• No results found

Definitie CBS

In document andere aarde (pagina 154-158)

1e generatie allochtonen 2e generatie allochtonen Totaal herkomstgroeperingen

20. Deze omschrijving is gedeeltelijk gebaseerd op: J.E. Ellemers en R.E.F. Vaillant, Indische Nederlanders en gerepatrieerden; Muiderberg. Coutinho, 1985, blz 55.

21. De mate waarin leden van de derde generatie zich zelf als allochtoon beschouwen, zal van groep tot groep sterk uiteen lopen. Jonge Molukkers behoren thans vaak tot deze derde generatie; zij identificeren zich soms sterk met de Molukse gemeenschap. Voor kleinkinderen van Belgen die zich tijdens de Eerste Wereldoorlog hier hebben gevestigd, zal de identifi-catie met België meestal minder sterk zijn.

Geboorteland respondent

Geboorteland vader Geboorteland moeder Subscriptie

NL NL NL Autochtoon

NL Ander NL 2e generatie

NL NL Ander 2e generatie

NL Ander Ander 2e generatie Ander NL NL Autochtoon Ander Ander NL 1e generatie Ander NL Ander 1e generatie Ander Ander Ander 1e generatie

Bij het cbs wordt bovendien onderscheid gemaakt in Westerse en Niet-westerse allochtonen. Of beter allochtonen die geboren zijn in, of wiens (groot)ouders geboren zijn, in westerse of niet-westerse landen. cbs hanteert daar bij de volgende indeling

• Europa, Noord-Amerika, Oceanië, Japan en Indonesië worden daarbij als westerse landen beschouwd.

• Niet-westers landen zijn de landen in Latijns-Amerika, Afrika en Azië (uitge-zonderd Japan en Indonesië).

Op grond van hun sociaal-economische en -culturele positie worden allochtonen uit de laatste twee landen tot de westerse allochtonen gerekend. Het gaat vooral om mensen die in voormalig Nederlands Indië zijn geboren en werknemers van Japanse bedrijven met hun gezin. [Bron: cbs Statline]

Indien een onderscheid wordt gemaakt tussen allochtonen uit westerse landen en Niet-westerse landen wordt het aantal potentiële herkomstgroe-peringen verhoogd tot 27. In principe kunnen vader, moeder en kind op drie locaties worden geboren: [i] Nederland, [ii] ander westers land [iii] een niet-westers land. Er zijn met andere woorden negen ‘ouder combinaties’ mogelijk. In totaal dus 27 mogelijke herkomstgroeperingen.

Acht herkomstgroeperingen mogelijk

Westerse en niet-westers landen

27 herkomstgroeperingen

Geboorteland persoon Geboorteland moeder Geboorteland vader

Definitie CBS Generatie Gemengd Ouders

Herkomst Ouders 1 Niet-westers Niet-westers Niet-westers 1e gen. Niet-westers 1e n

