• No results found

Hoofdstuk 5 De bevindingen uit de interviews

5.4 Deelvraag 6

In hoeverre is overeenstemming in de werkrelatie en de aanwezigheid van de ambulant begeleider van belang voor het realiseren van de doelen?

Zoals ook in de vorige paragrafen wordt beschreven kan er vanuit de schaalvragen en de interviews worden opgemaakt dat er sprake is van overeenstemming in de ervaringen van jongeren en ambulant begeleiders. Om antwoord te kunnen geven op bovenstaande deelvraag wordt er eerst teruggekomen op de overeenstemmingen om vervolgens te kunnen bepalen of het van belang is voor het realiseren van de doelen.

Werkrelatie

Deze tabel geeft het gemiddelde weer van de scores van alle drie de categorieën doel, relatie en taak.

Totaal werkrelatie: alle subcategorieën

Ambulant begeleider

Jongere Verschil in score

(+ meer als ambulant begeleider en - minder als begeleiding)

Koppel 1 Score: 4,1 Score: 4,1 0,0

Koppel 2 Score: 3,9 Score: 5 J + 1,1

Koppel 3 Score: 4,3 Score: 5 J + 0,7

Koppel 4 Score: 4 Score: 4,5 J + 0,5

Koppel 5 Score: 3,4 Score: 4,3 J + 0,9

Koppel 6 Score: 4,1 Score onbekend Onbekend

Gemiddelde totaalscore Score: 4 Score: 4,6 J + 0,6

Gemiddeld gezien heerst er tevredenheid over de werkrelatie. Teven is er sprake van overeenstemming in ervaringen wat zichtbaar is aan het verschil van o,6 tussen ambulant begeleiders en jongeren. Koppel twee geeft echter een duidelijk verschil weer. Dit is te verklaren vanuit de jongere omdat er op alle vragen de hoogst mogelijke score wordt gegeven. Deze jongere is erg tevreden over de begeleiding, maar de ambulant begeleider denkt hier anders over. Koppel vijf laat ook een groter verschil zien dan het gemiddelde. De ambulant begeleider gaat in de score richting neutraal wat betekent dat de ambulant

begeleider niet ontevreden maar ook niet tevreden is. De jongere is echter wel tevreden over de werkrelatie. Tevens is het opvallend dat één koppel precies gelijk scoort, waardoor er perfecte overeenstemming heerst. Alle jongeren scoren zowel in het gemiddelde als in de categorieën hoger dan de ambulant begeleiders.

Alle jongeren ervaren duidelijk overeenstemming in de doelen die ze willen behalen en geven daarnaast aan dat ze doelen behalen. Twee jongeren vinden het niet noodzakelijk dat de ambulant begeleider overeenstemt, omdat ze uiteindelijk zelf bepalen of aannemen wat de ambulant begeleider een belangrijk doel vindt. Dit betekent dus, dat de jongere hierin zelf een

keuze kan maken. Ambulant begeleiders geven aan dat ze het belangrijk vinden dat er overeenstemming is, maar zijn het niet allemaal eens met de doelen. De ambulant begeleider mag het niet eens zijn, en maakt dit ook bespreekbaar, maar moet uiteindelijk mee bewegen met de doelen waaraan de jongere wil werken, dat is het belangrijkste.

Want wij hebben geen, ik heb geen winstoogmerk of belang of ik wil het enige belang is dat hij gewoon zijn doelen bereikt. En dat hij op het rechte pad blijft en dat hij gelukkig is, gelukkig wordt want dat geloofde die niet dat hij dat zou kunnen worden. Ik denk dat mijn, dat dat contact daartoe heeft bijgedragen van wow, weet je wel, ook al gebeuren er dingen in mijn leven ja mijn ambulant begeleider is er altijd we (ambulant begeleider).

Alle koppels ervaren een klik, hier is dus overeenstemming over. Jongeren geven allemaal aan een klik nodig te hebben om te kunnen samenwerken met de ambulant begeleider. Zonder klik heeft de hulpverlening geen zin. Ambulant begeleiders vinden dit niet allemaal

noodzakelijk hoewel ze het bij deze jongeren wel ervaren. Het kan dus zijn dat bij het ervaren van de klik het vooral voor de jongeren van belang is om overeenstemming te ervaren.

