• No results found

De levendige gemeente

In document Jaarrekening 2015 (pagina 57-69)

Programma 4

De levendige gemeente

Portefeuillehouders: S.W.Th. Huisman, M. Janse-Witte, R.P. van der Helm, M.P.C. Willemsen

De levendige gemeente

Wat willen we bereiken? (Effect)

Meting (Outcome)

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Meting

Wat heeft het gekost?

Onderwijs & Jeugd:

Alle jeugdigen van 0-25 jaar in Oosterhout helpen wij op weg naar maatschappelijke zelfstandigheid en een positieve deelname aan het maatschappelijk leven. Het accent ligt daarbij op het vergroten van kansen en het voorkomen van (school)uitval.

Cultuur & evenementen:

Het bevorderen van een gevarieerd en hoogwaardig aanbod van cultuur en evenementen, het ondersteunen van

kwetsbare vormen van kunst en cultuur en het behoud van het cultureel erfgoed in de stad (inclusief het beheer van collecties).

Sport

Het bevorderen van sportdeelname door inwoners van Oosterhout, zowel uit het oogpunt van volksgezondheid als vanuit sociaal perspectief (voorkomen maatschappelijk isolement, bevorderen integratie, tegengaan overlast).

 Onderwijsvoorzieningen in de gemeente

 Waardering basisonderwijs in de woonbuurt

 Voorzieningen voor jongeren in de gemeente

 Tevredenheid aanbod en kwaliteit evenementen en festivals

 Aandeel 18+ dat minimaal één culturele voorziening bezocht

 Aandeel 18+ dat een voorstelling bezocht

 Aandeel 18+ dat minimaal één vorm van (amateur) kunst beoefent

 Tevredenheid over uitgaansmogelijkheden

 Tevredenheid over sportvoorzieningen

 Aandeel 18+ dat minimaal één sport beoefent

 Doorontwikkeling van de Brede Buurt

 Opstellen bijgesteld onderwijs(achterstands)beleidsplan 2016-2017

 Uitvoering herijking jeugdplan

 Voorbereiding Integraal Huisvestingsplan 2016-2019

 Onderzoek naar behoud en uitbreiding MBO-voorziening

 Harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzalen

 Verdere vormgeving van de Brede scholen

 Afbouwregeling volwasseneneducatie

 Subsidies JONG

 % schoolverzuim  % bevolking dat lid is van de bibliotheek

 Aantal ingeschreven leners

 Aantal bezoekers – uitleningen

 Aantal bezoekers musea

 Aantal verleende activiteitensubsidies

 Bezoekersaantallen zwembad(en)

 Actualisatie van de cultuurnota

 Uitvoering verzelfstandiging theater de Bussel

 Vormgeving toekomstbestendige bibliotheek-voorziening

 Vormgeving toekomstbestendig Centrum voor de Kunsten

 Aanpassingen uitvoeren aan Productiehuis de Pannehoef op basis van een businessplan

 Onderzoek naar sportpark De Contreie als evenementen-terreinen

 Oplevering van een toekomstbestendige zwemvoorziening

 Nadere uitvoering geven aan het sportaccommodatiebeleid

Sporthallen,gymzalen 1.445 439 1.007

Zwembad 4.024 982 3.042

Totaal 8.041 1.756 6.285

Gemeente Oosterhout Jaarverslag en jaarrekening 2015 59

Programma 4 De levendige gemeente

W W W

W at willen we bereiken?

Onderwijs & jeugd

Alle jeugdigen van 0-25 jaar in Oosterhout helpen wij op weg naar maatschappelijke zelfstandigheid en een positieve deelname aan het maatschappelijk leven. Het accent ligt daarbij op het vergroten van kansen en het voorkomen van (school)uitval.

Cultuur & evenementen

Het bevorderen van een gevarieerd en hoogwaardig aanbod van cultuur en evenementen, het ondersteunen van kwetsbare vormen van kunst en cultuur en ijveren voor het behoud van het cultureel erfgoed in de stad (inclusief het beheer van collecties).

Sport

Het bevorderen van sportdeelname door inwoners van Oosterhout, zowel uit het oogpunt van volksgezondheid als vanuit sociaal perspectief (voorkomen maatschappelijk isolement, bevorderen integratie, tegengaan overlast).

W W W

W at hebben we daarvoor gedaan?

