• No results found

165 Deelprogramma 7.4 Parkeren

Met het gemeentelijke parkeerbeleid dragen we bij aan een bereikbare, duurzame en aantrekkelijke gemeente. Het Parkeerbedrijf ondersteunt dit door middel van sturing (door prijs of aanbod) op het gebruik van parkeervoorzieningen (parkeergarages, buurtstallingen, straatparkeren en P+R), gecombineerd met een uitstekende (digitale) dienstverlening.

Ons parkeerbeleid is erop gericht de stad goed bereikbaar te houden. We willen bereikbaar en gastvrij blijven voor mensen die met de auto naar de gemeente Groningen komen. Het is belangrijk voor een aantrekkelijke en economisch vitale gemeente dat we voorzien in de werkelijk noodzakelijke parkeerbehoefte, afgewogen tegen andere gerechtvaardigde claims op de openbare ruimte.

We vinden wel dat de geparkeerde auto niet ten koste mag gaan van de leefomgeving: de openbare ruimte is van iedereen, en is niet primair bestemd voor het stallen van een geparkeerde auto. Als iemand zijn auto wél in die openbare ruimte wil parkeren, is het niet langer vanzelfsprekend dat dit voor de deur kan, en/of het gratis is. Parkeren in Groningen was altijd gratis, behalve waar het betaald was. Inmiddels is parkeren in Groningen in principe betaald, behalve waar het (nog) gratis is.

In de uitvoering van dat beleid bieden we maatwerk en zijn we flexibel. Ook kiezen we altijd voor

duurzaamheid. We werken doelmatig, efficiënt en bedrijfseconomisch verantwoord. Toch is geld verdienen niet ons eerste doel: waarde toevoegen aan de gemeente en de openbare ruimte is dat wel.

Ook P+R-terreinen zijn een belangrijk onderdeel van het parkeerbeleid. Daarnaast proberen we door het aanbieden van voldoende en kwalitatief goede fietsenstallingen de overlast van geparkeerde fietsen op straat zoveel mogelijk te beperken. We beperken de overlast van geparkeerde auto's door gerichte en adequate parkeerhandhaving.

Beleidsvelden

• Parkeervoorzieningen

• Parkeerbedrijf

Met de volgende indicatoren wordt de werking van ons beleid in dit deelprogramma gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Effectindicator(en) Beoogd

2019

Beoogd 2020

% bezetting P+R-terreinen * - 45%

Gemiddelde cijfer P+R-terreinen 8,2 8,3

Gemiddelde parkeerdruk in de wijken ** - 71%

Gemiddelde rapportcijfer parkeergarages 7,9 7,9

% bewoners dat aangeeft dat parkeerprobleem belangrijkste ervaren probleem is

- 15%

* Het aantal plekken op P+R-terreinen is toegenomen (Reitdiep / Meerstad) en de wijze van data-inwinning is gewijzigd ** werkdagnacht op basis van. parkeeronderzoek 2018/ 2019

7.4.1 Parkeervoorzieningen

We bieden in de gemeente Groningen verschillende vormen van parkeren aan. Buurtbewoners parkeren in buurtgarages (voor zover daar plek is) of op straat. Die buurtgarages bieden we kostendekkend aan.

166

Bezoekers aan de stad parkeren op straat of in de parkeergarages. Voor bezoekers bevorderen we het gebruik van parkeergarages: de prijs van een plek in een garage ligt over het algemeen onder die van een plek op straat.

Forenzen en andere langparkeerders parkeren op P+R-terreinen aan de rand van de stad. Die P+R-terreinen zijn, zoals alle gemeentelijke voorzieningen, schoon, heel en veilig. Door het aanbieden van voldoende en goed vindbare stallingen (met en zonder toezicht) beperken we de overlast van geparkeerde fietsen op straat zo veel mogelijk.