2 Niet-westers Niet-westers NL 1e gen. Niet-westers 1e/2e Gemengd n/nl

3 Niet-westers Niet-westers Westers 1e gen. Niet-westers 1e Gemengd n/w

4 Niet-westers NL Niet-westers 1e gen. Niet-westers 1e/2e Gemengd n/nl

5 Niet-westers NL NL Autochtoon Autochtoon nl

6 Niet-westers NL Westers 1e gen. Niet-westers 1e/2e Gemengd w/nl

7 Niet-westers Westers Niet-westers 1e gen. Niet-westers 1e Gemengd n/w

8 Niet-westers Westers NL 1e gen. Niet-westers 1e/2e Gemengd w/nl

9 Niet-westers Westers Westers 1e gen. Niet-westers 1e w

10 NL Niet-westers Niet-westers 2e gen. Niet-westers 2e n

11 NL Niet-westers NL 2e gen. Niet-westers 2e Gemengd n/nl

12 NL Niet-westers Westers 2e gen. Niet-westers 2e Gemengd n/w

13 NL NL Niet-westers 2e gen. Niet-westers 2e Gemengd n/nl

14 NL NL NL Autochtoon Autochtoon nl

15 NL NL Westers 2e gen. Westers 2e Gemengd w/nl

16 NL Westers Niet-westers 2e gen. westers 2e Gemengd n/w

17 NL Westers NL 2e gen. Westers 2e Gemengd w/nl

18 NL Westers Westers 2e gen. Westers 2e w

19 Westers Niet-westers Niet-westers 1e gen. Westers 1e/2e n

20 Westers Niet-westers NL 1e gen. westers 1e/2e Gemengd n/nl

21 Westers Niet-westers Westers 1e gen. Westers 1e Gemengd n/w

22 Westers NL Niet-westers 1e gen. Westers 1e/2e Gemengd n/nl

23 Westers NL NL Autochtoon Autochtoon nl

24 Westers NL Westers 1e gen. Westers 1e/2e Gemengd w/nl

25 Westers Westers Niet-westers 1e gen. Westers 1e Gemengd n/w

26 Westers Westers NL 1e gen. Westers 1e/2e Gemengd w/nl

27 Westers Westers Westers 1e gen. Westers 1e w

n.b. Als we ook de mogelijkheid beschouwen dat ouders in verschillende Niet-westerse of westerse landen geboren kunnen worden neemt het aantal mogelijkheden verder toe tot 125. Als uitgegaan wordt van de mogelijkheid dat vader, moeder en kind in vijf verschillende landen geboren kunnen zijn: nl/ westers land a/westers land b/Niet-westers land a/Niet-westers land b. Dan zijn er 5*5*5=125 mogelijkheden. Die hier niet zijn uitgeschreven.

[8] Bijvoorbeeld iemand die in Zuid-Amerika is geboren uit een nl vader en een Belgische moeder wordt beschouwd als een 1e generatie niet-westers allochtoon.

[13] en [16]: uitzondering door regel cbs dat de herkomstgroepering wordt bepaald aan de hand van het geboorteland van de persoon zelf (1e generatie) of dat van de moeder (2e generatie), tenzij de moeder in Nederland is geboren. In welk geval gerubriceerd wordt naar het geboorteland van de vader.’

[19] Iemand die in Duitsland is geboren uit Turkse ouders wordt in Nederland als 1e generatie westers allochtoon.beschouwd. Ter vergelijk: [10] iemand die in Nederland is geboren uit Turkse ouders wordt als 2e generatie niet-westers alloch-toon beschouwd.

[26] Iemand in Indonesië geboren met Indonesi-sche (moeder) en Nederlandse (vader) ouders

Bij gemengd ‘huwelijk’ tussen een Nederlandse vrouw en een Turkse man. Als het kind in Turkije wordt geboren en naar Nederland komt is het een 1e generatie allochtoon van Turkse herkomst. Als het kind in Nederland wordt geboren is het een 2e generatie allochtoon, nog steeds van Turkse herkomst omdat de moeder Nederlands is en in dit geval gerubriceerd wordt naar het geboorteland van de vader.

Bij gemengd ‘huwelijk’ tussen een Belgische vrouw en een Turkse man. Als het kind in België wordt geboren en vervolgens naar Nederland komt is het een kind van de 1e generatie van Belgische herkomst. Als het kind in Turkije wordt geboren vervolgens naar Nederland komt is het een kind van de 1e generatie van Turkse herkomst. Als het kind in Nederland wordt geboren is het een 2e generatie kind, van Belgische herkomst. Ter vergelijk: in het geval van een gemengd huwelijk tussen een Nederlandse vrouw en een Turkse man is een kind dat in Nederland geboren wordt van de 2e generatie van Turkse afkomst!

Persoon in Afrika geboren uit Canadese ouders.

Volgens cbs definitie is dit een 1e generatie niet-westers allochtoon. Qua land van herkomst zouden deze gevallen misschien beter als westers gedefinieerd kunnen worden (afhankelijk van de identificatie van de persoon met zijn cultu-rele achtergrond). Iemand die in Afrika is geboren met Nederlandse moeder en Marokkaanse vader is ook een 1e generatie niet-westers allochtoon. • Suriname

• Nederlandse Antillen & Aruba: De tot het Nederlandse koninkrijk behorende eilanden Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten. • Marokko: Marokko, Ifni, Spaanse Sahara, Westelijke Sahara.

• Turkije • China

Fictieve cases uitzonderingen

Onderscheiden herkomstgroeperingen

Onderstaande tabellen zijn gebaseerd op bevolkingsonderzoek uit 2004 waarbij in totaal aan 5.575 respondenten een vragenlijst is afgenomen (de Bruin, Meijerman et al., 2006).

De eerste vier tabellen betreffen gegevens indien een weging wordt uitgevoerd op sekse, leeftijd, gezinsgrootte, opleiding en land van herkomst. De laatste vier tabellen laten de ‘ruwe’ niet gewogen data zien. In elk van de vier tabellen worden achtereenvolgens de lifetimeprevalenties en laatstejaarprevalenties van deelname afgezet tegen de vijf herkomstgroepen en drie ‘vergelijkings-groepen’ te weten westers allochtonen, overige niet-westerse allochtonen en autochtonen.

Omdat bij meerdere vormen van kansspelen 25% of meer van de verwachte frequenties in de cellen kleiner is dan 5 is in de derde en vierde tabel het aantal vrijheidsgraden teruggebracht door cellen samen te voegen. In deze tabellen worden steeds drie groepen met elkaar vergeleken: autochtonen, westerse allochtonen en niet-westerse allochtonen.

De kansspelen waarbij significante verschillen zijn gevonden tussen de herkomstgroepen zijn in de tabellen grijs gearceerd.

Bijlage VII

In document andere aarde (pagina 154-158)