• No results found

Het doel van dit onderzoek was om te begrijpen welke kritieke succesfactoren er spelen bij de implementatie van een ERP-systeem, specifiek binnen de olie- en gasindustrie. Om dit doel te bereiken is ten eerste de eerdere literatuur onderzocht om te bepalen welke kritieke succesfactoren er algemeen bekend zijn bij de implementatie van een ERP-systeem. De proposities die hieruit volgden zijn onderzocht door middel van een casestudie. Het onderzoek is toegepast op de onderneming ABC BV, een bedrijf dat opereert in de olie- en gasindustrie en waar een overgang heeft plaatsgevonden van het ene naar het andere ERP-systeem. Deze thesis onderzoekt welke van de al bekende factoren er ook kritiek waren bij ABC BV, of er nog specifieke factoren speelden en in welke fase van implementatie deze de meeste impact hadden.

Allereerst kunnen de resultaten uit de casus gebruikt worden om te komen tot directe casusconclusies, ook wel analytische conclusies genoemd. De resultaten bevestigen eerder onderzoek dat Change Management & BPR, samenstelling van het projectteam, trainen van medewerkers, projectmanagement en leiderschap, definiëren van strategische doelen, doelstellingen en visie, monitoren en evalueren van voortgang en prestatie, gebruik van consultants en het ontwikkelen en testen van het systeem cruciale factoren zijn om tot een succesvolle ERP- implementatie te komen. Een organisatie moet rekening houden met al deze factoren zodat het implementatieproject een grotere kans van slagen heeft.

In tegenstelling tot vorig onderzoek, is de ondersteuning van het topmanagement, softwareselectie en softwaremaatwerk in deze casus niet als kritiek ervaren. Er is wel rekening gehouden met deze factoren bij de voorbereiding, maar de impact ervan was beduidend lager dan de voorgaande factoren. De betrokkenen en eindgebruikers hebben geen hoge ondersteuning van het topmanagement ervaren, maar er lijken geen directe gevolgen hiervan te zijn geweest op de implementatie. Daarnaast heeft softwareselectie geen cruciale rol gespeeld, hetgeen te maken heeft met de casecontext. Bij ABC BV werd er al gebruik gemaakt van een ERP-systeem, waardoor deze factor destijds al uitgebreid de aandacht heeft gehad. Doordat er een nieuwe versie van hetzelfde ERP-pakket is geïmplementeerd, vereist deze factor dus minder aandacht. Daarnaast is het aanbod van ERP-systemen voor een dergelijk complexe organisatie als ABC BV klein. Ook softwaremaatwerk is in deze context niet cruciaal gebleken, doordat er geen maatwerk is aangebracht aan het ERP-systeem.

Verder is er nog een aantal specifieke factoren uit de casus gebleken die bij ABC BV een cruciale rol hebben gespeeld. Het gebrek aan het delen van kennis en informatie met alle betrokkenen is bij ABC BV een van de belangrijkste oorzaken geweest voor de knelpunten in het

implementatieproces. De beoogde procesinrichting en gemaakte keuzes hiertoe moeten vastgelegd en gecommuniceerd worden met alle betrokkenen, om de implementatie tot een succes te maken. Een tweede specifieke kritieke succesfactor is de datamigratie. Hier is onvoldoende aandacht op gelegd tijdens de voorbereiding, waardoor dit een buitengewoon vertragende factor is geworden. Migratiebestanden, werkinstructies en standaardtemplates voor het controleren van de data op juistheid en volledigheid moeten beschikbaar zijn om vertragingen tijdens het migratieproces te voorkomen. Tot slot zijn er twee factoren die een aanzienlijke impact hebben gehad op de eerste periode na de livegang, te weten het aanstellen van key users en het stellen van prioriteiten aan de problemen. Het is van belang dat er toegewijde personen zijn die de problemen die zich voordoen tijdens deze fase herkennen en oplossen. Het managen van deze problemen is, zeker indien er zoals bij ABC BV nog veel fouten in de inrichting schuilen, alleen mogelijk door prioriteiten te stellen.

De bovengenoemde directe casusconclusies kunnen herleid worden naar algemene, generieke conclusies. Deze opvattingen zijn niet alleen op deze casus van toepassing, maar gelden ook in een andere context. Dit onderzoek heeft inzicht gebracht in de factoren die spelen bij de implementatie van een ERP-systeem. Enkele factoren vanuit de theorie blijken context specifiek te zijn, terwijl de andere factoren altijd belangrijk zijn bij de implementatie. Daarbij zijn er ook specifieke factoren die niet als cruciaal uit de theorie voortkomen en in een bepaalde context spelen. Het is belangrijk om te weten in welke fase van de implementatie deze factoren de grootste impact hebben.

Concluderend, er zijn meer factoren die de implementatie van een ERP-systeem bij een projectorganisatie in de olie- en gasindustrie beïnvloeden dan uit de theorie voortkomt. De factoren die hierbij aanvullend spelen zijn het delen van kennis en informatie, datamigratie, aanstellen van key users en stellen van prioriteiten aan problemen. Het delen van kennis en informatie en datamigratie hebben meer impact bij een onderneming in de olie- en gasindustrie door de complexiteit van de processen en administratie. Het aanstellen van key users en het stellen van prioriteiten komt tevens voort uit deze complexiteit, waardoor er na livegang meer kans is op vragen en problemen. Daarom moet bij de implementatie van een ERP-systeem bij deze bedrijven meer aandacht besteed worden aan deze factoren.

