• No results found

Eerste  vergadering  rond  het  Huis  van  het  Kind

DEEL  2:   PRAKTIJKVERKENNING

8   Eerste  aanzet  tot  een  Huis  van  Het  Kind  Aarschot

8.2   Eerste  vergadering  rond  het  Huis  van  het  Kind

Na het uitvoeren van de bovenstaande fasen werd een eerste vergadering georganiseerd met alle betrokken actoren in Aarschot. Tijdens deze bijeenkomst werd er een eerste aanzet gegeven tot het Huis van het Kind Aarschot. De aanwezige organisaties waren:

− Dienst welzijn

− Consultatiebureau (Kind en Preventie, Kind en Gezin)

− CLB

− CAW Oost-Brabant

− OCMW Aarschot

− Jeugddienst Aarschot

− Arktos Vlaams-Brabant

− Lokaal Overleg Platform (LOP)

− Buitenschoolse kinderopvang Stekelbees

− De Bakermat Leuven

− Centrum Geestelijke Gezondheidszorg

− Verantwoordelijke (toekomstig) loket kinderopvang

− Buurtwerker / Talentenbank

− Centrum voor Ervaringsgericht Onderwijs (CEGO)

Tijdens de vergadering werd een vergelijking gemaakt tussen de bekomen resultaten uit de gesprekken die gevoerd werden met de good practices in Vlaanderen en de antwoorden die Aarschotse ouders ons gaven. Enerzijds had de vergadering een informatieve doelstelling, anderzijds werd er getracht een concrete opstart te maken. De vergadering werd op gedeeld in 5 onderwerpen met name preventieve gezondheidszorg,

preventieve opvoedingsondersteuning, activiteiten ter bevordering van de sociale cohesie, het aanbod in Aarschot en tot slot het samenwerkingsverband.

8.2.1 Preventieve gezondheidszorg

Preventieve gezondheidszorg wordt in Aarschot verzorgd door Kind en Gezin (met name de verpleegkundigen) en Kind en Preventie (de arts en vrijwilligers). Het consultatiebureau is verplicht aanwezig binnen een Huis van het Kind en zorgt voor een hoog bereik van de doelgroep 0 tot 3 jarigen. In enkele bezochte Huizen van het Kind maakt ook de huisartsenkring (HAK) en de Bakermat vzw deel uit van het luik

‘preventieve gezondheidszorg binnen het Huis van het Kind.

Eerste aanzet tot een Huis van het Kind Aarschot:

Het CLB is nog onvoldoende gekend bij ouders met kinderen tussen 0 en 3 jaar. Er zijn wel reeds samenwerkingsakkoorden tussen het CB en het CLB, maar deze kunnen nog verder uitgebouwd worden in kader van een zorgcontinuüm. Hierbij is er nood aan een warme overdracht. De bekendmaking van het CLB hoort eveneens binnen de preventieve gezondheidszorg.

De huisartsenkring van Aarschot is momenteel bezig met een herstructurering, van zodra dit rond is, moet er opnieuw contact met hen worden opgenomen.

Verder wil de Bakermat vzw met hun organisatie het pré- en postnataal luik ondersteunen binnen het Huis van het Kind. Zij kunnen niet zelf fysiek aanwezig zijn in het Huis van het Kind Aarschot, maar zijn absoluut bereid om mee het netwerk te ondersteunen en dus mee in te stappen in het samenwerkingsverband Huis van het Kind Aarschot.

8.2.2 Preventieve opvoedingsondersteuning

In grafiek 2 waar werd weergeven waar ouders zich vragen over stellen, werd eveneens tijdens de vergadering besproken. Er werd vastgesteld dat veel ouders zich over de volgende zaken veel vragen stellen: Waar mijn kind naar de crèche kan? De gezondheid van mijn kind? De ontwikkeling van mijn kind? Het straffen van mijn kind, hoe mijn kind omgaat met eten en drinken, het temperament van mijn kind,…

Eerste aanzet tot een Huis van het Kind Aarschot:

De organisaties willen dit graag meenemen naar de toekomst toe. Dit om gerichte thema-avonden te kunnen organiseren en een sterke visie naar voor te kunnen brengen.

8.2.3 Activiteiten ter bevordering van de sociale cohesie

In de pilootprojecten wordt dit vaak verwezenlijkt door een ontmoetingsplek/speelruimte.

Hier wordt er rond ervaringsuitwisseling gewerkt, worden er mama cafés georganiseerd enzovoort. Wel blijkt het voorzien van een zo’n plek in geen enkel Huis van het Kind een evidentie. Er zijn Huizen van het Kind die gekozen hebben om hun ontmoetingsplek bij het consultatiebureau te plaatsen, anderen dan weer niet. In Leuven is de ontmoetingsplek de wachtruimte van het consultatiebureau, maar is op andere momenten open dan het consultatiebureau, ‘ontmoeting’ volgt hier dan uit.

Eerste aanzet tot een Huis van het Kind Aarschot:

Uit ervaring in het Huis van het Kind Leuven blijkt dat er heel actieve toeleiding nodig is naar ontmoeting. Iedere aanwezige organisatie beaamde dit en wil hier actief aan meewerken.

Voor ontmoeting heb je ook begeleiding nodig. Daarnaast moet er ook contact gehouden worden. Er is dus nood aan een ‘vertrouwd’ gezicht.