Bij andere hulpverleners blijft er een soort afstand ontstaan, omdat je zoiets hebt van ik zie je echt als hulpverlener, ik merk bij dit soort dingen dat het soms juist ook heel erg goed kan zijn als je net iets meer het gevoel hebt van ok iemand vecht met mij in plaats van dat ie kijkt en het als werk ziet. En ik denk dat dat het voordeel is van dat wat AHRA doet en ook van mijn ambulant begeleider, ja in ieder geval hoe ze met mij is omgegaan (jongere).

In de taakverdeling wordt door beide ervaren dat het belangrijk is dat er overeenstemming is. De jongere moet zoveel mogelijk zelf doen en de ambulant begeleider ondersteunt.

De waarde van aanwezigheid

Deze tabel laat het gemiddelde zien van de categorieën: aanwezig zijn, volwaardig, vertrouwen en patroon doorbrekend etc.

Totaal aanwezig zijn: alle

subcategorieën

Ambulant begeleider

Jongere Verschil in score

(+ meer als ambulant begeleider en -minder als begeleiding)

Koppel 1 Score: 4 Score: 4 0,0

Koppel 2 Score: 3,9 Score: 5 J + 1,1

Koppel 3 Score: 4 Score: 4,7 J + 0,7

Koppel 4 Score: 3,9 Score: 4,2 J + 0,3

Koppel 5 Score: 4,3 Score: 4,5 J + 0,2

Koppel 6 Score: 4,2 Score onbekend Onbekend

Gemiddelde totaalscore Score: 4,1 Score: 4,5 J + 0,4

Gemiddeld genomen is er sprake van tevredenheid en daarnaast tonen de individuele scores aan dat er sprake is van tevredenheid over de aanwezigheid. De scores van de koppels liggen dicht bij elkaar wat betekent dat er overeenstemming is in de ervaringen van de ambulant

begeleiders en de jongeren. Zoals ook bij het onderwerp werkrelatie scoren de jongeren gemiddeld hoger dan de ambulant begeleiders. Koppel één haalt wederom precies dezelfde gemiddelde score. Koppel twee geeft het grootste verschil weer en dit komt, zoals al eerder vermeld, doordat de jongere bij iedere vraag het maximale scoort.

Over de beschikbaarheid in tijd en emotionele beschikbaarheid heerst overeenstemming. Door beiden wordt ervaren dat er voldoende beschikbaarheid is (door een aantal is zelfs te veel beschikbaarheid ervaren maar daarover later meer). Beschikbaarheid in tijd door altijd aanwezig- en bereikbaar te zijn. Beschikbaarheid in emotionele zin door er emotioneel voor de jongere te zijn en niet met iets anders bezig te zijn. Of dit van belang is voor het realiseren van de doelen is een vraag die moeilijk beantwoord kan worden. Er wordt ervaren dat de ambulant begeleider en jongere elkaar goed leren kennen waardoor de jongere zich open kan stellen en het contact niet aan de oppervlakte blijft. Ook het ervaren van serieus genomen worden en vertrouwen draagt hieraan bij. Dit laatste is voor beiden noodzakelijk en wordt zelfs door het merendeel als een kernwaarde gezien in het contact met elkaar. Voor de jongeren moet er een klik, vertrouwen en sprake zijn van serieus nemen in de samenwerking om de doelen te kunnen realiseren. Wanneer dit er niet is, heeft de begeleiding voor hen geen zin. Voor ambulant begeleiders hoeft dit er niet te zijn maar het maakt de samenwerking wel een stuk prettiger.

5.4.1 Conclusie deelvraag 6

De jongeren en ambulant begeleiders hebben overeenstemming ervaren in beide concepten werkrelatie en aanwezigheid. Het is onduidelijk of deze overeenstemming heeft geleid tot het realiseren van de doelen omdat er geen vergelijkingsmateriaal is. Er is dus geen objectief antwoord op deze deelvraag. Uit dit onderzoek blijkt echter wel, dat het voor jongeren van belang is dat ze het gevoel hebben dat de ambulant begeleider aansluit of anders gezegd overeenstemt in de wensen van de jongere. Het is niet relevant of de ambulant begeleider dit ook daadwerkelijk zo vindt of ervaart. Het is voor de ambulant begeleider wel belangrijk om te achterhalen, door het bespreekbaar te maken, of de jongere overeenstemming ervaart, omdat het ervaren van overeenstemming voor hen bijdraagt aan het realiseren van de doelen.