Dit onderzoek heeft geprobeerd om het gat tussen de theorie over de reeds bekende kritieke succesfactoren bij een ERP-implementatie en factoren binnen de olie- en gasindustrie te dichten. Er zijn niet veel onderzoeken naar een ERP-implementatie binnen een olie- en gasbedrijf, waardoor de relevante kritieke succesfactoren bij een dergelijke onderneming onbekend zijn. Dit

onderzoek laat zien dat er inderdaad kritieke succesfactoren spelen die wellicht van meer belang zijn bij deze organisaties dan bij een ERP-implementatie binnen een andere industrie.

Dit onderzoek is gebaseerd op slechts één casus, waardoor het moeilijk is om de resultaten direct te generaliseren. Een suggestie voor vervolgonderzoek is daarom om dit onderzoek te herhalen op een andere organisatie binnen de olie- en gasindustrie of op meerdere casussen. Een andere interessant onderwerp dat informatief kan zijn is of er een vervolgstudie op dit onderzoek kan worden gedaan. Het onderzoek zou dan ingaan op de post-implementatiefase, waarbij de situatie na een aantal jaar wordt vergeleken met de situatie voor de implementatie. Hierdoor kan bepaald worden of de implementatie uiteindelijk een succes is gebleken.

Referenties

Ahmad, M. M., & Pinedo Cuenca, R. (2013). Critical success factors for ERP implementation in SMEs. Robotics and Computer-Integrated Manufacturing, 29(3), 104–111.

Aloini, D., Dulmin, R., & Mininno, V. (2007). Risk management in ERP project introduction: Review of the literature. Information & Management, 44(6), 547–567.

Bingi, P., Sharma, M. K., & Godla, J. K. (1999). Critical Issues Affecting an ERP Implementation. Information Systems Management, 16(3), 7–14.

Chan, C. T. W., & Sin, H. C. (2010). Critical success factors for ERP implementation in Chinese construction companies. In 2010 8th IEEE International Conference on Industrial Informatics (pp. 628–633).

Chang, S.-I., Yen, D. C., Chang, I.-C., & Jan, D. (2014). Internal control framework for a compliant ERP system. Information & Management, 51(2), 187–205.

Dezdar, S., & Ainin, S. (2011). Examining ERP implementation success from a project environment perspective. Business Process Management Journal, 17(6), 919–939.

Ehie, I. C., & Madsen, M. (2005). Identifying critical issues in enterprise resource planning (ERP) implementation. Computers in Industry, 56(6), 545–557.

Gajic, G., Stankovski, S., Ostojic, G., Tesic, Z., & Miladinovic, L. (2014). Method of evaluating the impact of ERP implementation critical success factors – a case study in oil and gas industries. Enterprise Information Systems, 8(1), 84–106.

Grabski, S. V., & Leech, S. A. (2007). Complementary controls and ERP implementation success. International Journal of Accounting Information Systems, 8(1), 17–39.

Grabski, S. V., Leech, S. A., & Schmidt, P. J. (2011). A Review of ERP Research: A Future Agenda for Accounting Information Systems. Journal of Information Systems, 25(1), 37–78. Holland, C. P., & Light, B. (1999). A critical success factors model for ERP implementation.

IEEE Software, 16(3), 30–36.

Hong, K.-K., & Kim, Y.-G. (2002). The critical success factors for ERP implementation: an organizational fit perspective. Information & Management, 40(1), 25–40.

Kanellou, A., & Spathis, C. (2013). Accounting benefits and satisfaction in an ERP environment.

International Journal of Accounting Information Systems, 14(3), 209–234.

Levi Shaul, & Doron Tauber. (2012). CSFs along ERP life‐cycle in SMEs: a field study. Industrial

Management & Data Systems, 112(3), 360–384.

Malinić, S., & Todorović, M. (2012). How Does Management Accounting Change under the Influence of ERP? Economic Research-Ekonomska Istraživanja, 25(3), 722–751.

Nah, F. F.-H., Zuckweiler, K. M., & Lee-Shang Lau, J. (2003). ERP implementation: chief information officers’ perceptions of critical success factors. International Journal of Human-

Computer Interaction, 16(1), 5–22.

Ngai, E. W. T., Law, C. C. H., & Wat, F. K. T. (2008). Examining the critical success factors in the adoption of enterprise resource planning. Computers in Industry, 59(6), 548–564. Qi Liu, & Vasarhelyi, M. A. (2014, Spring). Big Questions in AIS Research: Measurement,

Information Processing, Data Analysis, and Reporting. Journal of Information Systems, pp. 1–17.

Romney, P. J. S. M. B. (2015). Accounting Information Systems, Global Edition. Harlow: Pearson Education M.U.A. Retrieved from https://www-dawsonera-

com.proxy.uba.uva.nl:2443/abstract/9781292061085

Scapens, R. W., & Jazayeri, M. (2003). ERP systems and management accounting change: opportunities or impacts? A research note. European Accounting Review, 12(1), 201–233. Somers, T. M., & Nelson, K. (2001). The impact of critical success factors across the stages of

enterprise resource planning implementations. In System Sciences, 2001. Proceedings of the

34th Annual Hawaii International Conference on (p. 10–pp). IEEE. Retrieved from

http://ieeexplore.ieee.org/xpls/abs_all.jsp?arnumber=927129

Umble, E. J., Haft, R. R., & Umble, M. M. (2003). Enterprise resource planning: Implementation procedures and critical success factors. European Journal of Operational Research, 146(2), 241–257.

Wright, S., & Wright, A. M. (2002). Information System Assurance for Enterprise Resource Planning Systems: Unique Risk Considerations. Journal of Information Systems, 16, 99–113. Yin, R. K. (2014). Case study research: design and methods / Robert K. Yin (5th ed). Thousand Oaks,

CA: Sage.

Zhang, Z., Lee, M. K., Huang, P., Zhang, L., & Huang, X. (2005). A framework of ERP systems implementation success in China: An empirical study. International Journal of Production