Met de volgende indicatoren wordt de voortgang van dit beleidsveld gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie-indicatoren Beoogd

2019

Beoogd 2020

Aantal parkeerplaatsen op P+R-terreinen 4200 4200

Aantal wijken waarmee een parkeerplan is opgesteld 6 6

Aantal openbare laadpalen voor elektrische voertuigen* 150 300

Aantal laadpunten in gemeentelijke parkeergarages 38 50

*Elke laadpaal heeft 2 laadpunten.

Hoe staan we ervoor?

We staan er goed voor. Het parkeerbedrijf laat langjarig een positief resultaat zien. Dit positieve resultaat heeft een aantal oorzaken, waaronder een aantrekkende economie en de lage rente. Ook presteerden onze garages naar verwachting.

Ondanks het positieve resultaat blijft de exploitatie van het Parkeerbedrijf zich kenmerken door een hoog risicoprofiel. Dat komt onder andere door hoge kapitaallasten en de daarbij horende gevoeligheid voor stijgende/ dalende rentepercentages. Ook de exploitatie van het Forum (en de fietsenstalling Nieuwe Markt) vanaf 2020 zal het resultaat drukken.

Ook beleidskeuzes zijn direct van invloed op de exploitatie van het Parkeerbedrijf. Zo zien we de effecten van het teruglopende aantal parkeerplaatsen in de binnenstad (langjarig) terug in de exploitatie. Alhoewel geld verdienen niet ons eerste doel is (kwaliteit toevoegen aan de openbare ruimte is dat wel) en we de effecten op de exploitatie per project in beeld brengen, drukken deze keuzes de exploitatie. Omdat we uit deze exploitatie óók afdragen aan de centrale middelen en bijvoorbeeld fietsenstallingen betalen, moeten we hierin heldere en integrale keuzes maken.

Daarnaast stelden we in 2019 de nieuwe parkeernormen vast. Na wijziging van het facetbestemmingsplan parkeren (in 2020) gelden die ook in Haren en Ten Boer, én zijn de fietsparkeernormen geen leidraad meer maar daadwerkelijk een norm.

Wat willen we bereiken in 2020?

Na de gemeentelijke herindeling hadden we binnen de gemeente te maken met verschillen in regelgeving, vergunning(uitgifte), prijzen én beleid. De harmonisatie van dat beleid was een belangrijke opgave voor 2019. Het inhoudelijke gesprek met (de inwoners van en de ondernemers in) Haren over het parkeerregime in het centrum van Haren voerden we in het 4e kwartaal. In 2020 beginnen we met de implementatie van de uitkomsten van die gesprekken. Zo moeten we bijvoorbeeld een aantal vergunningensystemen in Haren digitaliseren.

167

Ook stelden we in de Parkeervisie (en het coalitieakkoord) vast dat de enige manier om parkeerdruk op straat te reduceren het invoeren van parkeerregimes is: dat doen we in wijken waar de parkeerdruk hoog is maar we nog geen parkeerregime kennen, maar ook in buurten waar bouwontwikkelingen een parkeerregime nodig maken. In die wijken zijn de gesprekken met bewoners in 2019 gestart. In 2020 verwachten we in deze wijken maatregelen op straat te kunnen nemen om de parkeerproblemen op te lossen en de overblijvende openbare ruimte terug te geven aan andere functies van de straat.

In buurten mét een parkeerregime waar het desondanks druk is optimaliseren we de

vergunningensystematiek. Dat kondigden we in de parkeervisie al aan. Zo voeren we in 2020 in dit soort wijken een quotum in, zodat we nooit meer vergunningen uit kunnen geven dan we plekken hebben. Ook trekken we de tijdvensters gelijk aan die van de binnenstad. De overige vensters willen we in 2020 gelijkschakelen: door de verschillende tijdsvensters is handhaving lastig, en is de situatie op straat voor burgers vaak onvoldoende helder.