Onderwijs & jeugd

Doorontwikkeling de Brede Buurt: onderzoeken hoe de Brede Buurt een bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van een aantal Brede Scholen.

In het binnenschoolse onderdeel van het programnma de Brede buurt zijn drie scholen met een sport- en vier scholen met een cultuurprofiel gestart. Op deze scholen vinden onder schooltijd extra, verdiepende, sport- of kunst en cultuur-activiteiten plaats. Voor zowel kunst en cultuur als voor sport worden samen met deze profielscholen doorlopende leerlijnen ontwikkeld, waardoor een verbreding van het onderwijsaanbod wordt gerealiseerd. Daarnaast vinden er voor alle scholen bovenschoolse activiteiten op het gebied van sport en kunst en cultuur binnen en buiten schooltijd plaats. In 2015 is het naschoolse gedeelte van programma de brede buurt net als in voorgaande jaren

gemeentebreed ingezet. Met de scholen, als belangrijkste vindplaats van jeugd, wordt

samengewerkt om de naschoolse activiteiten onder de aandacht te brengen. Samen met partners is in 2015 gesproken over de koppeling van dit naschoolse programma met aandachtswijken in Oosterhout.

Brede scholen: bekijken hoe de verdere vormgeving van de Brede scholen zal plaatsvinden samen met de onderwijsbesturen.

In 2015 is ingezet op de structurele verbinding tussen de zorg binnen de school in het kader van passend onderwijs en de zorg buiten school in het kader van de uitvoering van de nieuwe jeugdwet.

Er zijn structurele verbindingen gelegd tussen de scholen en het Sociaal Wijkteam, waarbij

maatwerk per school centraal staat. Delta-onderwijs heeft in het strategisch beleidsplan aangegeven over te willen gaan tot de vorming van drie kindcentra. Centra met een eenduidige visie,

doorlopende leer-en ontwikkelingslijnen waar wordt samengewerkt met partners. Over de verdere ontwikkeling van Integrale Kindcentra hebben de eerste verkennende gesprekken plaatsgevonden In 2016 wordt doorgepraat over de conctere vorm en inhoud van deze kindcentra en de rol van de gemeente bij de realisatie van deze kindcentra.

Gemeente Oosterhout Jaarverslag en jaarrekening 2015 60 Onderwijs(achterstands)beleidsplan 2015-2019: opstellen van het onderwijs(achterstands) beleidsplan 2015-2019, indien er duidelijkheid is over de hoogte en vorm van de rijkssubsidie.

Pas in september 2015 is duidelijkheid gekregen over de specifieke uitkering gemeentelijk

onderwijsachterstandenbeleid. Net als in 2014 is besloten de regeling met één jaar te verlengen tot 1-1-2017. In november 2015 heeft de staatssecretaris een brief naar de tweede kamer gestuurd over de verdeling van de middelen vanaf 2017. In november is het voorstel besproken in de Tweede kamer. Het meest waarschijnlijke scenario voor 2017 is dat alle gemeenten er 3% op achteruit gaan. In 2015 is, samen met partners uit het onderwijs, een bijgesteld

onderwijsachterstandenplan 2016-2017 geschreven.

Nieuw Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP): vaststellen van een nieuw IHP, waarbij bijzondere aandacht voor de huisvesting van het Frenckencollege. Tevens bezien hoe onderwijsvoorzieningen vaker kunnen worden ingezet voor maatschappelijke voorzieningen.

Diverse onderzoeken betreffende de toekomstige huisvesting van het Mgr. Frencken College zijn in 2015 afgerond. Het nieuwe IHP zal in het voorjaar van 2016 worden afgerond. Eind 2015 heeft een verkennend bestuurlijk overleg plaatsgevonden met de schoolbesturen over de inhoud van het IHP.

MBO-voorziening: het behouden en uitbreiden van MBO-opleidingen, waarbij zowel naar de doelgroep jongeren als ook de groep werkzoekenden wordt gekeken.

De samenwerking tussen de gemeente, het ROC Tilburg, VTL (Vakmanschap op de arbeidsmarkt in Transport en Logistiek) en rijschool Willem Verboon heeft geleid tot continuering van de MBO-opleiding transport en logistiek in het schooljaar 2015-2016. Via een gezamenlijk met De Graaf Logistics georganiseerde open dag transport en logistiek en contacten met het decanenoverleg van de scholen voor voortgezet onderwijs is verder bekendheid gegeven aan de bedrijfstak.

