• No results found

3.5.2 'Collaborative governance'

5.2 Voorwaarden en Inrichting Openbare ruimte

5.2.2 Fysieke aanpassingen openbare ruimte

Aan de hand van de ideeën en wensen is aan de geïnterviewden gevraagd met welke concrete fysieke ingrepen in de openbare ruimte dit kan worden uitgevoerd. De resultaten zijn in afbeelding 14 grafisch weergegeven.

Hoofdstuk 5, Onderzoeksresultaten, interviews en waarnemingen 43 Afbeelding 14: Fysieke ingrepen in de Openbare Ruimte

Routering

Als belangrijkste punten worden aangedragen: een betere bewegwijzering en duidelijk gemarkeerde looproutes in het gebied, zitplekken op de juiste plaats op het plein en ontmoetingsplekken op het plein. De bewegwijzering kan volgens enkele geïnterviewden worden uitgevoerd met borden en pijlen. Loop- en wandelroutes kunnen worden aangegeven met belijning op straat. Dit zorgt voor de eerder aangegeven voorwaarde 'Toegankelijkheid in het gebied'. Eerder is al genoemd dat veel geïnterviewden het plein ontoegankelijk vinden door de massiviteit van het Stadion. Door betere bebording en belijning kunnen gebruikers beter hun weg vinden. Dit stimuleert volgens de geïnterviewden het gebruik van het plein. Een andere suggestie is een verbeterd voet-

/fietsverbinding met bijvoorbeeld de Schinkeleilanden aan de westzijde en het Olympiakanaal aan de zuidzijde. Dit zorgt er voor dat het Olympisch Stadion Terrein gebied minder wordt ervaren als een 'eindpunt' en wordt gebruikt voor de doorloop.

'De mensen zien alleen de 'voorkant' van het Stadion. Naar de achterkant wordt niet verwezen en er is geen logische looproute. (Buurtbewoner)

'Combineer een looproute met een historische 'wandeling' rond het Olympisch Stadion. Nu lijkt het Stadion een eindpunt in plaats van een leuke verblijfplek en looproute.' (Ondernemer Olympisch Stadion Terrein).

Ontmoetingsplekken en Groen

Een fontein, zitvoorzieningen en objecten als IAmsterdam worden vervolgens aangegeven als belangrijke punten die kunnen worden aangepast.

0 2 4 6 8 10 12

Welke fysieke ingrepen in de openbare ruimte kunnen bijdragen aan een verbetering van het plein?

Hoofdstuk 5, Onderzoeksresultaten, interviews en waarnemingen 44 'Een fontein zorgt er voor dat mensen er samen komen. Dit bevordert het gebruik en de levendigheid van een plein en zorgt voor divers gebruik.' (Bewoner en voormalig ondernemer)

Overigens geven de geïnterviewden zelf aan dat aanpassingen kunnen worden gecombineerd. Een fontein staat bijvoorbeeld niet alleen leuk maar kan ook een zitplaats en/of ontmoetingsplek zijn. Zo bleek na doorvragen dat een 'fontein' synoniem staat voor een plek waar men elkaar ongedwongen kan ontmoeten. Ontmoetingen in één van de horecaetablissementen zijn uiteraard ook een

mogelijkheid. Geïnterviewden geven echter aan dat dit minder ongedwongen is dan bij een plek in de openbare ruimte vanwege de veelal benodigde verplichte consumptie in een café of restaurant. Naast de fontein hebben meerdere geïnterviewden aangegeven dat vergroening van het plein en meer gebruik van de waterkanten belangrijke ingrepen zijn. Het verst hierin gaan de voorstellen van een investeerder in het gebied met een groene zone aan de westelijke waterkant en diverse

initiatieven voor groen op het plein. Naast het groen heeft deze investeerder ook kunstenaars benaderd om een kunstwerk voor het plein te ontwerpen. Dit alles om het plein toegankelijker te maken (Bouwinvest, 2016). Ook Gehl (2016), Whyte (1980) en Jacobs (2009) geven aan dat ontmoetingsplekken en groen positief bijdraagt aan de kwaliteit van de openbare ruimte. Overig

Over het algemeen waren de geïnterviewden positief over het materiaal zelf. Dit ziet er goed verzorgd en netjes uit. In die zin is de opzet van Sant & Co. van een entree naar de stad geslaagd. Desondanks vinden de meeste geïnterviewden een ingreep in de openbare ruimte een zinvolle interventie om het eerder genoemde gebrek aan intimiteit te verbeteren. Zij verwachten daardoor ook een toename van de aantrekkelijkheid van het gebied en een toename aan (divers) gebruik.

5.2.3

Resumé Voorwaarden en Inrichting Openbare ruimte

Uit de interviews blijkt dat organisatie rond evenementen en meer retail in het gebied als

randvoorwaarde belangrijk worden gevonden. Ook ontmoetingsplekken en routering zijn genoemd. Mensen moeten hun weg in, naar en door het gebied weten te vinden. Algemene aspecten bij de voorwaarden voor een goed gebruik van het gebied zijn diversiteit en intimiteit. Dat ontbreekt nu op het plein. Om aan deze voorwaarden invulling te geven zijn door de geïnterviewden fysieke ingrepen in de openbare ruimte voorgesteld. Verwijsborden en pijlen zijn genoemd om de bewegwijzering en de looproutes in het kader van de toegankelijkheid te verbeteren. Een fontein, zitplekken en een object als IAmsterdam dragen bij aan de behoefte van ontmoetingsplekken. Het terrein wordt netjes en verzorgd gevonden maar geïnterviewden hebben we de behoefte om aanpassingen te maken in de openbare ruimte of het gebruik daarvan.

5.3

Governance

Tijdens de interviews bleek dat er voldoende ideeën zijn voor fysieke ingrepen in de openbare ruimte van het Olympisch Stadion Terrein die bij kunnen dragen aan de verlevendiging er van. Eerder is al genoemd dat ook eigenaarschap nodig is om bij te kunnen dragen aan de leefbaarheid van het plein. Hierbij is het van belang dat de fysieke ingrepen vanaf de planfase tot en met de uitvoeringsfase gezamenlijk worden ‘gemaakt’ en uitgevoerd door de stakeholders. Eigenaarschap moet bij alle stakeholders aanwezig zijn. Een dergelijke 'collaborative governance' versterkt het eigenaarschap en de gemeenschappelijk zorg voor de openbare ruimte die kan bijdragen aan de leefbaarheid van het plein (zie ook paragraaf 2.4). Tijdens de interviews is niet alleen gesproken over het Olympisch

Hoofdstuk 5, Onderzoeksresultaten, interviews en waarnemingen 45 Stadion Terrein maar ook van het naastgelegen Stadionplein. Meerdere bewoners en ondernemers hebben namelijk al ervaringen opgedaan bij het Stadionplein. In de gesprekken is gebleken dat vele van hun deze ervaringen meenemen in hun mening op de besluitvorming van het Olympisch Stadion Terrein. In de interviews is aangegeven dat de gemeente wel de noodzaak erkent voor samenwerking en een ander manier van governance. Zij zijn echter nog op zoek op welke manier dit moet gebeuren.