Om elektrisch rijden te stimuleren, zijn we in 2019 gestart (samen met de provincie) met een concessie waarbinnen we 400 laadpalen over de gemeente gaan uitrollen. Daar gaan we in 2020 mee verder. Als indicator is het woord ‘laadpunt’ vervangen door ‘laadpaal’: elke laadpaal heeft twee laadpunten. Aan 300 palen kunnen dus 600 auto’s gelijktijdig laden. In onze garages zijn we wat voorzichtiger met het plaatsen van laadpunten: we zien dat de bestaande laadpunten nog niet optimaal worden gebruikt. Omdat elk laadpunt kosten met zich mee brengt, zijn we hierin meer vraagvolgend dan op straat.

In 2020 willen we de eerste grote gemeente zijn die aan dynamic pricing doet: een variabele prijs voor een parkeerplek in combinatie met moderne parkeergeleiding (sensoren + app). We onderzoeken de

mogelijkheden, en rollen een en ander eerst als pilot uit, bijvoorbeeld in de binnenstad.

Wat gaan we hiervoor doen?

• Optimaliseren en digitalisering vergunningensysteem Haren;

• Parkeerregimes in de Indische Buurt / Helpman / (delen van) Selwerd / De Hoogte;

• Parkeerplannen voor Paddepoel / Zernike;

• Optimaliseren parkeerregimes rondom de binnenstad: Badstratenbuurt, Westerhavenbuurt /

Binnenstad Oost;

• Gelijkschakelen parkeerregimes;

Uitrollen pilot dynamic pricing;

• Plaatsen laadpalen en uitbreiden laadpunten gemeentelijke garages (onder voorbehoud van

brandveiligheid / exploitatie).

7.4.2 Parkeerbedrijf

Parkeerbedrijf

Het parkeerbedrijf is primair belast met de uitvoering van beleidsmaatregelen op het gebied van parkeren. Het takenpakket van het Parkeerbedrijf omvat de exploitatie van parkeergarages en buurtstallingen, het aanbieden van parkeerplekken op straat (parkeerautomaten, opdrachtgever handhaving,

vergunningverlening, onderhoud en exploitatie) en het aanbieden en onderhouden van fietsparkeerplekken in gebouwde voorzieningen. Ook het beheer en gebruik van de P+R-terreinen valt onder regie van het Parkeerbedrijf.

Handhaving

168

gemeente toegankelijk houden en onveilige situaties voorkomen - door zichtbaar, herkenbaar en

aanspreekbaar aanwezig te zijn in de wijk en nauw samen te werken met de politie. Wij treden op als mensen de regels overtreden. Wij maken werk van het niet-betalen. Aan de hand van de geconstateerde

betalingsbereidheid zetten wij onze parkeerhandhavers gericht in op locaties en tijdstippen. We handhaven de parkeerregels langs twee wegen: fiscaal (betaald parkeren) en via de Wet Mulder (foutparkeren). De hoogte van de naheffingsaanslag stellen we jaarlijks vast op basis van de kosten van de handhaving, waarbij het maximum wettelijk is bepaald. Door handhaving op foutparkeren stimuleren we de betalingsbereidheid en een betere bezetting van de parkeergarages.

Met de volgende indicatoren wordt de voortgang van dit beleidsveld gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie-indicatoren Beoogd

2019

Beoogd 2020

Betalingsbereidheid bij betaald parkeren 90-95% 90-95%

Aantal uren inzet parkeerhandhaving - 40.500

Hoe staan we ervoor?

We staan er goed voor: onze voorzieningen draaien goed, op moderne apparatuur, met goede bewegwijzering en marketing en met concurrerende prijzen. Hier gaan we op dezelfde voet verder.

Voor handhaving geldt dat we vrijwel iedere dag op betaald parkeren handhaven, inclusief koopzondagen- en op enkele feestdagen. Dit doen wij zo optimaal mogelijk. Vanaf 2019 zetten we de scanauto structureel in voor onze parkeerhandhaving. In 2019 hebben we de digitalisering van handhaving met behulp van de scanauto verder vorm gegeven. Hierdoor zijn de opbrengsten uit naheffingsaanslagen in 2019 verder gestegen. Deze opbrengsten kunnen echter enkel gebruikt worden om de kosten van oplegging en inning te dekken.