Met het ROC Tilburg heeft een gesprek plaatsgevonden rondom de mogelijke realisatie van andere MBO-opleidingen in Oosterhout. In dit gesprek werd duidelijk dat het realiseren van een volwaardige MBO-opleiding in Oosterhout niet haalbaar is.

Harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzalen: uitwerking van de harmonisatieopdracht van het rijk in lijn met de door het rijk gegeven richting.

De harmonisatieopdacht van het rijk is voor gemeenten nog steeds niet duidelijk. In 2015 zijn de ontwikkelingen gevolgd en verkennend met onderwijspartners besproken. In juli 2015 heeft de minister de Tweede kamer geinformeerd over zijn plan tot verdere harmonisatie van kinderopvang en peuterspeelzaal en is een concept van de wijziging van de wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen gepubliceerd.

De overheid wil kinderdagverblijven en peuterspeelzalen meer op één lijn brengen (harmoniseren).

Zowel de financiering, de kwaliteitseisen als het toezicht worden op elkaar afgestemd en onder één wettelijk kader gebracht. Dit heeft gevolgen voor de positionering van peuterspeelzalen, de

organisatievorm, de bedrijfsvoering, de communicatie, P&O beleid en samenwerking met andere partijen in het veld. Het beoogde invoeringsmoment voor deze veranderingen is 1 januari 2018.

Gemeenten, uitvoerende organisaties en lokale partners moeten de komende jaren samen invulling gaan geven aan de harmonisatie. In het eerste halfjaar van 2016 krijgen gemeenten meer

duidelijkheid uit Den Haag met welke verantwoordelijkheden zij krijgen en welke financiële dekking daar tegenover staat.

Volwasseneneducatie: afspraken maken vanuit de regio Breda over de afbouwregeling met het ROC West Brabant.

Door de wijziging van de Wet educatie en beroepsonderwijs (Web) krijgen gemeenten vanaf 1 januari 2015 meer bestedingsvrijheid bij het samenstellen van een educatieaanbod passend bij de diversiteit van de doelgroep. De verplichte inkoop bij de ROC's wordt stapsgewijs afgebouwd. In 2014 zijn vanuit de regio Breda, waar Oosterhout vanaf 2015 onderdeel van uitmaakt, afspraken gemaakt met het ROC West-Brabant over deze afbouwregeling. Vanaf 2015 wordt in regionaal

Gemeente Oosterhout Jaarverslag en jaarrekening 2015 61 verband gewerkt aan de inhoudelijke invulling van het educatieaanbod, waarbij de aansluiting wordt gemaakt met de decentralisaties in het sociale domein.

Cultuur en evenementen

Cultuurnota: actualisatie van de cultuurnota op basis van de evaluatie in 2014, waarbij de vorm en inhoud mede bepaald worden door het culturele veld en waarbij een duidelijke link wordt gelegd met het programma Verbindend bestuur.

In maart 2015 is de projectopdracht Cultuurbeleid 3.0 opinierend behandeld in de raad. Vervolgens hebben er in samenwerking tussen de gemeente en de cultuurcoaches een vijftal bijeenkomsten plaatsgevonden, waarbij iedereen was uitgenodigd om mee te praten over cultuur. De opbrengst uit deze bijeenkomsten vormt de basis voor het cultuurbeleid 3.0 dat medio 2016 aan de raad ter besluitvorming wordt voorgelegd.

Verzelfstandiging Theater De Bussel: uitvoering geven aan de besluitvorming over het al dan niet oprichten van een stichting Theater De Bussel.

Nadat in 2014 het besluitvormingstraject omtrent verzelfstandiging van theater De Bussel werd afgerond, is begin 2015 gestart met de implementatie hiervan. Gedurende de periode waarin het theater gesloten was en sprake was van een aangepast programma-aanbod, werden

voorbereidingen getroffen om de bedrijfsvoering van het theater los te knippen van de gemeente Oosterhout. Er werd een stichting opgericht, een bestuur benoemd en een akkoord bereikt met het Georganiseerd Overleg. Rechtspositionele zaken werden geregeld voor de medewerkers die later dit jaar in dienst traden van de stichting, afspraken werden gemaakt over huur en onderhoud en overeenkomsten werden opgesteld en ondertekend. Dit alles ten behoeve van de definitieve verzelfstandiging, die op 1 juli 2015 plaatsvond.

