• No results found

Programma('s) 11. Onderwijs

De ontwikkeling van een breed schoolconcept, verdeeld in de volgende deelprojecten:

1. Nieuwbouw De Regenboog, , buitenschoolse opvang (BSO) en gymzaal,

2. Nieuwbouw kinderdagverblijf (particulier), 3. Herinrichting openbare ruimte, 4. Herontwikkeling Hummeloord.

Initiatiefnemer Gemeente De Bilt/Particulier Doel/Resultaat

Raadsbesluiten

25-06-09:

Vaststelling van de gebiedsvisie Buys Ballotweg in De Bilt.

27-05-10:

Instemming met de beschikbaarstelling van een voorbereidingskrediet van € 190.000.

Buys Ballotweg - De Bilt

Het door de Raad toegekende krediet van € 190.000 kan niet worden gedekt uit de te verwachte grondopbrengsten van de locatie Aolusweg 14. Hiervoor ligt nu een voorstel in de Najaarsnota 2012 om dit te dekken uit de reserve Grondexploitaties.

Nu wij positief hebben besloten, is gestart met het deelproject de nieuwbouw school met BSO en gymzaal.

De planning inzake Small Society loopt volgens schema. De planning met betrekking tot de openbare ruimte is mede afhankelijk van de voortgang voorbereiding nieuwbouw school.

De Aeolusweg 14 zal pas als allerlaatste worden herontwikkeld.

Zodra het nieuwe schoolgebouw is opgeleverd kan men aanvangen met het bouwrijp maken. Dit zal niet zijn voor medio 2015. Dit project heeft derhalve vertraging opgelopen.

Medio augustus is een Nieuwsflits verspreid in de wijk.

In het vierde kwartaal wordt een volgende Nieuwsflits verspreid.

Wat is er het afgelopen half jaar gebeurd? Geld

Tijd

Informatie Wat staat er voor volgend half jaar in de planning?

Ons College heeft op 3 juli 2012 groen licht gegeven voor de bouw van de school met buitenschoolse opvang (BSO) en gymzaal. Een tijdelijke unit voor één groep is geplaatst naast de gymzaal, om de groei van de school op te kunnen vangen.

De WABO projectafwijkingbesluitprocedure voor nieuwbouw van het kinderdagverblijf loopt. Tot 3 oktober 2012 konden zienswijzen worden ingediend.Op 10 september heeft een informatieavond plaats gevonden voor de buurt met betrekking tot de totstandkoming van het ontwerp vanuit de Gebiedsvisie (2009) en de Verfijningsslag (2011). Bewoners spraken bezorgdheid uit over het parkeren in de wijk, de verkeersveiligheid en het behoud van het groen. De kosten en activiteiten van het bouwrijp maken worden in kaart gebracht.

Ons College heeft op 3 juli 2012 besloten tot een gefaseerde uitvoering van het inrichtingsplan voor de openbare ruimte. Met de uitwerking van de eerste fase, waar budget voor beschikbaar is, wordt een aanvang gemaakt. Besluitvorming over de volgende fases zal plaatsvinden in de Raad.

Met betrekking tot Aeolusweg 14; de locatie waar nu Peuterspeelzaal Hans en Grietje en buitenschoolse opvang De Bonte Kraai zijn gevestigd, is een studie verricht naar de stedenbouwkundige en planeconomische inpassing.. Studies naar woonbehoefte en woningaanbod na de realisatie van projecten, zijn hierbij meegewogen.

De gebruikersgroep en Gemeente stellen een Programma van Eisen op voor de nieuwbouw van de basisschool met buitenschoolse opvang en gymzaal. De architectenselectie vindt plaats. Afhankelijk van de zienswijzen wordt een omgevingsvergunning verleend, de grond bouwrijp gemaakt en overgedragen aan Small Society en start de bouw van het nieuwe kinderdagverblijf. De eerste fase voor de herinrichting van de openbare ruimte wordt, na consultatie van de klankbordgroep, uitgewerkt tot een voorlopig ontwerp.

Besluitvorming overde planontwikkeling inzake Aeolusweg 14 vindt ook plaats.

Kwaliteit Hoe ziet de oorspronkelijke situatie eruit?

Hoe ziet de toekomstige/gewenste situatie eruit?

Het plangebied bevindt zich in De Bilt, midden in een woonwijk.

Net aan de andere zijde van het woonblok en parallel aan de Buys Ballotweg en plangebied bevindt zich het winkelgebied

Hessenweg.

Grof gezegd kan het gebied worden ingedeeld in drieën. Er is een groen, parkachtig zuidelijk deel. In het gedeelte ten noorden daarvan bevindt zich nu een basisschool met schoolplein. Deze twee delen zijn van elkaar gescheiden door een middengedeelte met parkeervoorziening.

De riolering is vervangen in het gehele gebied, maar de openbare ruimte is grotendeels nog niet heringericht.