Wat willen we bereiken in 2020?

Het openen, in de markt zetten en exploiteren van de nieuwe garage onder het Forum is een belangrijke opgave voor 2020. Tegelijkertijd nemen we ook de fietsenstalling in het Forum (fietsenstalling Nieuwe Markt) in gebruik. Daarmee voegen we een belangrijke locatie en extra capaciteit toe aan ons parkeerareaal en krijgen we mogelijkheden de overlast van gestalde fietsen op straat in de oostelijke binnenstad te verminderen.

Met de opening en exploitatie komen ook de verwachtingen en risico’s waar het gaat om ingroeitijd en gebruik; die monitoren we nauwgezet. De kosten fietsenstalling Nieuwe Markt liggen hoger dan de kosten die we voor de stallingen aan de Boteringestraat en Peperstraat maakten.

Qua onderhoud is de parkeerapparatuur van garage Damsterdiep in 2020 aan de beurt. Ook het onderhoud aan buurtstalling Bleekveld zal nog in 2020 doorlopen. Dat had meer voeten in de aarde dan gedacht. Daarnaast staan voor 2020 nog het herijken/ digitaliseren van de gehandicaptenparkeerkaart en het aanpassen van het bezoekerspassysteem op de rol. Daarvoor is eerst meer onderzoek nodig.

De nieuwe parkeernormen hebben een aantal gevolgen voor onze IT-systemen. Zo moeten we voorkomen dat mensen die volgens de normen geen recht kunnen laten gelden op een vergunning op straat er tóch een krijgen. Ook moeten we de POET-lijsten (Parkeren Op Eigen Terrein) digitaal borgen.

169

Wat gaan we hiervoor doen?

• Vervanging apparatuur garage Damsterdiep;

• Onderzoek aanpassen bezoekerspassysteem;

• Herijken / digitaliseren gehandicaptenparkeerkaart;

• Creëren POET-lijsten / uitsluiten adressen van het recht op een vergunning.

Deelprogramma 7.5 Verkeersveiligheid

In onze gemeente moeten inwoners zich, ook in het verkeer, veilig voelen. Verkeersveiligheid speelt dan ook een belangrijke rol in de bestaande wijken en bij onze verkeersprojecten. De veiligheid van de kwetsbaren in het verkeer is een belangrijk aspect bij dit onderdeel. Kinderen, ouderen en mensen met een beperking hebben soms moeite met het steeds drukker wordende verkeer. Om verkeersveiligheid succesvol te kunnen bevorderen, is afstemming van maatregelen op het gebied van infrastructuur, educatie en handhaving noodzakelijk. Verkeerseducatie is een belangrijke pijler voor de verkeersveiligheid.

Wij willen dat:

• De verkeersveiligheid in de gemeente Groningen toeneemt.

Beleidsveld

• Verkeersveiligheid

Met de volgende indicatoren wordt de werking van ons beleid in dit deelprogramma gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Effectindicator(en) Begroting 2019 Behaald 2019 Begroting 2020

% bewoners dat zegt (zeer) tevreden te zijn over de verkeersveiligheid in de eigen omgeving

- - 60%

Aantal letselschadegevallen per jaar* 550 - 450

* Dit betreft een beoogde maximale waarde, we streven naar een vermindering van het aantal ongevallen.

7.5.1 Verkeersveiligheid

Het verbeteren van de verkeersveiligheid doen we aan de hand van 3 sporen: Spoor 1: De verbetering van objectief aantoonbaar onveilige locaties; Spoor 2: Samen met bewoners en wijken werken aan veiligheid;

Spoor 3: Voorkomen van nieuwe onveilige situaties met proactief, risico-gestuurd beleid.

