• No results found

Om in aanmerking te komen voor subsidies moet het jeugdwerkinitiatief enerzijds voldoen aan de bepalingen vermeld in artikel 2 van dit reglement en anderzijds aan navolgende voorwaarden:

Erkenningvoorwaarden:

1. opgestart zijn door het privé-initiatief zonder winstoogmerk;

2. haar zetel en hoofdactiviteit hebben op het grondgebied van de gemeente Boom;

3. geleid worden door een autonoom werkend bestuur;

4. niet in hoofdzaak sportbeoefening tot doel hebben1;

5. over een eigen bank- of postrekening beschikken, op naam van het jeugdwerkinitiatief;

6. geen onderafdeling zijn van een andere plaatselijke vereniging die reeds door het College van Burgemeester en Schepenen erkend is;

7. beschikken over een polis Burgerlijke Aansprakelijkheid, eventueel via het regionaal of nationaal niveau, van het initiatief;

8. een regelmatige werking hebben die gedurende één werkingsjaar minimum 18 ledenactiviteiten omvat;

9. zij moet aanvaarden verantwoording af te leggen over de aanwending van de subsidies aan het gemeentebestuur. Zij moet tevens elke controle door deze laatste accepteren;

10. geen jongerenorganisaties van een politieke partij betreffen;

11. beschikken over een degelijk onderhouden en veilige ruimte waarvoor een brandverzekering is afgesloten. In de ruimte bevinden zich ook sanitaire voorzieningen. Indien hier niet aan voldaan kan worden dient de vereniging een (schriftelijke) motivatie neer te leggen bij het

1 Deze bepaling sluit uit dat sportclubs en hun onderafdelingen gebruik kunnen maken van dit subsidiereglement

gemeentebestuur. Het College van Burgemeester en Schepenen beslist over een eventuele tijdelijke ontheffing en de tijdsduur waarin het initiatief zich kan in orde stellen met deze bepaling;

12. beschikken over een EHBO-koffer met een uitrusting die in verhouding staat tot het aantal leden;

13. de organisatie mag geen onderscheid maken aangaande ideologie, religie, ras of filosofie;

14. de voertaal moet Nederlands zijn.

Artikel 6:

De initiatieven die aan bovenvermelde voorwaarden voldoen, dienen eenmalig een aanvraag tot erkenning in bij het College van Burgemeester en Schepenen via de door de Gemeentelijke Jeugddienst afgeleverde documenten. De erkenningaanvraag kan gelijktijdig met de subsidieaanvraag ingediend worden. Het jeugdwerkinitiatief verklaart, via het indienen van een subsidieaanvraag, jaarlijks opnieuw dat ze voldoet aan de erkenningvoorwaarden.

Erkenningprocedure:

De aanvraag tot erkenning dient volgende documenten te bevatten:

1. de samenstelling van de organisatie, met vermelding van naam, geboortedatum, adres en functie binnen de organisatie van alle leden, gerangschikt volgens de bestaande organisatiestructuur (afdelingen, takken, onderafdelingen,…);

2. een exemplaar van de statuten, of bij gebrek hieraan een omschrijving van het nagestreefde doel.

Plaatselijke kernen van nationale erkende organisaties mogen de nationale statuten toesturen;

3. het adres van de zetel van het initiatief samen met het bank- of postrekeningnummer;

4. een overzicht, samen met de nodige bewijsstukken (promotiemateriaal) over de activiteiten gerealiseerd tijdens het vorige kalenderjaar;

5. een bewijs van verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid afgesloten voor de leden of gebruikers;

6. een bewijs van brandverzekering voor de ruimte waarover de vereniging beschikt.

De Gemeentelijke Jeugdraad verstrekt op basis van deze gegevens haar advies en voegt dit toe aan het dossier. Het hele dossier wordt dan overgemaakt aan het College van Burgemeester en Schepenen. Ten laatste twee maanden na het afleveren van alle vereiste documenten zal het aanvragende jeugdwerkinitiatief van de erkenning of de weigering op de hoogte gebracht worden. Een eventuele weigering zal voldoende gemotiveerd worden.

