• No results found

Follow up en spin-offs

4. CONCLUSIES 2018 – ZIJN DE GESTELDE DOELEN GEHAALD EN FOLLOW-UP

4.2 Follow up en spin-offs

In 2019 zullen opnieuw makers van Likeminds deelnemen aan het festival programma, gericht op ‘interventies in de publieke ruimte’. Er komt opnieuw een Artist in Residence programma.

Maken van nieuw werk

Afrovibes zet weer lijnen uit naar het maken van nieuw werk op basis van input en ervaringen van de laatste festivaleditie. In 2019 wordt de voorstelling Boom zonder Wortels van Henry O’tawiah verder ontwikkeld tot een volledige voorstelling.

Dox (Nederland) &Batalo East (Oeganda) maken een nieuwe voorstelling waarin breakdance en moderne dans samenkomen die op het Afrovibes festival in oktober 2019 in première gaat.

Programmalijn Vormgeving en creative arts

Deze programmalijn zetten we opnieuw in bij het festival in 2019. Onderdelen in 2019 zullen zijn een expositie met actueel hedendaags design en grafisch werk uit Afrika i.s.m. Iziko National Arts Gallery in Kaapstad. Een mode installatie van de Zuid-Afrikaanse ontwerper/performer Thania Petersen en beeldend kunstenaar en tentoonstellingsmaker Richard Kofi uit Nederland.

Dit was een jaar met een geslaagd festival qua publiekswaardering, programmatische kwaliteit en bezoekers-aantallen met een internationale coproductie in opdracht van Afro_Vibes. Het festival profileert zich verder in het kunstenveld en werkt samen met professionele partijen die het festival graag ontvangen en willen samen-werken. Voor 2019 gaan wij op de ingeslagen weg voort:

 In de programmering zoeken we opnieuw een goede stevige publiekstrekker;

 De programmalijn ‘interventies in de publieke ruimte’ (locatievoorstellingen) is een vast onderdeel van de programmering. We breiden dit uit naar museale ruimtes;

 Het verbinden van Nederlandse gezelschappen met hedendaags actueel theater en makers uit Afrika is een van de krachten van het festival. Hier blijven wij sterk op inzetten.

 De programmalijn Vormgeving en Creative Arts zetten we opnieuw in als succesvol onderdeel;

 Het betrekken van kunstvakopleidingen is een belangrijk instrument in de marketing met voorverkoop van kaarten aan deze deelnemende opleidingen;

 In de communicatie en marketing zetten we in op marketing van het festival en van afzonderlijke voorstel-lingen. Per publieksgroep bepalen we waar mogelijk welke voorstelling we het beste kunnen aanbieden.

 In Utrecht blijft het festival in de Stadsschouwburg, dat bevalt goed. We programmeren opnieuw in Tivoli;

 In Rotterdam is het festival 4 dagen in Maaspodium en Kunsthal;

 In Den Haag is het festival opnieuw in Het Nationale Theater en voor het eerst ook in Paard;

 In Amsterdam is het Compagnietheater de hoofdlocatie. Met Bijlmer Parktheater hebben we een strategi-sche coalitie op het vlak van programmering van dans en/of theater uit Afrika. Hiermee bereiken we onze doelgroepen in Amsterdam Zuidoost. De Balie blijft voor ons de locatie waar we voorstellingen en panel-debatten goed kunnen combineren. Nieuwe locatie is Podium Mozaiek in Amsterdam West waar we een 2 daags programma gaan brengen.

Het volgende Afrovibes festival is van 3 - 13 oktober 2019 in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam.

Bestuursverslag stichting Afro Vibes 2018 29 5. BESTUUR EN PERSONEEL

5.1 Bestuur

Het bestuur van de stichting Afro Vibes bestaat per september 2018 uit:

Azim Koning, voorzitter Bob Meijs, penningmeester Jolanda Spoel, secretaris Angelo Bromet

In het bestuur zijn verschillende competenties verenigd, kennis van podiumkunsten en beleid, internationalise-ring, culturele diversiteit, cultuureducatie en talentonwikkeling jongeren. Het bestuur heeft in 2018 drie keer vergaderd.

De organisatiestructuur van de stichting en de relevante procedures zoals het opstellen van de begroting, bud-getbewaking, naleving van wetten en regelgeving, opbrengstverantwoording, kasprocedures e.d. zijn vastge-legd in een Administratieve Organisatie. Deze dient als vastlegging voor de controle op de jaarrekening door de accountant en verschaft derden, waaronder de subsidiënten, inzicht in de wijze waarop de bedrijfsvoering plaatsvindt. De Code Cultural Governance en de Code Culturele Diversiteit zijn leidend voor het bestuur.

In september 2018 is een aanvraag ingediend binnen de Deelregeling programmeringssubsidies bij het Fonds Podiumkunsten. Deze aanvraag is gehonoreerd. Dit betreft een tweejarige subsidie voor het realiseren van de festivals in 2019 en 2020 als bijdrage in de uitkoopsommen van professionele podiumkunstvoorstellingen.

