• No results found

DUURZAAMHEIDS- DUURZAAMHEIDS-VERSLAG

OVERIGE GEGEVENS

9. DUURZAAMHEIDS- DUURZAAMHEIDS-VERSLAG

1. Voorwoord

Op het moment van schrijven van dit duurzaamheidsverslag is Nederland, en grote delen van de rest van de wereld, nog steeds in de greep van het coronavirus. Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat wat vorig jaar nog zo vanzelfsprekend leek, nu ineens dat niet meer is. Het coronavirus leert ons dat óók wij als mensen heel kwetsbaar zijn en dat de hele wereld meer verweven is met elkaar dan we misschien ooit dachten. Een virus van waarschijnlijk dierlijke oorsprong dat de sprong naar de mens heeft gemaakt, ergens aan de andere kant van de wereld, heeft uiteindelijk de hele wereld veroverd en in zijn greep. De impact en schade ervan is niet in woorden te beschrijven. Gelukkig heeft het coronavirus weinig grip weten te krijgen op de ontwikkelingen die er op het gebied van duurzaamheid plaatsvinden. Zoals iedere crisis, herbergt een crisis gevaren én kansen. Dé kans om juist op dat moment de greep van het oude te verzwakken en deuren te openen voor het nieuwe. De pandemie leert ons als samenleving dat we juist veel meer rekening zouden moeten houden met wereldwijde bedreigingen voor ons bestaan zoals ook klimaatverandering. De menselijke en economische tol die het virus eist, hebben het belang van duurzaamheid juist nóg meer benadrukt.

In 2020 werden op het gebied van duurzaamheid en het bestrijden van klimaatverandering historische toezeggingen gedaan. Bedrijven, regeringen en beleggers schaarden zich achter het idee van ‘netto nul’: een economie die in 2050 niet méér CO2 uitstoot dan dat ze uit de atmosfeer verwijdert. Dit wereldwijde streven naar ‘netto nul’ kan gezien worden als een voorbode van een enorme hervorming van de economie.

Ook wij nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. PDN ziet het als zijn taak om te blijven zorgen voor een goed pensioen, in welke omstandigheid de wereld zich ook bevindt. Om een aantrekkelijk pensioen te kunnen bieden, nu en later, beleggen we de pensioenpremies van onze deelnemers op een verantwoorde manier.

Talloze wetenschappelijke studies sterken ons in onze overtuiging dat duurzaamheid niet ten koste hoeft te gaan van het rendement op onze beleggingen. In tegendeel, juist door informatie over mens, milieu en goed ondernemingsbestuur mee te nemen in ons beleid en kaderstelling, worden meer weloverwogen beleggingsbeslissingen genomen. Zeker omdat we beleggen voor de lange termijn.

We meten de voortgang op het gebied van duurzaamheid met behulp van prestatie-indicatoren waarbij we per prestatie-indicator onszelf een minimaal te behalen norm hebben opgelegd. We streven ernaar om onze duurzaamheidsprestaties voortdurend te verbeteren. In dit duurzaamheidsverslag lichten wij ons duurzaamheidsbeleid toe en leggen wij verantwoording af over de belangrijkste resultaten op het gebied van duurzaamheid in 2020. Dit verslag bevat voorbeelden van initiatieven op het gebied van duurzaamheid die wij het afgelopen jaar ondernamen. We willen hiermee stakeholders informeren wat PDN doet aan duurzaamheid.

Het duurzaamheidsverslag is een aanvulling op ons jaarverslag, waarin wij duurzaamheid bespreken in samenhang met de financiële prestaties van PDN. Dit biedt de mogelijkheid achtergrondinformatie en uitleg te geven over de beknopte, feitelijke rapportage in het jaarverslag. Zo streven wij naar optimale transparantie over onze maatschappelijke bijdrage en bedrijfsvoering.

In 2018 ondertekende PDN het IMVB-convenant en legde daarmee vast om de OESO-richtlijnen en VN Guiding Principles in te bedden in het duurzaamheidsbeleid van het pensioenfonds, de uitbesteding aan dienstverleners en de monitoring en rapportage daarover. De integratie van de OESO-richtlijnen en VN Guiding Principles verloopt via verschillende stappen. Vorig jaar integreerde PDN de OESO-richtlijnen en VN Guiding Principles in zijn duurzaamheidsbeleid. PDN onderschrijft nu in het duurzaamheidsbeleid de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen en de VN Guiding Principles on Business and Human Rights. Daarbij gebruikt PDN het OESO-richtsnoer voor institutionele beleggers als leidraad. We verwachten eveneens van onze fiduciaire manager, ESG-dienstverleners, vermogensbeheerders en van ondernemingen waarin we beleggen dat zij conform deze internationale standaarden handelen en dit publiekelijk kenbaar maken. Ook willen wij ons in het kader van het IMVB-convenant focussen op bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen die voor onze deelnemers belangrijk zijn én als risicovol zijn geïdentificeerd voor de beleggingsportefeuille. Tegen deze achtergrond zijn een tweetal duurzaamheidsrisico’s geïdentificeerd waarvoor extra aandacht zal zijn: klimaatverandering en controversiële wapens.

