• No results found

Programma('s) 15. Kunst, cultuur en cultuurhistorische waarden

De realisering van een nieuw dorpshuis in Hollandsche Rading inclusief buitenruimte. Het definitief ontwerp gaat uit van een dorpshuis van 265 m² met zaalruimte van ca. 113 m², onder te verdelen in ruimtes van 40 m² en 73 m². Eveneens is er ondersteunende kantoorruimte, een keuken en bergingen.

Bij het definitief ontwerp voor de buitenruimte is het nieuw aan te leggen waadpad geïntegreerd. Verder is er ruimte voor parkeren en is het gehele Adri Pieckplein, inclusief Vuursche Pad meegenomen in het ontwerp.

Planoppervlak Initiatiefnemer

Raadsbesluiten

28-05-09:

Aanwijzing van model B als stedenbouwkundig model voor de herontwikkeling van een nieuw dorpshuis in Hollandsche Rading.

consequenties daarvan te betrekken bij de afweging van nieuw beleid Het opnemen van voor de realisering van Model B een bedrag van

€ 962000 in het investeringsplan van de begroting 2010 en de

in het kader van de Voorjaarsnota 2009.

Doel/resultaat

1,6 ha Gemeente De Bilt

Dorpshuis Hollandsche Rading

Afgelopen mei waren de ontwerpen van de school en het plein te bekijken in een artikel in de Vierklank. De definitieve ontwerpen zijn op de Gemeentelijke? website te bekijken voor alle inwoners.

Wat is er het afgelopen half jaar gebeurd? Geld

Tijd

Informatie Wat staat er voor volgend half jaar in de planning?

Afgelopen half jaar zijn de definitieve ontwerpen van zowel het dorpshuis als de bijbehorende buitenruimte verder uitgewerkt naar bestektekeningen. Op 26 juni is de werkgroep bestaande uit omwonenden en gebruikers voor het laatst bij elkaar geweest naar aanleiding van vragen vanuit het dorp. Het ontwerp voor de buitenruimte heeft nu volledig draagvlak. Op 10 juli heeft het College besloten de definitieve ontwerpen uit te werken naar bestek en daarna aan te besteden. Om de aansluiting van het waadpad op het plein mogelijk te maken diende een grondruil met de Bosbergschool plaatsvinden. Een overeenkomst hieromtrent is nu gesloten. Daarnaast is de omgevingsvergunning voor de bouw van het dorpshuis is verleend.

De aanbesteding dient afgerond te worden, waarna in december begonnen zal worden met het bouwrijp maken van de gronden. Eerst zal het fietspad verlegd moeten worden om de kinderen van de Bosbergschool veilig van en naar school te laten komen. Daarna zal gestart worden met de bouw van de school en de aanleg van het plein.De aanbesteding dient afgerond te worden, waarna in december begonnen zal worden met het bouwrijp maken van de gronden. Eerst zal het fietspad verlegd moeten worden om de kinderen van de Bosbergschool veilig van en naar school te laten komen. Daarna zal gestart worden met de bouw van het dorpshuis en de aanleg van het plein.

De werkzaamheden van de voorbereidingsfase zijn afgerond.

De omgevingsvergunning is verleend. Het bestek van het dorpshuis en de buitenruimte is klaar. De aanbesteding dient nog afgerond te worden waarna de uitvoeringsfase in december 2012 gestart zal worden. Het project verloopt derhalve volgens de planning.

Zowel het ontwerp als de beheerskosten passen binnen het door de Raad gevoteerde krediet van € 962.000. Een overschrijding van het budget ligt niet in de lijn der verwachtingen.

Kaartje

Hoe ziet de oorspronkelijke situatie eruit?

Het dorpshuis fungeert als een belangrijke schakel in het sociale leven van Hollandsche Rading. Het biedt ruimte aan

uiteenlopende activiteiten voor jong en oud. Het dorpshuis is tijdelijk gehuisvest in een porto cabin die achter de Bosbergschool staat. Het oude dorpshuis is in 2005 gesloopt omdat het niet meer voldeed aan de technische eisen.

De openbare ruimte rondom het oorspronkelijke dorpshuis laat op dit moment te wensen over. Het waadpad heeft nog geen aansluiting met het plein, het Adri Pieckplein is aan onderhoud toe en de sirenemast dient verplaatst te worden om een efficiente bouw van het dorpshuis op het plein mogelijk te maken, De bestrating van het speelplein van de Bosbergschool is aan vervanging toe, in het verleden zijn er problemen met de riolering geweest, de verkeersveiligheid van het fietspad laat te wensen over en de speeltoestellen op het Adri Pieckplein zijn aan onderhoud/ vervanging toe. Kortom, er spelen meerdere problemen die in één ontwerp van het dorpshuis en de openbare ruimte dienen te worden opgelost.

Hoe ziet de toekomstige/gewenste situatie eruit?

Inmiddels is gekozen voor een nieuw dorpshuis op de locatie van het oude dorpshuis.

Gelijktijdig met het opstellen van het ontwerp voor het dorpshuis is, ook met inbreng van gebruikers en omwonenden, een inrichtingsplan tot stand gekomen voor de ruimte rondom het dorpshuis. Hierbij is een aantal keuzes gemaakt:

Het dorpshuis is iets naar het noordwesten verplaatst, gedeeltelijk op de locatie van het gebouw van de

peuterspeelzaal. De peuterspeelzaal heeft zijn intrek in de school genomen. Het voormalig peuterspeelzaalgebouw zal worden afgebroken. Hierdoor is er ruimte voor inpassing van het waadpad en is het mogelijk een goede entree van de

Bosbergschool te realiseren alsmede een groter en aantrekkelijker voorterrein van het dorpshuis. De huidige entree van de school vervalt hiermee.

Het Adri Pieckplein wordt meegenomen in de herinrichting.

Hierdoor ontstaat ruimtelijk één geheel, samen met het dorpshuis en de Bosbergschool. Het bestaande groen blijft zoveel mogelijk behouden en het plein blijft een speelplein. Er komen in het gebied twee nieuwe bomen bij, en ook de skatetoestellen op het Adri Pieckplein zijn nieuw.

Kwaliteit