De groep is van mening dat het goed is om in te zetten op ‘goede plekken’ die als reeds bestaan. Voorbeelden hiervan zijn: voorleesmomenten in de bibliotheek (waar reeds een gemengd publiek op afkomt), ontmoeting verder stimuleren binnen Kommaraf vzw, een crea-ruimte waar van alles kan doorgaan. Ook werd er gedacht aan het aanbieden van gerichte workshops. Op deze manier kunnen er immers mensen samengebracht worden.

Dit kan met kind en ouder samen, maar ook bijvoorbeeld workshops voor mama’s of papa’s alleen.

8.2.4 Het aanbod in Aarschot

Via grafiek 3, waar het verwachte aanbod van een Huis van het Kind werd gegeven door de ouders, werd het punt aanbod besproken tijdens de vergadering. Hieruit bleek dat Kind en Gezin en de opvoedingswinkel (enkel aanwezig in Leuven) er boven uit sprongen.

Een opvoedingswinkel wordt door de ouders gezien als een plek waar je met je eerste vragen terecht kan. Het CAW en het OCMW moet voor ouders in mindere mate fysiek aanwezig zijn in een Huis van het Kind, toch merken we dat maatschappelijk kwetsbare ouders hun aanwezigheid in een Huis van het Kind wel belangrijk vinden. Ook verwachten veel ouders het volgende aanbod: info-avonden, een spelotheek, een peuterspeelpunt, inschrijvingen voor sport- en jeugdkampen, een ontmoetingsplek en een kinderkledingbank. Een CGG moet niet noodzakelijk aanwezig zijn in het Huis van het Kind, ouders willen er geen ‘problematisch huis’ van maken.

Eerste aanzet tot een Huis van het Kind Aarschot:

Volgens de aanwezige organisaties is het uitbouwen van een haalbaar en mooi aanbod voor het Huis van het Kind mogelijk. Bovendien bereikt een spelotheek zeker en vast ook maatschappelijk kwetsbare gezinnen. In Diest bestaat er een zeer mooie werking van een spelotheek. Deze moet zeker verder verkend worden.

De kledingbank, die sporadisch doorgaat bij Kommaraf vzw, werkt zeer goed. Dit kan verder uitgewerkt worden.

De christelijke mutualiteit organiseert in Aarschot ‘kleuterturnen’. Samen met de CM organiseert het consultatiebureau ook reeds babymassages, gratis voor CM leden. De valkuil bij mutualiteiten ligt in het feit dat er gekozen wordt voor een bepaalde zuil en CM leden meer kunnen krijgen dan niet CM leden.

Tot slot is het noodzakelijk een eerste opsomming te maken van het aanwezige aanbod in Aarschot, vooraleer verdere stappen ondernomen kunnen worden.

8.2.5 Samenwerkingsverband

Ten eerste zal er een samenwerkingsverband worden opgericht. Bijna alle aanwezige organisaties wilden zich mee engageren in dit project. Verschillen in engagement tussen de organisaties lagen in het feit dat niet elke organisatie fysiek vertegenwoordigd wil worden en daarom eerder een afstandelijkere rol zal opnemen. Een goed voorbeeld hiervan is het CGG. Deze mensen zien eerder een doorverwijsfunctie voor zichzelf weggelegd dan een actieve rol. Om zoveel mogelijk organisaties te betrekken voorziet de groep dat er nog andere actoren gecontacteerd zullen moeten worden (bv. speelpleinen Bekaf, CM, FEMMA, huisartsenkring en het lokale medisch centrum).

1. Stuurgroep

Daarnaast moet er werk gemaakt worden van een stuurgroep. Afhankelijk van de juridische structuur zal dit bij een vzw een Raad van Bestuur en Algemene vergadering worden. Dit zal een beperktere groep van organisatorische mensen worden die sterk betrokken zullen zijn bij de opstart van het Huis van het Kind. Hierbij denken we aan de erkenning- en subsidieaanvraag, het uitwerken van een visie enzovoort. Omdat er nog niet voldoende informatie is vanuit de overheid, werd dit voorlopig uitgesteld.

2. Opmaak inventarisatie van het aanbod

Verder zal er een inventarisatie gemaakt worden van wat welke organisatie exact aanbiedt. Dit zal gebeuren aan de hand van de huidige website ‘Opgroeien in Aarschot’

(de lokale sociale kaart voor zwangere vrouwen, ouders van kinderen en jongeren, jongeren zelf) en de laatste opdracht binnen de stagecontext.

3. De locatie

Wat betreft de locatie opteerden de organisaties voor zowel een fysieke plek als een conceptueel kader. De belangrijkste voorwaarde hier is de steun van het lokale bestuur.

Om deze definitief te verkrijgen zal er een charmeoffensief moeten worden ingezet naar alle schepenen, waarmee zij overtuigd moeten worden van de noodzakelijkheid en het opzet van dit verhaal.

4. Financiering

Wat betreft de financiering wilt de groep intekenen voor de subsidie van de provincie en de subsidie die Vlaanderen zal uitschrijven. Het subsidiedossier moet tegen 31 juli 2014 ingediend worden, kandidaten om dit dossier te schrijven werden eveneens gevonden.

5. Conclusie

Voorlopig blijft het nog even afwachten voor de organisaties om concreet van start te gaan. Het Huis van het Kind is een project van lange adem, waar het samenbrengen van organisaties het doorlopen van een proces vraagt. Wel vonden we engagement en enthousiasme en een absolute zin tot samenwerking in deze vergadering. Hierbij is het belangrijk om de talenten van elke organisatie te benutten.