Een werkjaar loopt van 1 september tot en met 31 augustus.

Werking:

De algemene organisatie van een jeugdwerkinitiatief en de activiteiten die ze ontplooit.

Werkingsdagen:

Elke dag (minimum 2 uur) waarop een jeugdwerkinitiatief activiteiten organiseert bestemd voor alle leden. Deze activiteiten moeten voldoen aan jeugdwerk zoals beschreven in artikel 4 van dit reglement. Voorbereidende vergaderingen, bestuursvergaderingen en activiteiten van commerciële aard (bijv. verkoop van speculaas, truffels,…) komen hiervoor niet in aanmerking.

Openbare activiteiten:

Alle activiteiten die door een jeugdwerkinitiatief ingericht worden en die, buiten voor de eigen leden, ook toegankelijk zijn voor niet-leden, ouders,… Voorbereidende vergaderingen, bestuursvergaderingen en activiteiten van commerciële aard (bijv. verkoop van speculaas, truffels,…) komen hiervoor niet in aanmerking.

Ledenwerving:

Het aantrekken van kinderen en jongeren die tot dusver niet deelnamen aan de werking van het jeugdwerkinitiatief, hen kennis laten maken met de werking en hen ertoe aanzetten om aan de activiteiten van het jeugdwerkinitiatief deel te nemen.

Ledenlijst:

De ledenlijst bevat minimaal de naam, voornaam, adres en geboortedatum van elk lid van het jeugdwerkinitiatief dat gedurende een volledig werkingsjaar actief is. Ouders, (oud-)leiding en bestuursleden worden niet meegerekend. Ook leden die de leeftijd van 26 jaar bereikt hebben worden niet in aanmerking genomen. Om aan te tonen welke leden recht hebben op een verhoogde

(verzekerings)tegemoetkoming, dient de ledenlijst eveneens per lid een klever van het ziekenfonds te bevatten. Daarnaast dient op de ledenlijst te worden aangeduid welke personen behoren tot een etnisch-culturele minderheid, waarbij de naam van de personen als indicator wordt gebruikt.

Lijst met leid(st)ers:

De lijst met leid(st)ers bevat minimaal de naam, voornaam en adres van de personen die instaan voor de begeleiding van de activiteiten op werkingsdagen.

Lijst met medewerk(st)ers:

De lijst met medewerk(st)ers bevat minimaal de naam, voornaam, adres en functie van de personen die een vaste functie hebben binnen de werking van het jeugdwerkinitiatief en die niet instaan voor de begeleiding van de activiteiten op werkingsdagen.

Verhoogde (verzekerings)tegemoetkoming:

Regeling waardoor bepaalde categorieën van rechthebbenden een lagere persoonlijke bijdrage betalen voor gezondheidskosten en waarvan de voorwaarden door het RIZIV worden vastgelegd.

Persoon behorend tot een etnisch-culturele minderheid:

Persoon waarvan minstens één van de ouders of grootouders is geboren buiten België.

Attesten begeleiding:

Cursussen die in aanmerking komen voor het behalen van het attest van animator of hoofdanimator in het jeugdwerk. Enkel de cursussen erkend door het Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen, Afdeling Jeugd, worden in aanmerking genomen.

Kadervorming:

Samenhangende opleiding en begeleiding die bijdraagt tot het verbeteren van de algemene werking van het jeugdwerkinitiatief en waaraan minstens één vierde van de jeugdwerkers van het betrokken jeugdwerkinitiatief deelnemen. Hierbij gaat het in de eerste plaats om vorming georganiseerd door een landelijk erkend jeugdwerkinitiatief. Vorming door andere organisaties kan in rekening worden gebracht mits positief advies van de jeugdraad.

