voorraad is en of die voorraad te gebruiken is of dat het moet worden aangepast. Dan wordt dit zo snel als mogelijk door ons of de toeleverancier gedaan. Hij moet ook in overleg met engineering bepalen of het product nog gebruikt of aangepast kan worden of dat het moet worden weggegooid. Dat is een flow die je moet pushen, maar uiteindelijk in de bouw van de machine haal je hier je efficiency uit, omdat je het niet meer tijdens het proces zelf hoeft aan te passen.

In principe plan ik met een oneindige capaciteit. De planning die ik van mijn machines heb zet ik in het ERP-systeem. Die rekent mijn capaciteitsbeslagen uit. Dan moet ik zorgen dat ik verschillende machines op voorraad heb, zodat ik kan wisselen in de volgorde van bouwen. Ik plan aan de hand van mijn kennis over het aantal dagen en stappen van bouwen en op deze manier kan ik aangeven wat de levertijd is. Op dit moment is het best complex want we hebben een enorm grote orderportefeuille. We hebben nog nooit zo’n grote orderportefeuille gehad ook van machines die wij nog maar 1 of 2 keer hebben gebouwd. Wij zijn op dit moment op zoek naar veel technische mensen, een technische tekenaar en een productieman die een deel van mijn taken kan overnemen zodat ik mij kan focussen op engineering. Door de

productveranderingen heb je steeds meer engineering nodig om een kwalitatief goed product neer te zetten. Ook in productie zelf zijn wij bezig met uitbreiding. We hebben instroom nodig van de jonge garde, maar ook van de oudere garde met kennis en kunde.

84 25. Zijn er onderwerpen met betrekking tot mijn onderzoeksvraag die niet aan bod

gekomen zijn en die u wel had verwacht, of waar u nog iets over wilt zeggen?

Nee, volgens mij zijn wij aardig door het hele bedrijf heen gegaan en als je nog vragen hebt tijdens het uitwerken van jouw resultaten kun je mij altijd bellen of mailen. Dat is geen probleem

26. Mag ik, wanneer ik na het uitwerken van het interview additionele vragen zou hebben, contact met u opnemen?