• No results found

De Telegraaf

8 oktober 2018 maandag, Gehele Oplage

Copyright 2018 De Telegraaf All Rights Reserved

Section: BINNENLAND; Blz. 06 Length: 493 words

Body

Verschillende Kamerleden zouden vrezen voor de invloed van het voorzitterschap op hun privéleven Van onze parlementaire redactie

Den Haag - ’De koning is dood, leve de koning!’ Het aloude gezegde bleek zaterdag nog steeds actueel, toen twee D66-Kamerleden ’niet uitsloten’ de nieuwe fractieleider te willen worden.

Sjoerd Sjoerdsma en Jan Paternotte staken hun vinger op, nog geen uur nadat hun baas bekend had gemaakt dat hij ermee op zou houden. Ze behoren tot de ’nieuwe generatie’, waar Alexander Pechtold van zei dat die aan de beurt was om het stokje van hem over te nemen. Daartoe wordt ook Rob Jetten gerekend, een getalenteerd jong Kamerlid dat bij het grote publiek nog niet zo bekend is.

„Zeg niet meteen ’nee’”, zei Pechtold volgens een aanwezige zaterdagochtend, toen hij zijn fractie vertelde dat het mooi geweest was. „Het is onverstandig als jullie gelijk zeggen dat je het niet wil doen.” Zelf had hij wel een voorkeur, maar die wilde hij niet vertellen. In D66 klinkt dat Kamerleden werden aangespoord om publiekelijk vooral niets uit te sluiten, zodat het speelveld open zou blijven.

De achttien overgebleven Kamerleden plus nieuwkomer Rutger Schonis mogen morgen beslissen wie de voorman gaat vervangen. Pia Dijkstra is na Pechtold het meest bekende D66-Kamerlid, maar weinig mensen denken dat zij de post ambieert. De afgelopen jaren was ze een belangrijk gezicht voor de partij, maar ze behoorde niet tot de top van de fractie. Wel maakte ze intern indruk door haar onderhandelingen over het regeerakkoord met collega’s van VVD, CDA en CU. Onderwijswoordvoerder Paul van Meenen wordt ook getipt. Vera Bergkamp draait eveneens een tijdje mee.

Kees Verhoeven zou als vicefractievoorzitter een logische keuze zijn om Pechtold al dan niet tijdelijk op te volgen. Het ervaren Kamerlid is een ’politieke sjacheraar’, merkte Pechtold eens op en daarmee scoorde hij punten bij de leider. Enige bravoure is hem niet vreemd, wat kan helpen in Kamerconfrontaties met Geert Wilders en Thierry Baudet. Wel is het in de Kamer opgevallen dat hij zijn stukken niet altijd even goed leest. Zelf heeft hij ook wel eens opgemerkt de baan niet te ambiëren; een functie in het kabinet liet hij wegens persoonlijke omstandigheden schieten. De invloed van het leiderschap op de persoonlijke levenssfeer is volgens een insider wel een belangrijke afweging voor Kamerleden. Er is de afgelopen tijd in de fractie vaker over het privéleven van politici gesproken dan bekend is.

Page 34 of 129 Katja

Men schrok van de felle reacties op privénieuws rond Pechtold, maar bijvoorbeeld ook van de persoonlijke aanvallen op Pia Dijkstra rond orgaandonatie. Verschillende Kamerleden zouden vrezen voor de invloed die het drukke, openbare fractievoorzitterschap heeft op hun persoonlijke omgeving. Die werkelijkheid zou de ambities nog wel eens kunnen overschaduwen als de fractie morgen de opvolger van Alexander Pechtold kiest.

Pechtold zwijgt over zijn eigen voorkeur

Classification

Language: DUTCH; NEDERLANDS

Publication-Type: Krant

Journal Code: telegraaf,Telegraph

Subject: Taxes + Taxation (92%); Verdicts (86%); European Union (80%); Politics (69%); Justice Departments

(66%); Taxes + Taxation (94%); Verdicts (93%); European Union (90%); Justice Departments (81%); Politics (75%); Unemployment Insurance (70%); Entrepreneurship (68%); Nuclear Science (67%); Trademarks (67%)

Load-Date: October 7, 2018

Katja

De Telegraaf

8 december 2018 zaterdag, Gehele Oplage

Copyright 2018 De Telegraaf All Rights Reserved

Section: BINNENLAND; Blz. 05 Length: 510 words

Byline: Rob Hoogland

Body

Oei, daar is mijn betere ik weer. Gek word ik van ’m.