Toekomstbestendige bibliotheekvoorziening: definitieve invulling van de bibliotheekvoorziening in Oosterhout door vormgeving van een centrale vestiging in het pand De Bussel, sluiting van de wijkvestigingen Dommelbergen en Oosterheide en realisatie van een bibliotheekvoorziening in de activiteitencentra Noord en Zuid.

Het jaar 2015 stond hoofdzakelijk in het teken van de transitie. Na een lange periode van plannen maken, verbouwen, inrichten en verhuizen opende Theek 5 op 29 november 2015 de nieuwe centrale bibliotheek voor het grote publiek. Samen met het Theater exploiteert zij het vernieuwde gebouw de Bussel. In het gebouw is ook de nieuwe VVV te vinden. Het VVV is samengegaan met het UITpunt en valt per 1 januari 2016 direct onder de aansturing van stichting Theek 5. In het nieuwe bibliotheekconcept staan niet meer de boeken, maar vooral de beleving en de ontmoeting centraal. Op 5 december waren de bestaande bibliotheekfilialen in de wijken Dommelbergen en Oosterheide voor het laatst open en op 6 januari 2016 zijn de bibliotheekvoorzieningen in de activiteitencentra Noord en Zuid geopend.

Toekomstbestendig Centrum voor de Kunsten: afronding van de renovatie van Heuvel 19, afstoten van het pand Heuvel 23, uitwerking van de businesscase H19 en verdere vormgeving van de samenwerking met andere culturele partners.

Ook voor H19 stond het jaar 2015 in het teken van de transitie. Na een periode met cursussen en andere activiteiten op diverse plekken in Oosterhout was het weer een mooi thuiskomen in het geheel gerenoveerde pand aan de Heuvel 19. Vanaf 9 september 2015 konden cursisten van H19 weer terecht in op het vertrouwde adres aan de Heuvel. Heuvel 19 heeft een grondige renovatie ondergaan, waarbij het gebouw zowel op duurzaamheid, installatie technisch en bouwkundig vlak toekomstbestendig is gemaakt. Hierbij zijn ook werkzaamheden naar boven gekomen die niet voorzien waren, maar die in het kader van de duurzaamheid wel noodzakelijk zijn geacht. Het gaat dan om constructieve zaken als vocht in de funderingen en muren en houtrot in de

verdioepingsvloeren. Daarbij zijn ook nog diverse aanpassingen gedaan om de toegankelijkheid van het gebouw enorm te verbeteren (onder andere door middel van het aanbrengen van een lift). Ook is er goed gekeken naar de functie van het gebouw. Dit heeft geresulteerd in een open en

Gemeente Oosterhout Jaarverslag en jaarrekening 2015 62 transparant gebouw dat er voor zorgt dat cursisten nu veel meer dan voorheen met elkaar in contact staan. Dit moet gaan zorgen voor meer kruisbestuiving en samenwerking tussen de verschillende kunstdisciplines. Op 18 oktober 2015 werd het pand officieel geopend voor het grote publiek.

Tegelijkertijd is Heuvel 23 weer overgedragen aan de gemeente en is het pand in de verkoop gezet.

Naast de verbouwing en verhuizingen heeft H19 in 2015 tevens een reorganisatie doorgemaakt, waarbij afscheid is genomen van een groot aantal vaste krachten waaronder ook de toemalige directeur. De cursussen zijn kostendekkend gemaakt en H19 richt haar focus verder op het versterken van de leefbaarheid en specifieke aandachtsgroepen door middel van cultuur.

De Nieuwe Pannehoef: doorvertaling van de noodzakelijk aanpassingen van de Nieuwe Pannehoef in samenwerking met de gemeente gebaseerd op het in 2014 opgestelde businessplan.

In 2015 heeft het bestuur van stichting Huis voor Amateurs zich naast het continueren en verbeteren van de exploitatie van de De Nieuwe Pannehoef met name toegelegd op het inventariseren van wensen en behoeften van gebruikers en op het opstellen van een nieuwe visie. De nieuwe visie gaat uit van een productiehuis, waarbij het het bestuur niet alleen maar een verhuurder is van ruimtes, maar daarnaast ook zelf producties gaat initiëren. Hierbij worden gebruikers van het gebouw, maar ook personen en verenigingen buiten het gebouw uitgedaagd om samen uitdagende producties neer te zetten waarbij experiment en cross-overs het adagium zijn. Het gebouw is inmidels omgedoopt tot PH² “Productiehuis de Pannehoef”. De ervaringen met het pand, de opgehaalde input van

(potentiële) gebruikers en de nieuwe visie zijn vertaald in een wensenlijst ten aanzien van het gebouw. Eind 2015 is gestart om deze wensen uit te werken in een drietal scenario’s die begin 2016 aan de raad ter besluitvorming zullen worden voorgelegd.

