• No results found

De Telegraaf

8 maart 2019 vrijdag, Gehele Oplage

Copyright 2019 De Telegraaf All Rights Reserved

Section: BINNENLAND; Blz. 06 Length: 800 words

Body

Landelijke issues overheersen in eerste tv-debat Statenverkiezingen Van onze parlementaire redactie

Den Haag - Hoewel de kiezer de komende verkiezingen voor Provinciale Staten grotendeels links laat liggen, hangt er voor de partijen veel vanaf; ze bepalen straks immers de verhouding in de Eerste Kamer. Tijdens het eerste grote tv-debat leverden de kopstukken van de acht grootst gepeilde partijen dan ook een felle verbale strijd over klimaat, welvaart, traditie en migratie. Vier debutanten traden aan, waarvan meeste met bravoure. Alleen SP-leider Marijnissen wankelde.

De eerste klap is een daalder waard, moet de ervaren rot Geert Wilders gedacht hebben toen hij als eerste op de knop drukte om iemand uit te dagen. Hij had een vraag aan Rutte. „Is hij er niet? Dan maar aan zijn assistent”, grijnsde hij richting VVD-fractieleider Dijkhoff.

De PVV-voorman vroeg Dijkhoff of er nog wat komt van de beloofde vooruitgang. „Het is niet zo dat nu de crisis voorbij is dat de hemel losbarst”, beaamde Dijkhoff. Maar het gaat beter. Hij wees op de 6 miljard aan investeringen in zorg, veiligheid en onderwijs, de stijging van koopkracht. „Het is niet de waarheid”, zei Wilders. „Als mensen naar de Aldi gaan, merken ze dat de btw met de helft omhoog is gegaan.” En waar blijft de duizend euro die Dijkhoffs baas Rutte ooit beloofd had?

Klimaatgekkies

Veel tijd spendeerden de kopstukken aan de stelling of Nederland internationaal voorop moet lopen met het terugbrengen van de CO2-uitstoot. „Het is geen wedstrijd”, vond Dijkhoff. Debutant Rob Jetten (D66) vond dat Nederland juist wel voorop moet lopen, want goed voor de eigen bedrijven. En: „We brengen jaarlijks 30 tot 50 miljard naar olie en gas aan foute regimes.” Voor Thierry Baudet van het opstomende Forum voor Democratie de kans om VVD, D66 en GroenLinks bij elkaar te vegen als klimaatgekkies. „Al deze heren zitten op het verkeerde spoor. Een van de allerslechtste voornemens uit de geschiedenis.”

Jesse Klaver (GroenLinks) speelde met dramatiek de vaderkaart. „Vanavond debatteren we niet als politici, maar ook als vaders.” Klaver was behalve alarmistisch ook optimistisch. Immers: „Iedereen heeft het over klimaat.” Baudet snapte dat optimisme wel. „Dit kabinet voert GroenLinks-beleid uit.” Toen Baudet probeerde te overrompelen met

Page 31 of 129 D66 heeft keus genoeg, de vraag is wie wil

feiten over zonnepanelen en kolencentrales in China, antwoordde hij: „U begint een kwisje, merk ik. Ik heb al eens eerder een kwisje gewonnen”, zo verwees hij naar zijn winst in tv-programma De Slimste Mens.

Klaver kreeg het lid later op z’n neus toen hij Sybrand Buma aanwreef dat marktwerking de zorg, het onderwijs en de politie kapot hadden gemaakt. De CDA-leider lichtte er juist ergernis over bureaucratie uit. „Als het aan u ligt, moet een agent na een aanhouding een formulier invullen waarin hij verklaart dat hij dat niet heeft gedaan op basis van etnisch profileren.”

Redelijkheid

PvdA-leider Asscher, na kabinetsdeelname in Rutte II gedecimeerd naar negen zetels, speelde de redelijkheid. Hij vroeg Dijkhoff: „Wie laat u eerder vallen, de bedrijven of u kabinet?” Dijkhoff: „Ik hou de bedrijven niet vast, dus ik kan ze ook niet laten vallen.”

Ronduit zwak oogde SP-leider Lilian Marijnissen, die na Roemer de neergang van de SP niet heeft kunnen keren. Ze riep de fractieleider van de VVD ter verantwoording over de marktwerking in de zorg, al kwam haar aanval niet uit de verf. Ze leek niet te luisteren naar haar opponent. Dijkhoff: „U lijkt te reageren op een antwoord dat u verwachtte, maar wat ik niet gaf.”

Hoewel de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart de aanleiding vormden voor het tv-debat, kwamen regionale onderwerpen weinig langs. De politieke kopstukken vochten over tradities als vuurwerk en Zwarte Piet. Wilders vond dat de blokkeerfriezen meer voor de bescherming van de Nederlandse cultuur hadden gedaan dan wie dan ook. Klaver speelde andermaal de vaderkaart: het ging om Dieuwertje Blok en de spanning of Sint wel komt dit jaar. Dijkhoff zocht het midden: als het nodig is de kleur van Piet aan te passen, vooruit dan maar. En wie zo nodig wil demonstreren, doet dat maar een eindje weg van het kinderfeest.

Dijkhoff (VVD) en Klaver (GL) botsen hard over vuurwerk. De GroenLinksvoorman ziet niets in de feestelijke eindejaarstraditie met kleurrijke pijlen en knallers. Hij gruwt vooral van mortieren en zelfgemaakte vuurwerkbommen en wil een vuurwerkverbod. Dat zou ook veiliger zijn voor de politie. Dijkhoff ziet dat compleet anders. „Prima als meneer Klaver met een sterretje buiten wil staan”, vindt de liberale fractieleider. „Maar mortieren en vuurwerkbommen zijn al verboden. Dus die kinderpakketjes die u wil verbieden, daar wordt het voor de politie niet veiliger van.”

SP-leider Lilian Marijnissen oogt uiterst zwak

Classification

Language: DUTCH; NEDERLANDS

Publication-Type: Krant

Journal Code: telegraaf,Telegraph

Subject: Taxes + Taxation (93%); Trial + Procedure (82%); Verdicts (81%); Lawyers (75%); Justice Departments

(75%); Political Parties (70%); Politics (70%); Coal Industry (69%); Police Forces (69%); Social Assistance + Welfare (63%); Government Departments + Authorities (61%)

Page 32 of 129 D66 heeft keus genoeg, de vraag is wie wil

Load-Date: March 7, 2019