• No results found

Het duurzaam beleggingsbeleid van PDN

OVERIGE GEGEVENS

2. Het duurzaam beleggingsbeleid van PDN

Duurzaamheid is voor het bestuur van PDN een belangrijk onderdeel van de beleggingsfilosofie en een integraal onderdeel van de beleggingsbeginselen.

Doel van duurzaam beleggen

Het duurzaamheidsbeleid is een manier om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van de wereld, waarbij tegelijkertijd het risico- en rendementsprofiel van de portefeuille niet onder druk hoeft te staan. PDN heeft hiertoe een duurzaam beleggingsbeleid opgesteld.

Beleidsvorming

Bij de vaststelling van het beleggingsplan bespreken we initiatieven en ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord beleggen. We beoordelen of en op welke wijze, deze initiatieven en ontwikkelingen worden verwoord in het beleid van PDN. Gedurende het jaar geven we invulling aan het beleid zoals vastgelegd in het beleggingsplan en houdt het bestuur van PDN vast aan de gekozen koers. Via een brede bestuurlijke discussie dan wel besprekingen in de Commissie Beleggingen, worden de ontwikkelingen en initiatieven periodiek beoordeeld.

Het creëren van (maatschappelijke) waarde op langetermijn als leidend principe

PDN streeft via zijn beleggingen naar het creëren van (maatschappelijke) waarde op langetermijn met als doel alle deelnemers nu en in de toekomst een goed pensioen te kunnen bieden. Een pensioen waarvan deelnemers kunnen genieten in een leefbare wereld. Om deze waarde op langetermijn te realiseren maken we onder meer gebruik van de screenings- en researchcapaciteiten van externe dienstverlener Sustainalytics en van externe dienstverlener BMO voor het uitvoeren van het engagementbeleid.

We gebruiken de volgende uitgangspunten:

• We selecteren beleggingscategorieën op basis van reële economische activiteiten en onderliggende waardecreatie.

• We hanteren absolute doelstellingen voor (over)rendement op de lange termijn.

• Bij de selectie van vermogensbeheerders, beleggingsfondsen of individuele titels houden we rekening met vooruitkijkende strategieën voor de lange termijn en maatschappelijke waardecreatie. We kijken hierbij niet enkel naar rendementen behaald in het verleden.

• We hebben de intentie om met externe dienstverleners een langetermijn relatie aan te gaan.

• De beloning van externe dienstverleners is, waar van toepassing, gekoppeld aan prestaties over een voldoende lange termijn.

Ongunstige effecten duurzaamheidsfactoren

PDN heeft duurzaamheid verankerd in het beleid en de uitvoering ervan. Onderdeel van dit beleid is dat we bij het screenen van onze beleggingsportefeuille (potentiële) negatieve impact op samenleving en milieu identificeren. Dat is voor ons belangrijk aangezien we streven naar het creëren van (maatschappelijke) waarde op langetermijn.

Beleidsterreinen

PDN heeft zijn strategische visie op duurzaamheid vertaald naar beleidsterreinen. Aan deze beleidsterreinen hebben we prestatie-indicatoren gekoppeld. Deze beleidsterreinen vormen de basis en structuur van dit duurzaamheidsverslag. Hieronder worden deze 7 beleidsterreinen op hoofdlijnen samengevat. In hoofdstuk 3 t/m 9 worden deze verder uitgewerkt.

Thematische aandachtsgebieden: Met de ondertekening van het IMVB-convenant legden we vast om in 2020 één of meer thematische risico aandachtsgebieden aan ons beleid toe te voegen. Met een keuze voor thematische aandachtsgebieden willen we ons focussen op specifieke maatschappelijke ontwikkelingen die voor onze deelnemers belangrijk zijn én als risicovol zijn geïdentificeerd voor onze beleggingsportefeuille.

Tegen deze achtergrond willen wij ons in het bijzonder richten op een tweetal duurzaamheidsrisico’s namelijk klimaatverandering en controversiële wapens. Hierbij gaat het om het voorkomen van een negatieve impact voor samenleving en milieu in de beleggingsportefeuille en bij potentiële beleggingen gaat het om deze twee thema’s.

Impact Investments: We investeren in zogenaamde Impact Investments (doelinvesteringen) om zowel een aantrekkelijk financieel rendement te behalen als maatschappelijke doelen te realiseren. De 17 Sustainable Development Goals (duurzame ontwikkelingsdoelstellingen) van de Verenigde Naties vormen het raamwerk waarin het duurzame karakter van de Impact Investments geclassificeerd worden. Via dit raamwerk kunnen we gericht investeren in duurzaamheidsthema’s die gerelateerd zijn aan duurzame ontwikkeling. Denk aan alternatieve energie, microfinanciering en sociale infrastructuur. Naast het duurzame karakter van deze beleggingen kunnen we door middel van deze beleggingen ook een beter rendement of een lager risico voor de gehele portefeuille van PDN behalen via diversificatievoordelen. We toetsen Impact Investing aan de reguliere financiële parameters die voor PDN gelden.