Activiteiten in het kader van het gemeentelijk beleid met als doelgroep kinderen en jongeren Hiermee worden activiteiten bedoeld die door een jeugdwerkinitiatief ingericht worden in het kader van de gemeentelijke jeugdwerkingen en gemeentelijke initiatieven met kinderen en jongeren als doelgroep. Deze activiteiten staan open voor alle kinderen van de gemeente. Deelname aan de gemeentelijke jeugdwerkingen en initiatieven kan de toegankelijkheid van het jeugdwerkinitiatief verhogen. Dit geldt niet als openbare activiteit.

Activiteiten met een doelgroeporganisatie

Activiteiten die worden ingericht in samenwerking met een organisatie die werkt met maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren.

Weekends:

Alle verblijven met tenminste 1 overnachting, waar door het jeugdwerkinitiatief activiteiten georganiseerd worden die voldoen aan jeugdwerk zoals beschreven in artikel 4 van dit reglement.

Afdelingsweekend: weekend per afdeling (leeftijdsgroep) Groepsweekend: weekend met de hele vereniging Leidingweekend: weekend met de leidingploeg.

Tijdschrift:

Publicaties gericht naar de leden. De publicatie bevat minimum 6 bladzijden en bestaat uit onder andere artikels, programmaties,… De Gemeentelijke Jeugddienst moet een editie van elk tijdschrift ontvangen. Er komen maximum 4 edities in aanmerking voor subsidiëring.

Website

Een webstek over de vereniging, in eigen beheer en met een minimale vermelding van de verdeling van de leidings- of bestuursploeg van het lopend werkjaar en een vermelding van de momenten waarop er activiteiten zijn.

Sociaalnetwerksite

Een website waarop de vereniging een profiel heeft, dat ze vervolgens koppelt aan de profielen van anderen binnen haar sociaal netwerk, en waarop duidelijk verwezen wordt naar de naam en de werking van het jeugdwerkinitiatief. Op het profiel op de sociaalnetwerksite dienen op regelmatige basis (openbare) activiteiten van de vereniging te worden aangekondigd.

Deelname Gemeentelijke Jeugdraad:

De Gemeentelijke Jeugdraad is een adviesorgaan dat zeer regelmatig vergadert. Door hun aanwezigheid op deze vergaderingen kunnen jeugdwerkinitiatieven daadwerkelijk deelnemen aan het gevoerde jeugdbeleid.

Kampen:

Onder kampen wordt een verblijf buiten het grondgebied van de gemeente Boom verstaan. Het aanvragend jeugdwerkinitiatief moet tijdens dit verblijf zelf activiteiten organiseren die voldoen aan de

functies vermeld in artikel 4 van dit reglement. Per jeugdwerkinitiatief wordt slechts 1 kampperiode gesubsidieerd. Kampen van verschillende onderafdelingen van hetzelfde jeugdwerkinitiatief worden samengeteld en gezien als 1 kamp. Een minimum deelname van 15 deelnemers en 5 overnachtingen is vereist.

Tegemoetkoming:

Systeem van financiële en/of materiële hulp dat leden en ouders met een beperkt inkomen in staat stelt om aan een lagere kostprijs aan de werking van het jeugdwerkinitiatief deel te nemen.

Lidgeld:

Jaarlijkse bijdrage die deelnemers betalen om lid te worden van het jeugdwerkinitiatief Spaarsysteem:

Systeem waarbij aan deelnemers de mogelijkheid wordt geboden om lidgeld en deelnamegelden voor kampen en activiteiten gespreid in de tijd te betalen.

(tweedehands)materiaal:

Materiaal dat elke deelnemer nodig heeft om aan de werking van het jeugdwerkinitiatief deel te nemen (uniform, kampeermateriaal,…) en dat kosteloos ter beschikking wordt gesteld.