Daarnaast investeerden we in 2020 opnieuw in een ‘green bonds’. Dit zijn obligaties waarmee beleggers investeren in duurzame projecten. PDN investeerde in 2020 onder andere in de eerste Duitse groene staatsobligatie. De green bond investeringen die we in 2020 hebben gedaan volgen op bestaande green bonds van bijvoorbeeld de Wereld Bank en de Nederlandse Staat waar PDN al in belegt.

Duurzaam investeren betekent voor PDN ook investeren in bedrijven die zich inzetten om producten te verduurzamen en zo bij te dragen aan een duurzamere wereld. In dit kader heeft PDN vorig jaar een investering gedaan in Fertiberia. Dit bedrijf zet zich in om nieuwe meststoffen te ontwikkelen waarbij er minder water nodig is en die milieuvriendelijker zijn in gebruik. Daarnaast wil dit bedrijf de eerste kunstmestfabriek in Europa neerzetten die emissievrij is en groene waterstof gebruikt.

Ook is de infrastructuurportefeuille uitgebreid met twee nieuwe investeringen. PDN heeft een nieuwe investering gedaan bij infrastructuurmanager DIF Capital Partners en een nieuwe investering gedaan bij infrastructuurmanager First State Investments. Beide managers zijn UN PRI signatory en werken conform de UN Principles of Responsible Investment. Daarnaast hebben deze managers zich gecommitteerd aan een aantal specifieke SDG’s. Voor deze SDG’s zetten deze managers zich in het bijzonder in.

In 2020 hebben we ons engagementbeleid en stembeleid ingezet om de bedrijven waarin we beleggen actief te beïnvloeden om in de bedrijfsvoering duurzaamheid een plek te geven. Hiermee proberen we bedrijven te bewegen naar een meer duurzame manier van opereren. Deze beïnvloeding is natuurlijk effectiever als we dat samendoen met anderen, met duidelijk vastgestelde prioriteiten. In dit duurzaamheidsjaarverslag rapporteren wij hier over.

In 2018 ondertekenden we de Montreal Pledge waarmee instellingen wereldwijd zich committeren om hun CO2-voetafdruk te publiceren en hierover beleid te formuleren. Via één van onze externe ESG partijen, Sustainalytics, voerden we toen ook een nulmeting uit om de CO2-voetafdruk in delen van onze beleggingsportefeuille te meten.

We besloten toen om de CO2-voetafdruk van onze beleggingen terug te brengen met 20% over een horizon van 3 jaar door andere beleggingen te selecteren. We hebben dit target eind 2020 behaald. Binnen de Amerikaanse

realiseerden we een reductie van 22% ten opzichte van de benchmark. Een andere manier hoe PDN invloed uitoefent op de reductie van CO2-uitstoot is door middel van engagement. Samen met onze partners en onze uitvoeringsorganisatie DSM Pension Services (DPS) blijven we ons inspannen voor duurzaamheid en blijven we initiatieven ontwikkelen. De kerncijfers in dit verslag laten de resultaten zien van onze inspanningen en de uitkomsten van onze initiatieven op hoofdlijnen.

2021 staat bij PDN volop in het teken van duurzaamheid. We zullen onze duurzaamheidsambitie en uitgangspunten opnieuw bespreken en vaststellen voor de komende jaren. Op basis hiervan ontwikkelen we ons duurzaamheidsbeleid verder door. We vertalen het beleid in prestatie-indicatoren en integreren het in onze beleggingscategorieën. Hierbij blijven we ons zeer bewust van onze maatschappelijke rol, maar ook van onze belangrijke doelstelling om voor onze deelnemers een goed pensioen te kunnen waarmaken. Dat is een enorme verantwoordelijkheid, zeker in een tijd waarin de dekkingsgraad veel lager ligt dan vereist. Daarnaast is het belangrijk dat onze deelnemers van hun pensioen kunnen genieten in een wereld die goed leefbaar is voor iedereen.

Namens het bestuur

Edith Schippers Voorzitter

2020 in een aantal cijfers Totaal belegd vermogen

Stemmingen in aandeelhoudersvergaderingen

Aantal uitgesloten bedrijven en landen

Carbon Footprint Europese en Amerikaanse aandelenportefeuille DPS (tCO2e/mln USD)