Vanuit de sporen 1 en 2 richten wij ons hoofdzakelijk op het aanpakken van knelpuntenlocaties en (fysieke) maatregelen om de directe leefomgeving van onze inwoners te verbeteren. Spoor 3 omvat een bredere aanpak waarbij we ons richten op het aanpakken van risico’s en risicogroepen waarbij we samenwerking zoeken met onze regionale en landelijke partners. Dit doen we onder meer aan de hand van verkeerseducatie via VerkeersWijzerGroningen/ Verkeer en Vervoer Beraad (VVB) en door aan de sluiten bij het landelijke aanpak vanuit het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 (SPV2030).

Met de volgende indicatoren wordt de voortgang van dit beleidsveld gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie Indicatoren Beoogd 2019

Beoogd 2020

Aantal verkeerseducatieprojecten op basisscholen 95 140 Aantal verkeerseducatieprojecten op het voortgezet 25 55

170

onderwijs

Aantal verkeerseducatieprojecten buiten onderwijs om 35 95

Aantal aangepakte verkeersonveilige situaties 5 15

N.b. deze prognoses zijn gebaseerd op een combinatie van langetermijnresultaten van de voormalige gemeenten Haren, Ten Boer en Groningen. De beoogde verkeerseducatieprojecten voor 2019 zijn gebaseerd op de voormalige gemeente Groningen.

Hoe staan we ervoor?

Vanuit de sporen 1 en 2 zijn in totaal 79 knelpuntenlocaties in beeld gebracht. Op basis van signalen vanuit de bewoners, gebiedsteam en in overleg met bestuur zijn later nog een aantal locaties toegevoegd. Vanuit spoor 1 is voor zes locaties een doorvertaling gemaakt naar concrete maatregelen op straat en voor nog eens vier locaties is gestart met de planvoorbereiding (ontwerp en participatie). Wij verwachten eind 2019 hiervan de eerste resultaten op straat te zien. De overige locaties zijn besproken met de gebiedsteams en

verkeersdeskundigen van gemeente en politie en waar nodig is een doorvertaling gemaakt naar concrete maatregelen. Daar waar sprake is van eenvoudige maatregelen tegen geringe kosten en/of waar we kansen zien om werk met werk te maken gaan we zo snel mogelijk over tot realisatie. We zijn hier volop mee bezig, een aantal verkeerssituaties zijn al aangepakt en we verwachten eind 2019 ook hiervan nog meer resultaten op straat te zien.

Vanuit spoor 3 worden er ook dit jaar diverse verkeerseducatie activiteiten georganiseerd. Na de zomer gaan we met onze regionale partners aan de slag met het SPV2030.

Wat willen we bereiken in 2020?

In 2020 geven we een vervolg aan de planvorming en uitvoering van de aanpak verkeersveiligheid aan de hand van de drie sporen. Samen met de provincie Groningen en de andere regiopartners werken we aan de uitwerking van het SPV 2030 als onderdeel van spoor 3 van onze aanpak verkeersveiligheid.

Wat gaan we hiervoor doen?

• Aanpakken van knelpunten verkeersveiligheid aan de hand van de knelpuntenlijsten

vanuit spoor 1 en 2. Dit realiseren wij in samenwerking met de gebiedsteams;

• Opzet maken voor de Aanpak Verkeersveiligheid voor 2020 en verder;

• Samen met onze regionale partners maken we een vertaalslag van SPV2030 naar een regionaal

uitvoeringsprogramma;

• Met de provincie gaan we in gesprek over het gerichter inzetten van verkeerseducatie-activiteiten

binnen onze gemeente aan de hand van de aanpak van onze drie sporen.

Deelprogramma 7.6 Overig verkeer

In het deelprogramma 'Overig verkeer' worden enkele thema's beschreven die de overige deelprogramma's overstijgen of daar niet logisch in passen en zijn overige zaken als plankosten opgenomen.