Financiële tussenkomst:

Systeem waarbij deelnemers met een beperkt inkomen kunnen genieten van een structurele tussenkomst in de kosten voor deelname.

Een activiteit kan slechts in één categorie voorkomen.

Artikel 8:

Het beschikbare krediet wordt verdeeld volgens navolgend puntensysteem. Per onderdeel wordt vermeld hoeveel punten er kunnen verkregen worden en welke bewijsstukken moeten ingediend worden:

Criteria Aantal punten Bewijsmateriaal

Werkingsdagen 3 punten per werkingsdag Maximum: 40 werkingsdagen

Vermelding op aanvraagformulier Openbare activiteiten 6 punten per openbare activiteit waarbij

ledenwerving niet het hoofddoel is

Ledenwerving 6 punten per activiteit die ledenwerving tot hoofddoel heeft

Maximum: 5 activiteiten

Promotiemateriaal (o.a. affiches, flyers,…)

Leden 2 punten per lid voor de eerste 50 leden 1 punt per lid vanaf het 51e lid

3 punten per leid(st)er met attest van ‘animator in het jeugdwerk’

5 punten per leid(st)er met attest van

‘hoofdanimator in het jeugdwerk’ of hoger

Lijst met leid(st)ers

Kopies van attesten of van ‘bewijs van deelname’ aan de cursus ‘animator in

Kopies van attesten of van ‘bewijs van deelname’ aan kadervorming

Weekends 10 punten per afdelings- of leidingweekend 50 punten per groepsweekend

Maximum:

6 afdelingsweekends of 1 groepsweekend 1 leidingweekend

Kopie contract van de weekendplaats of betalingsbewijs van het huurgeld Deelnemerslijst

Tijdschrift 5 punten per editie Maximum: 4 edities

1 ex. per editie

Website 5 punten Adres van de website

Sociale netwerksite 5 punten Adres van het profiel op de sociale

1 punt per 2 deelnemers / leiding

Kopie contract van de kampplaats of betalingsbewijs van het huurgeld Deelnemerslijst

5 punten voor een spaarsysteem Beschrijving van de regeling het aanvraagformulier

60 punten indien er geen lidgeld wordt gevraagd 50 punten als het lidgeld meer dan €0 en

0 punten als het lidgeld meer dan €50 bedraagt

Vermelding op aanvraagformulier

Hoofdstuk 4: Subsidieaanvraag Artikel 9:

Alle subsidieaanvragen kunnen enkel gebeuren via de door de Gemeentelijke Jeugddienst afgeleverde documenten. Dit dient uiterlijk te gebeuren voor 1 oktober, eerstvolgend op het afsluiten van het werkingsjaar.

Deze documenten moeten VOLLEDIG ingevuld aan de Gemeentelijke Jeugddienst terugbezorgd worden met de bewijsstukken vermeld in artikel 8. Indien uit een nazicht van het aanvraagformulier door de Gemeentelijke Jeugddienst blijkt dat er nog bewijsstukken ontbreken, krijgt de betrokken vereniging na kennisname twee weken de tijd om de ontbrekende bewijsstukken alsnog in te dienen.

Voor aanvragen die laattijdig worden ingediend, wordt een sanctie voorzien. Indien een aanvraag van 1 oktober tot 7 oktober wordt ingediend, wordt van het totale puntenaantal (zie artikel 8) 100 punten in mindering gebracht. Bij een aanvraag die van 8 oktober tot 14 oktober worden ingediend, wordt 200 punten in mindering gebracht. Aanvragen die na 14 oktober worden ingediend, worden niet aanvaard.

Bij laattijdige indiening vervalt bovendien het recht om ontbrekende bewijsstukken alsnog in te dienen.

Artikel 10:

Elk jeugdwerkinitiatief dat een subsidieaanvraag indient, moet op het moment van de aanvraag een werking uitbouwen die voldoet aan de bepalingen in artikel 4. Om in aanmerking te komen voor subsidies, moeten jeugdwerkinitiatieven dit, in geval van twijfel, op vraag van de Gemeentelijke Jeugddienst kunnen aantonen.