Geheel ten noorden van dit gebied bevindt zich de locatie Aeolusweg 14 (Hummeloord) met een peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang.

De basisschool is opnieuw gebouwd, toekomstbestendig. Een gymzaal en buitenschoolse opvang maken onderdeel uit van dit gebouw. Ten westen hiervan bevindt zich een kinderdagverblijf voor acht groepen.

De openbare ruimte in het gehele gebied is heringericht, met het schetsontwerp inrichtingsplan als uitgangspunt. In het zuidelijk deel bevindt zich een Cruyff Court (reeds gerealiseerd). De openbare ruimte rondom het nieuwe multifunctionele gebouw en het kinderdagverblijf is verkeersveilig heringericht. De

beeldbepalende groene structuur in het gebied is zoveel mogelijk behouden.

De achterblijvende locatie Aeolusweg 14 is herontwikkeld tot woningbouw, passend binnen de omgeving.

Risico's

De verkoop van de gemeentelijke grond (Aeolusweg 14) die gereserveerd is voor de nieuwbouw van Hummeloord brengt minder op dan is geraamd als gevolg van de ontwikkelingen op de vastgoedmarkt, hetgeen leidt tot een tekort in het Integraal Huisvestingsplan.

Risico Beheersmaatregel

Julianalaan 42-50

Herontwikkeling van de huidige locatie met aan het Centrum gelieerde functies. Hierbij wordt tevens de toekomstvisie van de kerken betrokken. Deze visie betreft de (toekomstige) samenwerking binnen de Protestantse Kerk Bilthoven in wording en de drie in gebruik zijnde kerken (Julianakerk, Zuiderkapel en Noorderkerk) Planoppervlak

Initiatiefnemer 0,2 ha Gemeente De Bilt

Vaststelling van het stedenbouwkundig ontwerp als ruimtelijk kader voor de locatie Julianalaan 50 te Bilthoven.

Vaststelling van een voorbereidingskrediet van € 60.000 exclusief BTW.

Doel/Resultaat

Programma('s) 4. Economische Zaken 6. Ruimtelijke Ordening

Raadsbesluiten 29-07-07:

Julianalaan 42-50

Voor dit project is in november 2007 een voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld van 60.000. De herziening van de ruimtelijke kaders en de behandeling van het ingediende burgerinititatief Het College heeft de procedure tot aanvragen om de kerkgebouwen als Gemeentelijk hebben tot gevolg gehad dat de uitgaven zijn opgelopen tot monument aan te wijzen, weer opgestart. Het opstellen van een toekomstvisie door € 105.000. Het voorbereidingskrediet is dus met € 45.000 het kerkbestuur loopt vertraging op, doordat de fusiebehandeling bij de Classes in overschreden. De kosten worden gedekt uit de toekomstige

Zeist vertraging oploopt. opbrengsten van de gronden.

De start van het afronden van de stedenbouwkundige randvoorwaarden is opgeschort in afwachting van het verschaffen van duidelijkheid door het kerkbestuur over haar toekomstvisie.

Het College neemt in het 4e kwartaal een besluit of gewacht wordt op de toekomstvisie van de kerk of dat toch eerder het afronden van de stedenbouwkundige randvoorwaarden hervat wordt

monument aan te wijzen.

b) Het opstellen van een toekomstvisie door het kerkbestuur.

c) Het formuleren van vervolgstappen door de Gemeente en het maken van Informatieverstrekking richting omwonenden zal plaatsvinden

nieuwe afspraken met het kerkbestuur. voorafgaand aan het volgende beslismoment van de Raad.

Wat is er het afgelopen half jaar gebeurd? Geld

Tijd

Informatie Wat staat er voor volgend half jaar in de planning?

a)     De beslissing  ten aanzien van de aanvragen om de kerken als Gemeentelijk 

Kwaliteit

Kaartje

Hoe ziet de oorspronkelijke situatie eruit?

Na de nieuwbouw van de Julianaschool is het perceel aan de Julianalaan tussen de school en de kerk onbebouwd gebleven.

Het was de bedoeling dat hier een passende centrumachtige invulling aan zou worden gegeven. De opbrengsten van ontwikkeling van deze kavel waren toebedeeld aan het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs en dienden voor een deel ter dekking van de realisatie van de Julianaschool.

Hoe ziet de toekomstige/gewenste situatie eruit?

Als onderdeel van de entree van het Centrumgebied vanuit de oostzijde, vervult deze locatie een belangrijke positie, zodat een juiste passende invulling moet worden gevonden. De

randvoorwaarden hiervoor worden de komende periode opgesteld.

Risico's

Beheersmaatregel Er is een risico dat de verkoop van de gemeentelijke grond die gereserveerd is voor de

nieuwbouw van de Julianaschool minder oplevert dan is geraamd. Dit leidt tot een tekort in het Integraal Huisvestingsplan.

Risico