Evenementen: onderzoek naar de mogelijkheden van De Contreie als evenemententerrein.

Uit onderzoek is gebleken dat Sportpark De Contreie zich niet goed leent voor grootschalige evenementen. Dit heeft onder andere te maken met de kosten die gemoeid gaan met mogelijke schade (en het herstel daarvan) aan het terrein. Naast het huidige niet limitatieve overzicht van geschikte locaties wordt momenteel geen proactief onderzoek uitgevoerd naar nieuwe geschikte locaties. Op het moment dat een organisator een evenement wil organiseren geeft hij daarbij aan op welke locatie hij dat wil. De vergunningverlener toetst of de betreffende locatie geschikt is. Op ieder moment in het proces kan de organisator ook desgewenst contact opnemen met de

evenementencoördinator om samen een geschikte locatie uit te zoeken voor het te houden evenement.

Sport

Toekomstbestendige zwemvoorziening: afronding van de feitelijke concentratie van de

gemeentelijke zwembaden, vervallen van de functies van zwembaden De Blikken en Arkendonk.

Tevens verder uitbouwen van het recreatieoord indien daar kansen zich voordoen en oppakken en uitnutten (nieuwe) samenwerkingsvormen over de beleidsterreinen heen.

In 2015 is het vernieuwde attractieve Recreatieoord De Warande in de nieuwe vorm opgestart. Dit is in twee fases gebeurt, 25 april zijn het 50 meterbad en de buitenbaden open gegaan en op 30 augustus is het complete complex in gebruik genomen. Het vernieuwde recreatieoord ontvangt veel positieve reacties van zowel de gebruikers, verenigingen en professionals. Na deze periode is het gebruiksrooster binnen de wensen van de klanten en doelstelling (bezettingsgraad) van het sportbedrijf aangepast.

Naast deze reguliere aanpassingen wordt er vanuit de gemeente actief contact gelegd met diverse maatschappelijke organisaties om de mogelijkheden van activiteiten voor kwetsbare groepen bij de Warande te verkennen en is een activiteit uitgevoerd. Er wordt actief gekeken na de mogelijkheden over bijvoorbeeld, dagbesteding voor jongeren, een beweeg/behandelprogramma voor ouderen met dementie, zwemmen voor mensen met niet aangeboren hersenletsel en gezondheidszwemmen voor mensen met lichamelijke problematiek.

Gemeente Oosterhout Jaarverslag en jaarrekening 2015 63 Verder is er recent gestart met stages voor leerlingen van Juzt. Voor deze doelgroep is het moeilijk om aan stage plaatsen te komen, maar vinden op het recreatieoord de Warande toch de juiste balans tussen theorie en praktijk. Zij doen werkervaring op en leren omgaan met zowel klanten als collega’s.

Sportaccommodatiebeleid: uitvoering geven aan het ontwikkelen van het sportaccommodatiebeleid, conform de uitgangspunten in de beleidsnota Samenwerken aan sporten en bewegen.

Eind 2015 is de nota van uitgangspunten voor het op te stellen sportaccommodatiebeleid door zowel gemeenteraad als door vertegenwoordigers van de (buiten)sportverenigingen besproken. Daarbij is vooruitlopend op het uit te voeren beleid, al een krediet beschikbaar gesteld voor het aanleggen van een kunstgrasveld bij voetbalvereniging Irene ’58. Samen met de eerder uitgevoerde schouw van de gemeentelijke sportaccommodaties zal in 2016 verder vorm gegeven worden aan het

sportaccommodatiebeleid. Begin 2016 zal tevens de input vanuit de opgezette benchmark van tarieven sportacccommodaties hieraan toegevoegd worden.