Artikel 11:

Subsidies kunnen ten allen tijde geheel of gedeeltelijk geweigerd worden, indien blijkt dat toekenning ervan een dubbele subsidiëring zou inhouden. Dit betekent dat geen enkele subsidieerbare post gelijktijdig kan betoelaagd worden door dit reglement en een reglement opgesteld door een andere gemeentelijke raad of – dienst.

Hoofdstuk 5: UitbetalingsmoDAliteiten Artikel 12:

Het gemeentebestuur verbindt er zich toe alle subsidies binnen een termijn van twee maanden na de berekening uit te betalen aan de aanvragers.

Hoofdstuk 6: Controle Artikel 13:

Elk erkend jeugdwerkinitiatief dat krachtens onderhavig reglement in aanmerking wil komen voor subsidiëring moet de controle van de Gemeentelijke Jeugddienst aanvaarden. In geval van twijfel over de correcte aanwending van de uitgekeerde toelagen, kunnen bijkomende toelichtingen of documenten opgevraagd worden.

Artikel 14:

Bij betwisting van het vastgestelde puntenaantal kan het jeugdwerkinitiatief, per aangetekend schrijven, bezwaar indienen bij het College van Burgemeester en Schepenen en dit binnen de 15 dagen na de ontvangst van het bericht van de berekening. Het jeugdwerkinitiatief kan vooraf de ingevulde subsidieformulieren en de berekeningen inkijken bij de Gemeentelijke Jeugddienst.

Artikel 15:

Alle geschillen die kunnen voortvloeien uit bovenvermeld reglement worden onwederroepelijk behandeld door het College van Burgemeester en Schepenen. De uitvoering van het reglement in het algemeen wordt gedelegeerd aan de Gemeentelijke Jeugddienst.

Artikel 16:

Indien blijkt dat onjuiste gegevens werden verstrekt, misbruik van vertrouwen werd gepleegd of dat aan de voorwaarden van de reglementering niet werd voldaan, kan het College van Burgemeester en Schepenen, na advies van de Gemeentelijke Jeugdraad, beslissen geen subsidie toe te kennen door de betrokken aanvraag nietig te verklaren of, indien de subsidie reeds werd uitgekeerd, ze geheel of gedeeltelijk terug te vorderen.

Artikel IV: dit reglement bekend te maken overeenkomstig artikel 186 van het gemeentedecreet.

20 DIENST LOKALE ECONOMIE - OPRICHTING MIDDENSTANDSRAAD - REGLEMENT De gemeenteraad, in openbare zitting van 21 mei 2015.

Overwegende dat de gemeente Boom het economisch beleid graag vorm wil geven vanuit een globale overkoepelende visie op het middenstandsgebeuren in de gemeente.

Overwegende dat het daarom aangewezen is om een middenstandsraad op te richten, waarin naast vertegenwoordigers van het lokale bestuur ook de verschillende geledingen van de middenstand dienen vertegenwoordigd te zijn.

Gelet op het voorstel van het college van burgemeester en schepenen d.d. 20 april 2015, om het onderstaande huishoudelijk reglement en de statuten voor de “Middenstandsraad Boom” goed te keuren.

BESLIST: eenparig

Enig artikel: zijn goedkeuring te hechten aan het onderstaande huishoudelijk reglement en de statuten voor de “Middenstandsraad Boom”.

STATUTEN / HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEMEENTELIJKE MIDDENSTANDSRAAD BOOM Artikel 1: Benaming

Er wordt een gemeentelijke middenstandsraad opgericht onder de naam ‘gemeentelijke middenstandsraad Boom’.

Artikel 2: Vestiging

De zetel van de raad is gevestigd in het gemeentehuis, Antwerpsestraat 44, 2850 Boom.