Waarom de rotzak mij ditmaal bespringt? Omdat mijn oog is gevallen op een bericht in deze krant, waarin wordt geciteerd uit een Playboy-interview met ene Freek van Noortwijk. „Ik moet eerlijk zeggen dat ik haar vroeger niet zo boeiend vond”, zegt meneer. Hij blijkt de huidige vriend van Katja en heeft het over haar.

Welke Katja, vraag je? Doe niet zo dom.

Mijn betere ik begint mij meteen toe te spreken: „Wel even serieus blijven, ja? In vak K hadden donderdag apetrots zeven vertegenwoordigers plaatsgenomen van de partijen die de Klimaatwet steunen, onder wie uiteraard Roboflop Jetten, die voorgeprogrammeerde etalagepop van D66. Dat verdient zowel kritiek als bespotting in een adequaat opgestelde Telegraaf-column. Jij gaat dus niet over Katja zeuren, begrepen?!”

Wat mijn betere ik óók weet: dat een zekere eigenwijsheid mij niet vreemd is. Dat ik er dientengevolge toch, in mijn allesoverheersende verontwaardiging over wat Freek van Noortwijk te melden had, op wil wijzen dat ik vroeger als tekstschrijver voor André van Duin heb gewerkt, in de studio van Joop van den Ende in Aalsmeer. En dat ik daar tijdens de lunch, in de kantine, slechts om één reden zo lang over mijn broodje kroket deed: Katja kon ieder moment binnenkomen. Katja van GTST, dat er eveneens werd opgenomen. Als zij aan haar fruitsalade zat moesten mijn collega’s mij bijkans weg sleuren.

En zo’n Freek beweert dus glashard dat ze vroeger niet zo boeiend was.

Hij blijft het nog even proberen, mijn betere ik: „Allemaal leuk en aardig, maar die Klimaatwet gaat ons honderden miljarden euro’s kosten. We moeten met z’n allen van het gas af, we krijgen warmtepompen, noem maar op. Dit is wat het oplevert: 0,0003 graad minder opwarming. Wijs dáár op, jij parodie op een dekhengst. Wijs erop dat dit soort krankzinnig rigoureuze maatregelen in het kader van het Klimaatakkoord van Parijs alleen zin heeft wanneer

Page 36 of 129 Strijd om opvolging barst nu los

grootmachten als China, India, Rusland en de VS niet verzaken. En dat je zelfs daar nog je vraagtekens bij kunt plaatsen. Doe je plicht!”

Voor één keer kan mijn betere ik het vergeten. Ik las immers óók, in datzelfde artikel, dat Freek en Katja tijdens hun allereerste date reeds na een kwartier ’voor een spannend avontuurtje’ gezamenlijk een toilet binnenstormden. Meedogenlozer dan ooit drong het besef tot mij door dat ze destijds in Aalsmeer ook toiletten hadden. Toch maak ik een deal met mijn betere ik: ik ga uit de doeken doen waarom Roboflop mij dankbaar moet zijn. Katja en ik hadden, daar op die Aalsmeerse wc-bril, de ijskappen op Antarctica in ons eentje kunnen laten wegsmelten. En dat deden wij niet. Wanneer de totale onhaalbaarheid van alles waarover ik droomde weer tot mij was doorgedrongen, koos ik namelijk steeds opnieuw voor André van Duin, ook een lieverd, maar toch anders. Daarom bleef de temperatuur gewoon zoals-ie was.

Hè hè, eindelijk van mijn betere ik gewonnen.

Al blijft de grootste winnaar natuurlijk die eikel van Freek. Eindelijk van mijn betere ik gewonnen

Classification

Language: DUTCH; NEDERLANDS

Publication-Type: Krant

Journal Code: telegraaf,Telegraph

Subject: Fundraising (83%); Charities (83%); Pollution + Environmental Impacts (82%); Climatology (81%); Labor +

Employment (78%); Celebrities (76%); Disaster + Emergency Relief (68%); Music (67%); International Law (64%); Film (62%); Sports + Recreation Facilities + Venues (62%); Slavery (62%); Writers (61%); Environment + Natural Resources (61%)

Industry: Marketing + Advertising (94%); Retail + Wholesale Trade (93%); Market Research (78%); Cosmetics +

Toiletries (68%)

Load-Date: December 7, 2018