In mei en juni heeft het bestuur samen met een extern adviseur een aantal werksessies georganiseerd voor bestuur en medewerkers over een overkoepelende strategie en visie voor de middellange termijn. Wat is de positionering van het festival in de markt met een Nederlands publiek, wat is de identiteit van het festival. Wat is de boodschap die wij als festival willen overbrengen. En als belangrijkste vraag: waarom doen we wat we doen als festival. Hieruit is een kernvisie voortgekomen die als basis dient voor een coherente marketing stra-tegie en communicatieplan met een heldere boodschap naar de publieksdoelgroepen waaruit de afzonderlijke marketingacties voortvloeien.

Het bestuur besluit de boekhouding uit te besteden aan een extern administratiekantoor.

5.2 Personeel

Zakelijk leider van de stichting is Annet Huizing.

Artistiek leider van het Afro_Vibes festival is Jay Pather. Programmeur van het festival is Katy Streek.

De stichting heeft geen vast personeel in dienst. Voor iedere festival worden freelancers aangetrokken waar-mee een overeenkomst wordt gesloten voor te verrichten werkzaamheden conform de model overeenkomsten van de Belastingdienst.

Het productie team o.l.v. productieleider Bing Ie bestond uit een technisch producent, een productieassistent en een coördinator vrijwilligers. Daarnaast was er een medewerkster online/offline marketing/communicatie en een medewerkster voor de doelgroep benadering.

 Algemeen productie:

Door de beperkte financiële middelen kan slechts een beperkt aantal technici worden ingehuurd, waardoor relatief weinig ondersteuning is op de vloer voor de gezelschappen. Het is ook maar beperkt mogelijk op elke festivallocatie een locatiemanager in te zetten die fungeert als contactpersoon tussen theater en Afrovibes. Het team is klein, de belasting hoog, de motivatie groot. Dit heeft de aandacht van het bestuur.

 Vrijwilligers:

Het festival draait elk jaar op een grote groep vrijwilligers. In 2018 waren dat er ruim 40. De vaste kern hiervan vormt de ruggengraat van het festival. Vrijwilligers spelen in de marketing een rol als ambassadeur van het festival. Op dit punt willen we vrijwilligers volgende keer sterker en eerder inzetten.

 Marketing:

De marketing is opnieuw gedaan door twee medewerkers op. Een medewerkster voor online en offline marke-ting en publiciteit. Zij onderhield tevens de social media (Facebook, Twitter, Instagram) en de website. Daar-naast een medewerkster om specifieke doelgroepen te benaderen: een jong urban en divers publiek.

Het bestuur stelt zich als doel de culturele diversiteit in het team te vergroten overeenkomstig de Code Culture-le Diversiteit.

Bestuursverslag stichting Afro Vibes 2018 30 6. JAARREKENING

De jaarrekening 2018 van de Stichting Afrovibes is samengesteld aan de hand van de gevoerde administratie in Exact Online.

Het resultaat over 2018 bedraagt positief €25.202. Deze valt toe aan het eigen vermogen waarvan de stand per 31-12-2018 licht negatief €-857 bedraagt. Het positieve resultaat is mede het resultaat van: €13.500 uit dona-ties aan de stichting geoormerkt ter versterking eigen vermogen, en positieve resultaten van projecten die opgezet zijn buiten het festival, plus een klein positief resultaat van het festival. Het bestuur werkt verder aan versterking van het eigen vermogen, met name om buffers op te bouwen voor tegenvallers. De versterking van de vermogenspositie blijft de prioritaire aandacht houden van het bestuur.

31-12-2018 31-12-2017 ACTIVA

Vorderingen

Debiteuren 62.088 4.631

BTW Q4 17.100 20.427

111

8.672

-€

-Nog te factureren 1.612

80.911

33.730

Kas 66 68

551

1.154

ING Spaarrekening 87 188

704

1.409

Totaal activa 81.615 35.139

PASSIVA

Algemene reserve -26.059 -219

Toevoeging resultaat 25.202 -25.840

-857

-26.059

Lening B. Meijs - 5.500

-€ 5.500

Crediteuren 66.593 35.085

15.879

20.613

Overig -

€ 82.472 € 55.698

Totaal passiva 81.615 35.139

Balans per 31 december 2018

Materiële vaste activa

Vooruitbetaalde kosten

Liquide middelen BTW voorgaand boekjaar

Nog te betalen kosten Kortlopende schulden ING betaalrekening

Langlopende schulden

31-12-2018 31-12-2017

- Haagse Fondsen (Fonds 1818 en Bylandtfonds) - NL ambassade Zuid Afrika

31-12-2018 31-12-2017

Huur en out of pocketkosten festivallocaties Kassakosten