Engagement: We sporen bedrijven aan om te zorgen voor een positieve ontwikkeling op het gebied van maatschappelijke (duurzaamheids)vraagstukken. Ook starten we bredere engagementtrajecten op om hele sectoren aan te spreken.

Stembeleid en Corporate Governance: We stemmen bij Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen volgens ons stembeleid. Dit gebeurt op de Algemene en Buitengewone Vergaderingen van Aandeelhouders van beursgenoteerde ondernemingen in Nederland.

Uitsluiting: Het uitgangspunt voor het uitsluiten van ondernemingen en landen zijn activiteiten die de Verenigde Naties, de Europese Unie of de Nederlandse overheid onaanvaardbaar vinden. We beleggen niet direct in aandelen of obligaties van ondernemingen die in strijd handelen met de 10 principes van het Verenigde Naties Global Compact. Producenten van controversiële wapens, zoals bijvoorbeeld nucleaire wapens die niet onder de uitsluitingscriteria van het Global Compact vallen, worden ook uitgesloten. Ook staatsobligaties van landen waarop een sanctie van de Verenigde Naties of de Europese Unie rust, sluiten we uit van het beleggingsuniversum. Hierbij gaat het voornamelijk om mensenrechten- en wapenvraagstukken.

Transparantie: We zijn transparant over onze beleggingen. Op de website zijn de namen te vinden van alle bedrijven waarin PDN per einde jaar heeft belegd. We geven inzicht in de namen van beleggingen in alle beleggingscategorieën. Ook dit duurzaamheidsverslag maakt deel uit van het transparantiebeleid.

Belanghebbenden

Het is voor ons van belang dat duurzaamheid bijdraagt aan het vormen van een duurzame toekomst voor alle belanghebbenden. PDN speelt een belangrijke maatschappelijke rol in de samenleving. Het bestuur stelt om deze reden dan ook informatie beschikbaar aan belanghebbenden over het duurzaamheidsbeleid en de realisatie daarvan. Het bestuur neemt de belangen van belanghebbenden zeer serieus en zet zich in om duurzaamheid te stimuleren. Onze belanghebbenden zijn divers en kennen een veelheid aan belangen en prioriteiten, maar de strategische visie gericht op duurzaamheid is als rode draad bij alle belanghebbenden zichtbaar. Hieronder volgt een korte toelichting van de belanghebbenden.

Onze deelnemers

De deelnemers zijn voor ons het allerbelangrijkst. Wij bestaan voor en door de deelnemers. De deelnemers onderschrijven onze visie op het vlak van duurzaamheid. Voor de deelnemers is een actieve houding ten aanzien van duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt binnen het beleid van PDN. Deelnemers vinden het de verantwoordelijkheid van PDN om bij beleggingen rekening te houden met de gevolgen voor mens en milieu. Wij onderzoeken regelmatig hoe duurzaamheid leeft onder de deelnemers. De uitkomsten van dit onderzoek worden geëvalueerd en waar nodig wordt het beleid en de communicatie op basis hiervan verfijnt.

Wat vinden onze deelnemers?

In oktober 2019 voerde PDN voor het laatst een risicobereidheidsonderzoek uit onder de deelnemers. Daarbij is ook gekeken hoe duurzaamheid leeft onder de deelnemers.

Onderstaand zijn de belangrijkste uitkomsten opgenomen.

Een grote meerderheid van de deelnemers vindt het een verantwoordelijkheid van PDN om bij beleggingen rekening te houden

met de impact op mens en milieu.

Een meerderheid wil niet dat dit ten koste gaat van de rendementen van PDN noch

de risico’s mag vergroten.

Een grote meerderheid van de deelnemers vindt het een verantwoordelijkheid van PDN om bij beleggingen rekening te houden met de impact op mens en milieu. Een meerderheid geeft hierbij aan dat het rekening houden met de impact op mens en milieu niet ten koste mag gaan van het rendement en de risico’s niet mag vergroten. Ook kwam naar voren dat PDN wordt aangemoedigd om meer te communiceren over zijn activiteiten op het gebied van duurzaamheid.

In 2021 stellen we opnieuw onze ambitie en duurzaamheidsuitgangpunten vast om op basis daarvan te beoordelen of en hoe we in het duurzaamheidsbeleid en in de uitvoering daarvan nog meer rekening kunnen houden met de impact op mens en milieu zonder daarmee in te boeten op het risico-rendementsprofiel.

We willen onze deelnemers een goed beeld geven van de ondernomen activiteiten en resultaten op het gebied van duurzaamheid. Dat doen we door middel van een uitgebreide rapportage in het jaarlijks duurzaamheidsverslag en via nieuwsberichten op de website en in het PDN Magazine.

De gevolgen van