Metingen

Outcome indicatoren

Burgerindicator (Burgerijenquête) Score

2013

Onderwijsvoorzieningen in de gemeente 7,7 7,7 7,6

Waardering basisonderwijs in de woonbuurt 7,7 7,7 7,8

Voorzieningen voor jongeren in de gemeente 5,8 6,0 5,6

Cultuur

Evenementen en festivals in de gemeente 7,6 7,5 7,2

Aandeel 18-plussers dat in de afgelopen 12 maanden minimaal één culturele voorziening in Oosterhout heeft bezocht

63% 58% 31%

Aandeel 18-plussers dat in de afgelopen 12 maanden een voorstelling heeft bezocht in Oosterhout

42% 37% 32%

Aandeel 18-plussers dat in de afgelopen 12 maanden minimaal één vorm van (amateur) kunst heeft beoefent

30% 28% 19%

Culturele voorzieningen in de gemeente 7,1 7,0 7,0

Tevreden over de uitgaansmogelijkheden in de gemeente 7,4 7,3 6,9

Verenigingen/clubs in de gemeente 7,6 7,4 7,5

Sport

Sportvoorzieningen in de gemeente 7,8 7,8 7,7

Aandeel 18-plussers dat in de afgelopen 12 maanden minimaal één sport heeft beoefend

51% -- 56%

Output-indicatoren

Overige indicatoren Score

2013 Percentage bevolking dat lid is van de bibliotheek

Aantal ingeschreven leners Aantal voorstellingen de Bussel:

Gemeente Oosterhout Jaarverslag en jaarrekening 2015 64

- Huis voor Erfgoed/Speelgoed- en carnavalsmuseum

- Brabant Museum Oud Oosterhout (BMOO)

10.012 Aantal verleende activiteitensubsidies binnen dit

programma

29 27 30 38

Sport Totaal bezoekersaantallen zwembad:

- recreatieoord de Warande - de Blikken (in 2015 t/m april) - Arkendonk (in 2015 t/m juli)

224.914

* I.v.m. de renovatie is het theater het seizoen 2014-2015 gesloten. Er zijn daarom geen cijfers opgenomen Per 1 juli 2015 is het theater verzelfstandigd. Uitgangspunten opgenomen in verzelfstandigingsplan: ca.45.000 tot 55.000 bezoekers per jaar.

** inclusief 3 braderieen binnenstad

W W W

W at heeft het gekost?

Kosten en opbrengsten

Bedragen * € 1.000

Onttrekking aan reserves 2.521 3.164 14.335 -11.171

Resultaat 12.391 12.938 12.628 310

Specificatie lasten per thema

Onderwijs en jeugd 4.806 4.730 4.479 251

Cultuur en evenementen 5.876 7.165 7.477 -312

Sport 7.195 7.599 8.041 -442

Specificatie baten per thema

Onderwijs en jeugd 509 475 257 218

Cultuur en evenementen 992 1.517 762 755

Sport 1.466 1.401 1.756 -355

Mutaties reserve(s)

Investeringsprojecten -1.719 -2.638 7.160 -9.798

Vrije reserve -483 -215 -817 602

Bestemmingsreserve Santrijn -301 -312 -10.937 10.625

Bestemmingsreserve transitie Jeugdzorg -18 0 0 0

Voor een toelichting op het resultaat wordt verwezen naar paragraaf 6.3.1.

Gemeente Oosterhout Jaarverslag en jaarrekening 2015 65 Bedragen * € 1.000 Investeringen

(* € 1.000)

Begroting 2015

Gevoteerd 2015

Saldo 2015

Onderwijs & jeugd:

- IHP* 500 0 500

Cultuur en evenementen:

- St. Jantoren 50 50 0

Sport:

- Recreatieoord De Warande 427 427 0

- Gymzaal Ridderstraat 23 19 4

Bestemmingsreserve:

- Renovatie H19 (Herontwikkeling Santrijn) 0 1.080 -1.080

- Verbouwing kelder Pannehoef tbv opslag H19

(Herontwikkeling Santrijn) 0 46 -46

- Renovatie en uitbreiding de Bussel (Herontwikkeling

Santrijn) 0 191 -191

Vrije reserve:

- Renovatie hoofdveld voetbalvereniging Irene’58 Den

Hout 0 99 -99

Totaal 2.501 1.912 589

* Excl. nieuw IHP

Gemeente Oosterhout Jaarverslag en jaarrekening 2015 66

100

Programma 5

In document Jaarrekening 2015 (pagina 57-69)